ARKIB SOKERNET

52

We are manchester United and we do what we want

j or ji Rabu, April 27, 2011 , ,





48

Champions League Semi Final Preview : Schalke 04 vs Manchester United

j or ji Selasa, April 26, 2011 , ,
Hardcore,otai dan glory hunter bersatu!

Perjuangan masih belum selesai.

Maruah England berada dikaki Wayne The Rudeboy Rooney dan rakan-rakan dan mereka bertekad untuk memastikan England tetap menghantar wakil di pentas akhir Eropah di Wembley.

Setakat pentas EPL (atau liga kampung) biarla pasukan lain berebut dan bising mencari 3 mata untuk tempat ke 2. Perlumbaan merebut tempat ke 2 ini is soooo not Manchester United okayyy... Manchester United ada misi lebih berat harus digalah dan ini adalah maruah. Ketika pemain kelab lain sedang berehat, bersantai dan melakukan onar, pemain Manchester United tabah dan gigih berlatih di German.

Walaupun mereka bukan harapan terakhir umat manusia, tapi mereka adalah harapan terakhir umat England. Harapan Queen E, Morrissey dan Ozzy. Diberitakan juga pengantin diraja juga akan menonton perlawanan ini.

Nak harapkan Singa Aslan?...dia dah masuk Zoo!

Setelah membenam dan menginsafkan Chelsea dengan dua kemenangan diperingkat suku akhir, Manchester United gagah melangkah ke perlawanan separuh akhir menentang Schalke 04 di German awal pagi ini. Untuk rekod, ini adalah perlawanan separuh akhir ke 12 Manchester United dalam Piala Eropah. 4 darinya sepanjang 5 musim kebelakangan ini. Pergh! Ini rekod, bukan sandarkan pada kenangan.

Malam ini semestinya semua penyokong Manchester United, tak kiralah Glory Hunter ke, otai ke atau gadis2 akan bangun malam tidak mahu terlepas aksi Chikydees Chicharito. Walau dimasukkan sebagai penyerang utama atau pemain gantian, Chicky tetap akan 'score'. Itulah tanggungjawab seorang penyerang sebenar.

Peminat Manchester United tidak pernah mengharap kepada pasukan lain untuk menang atau kalah dalam membantu mereka untuk menang piala. Kerja mengharap pasukan lain seperti Arsenal atau Chelsea menang dan jadi juara EPL supaya rekod Manchester United kekal 18 piala hanyalah harapan keji penyokong Liverpool.

Biar tak menang piala, asal tak keji.

..........................................................

Sementara itu, penyokong pasukan lain mesti dah layan AF9 kan? Yela, nak tengok EPL takda tujuan lagi, baik layan Diari AF. Betul tak?

Mereka semua lepak dalam kaca kat JJ AU2 Keramat tau! Pergi la tengok secara live. Tengok tak konsert minggu lepas? Kak Ogy bukan main garang! Tak elok la camtu. Itu belasah namanya, bukan bagi tunjuk ajar. Akibatnya Amir tersingkir sampai nangis2. Sian..

Ops gugur ok ke? Apa kata korang semua?

Dari kiri; Jannah, Garam, Bart, Awi dan Lucy

Pasti berjaya di Akademi Fantasiaaaa....

KAHKAHKAHKAHKAH!!!
10

Tiada Kasta Dalam Bolasepak - OKUpun Boleh Pitch Invasion

Obefiend Weiland Isnin, April 25, 2011 ,
Joseph Wheelchair?

Di UK ada ruangan khas disetiap stadium untuk warga OKU menonton bola. Kerap kali juga aku nampak orang lumpuh dan adik-adik down syndrome layan bola dari sideline. Sungguhpun dari golongan OKU diorang support team kegemaran dengan passion yang sama seperti orang cukup sifat. Dibawah ialah video seorang OKU melakukan pitch invasion bila pasukan beliau menyekor pada saat gama nak habis. Fucking legend!



37

Harapan Terakhir Umat Manusia (Dan Liverpool)















Adik Jack Wilshere, penggemar cekelat udang dan anak ikan Pipiyapong pernah berkata dengan penuh yakin bahawa Arsenal mempunyai peluang menjuarai EPL musim ini.

