ARKIB SOKERNET

47

Penulis Tamu - Memahami masalah hutang Manchester United

Abdul Sokernet Khamis, Mac 31, 2011

Hai semua terutamanya para ABU. Okey, aku tahu korang tengah fikir idea nak bahan Man Utd tapi tak jumpa jumpa lagi kan? Tak apa, hari ini aku murah hati. Jadi mari aku bagi satu idea malar segar iaitu masalah hutang Man Utd.

Untuk yang sentiasa mengikuti perkembangan Man Utd terutamanya para ABU, mesti korang sudah terkekeh kekeh ketawa apabila membaca berita Red Football Joint Venture Limited, syarikat induk setan merah merekodkan kerugian bersih sebanyak seratus empat perpuluhan tujuh juta Pound Sterling untuk musim lepas.

"Macam mana boleh rugi nih, musim lepas bukan untung enam perpuluhan tiga juta Pound ker?" tanya mereka iaitu para ABU. Jawapannya ialah tiada Cristiano Ronaldo kedua yang dijual pada musim ini untuk menambahkan pendapatan kelab dan syarikat induknya. Senangkan jawapannya.

Okey, antara sebab utama kerugian adalah kerana sebanyak empat puluh perpuluhan tujuh juta Pound dibelanjakan untuk menggantikan loan bank berfaedah tinggi kepada bon bernilai lima ratus dua puluh enam juta Pound manakala tiga puluh juta Pound lagi digunakan untuk pembayaran faedah loan.

"Banyak nak mampus hutang, macam setan!" para ABU pun berkata.

Ya, pemilik Man Utd memang lebih setan daripada setan merah. Untuk memiliki (baca:'hostile takeover') Man Utd dulu, mereka membuat loan bank. Selepas tak mampu faedah yang begitu tinggi, mereka beralih kepada menggunakan bon untuk menggantikan loan bank. Untuk info ringkas, bon atau sekuriti mirip kepada hutang yang perlu dibayar apabila matang pada masa yang ditetapkan. Namun, pemilik bon perlu membayar kupon kepada pembeli bon, biasanya dalam bentuk tahunan atau semitahunan. Bon yang diisu pemilik Man Utd ini akan matang pada tahun dua ribu tujuh belas dengan kupon lebih lapan peratus. Ketika ini, lagu gali lubang tutup lubang dendangan Salleh Yaakob mungkin akan bermain di minda.

Tapi itu belum cukup setan lagi. Yang lebih setan apabila terkandung di dalam prospektus bon menyatakan pemilik Man Utd boleh mengeluarkan duit kelab antaranya untuk membayar hutang dan membayar diri mereka sendiri sebanyak lima puluh peratus daripada pendapatan bersih kumpulan (induk dan subsidiari) setiap tahun. Memang dasar kapitalis, lintah darat dan along. Betul-betul perah duit keluar dari kelab secukup rasa.

Kalau nak diceritakan lebih lanjut tentang hutang ini memang tak buat kerja lain aku hari ini. Bagi aku sebab utama hutang hutang ini menjadi semakin besar bila orang tak ada duit nak beli barang. Bila tak ada duit beli barang, buat hutang. Bila tak ada duit bayar hutang, buat hutang lagi besar dan seterusnya. Dari sini kita boleh nampak konsep kad kredit dari skala besar. Oleh itu berjaga jagalah wahai pemilik kad kredit dan penghutang semua. Anda semua adalah Glazer skala kecil.

"Apakah ada sinar harapan lagi untuk setan?" tanya para ABU.

Maafin saya para ABU, Man Utd bukanlah Leeds yang rebah kerana hutang. Pada tahun 1901 ketika masih lagi bergelar Newton Heath L&YR F.C (ada orang kata kalau tak tau fakta ini Man Utd fan poser namanya), kelab ini dibebani hutang sehingga diancam bankrupsi. Namun telah diselamatkan oleh John Henry dan ditukar nama kepada Man Utd pada 1902. Pada tahun 1927, sekali lagi kelab ini dibebani hutang namun diselamatkan James W Gibson. Jadi perkara hutang ini sebenarnya bukan masalah kerana pasti ada mereka yang berminat untuk menyelamatkan si setan merah.

Akhir kata, aku harap syarikat si Glazer tak mampu bayar hutang dan terpaksa melepaskan 'cashcow' kesayangan mereka. Namun apa ada hal, kecil tapak tangan kumpulan penyokong kaya Man Utd, "Red Knights", dulang petroleum tok arab tadahkan. Mungkin lumrah dunia, pasti ada manusia yang akan terjerumus ke lembah setan..huahuahua
16

Zidane - Tua Tua Keladi.. makin Tua Semakin Lansi

Obefiend Weiland Rabu, Mac 30, 2011 ,

Sepatutnya ini yang patut dibuatnya pada Materrazi


Zinedine Zidane....... legend. Legend!


17

Jersi Baru Les Blues -Le Mime Misérable

Obefiend Weiland ,
Selamat Tinggal Adidas

FA Perancis juga sudah melompat ke syarikat Nike bagi membekalkan mereka jersi kepada pasukan Les Blues. Nampak agak canggung kerana bagi aku jersey terbaik untuk pasukan Perancis dibuat oleh Adidas. Kalau nampak gambar kemenangan Piala Dunia 1998 pasti korang ingat the exact design of that classic jersey . 3 garis Adidas ditepi lengan yang mengingatkan aku scoreline 3-0 keatas Brazil. Seriously aku masih can't get use to the idea yang Perancis dah menjudas kepada Nike juga. Lepas ini kalau Englandpun disponsor Nike aku rasa aku nak givap dari menyokong pasukan antarabangsa.



Menurut design brief, jersi baru Perancis mengambil ilham dari baju belang hitam putih yang dipakai oleh Tentera Laut Perancis. Ada sense of tradition dan pride katanya. Ok lah. I mean Perancis pada suatu ketika dahulu mempunyai armada laut keempat terbesar didunia dibelakang England, Jerman dan USA. Mungkin ini cara France untuk mengekalkan imej "we are a big four team internationaly" agaknya.

Tapi bila aku tengok jersi terbaru ini hanya satu benda terlintas didalam kepala



Yes. Now the French looks like a team full of CLOWNS. Oh sorry. I think they already are selepas debacle Piala Dunia 2010. Allez Allez Le Mime Misérable?
18

You'll Never Rot Alone - Kisah Ultras Dari Columbia

Obefiend Weiland ,

YNRA - You'll Never Rot Alone!


Pengurus pasukan sandarkan pada kenangan Bill Shankly pernah menyebut;

"Some people believe football is a matter of life and death. ... I can assure you it is much, much more important than that"

Hari ini apa yang dikatakan oleh mendiang Shankly menjadi kenyataan. Cristofer Alexander Jacome (17) ditembak mati dua pembunuh upahan ketika sedang bermain bolasepak. Beliau ialah ahli ultras Cucuta Deportivo yang menggelar diri mereka sebagai "Barra del Indio". Ketika mayatnya dipamerkan untuk kali terakhir sebelum pengkebumian, beberapa ahli Barra del Indio "menculik" Cristofer dan membawanya ke Stadium General Santander bagi "menonton" perlawanan terakhir diantara Cucuta Deportivo menentang Envigado. Keranda beliau diusung masuk pada minit ke-76 perlawanan. Pada ketika iti Cucuta Deprotivo ketingalan 1-0. 7 minit kemudian Cucuta berjaya menyamakan kedudukan dan perlawanan berakhir seri. Well at least perlawanan terakhir Cristofer tidak berkahir dengan kekalahan!



