ARKIB SOKERNET

57

Panglima nak ludah muka Evra

Kepala bana semua nak pakai baju racist 'the diver' rabbit sebelum game Wigan semalam. Konon sebagai tanda solidaritas, tapi salah tempat. Kalau mereka pakai baju 'Kick Racism out of football' apa salahnya?

"jangan sampai aku jumpa,aku ludah muka Evra..berani dia kurang ajar dengan kami ya"


"ini semua panglima-panglima racist tau!"

"Ini semua panglima-panglima rabbit tau!"

"ptuihh!"

Aku dah cuba sebaik mungkin untuk bersangka baik dengan pasukan Liverpool ni, tapi kita tengoklah sendiri.. mereka ini bukan saja bangang, tetapi terlalu mudah diperbangangkan! Selama ini aku ingat mereka hanya bangang didalam padang, tetapi aku salah! Mereka juga bangang hal diluar padang.
25

Manchester City 1-0 Arsenal (Perlawanan terbaik Liga Perdana Inggeris 2011)

Pipiyapong Abdillah Hamzah Isnin, Disember 19, 2011 ,


"Aduuuh kalah lagi team aku malam ni," - Wenger

"Hehehe aku dah cakap diorang memang kuat. Aku dah kena itu hari," - Ferguson

"Ko ye la kena. Team ko mana kuat. Macam aku ni team power. Main Eropah pulak tu. Mana aku nak letak muka? - Wenger
12

Power Tidak Mengenal Warna

Jannah
Baju biru macam Everton. Rasa pelik sekejap. Tapi indak apa-apa, janji menang.

Aston Villa 0 - Liverpool 2.

Bellamy minit ke 10 dan Skrtle minit ke 14.

.......................

Tumpang tanya, motif bergaduh kat FB page SOKERNET? Untuk keseronokan duniawi? If so, enjois. Yang penting kita happy.

Smile always :)

14

Wordless Friday

van kordi Jumaat, Disember 16, 2011
41

Footie Friday: Sokernet Ke Kafe Sukan

Lucius Maximus ,


Membincangkan hal ehwal sukan negara, dari kiri - Akbar Sahari, Lucius Maximus, Khawari Isa & Rizal Hashim

Perihal masuk TV ini benda yang berlaku kepada ramai orang hampir setiap hari. Dan setiap hari jugalah kita akan buka TV dan nampak ada orang bercakap dalam TV. Ada yang cakapnya petah, ada juga yang cakapnya biasa-biasa saja dan kadangkala kita akan tertengok orang yang langsung tak boleh bercakap melainkan 'ya' atau 'tidak' bila di dalam TV.

Bagi aku, masuk TV ini memang belum pernah dibuat lagi. Tak macam menulis yang memang sudah menjadi asam garam bagi aku. Jadi pada hari Khamis minggu sudah bila Rozaini, seorang penerbit di Astro Arena telefon aku untuk memaklumkan jemputan ke Kafe Sukan, aku kena fikir mahu 2 ke 3 kali juga.

Tapi yang sebenarnya aku fikir hanya dalam sekali. Selepas berbual di telefon aku minta pihak Astro Arena kirim emel berkenaan topik yang bakal menjadi bualan dalam Kafe Sukan nanti. Tajuk topik berbunyi 'Lanskap Media Baru: Sejauh mana penggiat sukan terima pandangan peminat'. Bakal turut serta dalam bual bicara nanti ialah pengacara Akbar Sahari, Presiden SAM yakni Khawari Isa dan tidak lain lagi blogger sukan, Rizal Hashim. Selepas menerima emel dari pihak Astro Arena aku dengan pantas jawab setuju untuk hadir dalam rancangan Kafe Sukan.

Jemputan ke Kafe Sukan ini sebenarnya memang secara kebetulan sedang elok dengan rancangan aku mahu balik bercuti di Kuala Lumpur. Kalau tidak kerana aku memang merancang mahu balik dari awal lagi, memang susah untuk aku balik semata-mata kerana Kafe Sukan. Dan hal jemputan Kafe Sukan ini turut dibawa ke perhatian sidang majlis tertinggi Sokernet, kerana aku mewakili Sokernet maka ada baiknya juga kalau didapatkan dulu persetujuan dari ahli-ahli Sokernet yang bukan sikit bilangannya.

Bila tiba hari yang dijanjikan, yakni petang Isnin bertarikh 12 Disember, aku hadir diiringi seorang lagi rakan Sokernet merangkap pemilik DuBook Press yang bertanggungjawab menerbitkan buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia. Duduk di dalam studio Kafe Sukan, memang tipulah kalau aku cakap tidak merasa gabra dan gugup. Walaupun ini hanya sesi rakaman, tapi ianya boleh dikatakan 'live recording' di mana perbincangan dijalankan secara terus menerus dan spontan. Memanglah tidak dipancarkan terus ke seluruh kaca TV di Malaysia, tapi 3 biji kamera besar gabak yang menghala ke arah kami berempat sudah cukup buat aku tak berapa tenteram.