Tapi menyandarkan harapan kepada sekumpulan budak-budak berkulup samalah seperti menyandarkan kenangan pada sekumpulan pemain-pemain bersejarah.

Ya, kalau Liverpool ialah sandarkan pada kenangan maka Arsenal ialah kelab sandarkan pada harapan.

Macam biasa, untuk Chelsea memastikan Arsenal tidak menduduki tangga ke-2 EPL mereka hanya perlu hantar seorang pemain.


Sturridge - Jelmaan Dubuk Liar


Perebutan puncak klasemen seperti biasa menjadi taruhan antara dua kelab bolasepak paling power, Manchester United dan Chelsea. Manchester United macam kita tahu ialah Setan Merah yang terus mahu mengekalkan hegemoni dan daulat kerajaan syaitan di muka bumi ini. Dan Chelsea macam ialah penyelamat terakhir umat manusia.

Seluruh England sekarang mengharapkan pada Chelsea untuk menghalang Manchester United. Liverpool, Manchester City, Blakcburn Rovers dan semua kelab EPL lain kini bergantung harapan pada Chelsea. Kecuali Arsenal kerana mereka masih lagi berpegang pada 'In Arsene We Trust'.

Tetapi dengan hanya tinggal 4 perlawanan lagi ianya bukanlah mudah. Nasib baik Chelsea ada Nando Torreh, si dubuk albino.

Bring it on!



14

Bolton 2 - 1 Arsenal





32 brader paling ART main bola dunia. Muka-muka dah biasa keluar masuk The Emirates.


32 sekawan ni memang ART. Gua selalu dengar Pipiyapong cerita. Semua team diorang dah ratah. Barcelona pun diorang tibai sampai 2. Leyton Orient tu biasa-biasa je bagi diorang. Chelsea pun mainan je bagi diorang. Liverpool tak payah cerita. Cuma Pahang je diorang belum uji.

Tapi sebenarnya ramai tak tahu. Ada lagi yang lebih ART. ART yang melebihi peringkat dunia. Dengan ini dipersilakan,




Tamir Cohen!!!




Nama: Tamir Cohen
Umur: 27 tahun
Hobi: Membaca buku CEWAH!!
Makanan kegemaran: McD ( Menyumbang peluru kepada tentera tanahair)
Minuman kegemaran: Coca Cola ( juga menyumbang peluru kepada tentera tanahair)
Pemain diminati: Avi Cohen ( bekas pemain Liverpool dan Israel merangkap bapa tercinta.)
Impian: Impian sudah menjadi kenyataan!!

Lain-lain entri yang pelanduk dua serupa:
0) Manchester United 2 - 0 Arsenal
1) Arsenal 2-1 Barcelona
2) Birmingham City 2-1 Arsenal
3) Barcelona 3-1 Arsenal (Agg. 4-3)
23

Shakira Shakira........................

Obefiend Weiland Sabtu, April 23, 2011 ,
Bila WAG menonton bola

Silalah tonton ye. Booleh tahan comel jugak Shakira bila tengok bola. Passionate! Garang! My kinda woman. Memang SHEWOLF.


23

Perbezaan BARCA dan ARSENAL Bila Menghadapi Kekalahan




Tak perlu tulis panjang.


BARCELONA - Gerard Pique dipeluk cium WAG beliau penyanyi latina Shakira



ARSENAL - Fabregas dipeluk cium Professor



Even in losing Barcelona players still win......... Fuck 'em!
30

Copa Del Rey, London Derby, Bla di Bla Blues...... Sergio Ramos Tangan Mentega.



Seputar Bolasepak


Syabas Real Madrid atas kemenangan mereka semalam dalam Copa Del Rey. That is one nil to El Especial Uno. Aku layan game ini semalam di mamak sambil diselangi Norf Lahndahn Derby yang aku yakin bakal dianggap sebagi one of the all time classics. Klasik kerana seperti biasa pasukan Taski London Utara Wenger fakap dan membenarkan Synagogue Rabbi Redknapp berkongsi mata dengan mereka. Kegagalan Arsenal untuk kill the game membenarkan Harapan Terakhir Umat Manusia FC memintas mereka ke tempat kedua liga kerana perbezaan gol. Chelsea dengan mudah membenam Birmingham tanpa bantuan goal Fernando Torres.