Pihak pengurusan Cucuta Deportivo kini sedang melakukan siasatan dan mencari orang yang bertanggung jawab membenarkan keranda berisi mayat dibawa masuk kedalam stadium.Setakat ini ahli ultras Barra Del Indio yang menculik keranda Cristofer sudahpun ditahan polis.

Ini memang hardcore fans. Aku tak boleh bayangkan kalau perkara yang sama berlaku di Malaysia. First time dalam stadium ada real pocong. LOL!





Laporan asal Yahoo Sports

30

Kriketnet: Piala Dunia Kriket

Lucius Maximus Isnin, Mac 28, 2011 ,


Tahukah anda, kriket?

Ya kriket. Sejenis permainan macam rounders atau besbol tapi tak serupa. Sejenis permainan yang teknik kiraan matanya jauh lebih rumit dari bolasepak. Dan macam bolasepak serta ragbi, ia adalah permainan asal British.

Malaysia dan Pakistan tidak setaraf dengan England dalam arena bolasepak. Tetapi dalam kriket Pakistan bisa mendabik dada kerana setaraf malahan lebih hebat dari England. Tapi Malaysia dalam kriket sama kesnya dengan bolasepak. Nasib baik ada hoki, taklah malu sangat kita dibuatnya walaupun setakat kais pagi makan pagi, kasi petang makan Burger Rokes.

Sebagai bekas tanah jajahan British, kita sepatutnya mendapat barang sejemput dua kemahiran sukan yang diwarisi dari tuan orang putih. Jelas dalam bolasepak kemahiran itu 'tak mandang', sama juga dalam kriket dan ragbi. Dalam hoki adalah sikit-sikit. Mungkin masa zaman dijajah dulu nenek moyang kita lebih berminat melibatkan diri dalam sukan konda-kondi berbanding nenek moyang Australia atau India yang rajin bermain ragbi atau kriket.

Maka sebab itu apabila negara bekas jajahan British atau nama lainnya Komanwel sedang sibuk bermain kriket di Bangladesh, India dan Sri Lanka sekarang; kita semua hanya duduk ternganga cuba memahami jadah macam mana main kriket ini gamaknya.

Piala Dunia Kriket



Seperti yang kita tahu, Piala Dunia Kriket kini sedang berlangsung di Bangladesh, India dan Sri Lanka. Tanya saja pada pekerja India di Kayu Nasi Kandar, atau Bangladesh kerja kilang di Balakong mahupun mamat Sri Lanka di Bukit Ceylon, mereka pasti tidak menghadapi masalah untuk berkongsi cerita mengenai Piala Dunia Kriket.

Dianjurkan setiap 4 tahun sekali, Piala Dunia Kriket kali pertama dipertandingkan di England pada tahun 1975. Edisi ke 2011 ini ialah yang ke-10 dan sehingga kini hanya 5 buah negara pernah menjulang Piala Dunia Kriket.

1975 - West Indies
1979 - West Indies
1983 - India
1987 - Australia
1992 - Pakistan
1996 - Sri Lanka
1999 - Australia
2003 - Australia
2007 - Australia
2011 - (tengah main)

Tidak syak lagi, Australia ialah 'Brazil' dunia kriket dengan 4 kejuaraan. Apa makan budak Australia ini? Makan ekor kanggaru katanya. West Indies pula ibarat 'Uruguay', juara dunia ketika permulaan Piala Dunia Kriket tetapi kini tidak lagi power. Sementara India, Pakistan dan Sri Lanka masing-masing hanya mempunyai satu kejuaraan dunia.

England dalam kriket adalah seperti 'Belanda'. Naib juara Piala Dunia Kriket sebanyak 3 kali tapi menang haram tak pernah. Dan macam pasukan bolasepak England setiap kali Piala Dunia, mereka layak ke kejohanan Piala Dunia Kriket dengan keyakinan 'this is our year' tapi kemudiannya hampeh. Tahun 2011 ini pun sama.

Peringkat Kumpulan

Bermula dari 19 Februari, kesemua 14 pasukan yang layak bersaing dalam peringkat kumpulan dengan setiap kumpulan terdiri dari 7 pasukan. Mereka dipecahkan mengikut ranking semasa dan 4 pasukan teratas setiap kumpulan akan melangkah ke saingan suku akhir.

Kumpulan A
Pakistan
Sri Lanka
Australia
New Zealand
Zimbabwe
Kanada
Kenya

Australia, ranking nombor 1 dunia hanya menduduki tangga ke-3 kumpulan setelah perlawanan mereka dengan Sri Lanka dibatalkan kerana hujan. Ini memberikan Pakistan peluang menjuarai Kumpulan A dan Sri Lanka di tangga ke-2. New Zealand, ranking ke-5 dunia melengkapkan penguasaan semua pasukan ranking teratas dalam Kumpulan A.

Kumpulan B
Afrika Selatan
India
England
West Indies
Bangladesh
Ireland
Belanda

India, ranking ke-2 dunia sepatutnya menjuarai Kumpulan B tetapi kekalahan mengejut kepada Afrika Selatan dan terikat dengan England bermakna Afrika Selatan selesa sebagai juara kumpulan. England dan Wesit Indies melengkapkan 4 pesaing suku akhir Kumpulan B dengan tuan rumah bersama iaitu Bangladesh tersingkir awal. Kesian Bangladesh yang kerja kat Balakong, duit betting dah berapa banyak kena telan kat Prabhu Remit Central Market.

Saingan Suku Akhir

West Indies lawan Pakistan - Pakistan menang dengan 10 wicket



Walaupun sebelum Piala Dunia Kriket ini pasukan Pakistan dikejutkan dengan insiden rasuah, tapi apa ada hal bagi Shahid Afridi dan rakan-rakan. Spin bowling mereka sama hebatnya dengan tandoori di Restoran Jassal di Brickfields. West Indies sebuah pasukan bersejarah tidak mampu melakukan apa-apa sama seperti apabila Liverpool berdepan dengan Blackpool. Kieron Pollard antara mangsa awal Shahid Afridi sedang Andre Russell tidak mampu menyelamatkan kehancuran West Indies. Dalam pada itu, kecemerlangan Mohammad Hafeez dan Saeed Ajmal memastikan Pakistan melangkah selesa ke separuh akhir.

Australia lawan India - India menang dengan 5 wicket



Pertemuan pasukan nombor 1 dan 2 dunia berlaku lebih awal kesan dari kepincangan masing-masing di peringkat kumpulan. Ini adalah pertemuan dua gergasi kriket, pertemuan antara Ricky Ponting dan Sachin Tendulkar dan satu bilion rakyat India menahan nafas. Tetapi bermain di Ahmedabad ternyata memberi kelebihan buat India. Australia mendahului pada awalnya tetapi gandingan Yuvraj Singh dan Suresh Raina mengepalai kebangkitan India untuk mara ke separuh akhir.

New Zealand lawan Afrika Selatan - New Zealand menang dengan 49 run



Afrika Selatan yang cemerlang di peringkat kumpulan sepatutnya tidak mempunyai masalah bertemu New Zealand. Tetapi entah apa makan budak New Zealand malam sebelum perlawanan untuk mengejutkan dunia kriket apabila menundukkan pasukan pilihan Afrika Selatan. Jesse Ryder dan Ross Taylor memulakan kebangkitan New Zealand yang seterusnya disempurnakan oleh Jacob Oram dan Nathan McCullum. Sementara Afrika Selatan terus kecewa, ragbi kena lauk dengan New Zealand, sekarang kriket pun kena lauk juga?

