ANDA SEDANG MEMBACA

5

Nafas Baru Untuk Harimau Malaya Part 2

Jali Bah Rabu, Januari 30, 2013

Harimau Malaya lebih power dan suci tanpa no.8 dan 12.

6 Februari ni Harimau Malaya melawan Qatar, buka kempen kelayakan Piala Asia 2015. Semua tahu, 3 benda. Pertama, Qatar hebat, ke-2 Harimau Malaya tak berapa nak power dan benda ke-3, Rajagopal nak selamatkan periuk nasi beliau sekeluarga untuk layak piala paling mahsyur di Asia ni.

Kalau ikut style main Liga Super selalu memang tak boleh makan Qatar ni, tambah-tambah main away. Dua benda yang aku nak Gopal tengok sebelum lawan Qatar, otak biar bijak sikit, kurangkan kebebalan. At least ada 1 mata Gopal curi di Qatar, 3 mata itu bonus.

1.Tampal kelompongan bahagian tengah.

Pasukan hebat macam Spain malas nak pakai natural striker, lagi sedap guna false number nine. Bukan Villa, Llorente atau Torres tak boleh pakai, sebab nak maintain kekuatan di bahagian tengah, jana serangan dan kawal keseluruhan permainan. Bahagian tengah ni ibarat enjin, kalau mati memang tak boleh jalan. Macam tu jugak Malaysia, selama ni kita main 4 midfielder, semua tak boleh pakai terutamanya 2 orang tu (aku rasa hina nak sebut). Main tak ada daya imaginasi langsung. Bola selalu lost di bahagian tengah, main bola ke tak aku pun tak tahu.

Nak menang, tengok team mana yang pegang dan kawal bola. Pemain tengah Malaysia harus bernafsu besar, kawal bola dengan angkuh, tengok lawan dengan bengis, passing bola biar konfiden. Baru kuasa tengah dapat diaktifkan, dapat create chances untuk striker. Kalau kelompongan ni dapat diatasi, tak ada masalah Gopal boleh tersenyum manis balik Malaysia.

2.Tipikal Malaysia, jom ubah

Semua orang tahu style Malaysia main di bawah regim Safiq Rahim dan Amar Rohidan. Long pass dan direct ke depan, tak ada one touch sesama pemain tengah, kalau adapun aku boleh hitung dengan jari. Lawan Qatar nanti, aku harap pemain tengah Malaysia dah bertaubat dari dosa Safiq dan Amar di masa lampau, cukup-cukup sudah main long pass dan terlalu direct forward tu. Menampakkan akal terlalu pendek dan lemah daya imaginasi.

Nak beat pemain timur tengah yang saiz badan power, Malaysia perlu main tempo laju. Biar pemain Qatar mampus nak kejar. Banyakkan ground ball, cepat dan biar bola mengalir dengan sedapnya di kaki pemain Malaysia. Kuasa bahagian winger jugak perlu diaktifkan, perlukan keseimbangan, aku tengok AFF 2012 dulu bahagian tu je yang selamatkan Malaysia sebab bahagian tengah memang hancur binasa. Agi idup agi ngelaban, selamat berjuang Harimau Malaya.

Kesebelasan utama pilihan aku untuk Malaysia lawan Qatar:

Khairul Fahmi Che Mat

Mahali Jasuli-Amirizdwan Taj-Fadhli Shas-Asrarudin Putra

Shakir Shaari-Shukor Jusoh
Azamuddin Akil                                                                          Nor Farhan
Amri Yahyah

Fauzi Roslan

5 Ulasan:

nwa berkata...

Amiridwan taj?


Kahkahkah

zulhilmi berkata...

Shukor jusoh???....kah kah kah

Chaeir Shahir berkata...

apek? kah3

kobetz berkata...

ni chopot ke yg tulis?
same kelaut..

John McGuinness berkata...

"Harimau Malaya lebih power dan suci tanpa no.8 dan 12."

lu lupa no. 5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...