To be honest aku tak paham kenapa orang selalu gembar gemburkan perlawanan antara Madrid dan Barca. Aku tak nampak apa yang bagus sangat. Crowd? Sokongan di Anfield ketika derby Merseyside lebih hebat sampai naik bulu roma aku dengar nyanyian YNWA dari Kop End. Aku seorang hater kelab Liverpool but god damn.... you have to admit those bin dipping hubcap stealers know how to create an atmosphere. Tak perlu banner gergasi , tak perlu baling mercun, tak perlu bakar kerusi stadium, tak perlu gochoh perasan gedebe dan tak perlu bakar flare macam siamang untuk tunjukkan mereka penyokong tegar. Shame the same can't be said about a group of un-evolved Neanderthals from a state in the East who called themselves the Happy Warriors. Now those sons of budus are the perfect specimens of compensating for their lack of silverware with violence. Sebijik macam penyokong Chelsea yang menggelarkan diri mereka Chelsea Head Hunters. Ketika zaman gelap Chelsea jarang memenagani apa-apa gelaran, CHH terkenal sebagai firm hooligans yang cukup ganas. Trademark Chelsea Head Hunters ialah "giving ya a Chelsea smile". Kalau nak tahu apa kejadah Chelsea smile sila Google atau tengok filem Green Street Hooligans.

Link
Anyway kembali kepada kisah Copa Del Rey semalam. Dearie me what a shit fest. Sebelum ini aku ingatkan Manchester United ialah kelab yang paling cocksuking dalam hal referee intimidation. Nampaknya aku salah. Barcelona dan Real mempunyai set pemain yang paling tak hormat referee pernah aku tengok. Foul tak teruk mana tapi semua player layangkan imaginary yellow card untuk memaksa pengadil memberikan kad. Yang peliknya si pengadil tak pulak layangkan kad kuning kepada players kedua-dua kelab overated ini. Weird shit.

To make a long story short Ronaldo menjaringkan gol yang memberi real kemengan Copa Del Rey pertama dalam masa 13 tahun! Penyokong Real bertempik kegirangan berlebih-lebihan macam penyokong Liverpool lepas seri dengan Arsenal tempohari . Jose buat muka mintak penumbuknya tetapi lupa melakukan knee slide. Rambut Guardiola memutih lagi sebanyak 13%. Messi masih lagi pemain terbaik dunia dan Sami Khedira masih lagi kelihatan seperti Milan Baros.



Selepas perlawanan terus ada perarakan bas atap terbuka untuk Real. Ini mungkin celebration menang piala paling laju pernah aku tengok. Tapi tidak apa. Selebret awal kerana menang adalah lebih baik dari ada bas atap terbuka tapi tak menang langsung. Amirite scousers?

Anyways....... sedang Sergio Ramos seronok mengimbang piala diatas kepala, tiba-tiba piala terjatuh dan dilanggar bas. Awesome! That is probably one way to make sure tahun depan tak ada team boleh memenenangi Copa Del Rey tahun depan!






41

Tottenham Hotspur VS Arsenal

Pipiyapong Abdillah Hamzah ,
Babi...
48

Gergasi tak berakal?

j or ji Rabu, April 20, 2011 ,
Akal tarak?

Aku menonton perlawanan bolasepak diantara Selangor menentang Sabah disebuah kedai Tomyam.

Kedua-dua pasukan beraksi macam langau hurung taik. Menyedihkan. Sabah main seperti taik, Selangor pulak jadi Langau, berlegar-legar dan sekejap-sekejap singgah.

Diwaktu rehat, pengulas perlawanan, Saudara Zainal Abidin Rawop mewawancara Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Selangor Dato' Abdul Mokhtar Bin Ahmad yang berada ditepi padang permainan. Ulasan beliau membuatkan aku ketawa dan teruja dalam satu masa. Diantara ayat beliau yang aku masih ingat ialah;

"Pemain seperti tidak tahu menggunakan akal fikiran"
"Tidak serius dan bersungguh, macam main petang-petang"
"Tidak membuat percubaan"
" Keupayaan pemain negara kita macam ni lah... tak berkembang"
"Dah tau penjaga gol cekap pada bola tinggi, cubalah bola rendah pula"

Dan macam-macam lagi yang pedas dan bernas.