England lawan Sri Lanka - Sri Lanka menang dengan 10 wicket



'This is our year' ditangguh untuk 4 tahun lagi. England adalah ranking ke-6 dunia sementara Sri Lanka ke-7 tetapi bermain di Colombo bermakna England macam biasa bungkus. Sekali pun diperkuatkan dengan pemain berketurunan India, England tidak mampu menepis kekuasaan Sri Lanka sama seperti mana mereka tidak mampu menolak secawan teh Ceylon. Muttiah Muralitharan berjaya dikawal, tetapi Lasith Malinga dan Ajantha Mendis memastikan Andrew Strauss dan rakan-rakan balik awal ke England.

Separuh Akhir

Pakistan lawan India

Ada 3 sukan yang ibarat peperangan buat Pakistan dan India yakni hoki, kriket dan Kashmir. Sukan Kashmir ini jarang-jarang dimainkan kerana melibatkan nyawa dan bom nuklear, tetapi tidak bagi hoki dan kriket. Sebab itu bagi Pakistan dan India, menang antara satu sama lain dalam kriket sama hebatnya menang dalam perang Kashmir. Dan tanggal 30 Mac sub-benua India bakal digegarkan lagi oleh pertarungan dua negara bermusuh ini, tanpa bom nuklear pastinya, hanya spin bowling.

New Zealand lawan Sri Lanka

Dalam ragbi memang Sri Lanka tidak dapat cari makan dengan New Zealand tapi tidak dalam kriket. Dan esok 29 Mac di Colombo seluruh rakyat Sri Lanka baik yang Sinhalese mahu pun yang sokong Harimau Pembebasan Tamil Eelam akan bersatu padu menyokong pasukan kesayangan mereka dalam menghantar New Zealand pulang awal.
22

Apabila ada International Break...

Aku ada beberapa kali menulis hal international break ini. Perihal kelebihan dan kekurangan kepada Manchester United. Kepada pasukan lain sama saja. Mereka tetap tidak klasemen.

Berbeza dengan selalu, international break kali ini amat dialukan oleh Pak Alex. Beliau beranggapan break kali ini amat bersesuaian dengan prestasi pasukan serta kecederaan pemain utama. Manchester United yang kalah beberapa game penting serta tak penting (Liverpool) justeru amat memerlukan rehat ini. Pertama, untuk mengembalikan semula kecergasan dan mutu bolasepak sebenar Manchester United, kedua ialah untuk mendapatkan rehat secukupnya kepada pemain yang cedera supaya mereka boleh kembali semula cergas dan boleh beraksi dan ketiga, untuk memunahkan momentum pasukan lain yang kononnya sedang naik mendadak.

Dijangkakan seperti biasa, Manchester United selepas ini akan beraksi kemas dan memenangi kesemua perlawanan mereka seterusnya menjadi juara bolasepak inggeris untuk kali ke 19.


Menariknya, Pak Alex ingin mencipta sejarah bolasepak inggeris tersebut hanya melalui panggilan talipon sahaja! Kelas! Sikap hebat macam ni yang kita harus jadikan teladan. Tiada apa halangan pun yang cukup besar selagi semangat juang bolasepak sebenar menjadi jati diri. Jelas, sikap begini tiada pada jurulatih kelab lain.

Kepada pencinta bolasepak luar sana, contohi dan ikutilah semangat serta dedikasi yang ditunjukkan oleh Pak Alex dan Manchester United.
36

Apabila Robin Van Pekak Berkata-kata...

Lucius Maximus Jumaat, Mac 25, 2011 , ,




‘Barcelona's players have the habit of whingeing about every- thing, and that is disappointing. In England, Chelsea’s players behave in the same way.


Alahai. Sudahlah pekak, bangang pula tu.

Sumber Kardio: Daily Mail
37

Terry - Kapten Kental Singa England

Obefiend Weiland Khamis, Mac 24, 2011 ,
Kembalinya Lagenda

John "Tiger" Terry kembali merampas kugiran lengan (armband - salahkan Google Translate) kapten England dari Rio "Merked" Ferdinand untuk perlawanan menentang Wales yang akan datang ini. Perlantikan semula The 'Ard Man of Stamford Bridge membawa banyak reaksi negatif dari peminat tegar England khususnya dari peminat kelab Freemason Merah dari bandar Manchester.

Banyak yang mengatakan Terry sudah tidak lagi layak menerajui pasukan negaranya. Seperti tak layaknya Rosli Talib menyarungkan jersi Harimau Malaya. Seperti tak layaknya Steve Bruce membebel pasal penjaga garisan gagal menjalankan tugas dengan baik (haha.. you liked it when you get the right decisions don't you Bruce?). Oh dan seperti tak layaknya pasukan Happy Woryah mengatakan mereka the best team in the East selepas diratah Gajah naik minyak kota malam (fortnight - sekali lagi Google Translate) yang lalu.

Mereka mengatakan Tiger Terry sudah tidak dihormati teman sepasukan. Selepas kes menzinai Vanesse Perroncel , bekas teman wanita Waybe "Subs Bench" Bridge tahun lalu, Terry dibenci semua pemain bukan dari Chelsea "Aslan" Football Club. Ramai yang mengatakan beri sahaja kugiran lengan itu kepada Steven Gerrard. Tapi honest to god, siapa lagi yang lebih layak jika bukan Terry? Beliau ialah captain Marvel, DC, Jonesky, Valiant, Dark Horse ,Shonen Jump dan Kreko England. Tiada yang lebih layak.

Wayne Rooney? Kalau mahukan kapten kaki kad merah silakan. Memang tiada yang lebih layak dari Judas Scouseriot ini. Frank Lampard? Anda berlelucon kah dengan aku? Fat Frank mana boleh jadi kapten. Takde karisma. Takde semangat "get in there and get stuck in my son" yang menjadi tangisan perang (battle cry - Google Translate) setiap pemain England sejak tertubuhnya The FA pada tahun 1863. Siapa lagi?



Cant do it with Manchester, certainly cant do it with England!

Siapa lagi kalu bukan Terry. Nak bukti yang memang dia paling layak? Lihat gambar dibawah. Tengok baju yang dia pakai dan bandingkan dengan baju pemain lain seperti Gaz Baz dibelakang. Nampak?



Terry dengan machonya pakai hanya sehelai lapisan baju sedangkan player lain pakai one added layer of jumper. Ini baru kapten. Tak gentar dek sejuk. Kalau elemen alam pun beliau boleh ketawakan apakan pula Zee German, Le French and those dancing ponce from South America

Bring it! Captain of England Captain Of Chelsea and most definitely Captain of Adultery! Hidup John "Tiger" Terry!
24

Wan Jamak Gayo Pejuang - Jasamu dikonang!

j or ji Rabu, Mac 23, 2011 , ,




Jang tak terkejut bilo Wan Jamak letak jawatan. Jang tau lamo dah dari sumber Jang di Somban. Menurut sumber Jang, MB tak pueh hati dengan prestasi skuad Jang yang merudum dari awal musim. MB agak eh ikut style bola omputih ni..prestasi menurun, tukar jurulatih.

Adakah itu satu tindakan tepat?