Rakaman berjalan lancar. Akbar Sahari selaku pengacara macam biasa tahu mengawal rentak dan halatuju perbincangan. Khawari Isa selaku Presiden SAM adalah lawan atau kontra kepada hujah-hujah aku dalam perbincangan. Sementara Rizal Hashim pula lebih kepada pihak tengah mengambil kira bahawa beliau dulu seorang wartawan sukan dan kini lebih pula kepada blogger sukan. Aku yang kali pertama masuk TV berkelakuan macam kebanyakan orang yang kali pertama masuk TV. Nasib baik boleh juga bercakap walau gugup dan sangkut-sangkut, daripada jadi batu dan hanya mampu keluar sepatah bila ditanya 10 patah.

Bercakap depan TV di dalam sebuah rancangan sukan nasional memanglah perlu untuk kita menjaga adab dan tingkah laku. Tapi aku cuba berlaku sejujur mungkin dan mengembangkan aura Sokernet selaku laman web bolasepak rasmi dunia yang, well you know how it is. Dan walaupun banyak dibingkas oleh brader Khawari Isa yang berjaket kulit, aku cuba juga mempertahankan prinsip dan pandangan aku serta Sokernet.

Di penghujung rancangan, kita bersetuju untuk tidak bersetuju. Pokok pangkalnya setiap pihak ada cara tersendiri tetapi matlamat kita semua, baik wartawan sukan atau blogger sukan, penyokong atau peminat mahupun yang Ultra atau biasa-biasa saja, adalah untuk melihat sukan di Malaysia berkembang maju dengan jayanya.

Maaf Footie Friday kali ini agak jinak nadanya. Aku masih lagi mengalami trauma masuk TV. Dan disebabkan Rizal Hashim, aku pun terasa nak masuk TV banyak kali lagi ;)
12

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Hellexist Rabu, Disember 14, 2011

Jangan nak bola sangat woi.. layan layan rock dulu
32

MANCHESTER UNITED TEAM PALING POWER

Nazri Selasa, Disember 13, 2011 , ,

Menang 4-1. Power!











60

Liverpool 1 - QPR 0 dan 7 persoalan

Ultras Malaya kering tekak kerana sifat patriotik mereka. Menyokong skuad bolasepak negara dengan menyanyi, melalak dan berbondong-bondong meraikan harimau malaya tidak kira menang atau kalah sambil menutup separuh muka mereka.

Soalan pertama: Adakah mereka tak kacak?

Saya tak tahu. Ini mungkin stail atau 'trademark'.

Soalan kedua: Apakah pulangan yang ultras inginkan?

Menaikkan kembali maruah bolasepak Malaysia dengan meniup irama-irama sokongan, bersorak menuju dan dari dalam stadium.

Dan apabila kelab bolasepak luar negara yang dipergunakan untuk mengeksploitasi hak negara kita, yang secara lahirnya tampak korporat tetapi dari segi zahirnya keparat sampai ke hujung kaki, Ultras Malaya buat tak tahu.

Soalan ketiga: Kenapa?

Kononnya bolasepak luar negara tidak ada kena mengena dengan Malaysia. Mungkin kerana Ultras Malaya tidak tahu dan tidak tercapai oleh akal mereka. Mungkin juga mereka tak kesah.

Tapi saya kesah.

Logo Malaysia Airlines gah dijersi QPR bagi sesetengah orang manakala ada juga yang 'naïve' mengganggap ia ialah lambang kebanggaan negara.

Bagi saya, logo itu ialah lambang kebangangan mereka2 yang membiarkan syarikat nasional diperkotak-katikkan dihadapan berbillion manusia.

Soalan keempat: Bagaimana sebuah syarikat yang baru 10 tahun didalam bidang penerbangan tambang murah, mempunyai beban hutang yang banyak, sukar membayar hutang kepada pembekal dan perlu beroperasi dengan 'revenue' sebanyak RM5billion setiap tahun selama 15 tahun hanya untuk menjelaskan hutang banknya boleh menguasai Malaysia Airlines yang jauh kurang peratusan hutangnya, penghutang yang senang menjelaskan hutang kepada pembekal, rizab wang yang banyak, mempunyai pengalaman menerajui pelbagai jenis laluan udara dan cukup terkenal didunia?

Dengan tahap hutang tinggi, etika perniagaan Airasia juga agak buruk. Airasia tidak pernah membayar apa-apa ('airport tax') kepada Malaysia Airport Berhad (MAB) yang membina dan menguruskan LCCT walaupun Airasia sudah bertahun-tahun beroperasi sepenuhnya dari sana.

Jangan saya mulakan isu LCCT 2 pula.