Dato' Mokhtar Ahmad

Aku teruja sebab masih ada lagi pengurus yang lantang macam ni. Tabik hormat aku pada Dato'!
Inilah orang yang kita cari! Garang! Tidak menggunakan ayat basi seperti "pemain telah mencuba dengan baik" dan tidak teragak-agak untuk 'membelasah' anak buah sendiri jika mereka memang bengap!

Hakikat sebenar bolasepak Malaysia ialah selalunya mereka bermain ikut arah 'tolo'. Gelombang kebangkitan peminat sebenarnya hanyalah 'emosi'. Mutu permainan liga tempatan masih sama. Kalau bukan semakin bebal, semakin tak berakal.Tahniah Dato'! Dato' sepatutnya jadi Pengerusi FAM.

Siapa tengok aksi 'tak berakal' mamat ni baling bola ke muka pemain T.Team minggu lepas?
27

Juan - Semangat Bola

Lucius Maximus Isnin, April 18, 2011 , , ,


Apalah kita nak hairankan pasal Baruwah Balotelli, yang bukan saja tak kenal Malaysia tapi belacan pun tak pernah makan.

Klip video di bawah ialah sumbangan dari Encik Kamarul Zainuddin, pemain bola sebuah agensi kerajaan, pembaca tegar Sokernet, sukarelawan futsal Sokernet yang dok sibuk catat keputusan perlawanan itu hari, pencinta bolasepak (dan wanita) serta bapa saudara kepada seorang kanak-kanak riang bernama Juan.

Jadi apa yang menariknya pasal klip video tersebut? Jom layan dulu.



Juan ni baru berumur 4 tahun. Dalam umurnya baru 4 tahun dia sudah diasuh untuk ke stadium menyokong pasukan bolasepak Malaysia. Tapi di dalam stadium, si Juan ni tak mahu duduk bawah ketiak bapa saudaranya sebaliknya memilih untuk duduk sendirian berdekatan dengan Ultras Malaya. Dan sepanjang 90 minit perlawanan dia duduk seorang diri di tangga laluan tersebut, fokus kepada perlawanan bolasepak di atas padang.

Tak banyak dari kita yang boleh ingat apa yang kita buat ketika umur 4 tahun. Juan pun mungkin tak ingat pengalaman dia ke stadium tengok bola pada malam keramat itu. Tapi macam mana kita dibentuk hari ini, baik kelakuan atau pemikiran berpunca dari apa yang kita lalui ketika umur muda-muda macam Juan ini. Bak kata pepatah Melayu, melentur buluh biar dari rebungnya.

Hishamuddin Rais selalu bilang, dunia ini milik anak muda. Macam Juan. Dan tidak mustahil Juan nanti membesar sebagai seorang rakyat Malaysia yang rajin bertandang ke stadium setiap Sabtu malam Ahad, bukannya ke mamak. Tidak mustahil juga kerana sedari kecil diasuh ke stadium, Juan juga rajin turun ke padang bermain bolasepak dan mungkin dapat berbakti kepada industri bolasepak negara.

Itu lebih baik dari anak-anak kecil yang diasuh menonton bola di Astro dan membesar sebagai pengumpul jersi ori kelab-kelab luar negara. Menghabiskan duit mak bapak sampai beratus ringgit tapi main bolanya macam haram.

Kesimpulannya buat kita semua, rajin-rajinlah ke stadium dan bawalah bersama anak kecil, atau adik anda, atau anak saudara, atau adik awek anda atau susah-susah belanja anak yatim tengok bola di stadium. Pupuk semangat bola di kalangan adik-adik dan anak-anak kita.

Siapa-siapa yang mungkin tertanya apa hal nama anak saudara Encik Kamarul Zainuddin macam ala-ala Sepanyol, itu sebab mak dia orang Madrid. Serius!
87

Bila Sore Losers United Kalah

Scums

Kalau dah namanya United, gangster bolasepak sebenar.