Apo sobab sebonar skuad Jang bermain buruk sedangkan musim lepas bermain baik dibawah Wan Jamak? Adakah berpunca dari masalah gaji? EPF tak bayar oleh PBNS? Bonus Pialo Malaysia yang dijanjikan tak nampak? Rasuah? Bookie? Taktikal atau sebab kahwin artis? Apo bijik sebonar masalah dalam bolasepak Jang Ultra Jang ni?

Jang pun poning jugak memikirkannya. Haa..nampak? Jang 'memikirkan' permasaalahan bolasepak tempatan disitu!

Pada pendapat Jang, dalam kes Skuad Nogori, Wan Jamak tak salah. 3 tahun beliau membimbing skuad Nogori dan kita lihat hasilnya dibawah;

Rekod Wan Jamak di Negeri Sembilan

2007/2008 - Naib Juara Liga Super

2009 - Separuh akhir Piala FA dan Juara Piala Malaysia

2010 - Naib juara Piala Sumbangsih, Juara Piala FA dan Naib juara Piala Malaysia

Wan Jamak ada perancangan 5 tahun beliau. Beliau juga sepatutnya diberi peluang untuk membawa bangkit semula pasukan Nogori seterusnya menghabiskan misi 5 tahun beliau yang telah digariskan ketika beliau mula-mula dilantik dahulu.

Meminta beliau meletak jawatan adalah satu tindakan 'melatah' dan harus dikecam!

Apapun, Jang ucapkan terima kasih kepada Wan Jamak diatas sumbangan beliau selama ini kepada pasukan Jang. Jang mendoakan kejayaan Wan Jamak dimasa hadapan bersama pasukan lain.


Sementara itu, selamat datang kepada jurulatih baru Nogori, Saudara Mohd Azraai Khor Abdullah. Jang harap beliau mampu membawa skuad Jang bangkit semula. Susah Jang nak bercerito hal macam ni, Jang biaso cito hal angkuh-angkuh jer.. jadi, AK Jang, bawak pasukan Jang naik semulo!

10

Bila Pengulas Lain Menyepi... Part 2


Pengulas Sokernet yang lain diam bukan kerana mereka malas.

Mereka diam bukan kerana Arsenal asyik kalah, dan Liverpool menang game last aritu serta Kelantan pasukan bolasepak paling power di Malaysia. Ada sebab musabab yang lebih besar.

Selepas Futsal Sokernet 2011, selepas membuka syarikat menyewa gelanggang futsal, mereka menerobos lagi satu bidang perniagaan baru. Bidang yang dijangka menjadi pemacu utama pada ekonomi negara suatu masa kelak.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Burger Rokes

Hari ini pembukaan rasmi gerai burger paling burger yakni gerai BURGER ROKES. Bertempat di depan Restoran Shanie, no 20, Jalan Wangsa Delima 11, D'Wangsalink, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur. Depan Wangsa Walk, sederet dengan restoran mamak NZ, lepas tu CIMB bank, lepas tu kedai pengantin, lepas tu, ha, gerai burger ROKES. Kita ada resepi rahsia yakni burger kerbau.

Datang jangan tak datang!
28

Bila Pengulas Lain Menyepi...

Pengulas Sokernet yang lain diam bukan kerana mereka malas.

Mereka diam kerana kecut berdepan dengan kuasa The Yobs dan The Blues. Bukan salah mereka.

Tempoh hari semasa kejohanan Mizi Sports Sokernet Futsal 2011, dari 16 pasukan yang bertanding ada 2 pasukan yang betul-betul menarik perhatian aku. Yang pertama ialah Federasi Bangi dan yang kedua ialah Gombak Osaka. Menarik perhatian kerana kedua-duanya memilih nama yang mempunyai identiti dengan sesuatu lokasi geografik.

Siapa boleh terfikir bahawa istilah 'Federasi' boleh digunakan dalam membentuk nama sebuah pasukan sebagai gantian kepada istilah 'United' yang agak Inggeris. Dan siapa sangka nama Gamba Osaka milik sebuah kelab di Jepun boleh di-Malaysia-kan menjadi Gombak Osaka?

Nama untuk sebuah pasukan atau kelab bolasepak adalah sangat penting. Aku dah berbuih mulut cakap pasal benda ini. Dan benda sama juga diulang oleh seorang pengulas bolasepak tersohor ASEAN, Jakarta Casual dalam blog European Football Weekends:

Recent private clubs include My Team (who were formed from a reality TV show), KL PLUS (owned by a toll road operator), Kuala Muda (owned by a car showroom), Pos Malaysia (Malaysian Post Office) and Sime Darby (a conglomerate). Despite the fascination with all things English the people behind these teams, some of which are no more, don’t seem to get the intrinsic value of having people ‘identify’ with their team. Supporting a team owned by the post office? Do me a favour!


Dan FAM masih tertanya-tanya kenapa kelab-kelab bolasepak tempatan 'hidup segan mati tak mahu'. Dan kenapa pasukan negeri yang diuruskan oleh FA masing-masing masih mengamalkan corak pengurusan ala pejabat tanah atau daerah.

Ada betulnya bila Ross Yusof (deejay BFM) berkata dalam rancangan Bola@Mamak terbitan Astro, "over here it's rubbish".

Ya, bolasepak Malaysia sebenarnya memang sampah.

Bincangkan.
50

Brazilian & Benfica Blues: Hola Arsenal! Hello Manchester United

Lucius Maximus Isnin, Mac 21, 2011 , , , ,




Berebut tempat ke-4 dan slot terakhir ke Champions League? Itu kerja Liverpool. Itu pun kalau 2 atau 3 tahun dulu. Sekarang Liverpool lebih suka merebut slot ke Europa League. Kerja merebut tempat ke-4 dan slot terakhir ke Champions League sekarang ialah kerja Tottenham Hotspur dan Manchester City.

Chelsea, macam biasa kerjanya ialah merebut takhta EPL. Beberapa minggu dulu ramai yang mengatakan 'game over' untuk The Blues. Pagi ini, Chelsea masih 9 mata di belakang Manchester United dengan kelebihan satu perlawanan serta 4 mata di belakang tadika Arsenal. Two way race? Make it three.

Manchester City dan Roberto Mancini datang ke Stamford Bridge dengan permainan 'ultrae defensive'? The Blues tenang seperti biasa, apa ada hal? Ini baru dinamakan musuhnya habis binasa.

Nando Torres si Dubuk Albino masih tidak menjaringkan gol seperti biasa. Tapi macam kata King Carlo (dan dia memang layak digelar King kerana berketurunan raja-raja Rom dulu kala) tugas seorang 'striker' tidak semestinya menjaringkan gol semata-mata. Niat Chelsea membeli Dubuk Albino dari Liverpool bukan kerana dia banyak menjaringkan gol di This Is A Field (Baichung Bhutia juga banyak menjaringkan gol untuk Mohun Bagan tapi itu tidak bermakna dia setaraf dengan The Drog) tetapi lebih bertujuan untuk menjual jersi dan sebagai hiasan menarik di tengah padang. Apa ada hal?

Sekadar gambar hiasan

Apabila Nando Torres, Salomon Kalou, Florent Malouda, Nicolas Anelka dan juga The Drog tidak mampu menjaringkan gol akan sentiasa ada pemain The Blues lain yang boleh menjalankan tugas tersebut tanpa was-was. Dan antaranya ialah dari seorang 'centre back' yang kehebatannya boleh membuatkan Rio Ferdinand juga akan tersipu-sipu tunduk malu merenung tanah.