Ada yang mengatakan Airasia bijak berniaga dan cerdik dalam selok belok perniagaan. Untuk mereka2 ini, jawapan saya mudah. Airasia ialah bakal perosak negara kerana mereka sedang beroperasi pada kadar hutang yang amat tinggi didalam senario industri penerbangan yang sangat nipis, seperti Amerika Syarikat. Satu lagi 'September 11', Airasia mungkin terus kojol.

Airasia dibiarkan memilih destinasi yang menguntungkan sahaja dan berhenti operasi di laluan merugikan walhal sepatutnya mereka harus dihukum kerana melanggar syarat hak laluan yang diluluskan oleh Kementerian. Sebaliknya Malaysia Airlines sebagai syarikat penerbangan yang membawa bendera dan nama baik negara terpaksa beroperasi di semua laluan tidak kira untung atau rugi atas arahan Kementerian yang sama.

Bank-bank peminjam Airasia pula rata-rata ialah bank Malaysia dan jika Airasia gulung tikar, bank-bank ini juga mungkin gulung tikar dan seterusnya membawa Malaysia ke arah aksi menggulung tikar juga.

Risiko menggulung tikar beramai-ramai ini diakui wujud dan ironinya, bank-bank ini sanggup memberi RM54billion hutang baru kepada Airasia untuk membeli 200 pesawat baru atas nama menaik taraf perkhidmatan dan menambah laluan penerbangan yang menjanjikan keuntungan yang lebih tinggi. Meningkatkan lagi 'exposure' beban hutang Airasia.

Soalan kelima: Tapi harga saham Airasia mantap, takkan Airasia tak power?

Soalan ini saya malas nak jawap secara mendalam cuma fahamilah bahawa Lehmann Brothers yang tiba2 terlungkup di USA dulu tu pun nampak mantap dipasaran saham Wall Street beberapa minggu sebelum kaunter itu mampus.

Walaupun untung di laluan 'premium' dan berjarak jauh, Malaysia Airlines sedar mereka kerugian di 40% laluan mereka yang berjarak sederhana dan pendek. Seperti yang telah saya jelaskan diatas kerana tidak seperti Airasia, Malaysia Airlines tiada pilihan. Kini mereka terpaksa pula bersaing dengan tangan terikat dibelakang, di laluan yang dulunya mereka kuasai tetapi "diberikan" kepada Airasia. Tidak pula diketahui samada "pemberian" itu secara paksa atau sukarela. Laluan yang secara umumnya memerlukan pemberian perkhidmatan paling minimum untuk kekal untung dan persaingan yang lebih memihak kepada Airasia.

Soalan keenam: Saya hairan mengapa pihak pengurusan Malaysia Airlines tidak memulakan satu syarikat tambang murah sendiri sama seperti Airasia sebelum adanya Airasia?

Persoalan yang kekal wujud hingga kehari ini.

Kini seperti sejenis parasit, Airasia yang mulanya hidup dibawah payung Malaysia Airlines telah berjaya melumpuhkan Malaysia Airlines dan secara rasminya telah menguasai hosnya itu. Malaysia Airlines pula yang nampak goyah, hilang punca dan terpaksa mengikut telunjuk Airasia.

Soalan ketujuh: Apa ada hal? Dua-dua syarikat milik orang Malaysia.

Yer, benar tetapi Airasia milik swasta manakala Malaysia Airlines milik negara. Kalau Airasia mahu gulung tikar, lantaklah. Kalau Malaysia Airlines yang gulung tikar, harta negara hangus.

Saya tidak gemar politik dimana ia tidak sepatutnya dipolitikkan tetapi tindakan pemilik QPR meletakkan logo Malaysia Airlines pada jersi QPR ialah ibarat melekatkan kertas bertulis "Loser" dibelakang baju orang-orang Malaysia. Kenapa tidak meletakkan logo "Airasia" saja dijersi QPR?

Liverpool memanglah sudah pasti menang tetapi kerana semua perkara yang telah saya suarakan diatas, Liverpool sepatutnya menang 100-0 Sabtu lepas.

Sementara itu Ultras Malaya sebok menyanyi riang walaupun harimau malaya kalah tanpa menyedari negara yang dicintai ini sedang dikelentong hidup2 dengan sebahagian dari aksi kelentong ahli silap mata itu dipentas bolasepak eropah yang jauh dari Malaysia. Dibawah paras kesedaran mereka, kelentong jarak jauh ini lebih kronik dan boleh memudaratkan kita semua, termasuklah Ultras Malaya sendiri.

#YNWA ./
21

QPR?

van kordi Sabtu, Disember 10, 2011 ,


Dengar ceritanya Malaysia Airlines dah nak mampos tak lana lagi. Thanks to Tony.