17

Walaupun Yob Tewas, Nasril Nourdin Tetap Hensem





Yob terima kekalahan di Stadium Shah Alam dengan hati terbuka. Ater udoh namanya pun away game, lawan Red Giants lagi. Happy Warriors pun datang Stadium Perak berdamor dibuatnye, ini kire okay la Yob kena 1-0 je. Ape deme nak heran?

Ulasan perlawanan nanti teman buat kendian. Teman masih nunggu gambor perlawanan dari Yob dan Yong semua. Biase le bola kite ni yeh, 2 ke 3 hari pun idok ngomben-ngomben lagi reportnye!

Teman cuma nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada penjaga gol Yob, Mohd Nasril Nourdin yang udoh pun mencecah umor 25 tahun semalam. Ater udoh besor panjang mike ni rupenye ye?



Nasril Nourdin keluor perut mak tanggei 17 April 1986 di Lumut, Perak. Ngaji dulu kat Sekolah Sukan Bukit Jalil dan abih ngaji je teruih bersama dengan skuad Seladang seawal dari tahun 2005 lagi. Yob Nasril ni juga pernah bermain untuk skuad bawah 23 Malaysia. Pasukan senior je belum lagi, tapi hari tu ada ceritenye dalam Astro Arena yang Nasril Nourdin ni bercita-cita nak bermain untuk pasukan senior. Khairul Fahmi Che Mat, mike jaga-jaga, udoh le hari tu ngutip buah nyor kat Ipoh!

Pernah diceritekan orang kampung teman, Blackburn Rovers masa tahun 2006 dulu pernah nelepon Steve Darby (pengurus Yob masa tu) bertanya kan hal si Nasril Nourdin ni. Mike Riggs, chief scout di Blackburn Rovers berminat nak test kepoweran Nasril Nourdin. Tapi masalahnya ialah Malaysia berada dalam ranking FIFA ke-148 dan syarat-syarat EPL pula kata deme hanya menerima pemain dari negara ranking 70 dan ke bawah.

Apa nak buat Yob, tak ada rezeki gamaknye.

Bior pun begitu, Nasril Nourdin kabornye buat masa ini bahagia dengan skuad Seladang. Dan persembahan meyakinkan oleh Yob Nasril ini telah mendapat kepercayaan Cikgu Jan yang teruih meletakkan beliau di gawang Seladang.

Teman dan Sokernet sekali lagi mengucapkan Selamat Hari Jadi buat Nasril Nourdin dengan ucapan semoga panjang umor dan murah rezeki, keghoje tu bior le nangkap bola aje jangan ngutip buah nyor pulak!

Ater, udoh ke mike motong kek deghoyan?

25

Tahukah anda, Yob?

Lucius Maximus Jumaat, April 15, 2011 , , , , ,




"Ater setiap yang beranak di segenap pelusuk negeri teman ini, yang jantan namanye Yob, yang betine namanye Yong, deme ini tidaklah lain makannye kecuali deghoyan dengan tempoyak, dan tidaklah lain pasukan pilihannye melainkan skuad Seladang ajenye"
- Undang-Undang Tubuh Negeri Perak (Fasal 7)

Yob tenang seperti biasa. Pasukan teman idak le kecoh kahwin dengan artis atau sibuk digosipkan dengan artis. Pasukan teman keghojenye main bola ater itu aje le yang dibuat deme sejak adanye langit dan bumi (dan juga padang bola). Deme tak pernah bergebang misi 3 piale ke ape ke. Kalau elok bebenor mainnye, deme menang piale. Kalau idak berape elok gayanye, deme menten je dalam Liga Super. Abih musim Liga Super deme sibuk musim deghoyan. Tapi nama nak kena relegated tu idak le sama sekali.

Yob dan Seladang, sejak dari azali lagi dan sejak dari M Karathu belum jadi Datuk M Karathu, adalah pasukan yang low profile kata orang putih. Tak pernah kecoh dapat pemain bertaraf bintang atau pemain muka jambu. Dasar pembelian pemain Yob sangat mudah, siapa yang gemor makan deghoyan atau tempoyak, deme boleh main untuk Seladang. Tak percaye? Mike tanye Jang Jung!


Deme idak kahwin dengan artis!