Memperkenalkan, David Luiz the Lion.

Semalam mungkin hari jadi buat Nando Torres tapi seperti biasa David Luiz membuktikan kenapa beliau adalah antara pemain pertahanan EPL terbaik musim ini. David Silva dan Edin Dzeko langsung tidak dapat cari makan dengan adanya mamat rambut meggi ini di benteng pertahanan Chelsea. Dan seperti biasa David Luiz bukan saja boleh menghalang pihak musuh dari menjaringkan gol, tapi turut mencetak gol buat Chelsea di saat pemain penyerang yang lain mati pucuk.



Untuk GBP21 juta dari Benfica, apa ada hal?

Tidak cukup dengan gol pertama, gol kedua Chelsea juga datang dari pemain senegara dengan David Luiz, Ramires Santos do Nascimento. Dengan susuk tubuh seorang pelari marathon Ethiopia, Ramires tenang menggelecek 2 perthanan lawan untuk menyumbat gol kedua The Blues dan menamatkan sisa-sisa perjuangan Manchester City.



Untuk GBP18 juta juga dari Benfica, apa ada hal?

Apa yang pasti, Top 3 dalam tangan tetapi lumrah sang singa yang buas tidak pernah berpuas hati dengan apa yang mereka ada, tak percaya tanya John Terry dan Ashley Cole. Siapa-siapa yang minat Manchester United dan Arsenal, sudah boleh buat kiraan matematik berapa mata yang boleh dipungut untuk baki perlawanan EPL. Untuk selamat pastikan ianya lebih dari 80.

CHAMPIONS LEAGUE

Dengan status sebagai penyelamat terakhir umat manusia, The Blues seperti biasa memikul tugas berat menghalang hegemoni Setan Merah dalam dunia bolasepak. Kau ingat Gary Lineker suka-suka ke undi Chelsea jumpa Manchester United dalam suku akhir Champions League?

Undian yang dibuat Gary Lineker perlu kerana tidak ada pasukan lain yang mampu menghalang Manchester United. Nak harap kat Arsenal? Dah bungkus. Spurs? Sebagai bekas pemain Spurs pastinya Lineker tidak mahu ayam Spurs diratah mentah oleh Setan Merah bukan?

Maka Lineker atas nasihat UEFA tidak mempunyai pilihan lain. Nak undi Liverpool lawan Manchester United masalahnya Liverpool main dalam Europa League, sejenis kejohanan eksklusif untuk kelab-kelab bersejarah.

Lantas Chelsea dengan redha dan penuh tanggungjawab kembali memikul tugas berat ini. Para petugas keselamatan di Stamford Bridge khabarnya bakal mengharamkan kulit pisang dari dibawa masuk ke stadium oleh para penonton. Takut John Terry tergelincir lagi.

CAPTAIN MARVEL

Hanya ada satu kapten untuk England dan pastinya individu itu bukanlah Rio Ferdinand yang hanya pandai bermain Twitter. Jauh sekali Stevie G yang banyak bermaksiat dengan kamera.

John Terry adalah Captain Marvel. Born is the king.

54

This Is A Field






Sporting Clube de Braga bem-vindos! Este é um campo!


Tahukah anda, SC Braga sebenarnya tidak kaya sejarah di Portugal sama seperti Chelsea yang selalu dihina penyokong Liverpool kerana tidak kaya sejarah di England?

Tahukah anda, SC Braga menang Primeira Liga pun tak pernah tapi Liverpool pernah menang liga 18 kali di England?

Tahukah anda, dengan kekalahan pagi tadi bermakna Liverpool tidak akan menang apa-apa piala tahun ini dan ianya genap 5 tahun sejak mereka kali terakhir menjulang FA Cup 2006?

Tahukah anda, Liverpool sebenarnya bersaing dengan Arsenal untuk mencatat kemarau piala paling lama?

Tahukah anda, sekalipun kalah pagi tadi tapi Liverpool masih tetap akan bermain di Europa League musim depan?

Bertuahnya!
54

Ini lawak lame paling best, percayalah!





Mula-mula, suruh datang balik bila menang 18 kali EPL. O.k, sekarang dah 18, nak masuk 19 dah ni.

Lepas tu, tukar pulak, datang balik bila menang 5 kali UCL pulak? Mesti la boleh, ye dok?

Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah!

30

Kings Of Nothing





Harapkan rambut je bertocang tapi main macam gampang



Harapkan kepala je botak tapi main takde otak




Apakah persamaan antara Liverpool dan Manchester City?

Kedua-duanya sudah terkeluar dari Europa League.

Apakah perbezaan antara Liverpool dan Manchester City?

Manchester City musim depan belum tentu lagi dapat main Europa League tapi Liverpool lebih bertuah, musim depan pasti main dalam Europa League dan boleh cuba menang sekali lagi (dan lagi, dan lagi, dan lagi...)
17

Siri Pemain Idola - Ashley Cole

Lucius Maximus Khamis, Mac 17, 2011 ,




Nama: Ashley Cole
Umur: 31 tahun
Posisi: Pertahanan
Negara: England
Kelab: Chelsea
Kenangan Pahit: Bermain untuk pasukan tadika Arsenal dan dibayar gaji ciput
Kenangan Manis: Bermain untuk Chelsea dengan gaji lumayan dan layak ke suku akhir Champions League
Kelebihan: Pernah mempunyai bini lawa dan pada masa yang sama masih berselingkuh dengan perempuan lain
29

Chelsea Not Dead Either!

Lucius Maximus , ,



Aku suka mamat kat atas ni. Dulu-dulu masa zaman pra-Roman mamat ni akan skor dan kemudian ramai-ramai akan kejar untuk tangkap dia. Macam budak-budak berebut Danish Butter Cookies.

Tapi malam tadi dia tak skor dan Chelsea ke suku akhir Champions League.



Mamat kat atas ni pun aku suka juga. Dulu-dulu kalau dia skor memang aku sakit hati.

Tapi malam tadi dia tak skor dan Chelsea masih layak ke suku akhir juga. Apa ada hal?

Sementara itu di Old Trafford
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
19 Mac - Bolton (H)

2 April - West Ham (A)

9 April - Fulham (H)

16 April - Manchester City (FA Cup semi)

23 April - Everton (H)



Sekiranya merayu dan gagal, Pak Alex akan dikenakan satu lagi penggantungan perlawanan:

1 Mei - Arsenal (A)




Namun begitu masih ada yang sayang dan simpati kepada Pak Alex.


42

Manchester Not Dead!

Abdul Sokernet Rabu, Mac 16, 2011 ,
Tahukah anda, Manchester United menang semalam?

Sementara itu, di Arsenal..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.























Carling Cup kalah, UCL kalah, FA Cup kalah, EPL kalah..

Siapa sokong Arsenal, memang bangang, bangang bangang!

p/s: 6 tahun tak menang apa-apa pun masih tak kena pecat lagi.. bangang! bangang! bangang!
46

119 tahun - Liverpool

dingin Selasa, Mac 15, 2011

Bila tenung-tenung balik gambar di atas, aku yakin kaki mereka kuat. Tak macam kaki Nani. Bila tenung-tenung lagi, aku yakin semua jenis simpan sikat dalam poket, tak macam Sagna.
Bila tenung-tenung lagi, aku juga yakin semua jenis puas hati dengan bini, tak macam Terry amik awek kawan takpun macam rooney, minat nenek-nenek.