#YNWA ./

Appendix: Liverpool 100 - QPR 0
48

Footie Friday: Berapa Kali Turun Padang Semusim & Hasrat FAM Mengurangkan Pasukan Di Liga Super

Lucius Maximus Jumaat, Disember 09, 2011 ,


FC Barcelona - 60 perlawanan sepanjang musim 2010/11

Berapa agaknya purata permainan semusim untuk seorang pemain bola sepak profesional?

Berapa pula purata permainan semusim untuk sebuah pasukan atau kelab bola sepak profesional?

Ada banyak kajian oleh banyak pihak tentang purata perlawanan yang ideal untuk seorang pemain atau sebuah pasukan. Tapi secara kasar boleh diandaikan purata 35 perlawanan semusim untuk seorang pemain pro dan purata 45 perlawanan semusim untuk sebuah pasukan pro. Dan tempoh semusim itu pula boleh dikatakan menjangkau 10 bulan lamanya dengan baki 2 bulan lagi adalah waktu rehat untuk pemain dan pasukan.

Ini adalah 'trend' bola sepak moden di seluruh dunia. Di England, Premier League mereka melibatkan 20 pasukan yang setiap satunya bermain sebanyak 38 perlawanan semusim. Itu belum dicampur lagi dengan perlawanan untuk FA Cup atau League Cup, dan bagi pasukan yang bermain di pentas Eropah pula mereka mempunyai perlawanan tambahan baik dari saingan Champions League atau Europa League.

Struktur 20 pasukan dalam liga ini turut diamalkan di negara Eropah lain seperti Itali, Perancis dan Sepanyol. Jerman dan Belanda pula mempunyai 18 pasukan dalam Bundesliga dan Eredivisie mereka tetapi itu sudah cukup untuk menjamin minimum 34 perlawanan semusim untuk setiap pasukan tidak termasuk perlawanan DFB-Pokal dan KNVB Cup.

Di luar Eropah, ianya hampir sama. Primera Division milik Argentina mempunyai 20 pasukan, begitu juga Serie A milik Brazil. J.League di Jepun pula ada 18 pasukan sementara K-League di Korea Selatan terdiri dari 16 pasukan.Di Amerika Syarikat, MLS yang bermula dengan 10 pasukan kini telah berkembang kepada 19 pasukan. A-League di Australia pula walaupun terdiri dari hanya 10 pasukan (kerana ia masih baru dan sedang berkembang seperti MSL satu masa dulu) menetapkan format perlawanan 3 pusingan agar setiap pasukan mendapat minimum 27 perlawanan semusim, tidak termasuk saingan di FFA Cup yang akan bermula tahun hadapan.

Apa kesimpulan dari ini semua? Kesimpulannya ialah setiap badan induk bola sepak di negara yang disebut tadi sedar bahawa seorang pemain pro dan sebuah pasukan pro perlu bermain perlawanan kompetitif secukupnya dalam setiap musim.

Bagaimana pula dengan Malaysia? Adakah pemain tempatan yang dikatakan pro dan pasukan tempatan yang turut dilabelkan pro, dapat bermain jumlah perlawanan secukupnya seperti mana pemain dan pasukan pro di negara lain?

Jika diikut pada musim lepas, Liga Super kita terdiri dari 14 pasukan yang bermain dua pusingan perlawanan untuk memberikan setiap pasukan 26 perlawanan liga semusim. Selain dari itu ada perlawanan Piala FA dan juga Piala Malaysia untuk pasukan yang layak.

Terengganu merupakan pasukan yang paling banyak bermain perlawanan kompetitif sepanjang musim 2011. Sejumlah 26 perlawanan Liga Super, 7 perlawanan Piala FA dan 11 perlawanan Piala Malaysia untuk jumlah sebanyak 44 perlawanan kompetitif semusim. Tetapi ini hanya untuk Terengganu yang berjaya mara ke perlawanan akhir Piala FA dan Piala Malaysia.

Tetapi bagaimana dengan pasukan yang nasibnya tidak seperti Terengganu?

Perlis adalah contoh terbaik. Pasukan tercorot Liga Super untuk musim 2011 ini bermain sebanyak 26 perlawanan Liga Super, hanya 1 perlawanan Piala FA (kalah 2-0 kepada Felda United di pusingan pertama) dan tidak layak bermain dalam Piala Malaysia. Jumlah perlawanan semusim buat Singa Utara ialah 27 perlawanan sahaja. Inilah jumlah perlawanan kompetitif yang ditempuh oleh pasukan pro bernama Perlis sepanjang 2011. Dan buat pemain pro skuad Singa Utara, yang kita tahu tidak ada seorang pun berjaya menyarung jersi Harimau Malaya sekaligus tidak mempunyai peluang bermain perlawanan antarabangsa, mereka semua hanya turun padang untuk 'bekerja' kurang dari 30 kali setahun.