Teman tau, dalam bolasepak Malaysia ini apok segala bola ialah tak lain dan tak bukan Red Giants. Udah bermacam piala dijulang deme, jenis yang Liverpool pun tak mampu nak julang ceritenye. Anak sedare Pak Jabit yang keghoje pejabat SUK Selangor tu pernah cerite kat teman, di Selangor FA nun deme simpan piale bukan dalam kabinet lagi dah, tapi dalam gudang! Punya la banyak piale deme menang sampai udah tak terbela gayanye.

Teman tabik. Teman tabik sama Red Giants. Nak banding dengan Seladang teman memang tak tercelen kata orang kampung teman. Tapi itu dari segi fakta dan sejarah aje le ye. Ateh padang, hah lain ceritenye kome!


"Oh kome, deghoyan dah berbunge" - nyanyi Cikgu Jan minggu sudah


Besok di Shah Alam, Yob akan berdepan dengan Red Giants. Tapi Yob tenang setenang air muka Cikgu Jan. Bukan baru kali pertama Yob berdepan dengan Red Giants. Udah tak terkire banyaknye!

Mengikut sumber yang teman dengor, barisan kesebelasan Yob berada dalam keadaan tip-top. Selepas kemenangan bergaye ke atas Happy Warriors dan mengayamkan Khairul Fahmi Che Mat macam ayam KFC (M) Holdings, Seladang terus bernafsu untuk menyondol Red Giants. Ater?


Kiper Kelantan yang femes sedang mengutip buah nyor


Teman yakin, Hantu Kak Limah dan Hantu Piala FA 1992 akan merasuk Yob sekalian esok untuk merampas puncak klasemen Liga Super dari Red Giants. Tidak mustahil asalkan Red Giants tidak keluarkan senjata mesum seperti di bawah yang Sabah pernah gunakan ke atas Yob di Likas minggu lalu.




Bab macam ni, Yob bergoncang sikit.

*Gambor-gambor dari Perak FA dan simpanan peribadi teman
21

Apo kono eh Jang?


Skuad Jang nampaknya semakin merudum.. lepas kalah, kalah! lepas kalah, tak menang! Lepas tukar jurulatih, kalah, lepas pangkah orang itu, pangkah orang ini pulak, jumpa MB pun kalahhhhh jugak! Apo makan eh Jang-Jang ni semuo agak eh?

Seperti biaso, Jang telah turun menyiasat dan menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai, semuo ini berlaku disebabkan hal-hal dalaman PBNS itu sendiri. Kerenah politik, gila kuasa dan semulajadi fikir mereka aje yang tahu dan pandai membawa pasukan kearah kejayaan, tetapi lebih kepada kemusnahan menjadi punca kepada segala masalah pasukan Jang.

Sangkaan Jang selepas menukar jurulatih, pasukan Jang akan kembali digeruni jauh meleset sebaliknya dijadikan bahan ketawa pasukan lain. Bukan ini yang UltraJang mahu namun mereka tetap memberikan sokongan padu sepanjang 90 minit di KONA 4C. Semangat ultras memang luarbiaso! Tahniah Jang!


Jang Gentar Tiado..


UltraJang juga telah membuat demonstrasi secara tidak aman (apa kelas demo secara aman kan?) selepas perlawanan menentang Kedah yang berakhir dengan...kekalahan! Jeritan dan laungan "KAMI MAHU MENANG", "MANA MARUAH NEGERI" dan banyak lagi dilaungkan secara padu oleh lebih 200 ultraJang. Tunjuk perasaan mereka juga disiarkan di berita TV RTM, TV3 dan Skysports UK. Sudah tentu Ultras semua tidak berpuashati dengan prestasi pasukan. Sudah tentu mereka marah dan sudah cukup bersabar. Jangan sampai mereka pakai seluar pendek dan turun ke padang!!!! Burok akibatnya nanti!

Desas desus, khabar angin dan kata mengata banyak memetik beberapa nama didalam PBNS. Jangan la buat tak tau pulak, takkan nama abang buat kuewtiau kat gerai no 10 STAR atau nama-nama peniaga kedai sebelah kubur tu yang naik, dah tentu nama Faizal Zainal dan beberapa nama Datuk Panglimo pangkat tinggi-tinggi di PBNS sampai la ke Presidennya iaitu MB kito. Disebut-sebut juga berita penguguran WJ sampai la kepada pembelian pemain Selangor dan macam-macam lagi. Panehhh!

