ANDA SEDANG MEMBACA

21

The Truth

Ahmad Fairuz Selasa, September 25, 2012

"I thought we were poor. Over the last four years we have allowed the (Anfield) crowd to get at us a little bit.

"They gave fantastic support to their team and they dominated.

"We played better in the second half but it was against 10 men and Paul Scholes, Michael Carrick and Ryan Giggs' experience got us through."

- Si hidung ungu

**********

Sekali-sekala si hidung ungu terpaksa bercakap benar.




Ini bolasepak. Bukan netball. Dalam keadaan bola 50-50, pemain harus berusaha untuk menguasai bola itu. Shelvey dan Evans berhak untuk melaksanakan tugas mereka. Benar, terjahan Shelvey memang keras dan wajar untuk dilayangkan kad merah tetapi apa kurangnya lompat kijang yang menunjukkan kedua-dua tapak kasut bola Evans? Walaupun beraksi dengan hanya 10 orang selama 50 minit, Liverpool bermain cemerlang. Saya bangga dengan prestasi pemain muda seperti Raheem Sterling, Martin Kelly, Joe Allen dan Suso.

Saya juga setuju bahawa permainan yang bagus bertahun-tahun tetapi kalah atau akhirnya pulang tanpa piala ialah sesuatu yang secara matematiknya merugikan. Persoalannya ia merugikan siapa? Pemilik kelab? Pengurus kelab? Arsenal FC?

Cuma saya agak kesal dengan beberapa keputusan pengadil pada waktu-waktu kritikal yang kadang-kala agak menghairankan dan telah mengubah terus hala tuju perlawanan. Tetapi perkara sebegini memang kerap berlaku didalam perlawanan yang membabitkan pasukan hidung ungu. Mari kita imbas kembali kenangan di Stamford Bridge musim lepas dimana the smurf sudah mendahului dengan tiga gol tanpa balas sebelum Howard Webb tiba-tiba membuat beberapa keputusan pelik, memberikan dua penalti dan akhirnya perlawanan berkesudahan seri 3-3? Sungguh keji.

Mungkin ramai yang sudah lupa, buat-buat lupa atau mungkin butakan mata dan pendekkan akal dari berfikir demi mempertahankan satu penipuan, perlakuan yang lebih keji.

Saya tidak akan menyalahkan sesiapa jika tiada isu yang perlu dipertikaikan. Saya bukan Evra. Kalah, seri atau menang memang adat bersukan tetapi ianya haruslah didalam batas undang-undang yang adil dan saksama. Pengadilan yang kelihatan memihak kepada satu pasukan sahaja harus dikekang bukan sahaja didalam bolasepak malah ianya juga harus sentiasa wujud didalam kegiatan kehidupan sehari-hari. Bukankah sifat murni seperti ini yang ingin anda semaikan kedalam jiwa keluarga atau anak-anak anda?

Jika kemenangan yang melangkaui peraturanlah yang dimaksudkan dengan 'we do how we want' bagi penyokong pasukan hidung ungu maka silalah menang sebanyak mungkin kerana ibarat pinang dibelah dua, kemenangan sebegini amat sesuai bagi mereka. Kemenangan yang tiada kualiti langsung.

#YNWA-JFT96-Never Forget.

21 Ulasan:

ady.ahmad berkata...

ngaku jela kalah wahai liverfool yang noob sekalian,.,

Muhammad Firdaus Ab Alim berkata...

Yg Atas Ni..Bitch Please..Kordi Tulis Ni Semua Betul..Fine Nk Bagi Kad Merah Kat Shelvey..What about evan's 2 footed lunge? ..face it..kalau shelvey xdisent off,menyu dont stand a chance..even gary neville pun ckp g2..also..agak pelik tackle van persi xdikenakan sebarang tindakan

derp derp berkata...

always the victim it's never your fault,
always the victim it's never your fault

adinda anna liyana berkata...

second round adakan? tapi kalau howarb webb jd reff time tu, korang dah boleh pasrah dr skrg la. hahahaha...

kobetz berkata...