Senario Perlis ini adalah senario sebuah pasukan Liga Super (yang bakal menjadi sebuah pasukan Liga Premier musim depan). Bagaimana pula dengan nasib pasukan Liga Premier sedia ada yang terdiri dari hanya 12 pasukan dengan 22 perlawanan liga semusim? Nasib pasukan seperti Sinar Dimaja Mai Sarah FC (aku sehingga hari ini masih kagum dengan nama pasukan yang langsung tidak komersil ini!) yang bermain 22 perlawanan liga dan hanya 1 perlawanan Piala FA untuk jumlah 23 perlawanan kompetitif dalam satu musim!

Kesimpulannya dari senario bola sepak domestik Malaysia ini adalah mudah. Sebuah pasukan perlu menjadi seperti Terengganu pada musim lepas, yakni bermain dalam Liga Super, bermain hingga ke perlawanan akhir Piala FA dan juga Piala Malaysia untuk mendapatkan sejumlah 44 perlawanan kompetitif. Dan itu pun ia masih kurang 1 perlawanan dari kadar purata 'standard' yang boleh kita sasarkan untuk mana-mana pasukan pro di seluruh dunia.

Terengganu FA - 44 perlawanan sepanjang musim 2010 dan masih ada yang mengadu letih

Tapi kalau bermain terlalu banyak perlawanan, bukankah pemain akan keletihan?

Itu soalan yang selalu dibangkitkan khususnya di Malaysia. Dan juga alasan yang kerap digunakan oleh jurulatih dan pemain khususnya selepas mereka kalah dalam satu perlawanan antarabangsa. Ketika negara bola sepak lain sedang sibuk mencari jalan meningkatkan kecergasan pemain supaya mereka boleh bermain jumlah perlawanan semaksimum mungkin di Malaysia kita masih lagi mencari jalan untuk kurangkan perlawanan supaya pemain tidak letih. Ini saja sudah jelas menunjukkan mentaliti bola sepak kita yang mundur.

Seorang pemain pro bergelar pro kerana itulah profesion mereka dan kerana mereka berstatus profesional. Pekerjaan seorang pemain bola ialah bermain bola. Jika seorang pekerja ladang kelapa sawit dikehendaki turun menombak sawit di ladang sekerap mungkin dalam setahun maka seorang pemain bola yang berstatus pro juga dikehendaki turun ke padang sekerap mungkin dalam semusim. Dan dalam bola sepak era moden kekerapan ini adalah pada purata 35 kali dalam satu musim.

Begitu juga untuk sebuah pasukan pro. Tidak ada gunanya menubuhkan sebuah pasukan bola profesional jika ianya turun beraksi di padang kurang dari 30 kali dalam satu musim. Gaji yang lumayan dibayar kepada pengurus, jurulatih serta pemain setiap bulan tetapi sayangnya pasukan dengan kos pengurusan yang tinggi ini hanya beroperasi kurang dari 2700 minit dalam satu musim.

Telah aku bangkitkan hampir 3 tahun sebelum ini bahawa Liga Super dan Liga Premier kita perlu mempunyai paling kurang 18 pasukan setiap satu. Dengan ini setiap pasukan dijamin minimum 34 perlawanan kompetitif di peringkat liga dan tambahan beberapa perlawanan di Piala FA dan juga Piala Malaysia bagi yang layak. Ini adalah jumlah pasukan dalam satu liga yang ideal untuk kita mencapai sasaran jumlah perlawanan yang ideal untuk seorang pemain dan sebuah pasukan berstatus pro.

Tetapi, belum pun sempat sasaran itu dicapai sekali lagi FAM tampil dengan idea 'bernas' merombak struktur Liga Super musim 2012 dengan cadangan untuk mengurangkan jumlah pasukan bertanding.

Alasan yang diberikan ialah demi meningkatkan wibawa dan memartabatkan sukan bola sepak di negara ini.

Bincangkan.
50

Europa League, kami datang!




Ramai yang tak tahu strategi sebenar Pak Alex ialah untuk memenangi Europa Cup sebelum Liverpool. Untuk menjadi kelab inggeris pertama melakukannya, Pak Alex mengambil langkah bijak dengan sengaja kalah diperingkat kumpulan Champions League dan mendapat tempat ke tiga.

Ada satu lagi cara untuk ke Europa League, iaitu dengan mendapat tempat ke 5 dalam liga, tapi takkan Manchester United nak duduk tempat ke 5 pulak?

Tapi kenapa Pak Alex sanggup korbankan Champions League untuk ke Europa League?
Adakah ada rancangan jahat illuminati Yahudi dibawah rejim Micheal Platini yang sengaja mengatur kekalahan tersebut? Benarkah semua ini adalah untuk memenuhi hasrat kaum pemodal/sponsor dan hak penyiaran TV yang mahukan Europa League juga mendapat perhatian sehebat Champions League, justeru sebuah kelab ternama terpaksa dikorbankan? Mungkinkah juga untuk mengelakkan pertemuan akhir Champions League asyik-asyik Manchester United dan Barcelona, justeru Manchester United tersingkir dulu dan Barcelona diperingkat kalah mati?