Liverpool memang best.
15

Solidaritas Bersama Sendai

Lucius Maximus , ,





Sokernet bersimpati dengan rakyat dan juga peminat bolasepak di Jepun di atas bencana gempa bumi dan tsunami yang melanda Sendai baru-baru ini. Kehilangan nyawa dan kemusnahan harta benda pastinya perit untuk diterima penduduk negara matahari terbit itu dan turut menerima tempias pastinya sukan bolasepak yang dekat di hati kita semua.

Sendai merupakan antara bandaraya yang mempunyai wakil kelab dalam saingan J.League Division 1 iaitu Vegalta Sendai. Kesan dari bencana yang menimpa Jumaat lepas, Vegalta Sendai adalah antara kelab yang paling teruk terjejas.

Presiden kelab Yoichi Shirohata memaklumkan bahawa stadium, padang latihan dan kemudahan kelab yang lain telah musnah. Namun berita baik ialah kesemua pemain dilaporkan terselamat dengan para pemain asing telah diberikan pelepasan pulang ke negara asal sementara pemain tempatan dibenarkan pulang untuk bersama keluarga mereka.

Vegalta Sendai baru sahaja dipromosi naik ke J1 pada musim 2009 selepas 6 musim bermain dalam J2. Kelab Sendai ini bukanlah antara kelab bolasepak terkuat Jepun tetapi sebagai wakil tunggal Sendai dalam J.League mereka mampu menarik sejumlah 300,000 penyokong setiap musim secara purata. Stadium Yurtec Sendai mereka berkapasiti 19,694 penonton dan asalnya diasaskan sebagai kelab bolasepak Tohoku Electric Power Co. pada tahun 1988.

Kesan dari bencana yang menimpa juga semua perlawanan J1 dan J2 untuk bulan Mac dibatalkan, umum pengerusi J.League Kazumi Ohigashi. Beberapa kelab dari bandaraya lain yang berdekatan juga turut terjejas, antaranya Kashima Antlers yang melaporkan berlaku kerosakan kepada Stadium Kashima mereka.

Turut terjejas ialah semua perlawanan Japan Football League, liga ke-3 dalam piramid bolasepak Jepun. Sebuah lagi kelab dari Sendai bersaing dalam liga amatur ini iaitu Sony Sendai FC yang turut menerima kesan teruk apabila kilang Sony di Sendai dan semua kemudahan sekitar musnah.

Japan FA (JFA) bagaimanapun masih belum memberi kata putus mengenai perlawanan persahabatan pasukan kebangsaan pada 25 dan 29 Mac serta penyertaan Jepun dalam Copa America pada bulan Julai nanti.

Bencana yang menimpa jelas telah memberi kesan yang besar kepada bolasepak Jepun. Namun apa yang pasti Jepun pasti bangkit kembali seperti sebelumnya dan harapan kita bolasepak Jepun amnya serta Vegalta Sendai (dan Sony Sendai FC) khususnya kembali pulih secepat mungkin.

Demi memperingati rakan bolasepak kita di sana dan sebagai tanda solidaritas, hayatilah lagu nyanyian John Denver, Take Me Home Country Roads yang merupakan club anthem untuk Vegalta Sendai.

23

EPL Masters 2011 ; Lebih Lagenda dari Merong Mahawangsa

j or ji Isnin, Mac 14, 2011 ,

Aku belum tengok Merong Mahawangsa sebenarnya tetapi jika aku diberi tiket percuma pun aku pilih untuk tonton filem buatan orang putih. Tidak berniat untuk menidakkan kebolehan penggiat filem tempatan tetapi memang penggiat filem tempatan yang tidak punya kebolehan serba boleh. Tambahan pula, selera seni aku memang luarbiasa tinggi rendahnya.

Aku masih percaya kepada formula filem David Teoh, Mamat Khalid dan penggiat filem indie.

Berbeza dengan bolasepak, aku suka aksi perlawanan luar tetapi jika dihidangkan bolasepak tempatan, aku juga akan teruja, emo, butthurt dan sebagainya, walau aksi kedua benua ini jauh berbeza. Pemain kita tetap punyai kualiti dan kesungguhan. Semangat mereka kuat dan mereka tidak gentar. Musuhnya habis binasa la!

Tetapi bolasepak dan filem adalah dua seni berbeza, jadi... kita bersiaran seperti biasa!

EPL Masters 2011 semalam menyaksikan kembali lagenda pemain Malaysia, Manchester United, Liverpool dan EPL All Star. Walau tetah berumur dan bersara dari bolasepak kompetitif tetapi mereka masih ligat dan paling penting, masih punya semangat juang yang tinggi.

Suasana di Bukit Jalil meriah! Karnival dan pameran diluar stadium dan aksi Ultras sudah cukup untuk menaikkan mood bolasepak sebenar. The Kop menguasai hampair 60% ruang stadium dan mereka menyanyi beramai-ramai bagaikan di Anfield. Memang kelas! Di satu penjuru pula Ultras Malaya menunjukkan yang mereka tak reti penat! Makan apa bebudak ni? Memang noise!

Perlawanan pula berlangsung agak sengit. Penonton dapat menyaksikan gaya permainan mereka saling tak tumpah seperti corak mereka bermain di EPL. Kesabaran mereka menguasai bola sebelum membuat percubaan, counter attack dan aksi merebut bola secara fizikal yang agak keras. Senario sama ditunjukkan oleh pemain Malaysia. Abang Zainal kita asal kene usik terus tergolek! Memang 80an! Penonton menjerit dan terhibur aksi dive yang kalau Drogba tengok, mesti terus insaf! Inilah Master of Dive yang sebenar!

Pemain Malaysia memang 'gentar tiada'. Walau halus seperti Shahrin Majid dan Nizam Adzha tapi mereka bersaing merebut bola dengan berani. Terdapat beberapa insiden kekasaran dilakukan oleh pemain Liverpool terhadap pemain Malaysia ketika merebut bola. Ah! Liverpool, begtu bersungguh-sungguh hendak menang nampaknya? Takkan sama pemain Malaysia pun nak patahkan kaki? Tak gentle langsung!

Liverpool kalah kepada All Star tetapi menang 4-3 keatas Manchester United Master, walau sebenarnya keputusan sepatutnya 4-4 tetapi pemain Manchester United dipersalahkan kerana dituduh menggunakan tangan. Takpa, atas semangat "Tak menang piala pun takpa asal menang lawan Manchester United' diguna pakai, maka Manchester United bagilah mereka menang! Apa ada hal?

Manchester United pula bermain bagaikan Manchester United la. Andy Cole mendapat Player of the Tournament Award. Ronny Johnsen masih hebat, Captain Marvel masih seorang pengemudi pasukan yang baik. Mereka menewaskan EPL All Star 4-1 sebelum kalah di final 2-3 kepada All Star semula.

Menang senyum dan juara depan kamera

Liverpool? tempat ke 3. Malaysia tempat ke 4. Nasib baik ada Malaysia, kalau tak, Liverpool mesti corot! Terbukti pemain Liverpool dari muda sampai ke tua tak menang piala! Muda pun main untuk kalah takkan dah tua nak menang pulak? Berger, Fowler, Macca semua masih muda dan cergas cuma kemudaan dan kecergasan bukanlah satu tiket untuk jadi juara. Tak caya, tanya Arsenal.