Jang tak mahu sobut secara detail lagi apa yang telah diperkatakan oleh peminat dan ultras tapi Jang suko nak bagitahu kepada semua orang kuat PBNS, kalau main bola untuk kalah, menghabihan boreh yo, baik la undurkan diri sendiri. Ingatla, bolasepak bukan pasal pangkat atau nak masuk TiBi tapi lebih kepada 'passion'. Kalau takda 'passion' atau semangat yang tinggi jangan nak menggatal kata ekau tu layak jadi pemimpin bolasepak nogori. Ebby Yus dengan Hattan laie tinggi semangat eh.

Sambil-sambil makan kuewtiau digerai no 10 Star, Jang juga ada diberitahu tentang suspek Bookie untuk Piala Presiden. Haaa! yang ni Jang marah! Jang karate mejo tu lepas kuewtiau habis. Modus operandi mereka dan nama-nama yang terlibat juga Jang dah tahu. Homat akal den botul dengan perangai manusio macam ini. Apo makan rasuah laie..tak takut kek SPRM? Tahu tak dah berapo orang mati kek SPRM? Kalau nak berlakon, dopan kamera bai...bukan atas padang bola! Gampang!

Jang masih menyiasat lagi hal ini. Jang tak teragak-agak akan membuat pembongkaran yang lebih padu lagi jika mereka semuo ini tidak insaf dan kembali ke jalan yang benar. Jang gentar tiado! Jang percaya semua peminat bolasepak nogori menunggu dengan sabar prestasi pasukan untuk naik kembali. Musim masih panjang. Harap Skuad Nogori kembali semula seperti biasa!

Hobin Jang Hobin!
12

Perginya Seorang Proletariat



Holger Stanislawski - kultus, sayap kiri, sosialis, punk dan proletariat


Siapa yang dah lama baca Sokernet pastinya tahu tentang kelab sayap kiri, St Pauli dan juga pengurus 'punk' mereka, Holger Stanislawski.

Dukacita dimaklumkan, Stanislawski telah mengumumkan bahawa beliau bakal mengundurkan diri dari menjadi pengurus St Pauli selepas tamatnya musim Bundesliga 2010/11 ini.

Bercakap ketika ditemui di kedai Burger Rokes malam tadi, Stanislawski menjelaskan "bahawa selepas beberapa tahun yang mencabar bateri saya sudah kehabisan, kita perlukan perubahan dan masanya sudah tiba untuk membawa masuk muka baru".

Stanislawski yang berumur 41 tahun memulakan karier bersama St Pauli sebagai pemain pertahanan pada tahun 1993. Beliau kekal bermain untuk kelab kultus dari Hamburg ini sehingga 2004 dan kemudiannya terlibat dalam kejuruatihan sehinggalah diangkat menjadi pengurus kelab. Bersama St Pauli, Stanislawski membawa kelab ini dari bermain di liga bawahan Regionalliga Nord hinggalah ke persada Bundesliga. Di Jerman beliau terkenal sebagai pengurus yang hadir ke perlawanan dengan jaket atau sweater hooded dan berseluar jeans.




Untuk sebuah kelab sosialis, sayap kiri dan punk macam St Pauli, bajet yang mereka ada buat bermain dalam Bundesliga tidak sampai separuh dari bajet yang dimiliki oleh kedua kedua miskin dalam Bundesliga. Dan itulah halangan terbesar buat St Pauli dalam liga kelab elit macam Bundesliga. Sekarang ini mereka terperosok di tangga ke-2 tercorot Bundesliga, hanya 28 mata dari 29 perlawanan. Ya bolasepak zaman sekarang bukan lagi permainan rakyat macam dulu. St Pauli memang ada semangat, nombor 2 tercorot pun stadium masih 'sold out' setiap perlawanan tapi semangat saja tidak cukup. Bolasepak zaman sekarang juga perlukan pemain bintang dan 'sugar daddy' yang kaya-raya. Macam Chelsea yang ada Dubuk Albino dan Roman Abramovich.