Apapun teori dan khabar angin yang melanda, inilah dia asam garam pentas eropah yang harus peminat Manchester United terima. Sebagai peminat sebenar yang harus yakin dengan kemampuan kelab, kita mesti terus kekal kukuh dibelakang pemimpin kita. Halatuju dan dasar-dasar kelab adalah jelas, justeru penyokong akar umbi wajib rapatkan barisan dan bersama menentang kecaman pembenci Manchester United.

Bak kata ultras Stretford End, jika tak mampu main pentas eropah, jangan nak orgasm lihat pasukan kami kalah.

Power jugak ayat ni... mana mereka dapat eh?

ok,sila beri laluan kepada pembaca yang kelab mereka main eropah sahaja untuk komen. Pembaca yang kelab mereka tidak masuk pentas eropah duduk diam dulu.
48

Amboi, Amboi, Amboi, Europa League!

Lucius Maximus Khamis, Disember 08, 2011 , , ,





"I don't want to be one of the Chelsea players today, I couldn't play this game, it's difficult game for them"
"Whenever I watch him play, to me David Luiz looks like he's being controlled by a 10 year old on a PlayStation"








Kui, kui, kui!







Kui, kui, kui!
23

MALAM BERSEJARAH BUAT MANCHESTER UNITED - KELAB PALING POWER DI DUNIA

Mari kita raikan kejayaan ke Europa League dengan lagu power ini.

9

The real hub cap stealer

van kordi

Name: Ronnie Wallwork
Birth place: Newton Heath, Manchester
Profession: Ex-ManUtd prodigy now a hubcap stealer
28

You can take Liverpool out of Owen, Barnes and Rush..



Taktik keji untuk menang perlawanan..mereka sanggup lakukan apa saja!


...but you just cant take Racist The Rabbit Diver out of Liverpool.
27

Etika Rule!

Abdul Sokernet Selasa, Disember 06, 2011

TOLONG JAGA ETIKA.

NO TO KONEK

YES TO BANA
16

Peter Anakin Skywalker

j or ji



Macam-macam cara nak jadi juara.
46

Tahukah Anda, Dispendarkan?

Lucius Maximus Isnin, Disember 05, 2011 , ,


Gambar di atas diperolehi dari sumber yang dirahsiakan dan mengikut maklumat tidak rasmi, ianya adalah kerja seorang Ultra.

Selaku penulis buku, aku agak kecewa dengan insiden ini. Bukan kecewa sebab Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia telah dispendarkan, tetapi kecewa kerana ada Ultra yang memakai spendar Minnie Mouse kaler krim.

Harap ketua Ultra bertindak segera dan menasihatkan anak buah beliau untuk tidak lagi memakai spendar Minnie Mouse sebaliknya belilah spendar yang ada corak rimau belang gitu.

Sementara itu, cetakan ketiga Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia bakal berada di kedai-kedai buku berhampiran anda dalam tempoh terdekat ini. Belilah segera sebelum ianya habis diborong oleh pihak Ultra yang mungkin selepas ini mahu buat upacara bakar buku pula.

Kepada Ultra Minnie Mouse, terima kasih di atas promosi percuma!
13

MANCHESTER UNITED MENANG SEMALAM HOREYYYY!

94

Footie Friday: Puak Penyokong Di Malaysia

Lucius Maximus Jumaat, Disember 02, 2011 ,



Ini abang Mansor Abdul Khoni, jika tak silap aku orang panggil dia Tok Mo. Siapa rajin tengok acara sukan yang melibatkan Malaysia pasti perasan Tok Mo ini, dengan kompangnya, bendera Malaysia dan perangai tak reti duduk diam. Baik menang atau kalah, main bagus atau bangang, Tok Mo tidak pernah berputus asa memberi sorakan. Penglibatan Tok Mo dalam karier menjadi tukang sorak Malaysia untuk semua jenis sukan ini sudah bertahun lamanya. Malahan jauh lebih lama sebelum istilah Ultras dikenali oleh awek-awek Facebook atau makcik Felda. Tapi apa yang pasti, Tok Mo bukan Ultras walaupun ciri-ciri beliau boleh dikatakan sama macam kebanyakan Ultras (kecuali bab usia). Sebaliknya Tok Mo bernaung di bawah kumpulan bernama Famemas.


Ya, Famemas. Kelab penyokong Malaysia ini diasaskan sejak tahun 2002, diperakui oleh Majlis Olimpik Malaysia dan Majlis Sukan Negara serta sentiasa aktif memberikan sorakan kepada pasukan Malaysia baik dalam acara sukan apa sekali pun khususnya ketika Sukan SEA. Famemas akan terbang bersama kontinjen atlit Malaysia, berkampung di sana sepanjang Sukan SEA berlangsung dan menonjolkan diri dalam hampir semua acara sukan. Atas sebab itu, ahli Famemas kebanyakannya mereka yang berkemampuan untuk mengeluarkan belanja tinggi semata-mata menjadi penyokong selain dari kelab ini menandatangani perjanjian tajaan dengan pihak swasta. Famemas ini vokal, tapi vokal mereka sekadar lantang memberi sokongan ketika perlawanan. Nak vokal pasal masalah sukan atau memberi kritikan mungkin tidak sangat.