Malaysia tetap dihati oleh semua peminat bolasepak yang hadir semalam. Kembali dapat melihat hero lama beraksi rasanya lebih sentimental dari aksi err.. Fowler! Aksi Zainal, Nizam Adzha, Ahmad Sharul Azhar, Mazlan Wahid dan Annuar Abu Bakar lebih dekat dihati. Ultras Malaya menyanyikan lagu dan disambut oleh penonton lain sudah cukup memuaskan hati aku. Mereka hebat! Mereka memberi tentangan dan berjaya menjaringkan gol ketika menentang LIVERPOOL dan EPL All Star. Malaysia ni sebenarnya sama taraf dengan Liverpool.

Kesimpulan / Aksi.

1. Gandingan EPL All Star memang hebat! Faustino Asprilla menjadi penjaring terbanyak. Aksi mereka paling terbaik justeru layak menjadi juara.

2. Manchester United adalah lagenda yang tak perlu diulas lagi. Naib Juara.

3. Liverpool. Terbukti mereka sudah mencuba sedaya upaya, baik dahulu, sekarang, pasukan lama atau baru, mereka tetap The Biggest L O S E R! Sementara supporter mereka memang hebat. Satu kombinasi sia-sia disitu.

4. Malaysia Tanah Air ku.

5. Adegan penari masa rehat sangat tak patut, buang masa dan 'cheap'!

6. Keputusan peraduan tiket free EPL Master telah dimenangi oleh 2 pembaca dan mereka adalah supporter Liverpool yang tak True sebab tak datang! Anda tahu siapa diri anda.

7. Aksi sekumpulan penyokong Manchester United chanting 'loser!'loser! kepada The Kop dan menyanyikan lagu 'Pulang marilah pulang (Geylang sipaku Geylang)' apabila Liverpool kandas awal memang meriah dan cari pasal!

7. Ketika Liverpool lawan EPL All Star, seorang penyokong meniup wisel penamat dan game terus berhenti. Semua pemain termasuk pengadil terpinga-pinga atas padang. Memang lawak master!

P/S :

Harap edisi akan datang penganjur sila bawa Arsenal Masters la pulak. Tertanya-tanya Pipiyapong, mana Arsenal Masters? Terus dia lepak dengan fanatik The Kop!

Terima kasih FootballfocusAsia, Zin Shahar, Van Kordi, fanatik The Kop yang membantu SOKERNET mendapatkan tiket percuma. Juga Zan sebab tukarkan pass aku dengan cepat!


Jumpa lagi di EPL Master yang akan datang!
42

Manchester United 2-0 Arsenal



32 brader paling ART main bola dunia. Muka-muka dah biasa keluar masuk The Emirates.


32 sekawan ni memang ART. Gua selalu dengar Pipiyapong cerita. Semua team diorang dah ratah. Barcelona pun diorang tibai sampai 2. Leyton Orient tu biasa-biasa je bagi diorang. Chelsea pun mainan je bagi diorang. Liverpool tak payah cerita. Cuma Pahang je diorang belum uji.

Tapi sebenarnya ramai tak tahu. Ada lagi yang lebih ART. ART yang melebihi peringkat dunia. Dengan ini dipersilakan,





Kembar da Silva!!!



Nama: Fabio dan Rafael
Umur: 21 tahun
Hobi: Meluangkan masa bersama
PMR: Tangguh (kerana menyertai akademi bolasepak)
Makanan kegemaran: Cekelat angin
Minuman kegemaran: Air kola
Pemain diminati: Pasangan kembar Jang (Zaquan Adha dan Aidil Zafuan)
Impian: Menjadi pemain bolasepak ternama dan berkahwin dengan artis macam pasangan kembar Jang

Lain-lain entri yang pelanduk dua serupa:
1) Arsenal 2-1 Barcelona
2) Birmingham City 2-1 Arsenal
3) Barcelona 3-1 Arsenal (Agg. 4-3)
38

Pahang Not Dead

Pipiyapong Abdillah Hamzah Ahad, Mac 13, 2011 ,
1. Kemenangan Pahang terhadap Kelantan semalam menunjukkan Pahang pasukan paling power pepalih di Pantai Timur dan Malaysia. Power!

2. Kelantan sebenarnya tak kuat langsung. Eksen je lebih. Warrior konon... Bangkai Kijang!

3. Misi kami seterusnya menghancurkan Selangor di Shah Alam. Dendam lama perlu dilunaskan. Ramalan: Selangor 0-9 Pahang.

4. Selepas Selangor, kami berjanji akan membaham Terengganu.

5. Haris Adam, kembalilah ke Sokernet. Kami merindui talk to the hand-mu.

6. Pahang Not Dead!

7. Arsenal pun power!



*Gambar dipetik dari FB page Tokgajah.com
12

Kelate Kecek Besar Jah, Mapuh Kene Nga Pahe 2-0!







Nak buat lagu mano? Kito harap yang baik-baik kat Red Warriors belako. Kalah mene adat permainan.

Ish, ambo berdaroh idung nih. Tok tehe nengok video lagu ni!
8

Yob - The Invincibles

Lucius Maximus Sabtu, Mac 12, 2011 , , , ,




Ater, mike pun nak klasemen juge, ajenye ye!
10

Pahang 2 - Kelantan 0

Jannah

Malam ini lauk Patin masak Budu.

17

EPL Master 2011; Master and Servant

j or ji Jumaat, Mac 11, 2011 , ,


Bekas pemain Liverpool yang akan bermain :- McManaman, Wright, Thomas, Fowler, Rob jones, Babb

Ahad ini mari kita ramai-ramai ke Bukit Jalil untuk menyaksikan Karnival EPL Master 2011 yang akan berlangsung dari jam 12.00 tengahari hingga lewat petang. Perlawanan dijangka bermula jam 4.30 petang dan kepada semua pemenang tiket EPL Master 2011 di kejohanan Mizi Sports Sokernet Futsal yang lalu, anda dinasihatkan untuk memasuki stadium lebih awal untuk mengelakkan kesesakan dipintu masuk.

Siapa pemain yang akan kita jumpa nanti?

Lagenda Manchester United akan bertemu 'bekas pemain' Liverpool FC (jika tidak pernah menang sebarang piala, tak layak dipanggil lagenda) Juga beberapa lagenda EPL seperti Zola dan David Seaman akan bermain untuk EPL All Star sementara lagenda bolasepak tanahair juga akan bermain seperti Zainal Abidin Hassan dan Khan Hung Meng. S
iapa tak datang, dia tak true Liverpool supporter!

Sokernet difahamkan bahawa bintang-bintang lagenda ini serta bekas pemain Liverpool akan berada disekitar kawasan karnival dan stadium, jadi anda dinasihatkan untuk datang awal dan bawa kamera!

Sokernet juga difahamkan yang kemungkinan pemain pertahanan lagenda, Jaap Stam mungkin tidak akan bermain kerana terdapat kesilapan teknikal. Tidak berpuashati, Sokernet terus menghubungi Stam tetapi sehingga kini Stam masih belum menjawap email kami. Desas desus kencang mengatakan bahawa beberapa bekas pemain Liverpool tidak mahu bermain jika Jaap Stam ada. Benarkah? Takkan sampai ke tua masih takut dengan Stam? kui3.

Sokernet berharap Jaap Stam akan membalas email kami.

Sementara itu, oleh kerana terdapat lebihan tiket, Sokernet ingin memberi peluang kepada 3 pembaca untuk memenangi 6 tiket percuma ke EPL Master 2011 ini.

