ARKIB SOKERNET

8

Penggunaan Teknoloji Dalam Sukan

van kordi Selasa, Julai 31, 2012 ,

Agak-agak team bolasepak di Malaysia ada pakai alat ini dalam training/game untuk monitor performance players atau tidak?



Jika tidak, ini bererti keputusan pengurusan bolasepak tempatan banyak mengunakan lojik kepala lutut dari bantuan teknoloji dan akal.

Jika ada, saya tak tahulah apa lagi nak cakap. Berdoa sajalah.
5

MUSUHNYA HABIS DIMAAFI (kecuali yang ambil rasuah)

j or ji Isnin, Julai 30, 2012


Di atas padang, Aidil ganas menerjah kaki musuhnya.
Penjaga gawang terhebat Malaysia, Farizal Marlias terbang menepis bola rembatan Daudsu.
Penyokong tegar Buffalo Soljah riuh melanggar Singapura, menendang Singa Utara.
Bila berbolasepak, Jang cemerlang tak kenal erti mengalah.

Musuhnya habis Jang binasakan.

Di luar padang, Aidil mengucup dahi isteri dan ibu tercinta.
Farizal Marlias tersenyum minum 100plus Apek di pagi Raya
Buffalo Soljah meriah melapah daging mantai,
Bila waktunya tiba, Jang beradat berhemah mulia.

Nampak? sampul duit raya paling cool abad ini. dengan tema 'Musuhnya Habis Dimaafi' apa lagi yang paling mulia bila kita sesama manusia saling memaafi di pagi hari raya.

Bebudak sekarang kemain berkira. Letak singgit dua ringgit dalam sampul, depan kita jugak dia kondem!

"singgit je? alahaiii!!"

Memang panas juga kekadang tu, tapi nak buek camno. Zaman sekarang zaman senang, tapi orang susah. Ulang sekali lagi, zaman aje senang, tapi orangnya susah. Kalau dulu, zaman susah tapi orangnya senang. Bagi singgit dah melonjak riang.

Justeru Jang sekali lagi untuk musim kedua mencipta sampul duit raya yang paling cool, yang sensasi, yang di jamin tidak akan membuat kanak-kanak teruja dengan isinya tetapi melompat bila dapat sampulnya sahaja.

Bayangkan! dapat sampul pun mereka dah kecoh!

Tahun ini tak payah la mintak sampul ghayo kek bank kalau setakat tukar duit seratus duo. Dah la tak lawa sampul eh, awek kat kaunter lak muka nak jem, macam dah 2 hari tak bukak poso. Pastu rilek dia kata, "sampul dah habis"

Order terhad! cepat sebelum terlambat. Sila sms atau whatsApp nombor di atas. Ingat! Bayangkan anak buah semua bersorak dapat sampul ado lambang Pialo Malaysia dan tahun kejuaraan kito. Siap ado tulih CHAMPIONS


Selangor ado?


21

Aku banyak menangis teringatkan Evra

j or ji Khamis, Julai 19, 2012
Liverpool striker Luis Suarez claims Manchester United's "political power" resulted in his ban for racially abusing Patrice Evra last season.
Luis Suarez
GettyImages 

"It was so hard what happened to me," Suarez told Uruguayan TV station RR Gol. "I don't show my emotions in the field, you know, but outside I do it. I cried a lot with all the Evra stuff.
"The trial week was so complicated for me. My wife and I cried a lot during that week. That's when I realised who were the people who really support me and who were the people who were with me because of their personal interest.


"I had to go to Manchester in a taxi for the trial. I got up at seven in the morning and I came home at nine at night. I was exhausted, I was so tired. I wanted to cry, and kick all the things around me. 
- soccernet.espn July 18,2012
soccernet.espn.go.com/news/story/_/id/1125313/luis-suarez-blames-ban-on-manchester-united-'political-power'?cc=4716

 

Secara jujur, aku keliru samada mahu ketawa dan kutuk atau bersimpati dan menghentikan semuanya? Mujur aku cepat sedar semula, ini adalah satu perancangan licik yang harus aku teliti lebih jauh. Ianya bukan sekadar drama airmata yang biasa kita lihat. Aku dah lama khatam mengkaji dalam banyak telenovela TV3 sebelum ini, jika pelakon itu menangis tidak bermakna mereka teraniaya!

Bak kata pepatah, sekilas gigi bersinar, dah ku tahu jenama ubat giginya.