Kemudian selain dari Famemas ada pula kelab penyokong yang sepenuhnya milik swasta, seperti Team Malaysia yang ditaja oleh TM. Bayar yuran keahlian, dapat baju seragam dah boleh jadi ahli Team Malaysia dan peluang berlakon dalam iklan TV. Lagi senang kalau diri sendiri itu kakitangan TM. Oleh kerana di belakangnya ialah sebuah syarikat telekomunikasi gergasi, Team Malaysia dapat bajet yang cukup untuk pergi Sukan SEA macam Famemas. Dan seperti mana Famemas itu dilihat agak kerajaan, Team Malaysia dilihat agak korporat dan ini membuatkan sebilangan besar rakyat Malaysia yang anti berpersatuan tidak berminat dengan kelab sebegini. Atas sebab itu juga Team Malaysia ini dilihat tidak sebulu dengan Ultras Malaya yang cukup anti dengan benda-benda kapitalis ini, selain dari kedua puak ini sejak kebelakangan dilihat selalu bersaing di stadium ketika perlawanan bola.



Majoriti penyokong Malaysia ialah yang begini. Apa yang aku katakan sebelumnya sebagai 'the silent majority' dan hanya bising bila gol dijaringkan atau pemain Malaysia beraksi secara bangang. Tengok brader yang pakai jersi Malaysia itu, tak lain dan tak bukan mesti tengah maki pemain Malaysia. Brader (ke akak?) jersi Chelsea sebelah dia pula jenis yang mungkin tak peduli pasal bola Malaysia tapi lebih prihatin dengan bola Inggeris. Dia turun stadium pun sebab masa itu Chelsea datang lawan Malaysia di Stadium Shah Alam. Mereka inilah yang orang katakan 'bersorak ketika menang tetapi tidak menyokong ketika kalah'. Habis nak buat macam mana, dah pilihan hidup mereka begini.


Tetapi ada juga yang masih suka berpersatuan, khususnya dalam kes bola sepak peringkat negeri. Mereka ini ahli-ahli kepada persatuan penyokong negeri dan pada masa yang sama juga mungkin ahli JKKK atau Belia 4B dan tak mustahil juga ahli UMNO berdaftar. Ini adalah kelompok penyokong yang telah wujud sejak zaman Semi Pro lagi. Kecenderungan mereka ialah untuk memukul rebana atau kompang sepanjang perlawanan, juga menggunakan bateri yang berkuasa selama 90 minit. Persatuan sebegini juga lazimnya akrab dengan persatuan bola sepak negeri selain biasa bergesel bahu dengan YB yang juga ahli majlis pimpinan persatuan bola sepak negeri.


Untuk persatuan penyokong ini juga, jika pasukan bola sepak negeri mereka berjaya, kecenderungan mereka ialah untuk memuja-muja YB selaku presiden persatuan bola sepak negeri. Ini selalunya dizahirkan melalui kain rentang 'glossy' dengan muka YB tersebut ditempek sebesar alam. Bajet untuk kain rentang mahal sebegini tidak mustahil datang dari poket YB sendiri atau tabung cawangan UMNO terlibat sementara tempahan kain rentang mestilah dibuat di syarikat Bumiputera yang dimiliki oleh salah seorang ahli UMNO cawangan tersebut.



Kemudian, ada pula kelompok yang sebegini. Ya jenis yang jangan dibuat main dalam hal ehwal bola sepak. Mereka ini boleh saja terdiri dari ahli persatuan penyokong atau kelompok 'silent majority' tadi. Tapi sekali bila dah panas, mereka tidak teragak-agak untuk mengkepala bana sesiapa pun. Ini baru tahap keluar kain rentang bajet ciput. Lagi 'real' punya marah ialah bila baling botol atau bakar mercun. Tahap 'dewa' punya marah pula boleh membawa kepada bakar stadium. Tapi terus terang, maki hamun boleh lagi diterima tapi baling botol, bakar mercun atau bakar stadium itu dah dikira bangang namanya.



Namun ada juga jenis yang tenang, penyabar dan sudah cukup gembira kalau dapat ke stadium untuk makan kuaci atau burger. Mereka ini ialah Ultras Kuaci atau Ultras Burger. Bersorak ketika menang, makan kuaci ketika semua pemain sedang menggaru telor di padang dan mungkin pulang awal kalau dah jenis tak ada harapan nak menang. Amat sukar dilihat ketika zaman gelap bola sepak Malaysia. Tetapi bila dah mula ada cerah sikit-sikit masa depan bola negara mereka ini akan kembali rajin turun ke stadium sekaligus mengukir senyuman di wajah akak jual kuaci atau brader jual burger.