Syaratnya mudah;

1. Terbuka kepada semua penyokong Liverpool FC yang TRUE SAHAJA. Tak true tak boleh join.
2. Berminat sila email ke sokernetmail@gmail.com dan nyatakan dalam email tersebut;-

"Saya adalah penyokong tegar Liverpool FC dan ingin melihat Fowler beraksi di EPL Master kerana.....?

3. Penyertaan ditutup sebelum jam 12 tengah malam esok.
4. Sila nyatakan nama, no. telefon dan cara tiket ini anda mahu terima
5. Penyertaan terbaik akan memenangi 2 tiket.
6. Tak pernah lihat Fowler beraksi sekitar tahun 90an,
7. Jika ada pemenang, mereka akan dihubungi melalui emel atau talipon. Tapi jika tiada pemenang, anggaplah anda semua adalah penyokong Liverpool yang tak true sebenarnya.
dan syarat terakhir;
8. Tahan bergurau cara Sokernet.

Oklah..selamat mencuba!

Kredit kepada FootballFocusAsia kerana berjaya menganjurkan EPL Master 2011 untuk edisi ke 3 ini.


60

Braga 1-0 Liverpool

Pipiyapong Abdillah Hamzah ,


Kenapa mesti kalah sama Braga? Jawab, jawab!


Bangang...




Pemandangan indah di Bukit Broga.
13

Semangat Sukan Negara terjah Ipoh!

j or ji Khamis, Mac 10, 2011 , , ,
Ipoh MIZI tarak sombong!

25 tahun yang lalu, untuk aku mendapatkan sepasang boot bola kain berharga RM8.90, aku kene turun ke kebun getah dan menoreh dahulu. Lepas 3 hari baru boleh pergi kutip dan jual. Dapat RM10.00, cukup untuk beli sepasang kasut bola tapak getah yang ada 13 stud untuk aku bermain bola di padang dengan gembira.

Main bola petang di padang sekolah, semangat dia lain macam! Jam 3 dah tinjau langit, takut hujan. Kalau panas terik, hati berbunga aje. Kalau hujan sikit takpa, padang basah lagi sedap main. Tapi kalau hujan lebat dengan kilat, memang jem la kat rumah! Semangat nak main bola tu, kalau dibawak ke baca buku, dah ada PHD dah agaknya aku sekarang ini...

Masa tu korang semua belum lahir lagi... sekarang aje dah pandai kata 'True Liverpool supporter!'

Tapi itu dulu. 25 tahun dibawa kehadapan, dengan RM10.00 dapat juga membeli kasut bola! Bukan chap ayam seperti yang aku pakai dahulu tapi kasut berjenama yang kuat, tahan, bergaya dan harga asalnya RM150!! Ajernya iyer? Tak percaya? Inflasi sifar ini telah terbukti beberapa hari lepas dan menjadi buah mulut ramai manusia di Ipoh. Jika pegawai di Kementerian Pengguna atau Kementerian Kewangan tak buat follow up hal ini, mereka memang tak buat kerja!

Markah penuh untuk sepakmula Datuk Bandar!

Bersempena dengan perasmian cawangan ke 5 kedai sukan terkini Mizi Sports di Medan Gopeng Ipoh oleh Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim pada 5hb Mac lepas, 20 pengunjung pertama berjaya mendapat 'deghoyan runtuh' berupa kupon membeli kasut berharga RM150 pada harga RM9.90!! WOW!! Untuk mendapatkan durian sebenar sekarang ini pun belum tentu pada harga RM10.00 sebiji! wow!

Pengunjung lain juga bertuah kerana bersempena dengan perasmian tersebut, Mizi Sports turut membawa bersama mereka bintang bolasepak tersohor Malaysia iaitu Aidil Zafuan, Safiq Rahim dan Asraruddin Putra Omar untuk menyerikan majlis. Yobs suke bebenor la teman nengokkan kat gambo-gambo di fesbuk! Ater? Jumpa superstar,ye tak?

Dimajlis tersebut, Mizi Sports juga membuat sumbangan kepada anak-anak Tahfiz dari Maahad Tahfiz Al-Quran, Al- Barakag. Alhamdullilah. Orang Perak kata, bukan semua buah durian di kebun tu kita punya, jadi rezeki yang ada dikongsi bersama. Semoga Mizi Sports mendapat pahala setimpal dengan keikhlasan sumbangan mereka itu, Insyallah.

Tepuk dada, tanya SEMANGAT!

Semangat macam ini kalau dibawa ke seluruh organisasi sukan atau korporat, semua pihak akan merasa nikmatnya. Setakat ini hanya Mizi Sports yang telah memulakan langkah penajaan pemain. Senario ini telah lama berlaku di luar negara dan banyak ahli sukan berjaya menjadi senang dalam hidup mereka hanya dengan penajaan. Contohnya C.Ronaldo.

Apakah impak penajaan pemain ini? Paling mudah tetapi paling penting juga, dengan penajaan, pemain secara tidak langsung akan menjaga mutu permainan mereka kerana hanya pemain yang bagus sahaja yang layak mendapat penajaan. Mereka juga akan menjaga disiplin mereka kerana mereka membawa nama penaja dalam imej mereka. Jika prestasi mereka merudum atau tidak berdisplin, penaja berhak untuk meminta penjelasan dan memberi amaran akan menarik balik semula penajaan tersebut. Semestinya pemain tidak mahu rugi.

Bayangkan penajaan ini sesuatu yang besar di Malaysia, ramai pemain ditaja oleh konglomerat seperti Ratu Squash Nicole David ditaja oleh CIMB, pasti mutu sukan negara akan melonjak naik. Secara tidak langsung, anak muda akan lebih bersemangat untuk menonjolkan diri mereka ke persada lebih tinggi. Siapa untung? Negara, penaja dan pemain itu sendiri!

Impak kedua yang boleh juga berlaku dengan penajaan ialah pemain akan bebas dari bookie. Mereka punya cukup gaji, cukup wang dan mereka punya banyak tanggungjawab sebagai Duta untuk dilakukan. Justeru sukan akan menjadi sesuatu yang boleh dibanggakan di Malaysia.

Banyak lagi kelebihan yang boleh kita perolehi dengan gabungan korporat dan sukan. Semua ini datang bukan didorong oleh keuntungan semata-mata tetapi S E M A N G A T !! Semangat ini adalah Semangat Sukan Negara dan Mizi Sports nampaknya adalah 'trendsetter' kepada senario pembangunan sukan dan penajaan tersebut.

Bravo Mizi Sports!!

Bakat dan masa depan mereka dijamin.

Suatu hari kelak, mereka pula yang duduk dikerusi menjadi STAR.

Hensem Jang ni kan?

Diadakan juga mini streetsoccer bersama bintang bolasepak Malaysia, Raja Lawak dan pengunjung, memang menarik! Untuk melihat gambar-gambar menarik bersempena karnival perasmian cawangan ke 5 Mizi Sports, sila ke laman Facebook mereka di;

http://www.facebook.com/album.php?aid=82473&id=107564895966156

Sapa takda facebook, dia tak semangat!

Datang beramai-ramai membeli peralatan sukan anda di;

Mizi Sport Centre
No.200B-1,Burger Houz,
Jalan Raja Dr.Nazrin Shah,
(Jalan Gopeng)
Medan Gopeng 31350 Ipoh, Perak.
No.Tel : 012-5215075

Ater Yob? Takkan habis kat kedai teh aje.. takda alasan lagi dah nak malas bersukan.

Semangat!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...