Dalam berita penuhnya (yang boleh di baca di soccernet.espn) Suarez cuba menarik Manchester United dan FA Inggeris ke kancah politik dalam kuasa bolasepak. Beliau di hukum, John Terry lepas. Seolah-olah jawatankuasa disiplin FA Inggeris takut akan kuasa Manchester United. Jika taktik ini berjaya dan FA Inggeris atau pengadil terpedaya dengan tangisan drama airmata ini, kemungkinan banyak keputusan selepas ini (pada musim akan datang) tidak lagi memihak kepada Manchester United kerana takut dianggap sebagai tekanan politik.

(*Nampaknya isu ini agak berat untuk di fikirkan oleh RakanKops, terlalu tinggi ilmiahnya, jadi harap mana yang lemah tu,sila berundur dari terus membaca. terima kasih.)

 Kenapa setelah isu beliau dianggap lama selesai tiba-tiba muncul semula? Seperti penjenamaan semula Colgate selepas merudum jualannya akibat isu halal haram, padahal mana-mana ubat gigi hampir sama sahaja. Tidak menjadi hal jika masih ingin bercakap tentang isu racism tersebut kerana itu hak beliau tetapi mengatakan kekuasaan Manchester United dalam menentukan hukuman  beliau, adalah satu isu lain.

Nampaknya umat manusia masih belum benar-benar selamat.

Apabila John Terry di dapati tidak bersalah, ramai RakanKops yang bijaksana lagi arif menganalisis hal ini dan mengaitkannya dengan Suarez. Bukan semua pembunuh, perogol,pencuri,pengedar dadah dan peliwat didapati bersalah apabila dibicarakan. Ada juga yang dibebaskan, tetapi apabila seorang di bebaskan, takkan semua pesalah sebelumnya mahu di bicarakan semula atau dianggap sebagai tidak bersalah? Di Malaysia sendiri banyak kes kata-kata racism diluahkan dan mereka bebas, malah perkataan berunsur racism di laungkan dengan kuat di perkarangan Parlimen dan ada pula di anggap hero. Nampak tak?

Inilah mentaliti penyokong tempat ke 8 apabila pasukan tidak kemana, tiada arah jelas dan tiada berita baik untuk di kongsi.

Aku berbual panjang dengan Dietmar Hamann di laman twitter tentang hal ini dan beliau menyerahkan bulat-bulat kepada aku untuk menentang segala bentuk kejahatan bolasepak dan racism adalah raja segala kejahatan dalam bolasepak!

Sementara menggunakan isu racism untuk menjatuhkan Manchester United pula adalah ibu kepada raja segala kejahatan bolasepak alam semesta.

Kepada Suarez, bolasepak bukan seperti telenovela di negara anda. Mancheter United terlalu power untuk di jatuhkan dan Liverpool bukan saingan yang perlu Manchester United fikirkan. Jika benar jawatankuasa disiplin FA Inggeris boleh di pengaruhi kenapa Rooney di gantung dan di hukum bila mencarut di hadapan kamera? Jika Manchester United ada kuasa dalam menentukan salah atau benar seseorang pemain, baik mereka pastikan John Terry bersalah, sekurangnya Chelsea masih lagi dianggap pesaing kuat Manchester United. Nampak?

Ketika banyak pasukan telah memulakan sesi memanas badan untuk musim baru, Suarez dan Liverpool nampaknya bikin panas cara lain pula. Nampak tak pasukan mid table punya mindset camna?

Secara sengaja berita Suarez racist dikeluarkan pada 18 July bersamaan dengan hari lahir pejuang anti Apartheid Nelson Mandela. Umat manusia, lakukanlah sesuatu!

Selamat berpuasa!





8

Bapak Borek, Member-member Bapak Rintik

van kordi Khamis, Julai 12, 2012
Kalau Presiden FIFA pun ambil rasuah, takkan member seangkatan tak ambil, ye dak?


Kesimpulannya senang sahaja, tepuk dada tanya selera. Korang nak pergi stadium nyanyi ke, main mercun ke, ikut suka hati korang la. Jangan cakap orang lain yang tak nak pergi itu 'tidak patriotik'.

Bagi saya, presiden persatuan dan pemain yang ambil rasuah ialah golongan yang tidak hormat kepada penyokong yang bersusah-payah keluar duit poket untuk menyokong pasukan mereka. Golongan seperti ini tidak perlulah dihormati.

(Berita tentang kes rasuah bekas presiden FIFA, Joao Havelange dan bekas ahli majlis eksekutif FIFA yang juga bekas presiden persatuan bolasepak Brazil, Ricardo Teixeira boleh dibaca [disini].)


7

Euro 2012: Sepanyol 4-0 Itali

Abdul Sokernet Rabu, Julai 04, 2012





Sebenarnya hanya Super Eagles saja dapat menghalang Sepanyol ini. Untuk Piala Dunia 2014, marilah kita berdoa Super Eagles dijodohkan dengan Sepanyol.

Sunday Oliseh memang power!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...