Serentak dengan pengumuman pengunduran diri ini, St Pauli akan memencenkan jersi nombor 21 kelab sebagai tanda penghormatan kepada Holger Stanislawski yang menekankan bahawa misi utama beliau sekarang ialah memastikan St Pauli kekal dalam Bundesliga musim depan.

Dalam pada masa yang sama khabar angin tersebar di Jerman bahawa kelab kapitalis, 1899 Hoffenheim bercadang untuk mendapatkan khidmat Stanislawski untuk musim depan.

Dari kelab sosialis ke kapitalis, tidak mustahil selepas ini Stanislawksi akan pakai tali leher dan blazer pula!


Wanna make my day, punk?
47

Never Say Never

Lucius Maximus Khamis, April 14, 2011 , ,




See I never thought that I could walk through fire.
I never thought that I could take the burn.
I never had the strength to take it higher,
Until I reached the point of no return.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
It's my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up up up,
And never say never.




I never thought I could feel this power.
I never thought that I could feel this free.
I'm strong enough to climb the highest tower.
And I'm fast enough to run across the sea.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
Cause this is my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.


127

We're the famous Man United and we're going to Wembley

j or ji Rabu, April 13, 2011 , ,
You can take Fernando Torres out of Liverpool BUT you can never take Torres, Liverpool or Chelsea to the Champions League Final!

Betul ke kalau JS Park yang score, kira H I N A ??

Ah, entah kenapa aku tak ada mood untuk menganjing, menghina atau mengayamkan Chelsea. Aku kecewa dengan persembahan mereka malam tadi. Terlalu lemah untuk diangkat sebagai wakil England ke semi final UCL. Hanya Drogba yang nampak bersungguh-sungguh. Juga Ramires yang berasal dari Kenya. Yang lain, sekadar mengisi tempat kosong. Langsung takda babak cemas, mendebarkan atau ciri-ciri suku akhir UCL.

Ancelloti dalam kenyataannya sebelum perlawanan meminta pemain untuk yakin diri, percaya dan boleh lakukan. Jika kau fikirkan kau boleh..... Tetapi lihatlah muka pemain Chelsea, langsung tak bersemangat! Salomon Kalou ketika mahu dibawa masuk pun muka macam baru bangun sahur.

Berbeza dengan kenyataan Pak Alex, iaitu Manchester United sentiasa laparkan kemenangan. Sentiasa 'obsess' dengan kejuraan eropah. Dan mereka buktikan dengan penuh bergaya. Giggsy dan Rooney buat pertahanan Chelsea kucar kacir. Vidic dan Rio pula adalah 'reliable defender' Hernandez...? Hernandez adalah seorang striker yang menjaringkan gol! Pelik? Tak pelik kan?

Dibayar untuk menjaringkan gol

Apa yang pelik?

Fernando Torres! Apa makan Torres, jadi striker tak mahu jaring gol? Apa rekod yang sedang diciptanya? Besar mana lagi gawang gol mahu dilebarkan atau berapa juta lagi Roman Abramovich nak keluarkan? Macam ni punya pemain, Giggsy lorongkan bola pakai tangan pun dia tak boleh score!

Momentum Manchester United memang tak boleh dikejar lagi. Bagai Concorde yang sedang berlari di landasan pada kelajuan lebih 300km/j. Tiada pilihan untuk berhenti, hanya mahu terbang tinggi.
Setan!

Manchester United adalah satu-satunya pasukan dari England yang paling layak untuk bermain di final Eropah nanti. Pasukan lain bukannya tak layak..tapi mereka lebih kepada tak boleh harap. Membebel kat media bolehlah.. Sebagai pasukan yang bermain bolasepak sebenar, lengkap dan mempunyai jurulatih terhebat, tempat Manchester United adalah dipentas akhir eropah. Tak begitu saudara Putra?


Giggsy. Yang ini serius kene check. Apa dadah Giggsy makan ni? boleh main 90 minit setiap minggu? Tiap tahun porak porandakan kelab-kelab lain, tak muak ke cium piala? Tolong la bersara musim 2019 nanti! Sudah-sudahla jadi Man of the match!

okla.aku nak masuk meeting!

Youjizz

Cai 1314

Amboi..amboi..amboi..seronok sakan nampak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...