Samalah juga dengan satu lagi kelompok penyokong yang boleh dikatakan baru muncul ini. Iaitu Ultras Awek. Dahulu sangat sukar dilihat tetapi kini seperti sudah menjadi kebiasaan di stadium. Mungkin satu masa dulu kecenderungan mereka sekadar menyarung jersi Manchester United dan menemani boyfie mereka yang ala-ala David Beckham atau Cristiano Ronaldo ke Hartamas Square untuk bola sepak Inggeris hujung minggu. Tapi kini dengan Manchester United sudah jatuh nombor dua dan pemain paling hensem mereka hanya tinggal Shrek Rooney, para gadis beralih arah ke Harimau Malaya, Apex dan juga adik Nazmi Faiz. Kaedah sokongan mereka ialah bertepuk-tepuk ketika Apex menangkap bola atau menggigit jari bila adik Nazmi Faiz dijatuhkan pihak lawan. Mereka juga cenderung bergambar ketika perlawanan supaya ada gambar untuk dimuat naik ke Facebook nanti. Tak kisahlah, sekurang-kurangnya ada bahan cuci mata untuk Ultras Kuaci dan Ultras Burger.



Bercakap pasal Manchester United tadi, kita tidak boleh lari dari HarimauMalaya.Com (HMC). Bagi yang telah mengikuti bola Malaysia lama sebelum zaman Piala AFF 2010 pasti tahu tentang HMC. Bermula dengan hanya beberapa kerat, HMC mula dikenali ramai apabila mereka buat gila dengan menyarung jersi hitam kuning Malaysia ketika Manchester United turun ke Bukit Jalil pada tahun 2009. Sekali pun berdepan puluhan ribu rakyat Malaysia keturunan Manchester, HMC tetap lantang memberi sokongan sehingga pemain macam Ari Yahyah pun boleh menewaskan Edwin van der Sar dan Ben Foster. Mengikut sumber tertentu asalnya Ultras Malaya bersekutu dengan HMC sejak tahun 2007, tetapi pada tahun 2010 berlaku perpecahan di antara HMC dan Ultras Malaya akibat perbezaan ideologi dan hari ini kedua-dua entiti telah membawa haluan masing-masing.



Dan yang terakhir sekali, tidak lain dan tidak bukan ialah Ultras Malaya. Dari hanya beberapa kerat ketika tahun 2007 dan sewaktu Harimau Malaya dikepala banakan dalam Piala Asia, kini suku-sakat Ultras telah bercambah malahan turut wujud di kalangan penyokong pasukan negeri. Awalnya tidak diterima oleh kelompok penyokong yang lain, tetapi kini populariti mereka semakin meningkat dengan keupayaan mengumpul bala tentera yang ramai pada setiap perlawanan dan kelantangan mereka di stadium. Seperti Ultras lain di serata dunia, Ultras Malaya adalah penyokong yang radikal dan fanatik. Tetapi radikal-radikal mereka pun masih belum mampu menurunkan Sultan Bola dari takhta kesultanan bola sepak FAM.

Ya, masih belum ada siapa mampu melawan daulat Sultan Bola sebenarnya.

Aku terpaksa gunakan banyak gambar untuk artikel kali ini kerana berdasarkan pengalaman aku, orang Malaysia (baca Melayu) menghadapi masalah untuk memahami hatta sepotong ayat yang lebih dari 10 perkataan. Sebab itu dalam artikel aku sebelum ini ada yang susah nak faham atau lebih teruk lagi, lain yang dibaca lain yang dia simpulkan.

Pokoknya, dalam hal menyokong bola itu sendiri ianya macam pegangan politik atau agama. Masing-masing nak ikut kepala otak (atau bana) mereka sendiri. Tetapi bila masuk bab kecoh siapa lebih patriotik dan siapa kurang patriotik, selayaknya memang semua elok dikepala banakan saja.

Macam mana dengan Sokernet?

Sokernet adalah pengulas bola sepak bukan penyokong bola sepak. Nampak perbezaan di situ?
23

Teka Teki Tekuk

van kordi Khamis, Disember 01, 2011

Bangun pagi, bukak TV terus tekan channel sukan. Dari kotak "live scoring" tu saya dah tahu sapa yang nangis.

Kah kah kah.
31

Teka Teki Teka Tekuk, Kepala Bana Kepala Takuk






Dalam banyak-banyak mafla di atas, ada satu mafla yang pasukan bolanya bangang, Sultannya pula pelingkup bola Malaysia sementara seorang anak negerinya dibenci para Ultras.

Siapa dapat cari, abang bagi hadiah 100 batang flares!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...