cite psl kualiti.. game liga da 5 game.. tolak permainan yg berkualiti libepul yg kalah bermaruah nie..
ade lg 4.. tgk kualiti awak scara matematik..masih bottom 5 lg...

tp mmg game camni wajib korg menang.. sbb ni je yg leh cover failure all season kopites nie..

minx gary neville je la jd ref korg nex game bole?

kobetz berkata...

cite psl kualiti.. game liga da 5 game.. tolak permainan yg berkualiti libepul yg kalah bermaruah nie..
ade lg 4.. tgk kualiti awak scara matematik..masih bottom 5 lg...

tp mmg game camni wajib korg menang.. sbb ni je yg leh cover failure all season kopites nie..

minx gary neville je la jd ref korg nex game bole?

azratai punya berkata...

Serius MU main cam taik mlm tu, itu pun liverpool takleh nak makan apa ke hal...

Ferguson tukar Nani masukkan Scholes siap tolong assist bola ke Gerrard lagi, Ref siap bagi masa tambahan dekat liverpool
campur2 dkt 7minit itu pun Suarez malu2 lagi nak skor...

cuba bawak2 bertafakur dan muhasabah diri sendiri sebab takleh nak amik kesempatan atas kelemahan MU mlm tu. tacing lebih la penyokong liverpool ni...

Hazard Ali berkata...

Oh. Shelvey tak salah. Walaupun dia attack kaki. Walaupun dia botak. Walaupun dia tunjuk jari tengah pada warga emas.

Jonjonijonathan Tararampampampampam
Shelvey : Ikon Terunggul "Always The Victim".

bangsawan nilai berkata...

so, liverpool kalah sbb reff?
wa pedulik ape, janji MU menang ha ha ha

Unknown berkata...

They didn't win in their 5 previous matches and still blaming refferees?

skulluv berkata...

aku minat MU tapi serius first half n before liverpool gol, kenapa MU macam taik main?

Hakim. berkata...

Stereotype. Cuba ubah. Baru nampak yang time team lain dapat kelebihan bukan perkara biasa.

Badang berkata...

Taik tetap taik,bangang tetap bangang,sial tetap sial...pui...!!

padLoque Aqmal berkata...

smurf?
hmmm...

Bob Janggut berkata...

bagus tulisan ini. mohon share ye.

izudin r berkata...

5 game season ni sume ref x memihak liverpool...ahaha

Mista Maman berkata...

Come on, Kopites. The game has gone with so much aggression, without thinking to get the ball with professional acts, simply attempted to break opponent's legs, from both sides. We witnessed good display from Liverpool but in the end, the result was the matter most, ManU won. What has happen to Liverpool nowadays? It is time to re-sign your former boss, Rafa Benitez. With your current post in EPL, Liverpool even cannot sit above their Merseyside Rival, Everton, it is something needs to be resolved sooner than later. Raise up your games!

van kordi berkata...

Bob janggut, boleh.

mangifera berkata...

aku suka bila fan Menyu komen tak pakai otak. tahap inzal komen pasal liverpool. haha.

anyway, all that been said had been said. apa nak buat, bagi aku give time and chance to Brendan Rodgers. You can't expect him to be the miracle man in few games, not even in one season.

I dunno what happened to Liverpool fans but it seems we become more impatience than ever. Have we not winning anything? Have our title drought bad enough that we resort to change managers every season?

Yes, results is important but if we keep sacking managers and changing players every season, we would never have that. Give Rodgers some time.

Mr. Schomey™ berkata...

dah liverpool team cap sardin memang kuat bagi alasan la. atleast, evans tackle menghala ke bola. tengok la shelvey punya tackle atas dari bola, nampak la niat tu nak kasi sepam kat kaki evans.

memang kena sangat la perangai kopites ni. always the victim, not even a once your fault. pui

game seri dengan chelsea 3-3 tu, first half ada dua foul dalam chelsea's box and tak dapat pun penalti. yang dapat time 2nd half tu dah memang foul. baik tak payah invent rule penalti kalau bila penalti je nak complaint.

Asohoku Keita berkata...

Teori konspirasi liverpool. Bodoh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...