ANDA SEDANG MEMBACA

29

Penulis Tamu Hujung Minggu Ini

Abdul Sokernet Ahad, November 15, 2009
ANAK KITA BOLASEPAK KITA

Situasi 1


Mak : Sian anak kite bang, kurus jer.... Ape kate kite bagi vitamin bagi ade selera makan

Abah : Nanti abang belikan, biar berisi sikit anak kite ni


Situasi 2

Mummy : Boy, jangan main kat luar tu.... panas, banyak virus la.... come masuk cepat

Daddy : Amik ps3 ni main kat rumah je, jangan nak keluar lagi...tau??


Situasi 3

Atuk : Daniel kat sekolah main ape? Bola ke sepak raga?

Daniel : Tak main ape pun, mama tak bagi.... nanti jatuh luka.

Atuk : Abis tu? Daniel main ape?

Daniel : main 'FIFA ngan PES' jer..

Atuk : ????


sayang isteri tinggal-tinggalkan.....
sayang anak bagi la mereka main bola 11 sebelah

Biar anak main bola
jangan mati adat

kera di hutan disusukan
anak dirumah bagilah makanan seorang footballer

Anak ibarat kain putih....
coraklah mereka untuk menjadi kaka,
footballer yang ber'education'


mereka masa depan bolasepak kita..............



http://meornamedepanku.blogspot.com/

29 Ulasan:

i'msosupernotcool berkata...

kurang humor..
dat's it!!

aFiQ berkata...

Cayalah Meor~!Terbaik!

bungwahab berkata...

zaman main bola ni dah jadi sejarah.kalau anak handal main bola pun tak de faedah sebab nanti kehandalan anak kita main bola akan jadi sejarah.

2nd head prefect berkata...

gua sebagai manager bola di expert 11 sedih dengan fenomena ni. Gua asyik train palyer luar ja.Patut gua train bebudak sekolah persint 10 ke kan baik,

pakkordi berkata...

Situasi 4:

Tuan pengarah bola negara: "anak saudara kepada pakcik ipar bini aku punya anak tu boleh main bola. Wakil tadika dia. Pastikan dia wakil negara dalam tourney minggu depan"

Coach junior negara: "Baik tuan."

Kerana sultan tuah binasa..

sang harima berkata...

cayalah lu brader..!

memang hantu bolasepak..

Redz da Tsar berkata...

Hehe

Hafidz berkata...

yeahhhhh...setuju2!!!

eddie dewanaga berkata...

good job meor!

Sang Pemimpi berkata...

buat ape jd kaka,bukan power pun die

nyzm berkata...

beb gua nak main bola dekat padang sekolah pun pak guard halau!

Sang Pemimpi berkata...

yg lu pegi main kat padang sekolah tu buat ape?lainla kalau lu main kt padang awam,ade pakgad halau,mmg nk kene kalau gitu.

Lenkali lu wat surat rasmi kt skolah tu.Dah siap isi 14 borang semuanya,baru bole turun main bola.Tu pun lpas lu dah blanje pakgad tu sekotak marlboro

meyour berkata...

sang pemimpi, terrer ke x. at least die belajar tinggi bro.ini yang gua nak tekankan.. kalau ade press confrence bolehlah berbahasa inggeris...susah nak jumpa brazil yang boleh berbahasa inggeris...khalid jamlus pun cakap melayu dalam espn sportcenter...

FIRZA berkata...

Meor Maju Sdn Bhd........

aranhellstorm berkata...

bagi aku apa yang meyour tulis tu, sebahagian kecik je punca kita ketandusan bakat-bakat baru...

jom kita selidik balik platform2 yang ada untuk bakat-bakat baru berkembang..

pra-skolah - non existent utk tunas-tunas kecil lagi cilik ini untuk memperaga bakat mereka. kalau ada pun di bandar-bandar, itupun mengharapkan pihak-pihak swasta yang membuka kelas dan klinik bolasepak, belum lagi meluas. Sekali-sekala Arsene Wenger datang, atau player or ex-player EPL datang, ada la datang budak-budak 2-3 kerat yang entah dari mana datang berguru sehari dua..

Sekolah rendah - pertandingan MSSD/MSSN/MSSM bawah 12. Sekarang ni, aku tak pasti formatnya bagaimana, yang aku tau dulu masa aku belum baligh lagi, formatnya main style 'pesta'. Satu hari suntuk main di peringkat daerah, sekolah yang menang wakil daerah main peringkat negeri, seterusnya and so on and so on..maybe kalau selalu dapat jadi MOTM/MVP boleh dapat tawaran pergi sekolah sukan bukit jalil/sekolah projek sukan negeri.

Sekolah Menengah - yang terel main masa sekolah rendah dulu, boleh asal lagi bakat/tajamkan skill untuk ke tahap yang lebih tinggi. Sama seperti sekolah rendah, ada pertandingan di peringkat MSSD/MSSN/MSSM.. kurang-kurang ada cikgu boleh paksa masuk team/monitor..

Lepas SPM - Masuk U - sendiri-sendiri, rasa malas nak main bola, berhenti gantung boot, jadi nerd tumpukan kat study...kalau rasa nak main sambil-sambil, maybe ada 2 tahun sekali sukan antara Fakulti, Liga antara U, atau yang rasa nak main berbayar, main liga amatur, dapat elaun game ngan training, tapi main suka-suka...sebab tak fikir boleh carik makan dengan bola..

kalau yang betul-betul minat, boleh pilih, untuk terus register dengan team negeri, jadi player remaja main full time. Kalau akademik pun bagus, ada can mak bapak paksa soh masuk U dan lupakan bola..

Bagi yang pilih register dengan team negeri, mungkin dalam masa 2- 3 tahun kalau meletup, boleh masuk team kebangsaan, kalau yang pilih jalan lain, mungkin limited la bakat tu dapat dikesan, terpaksa tunggu panggilan trial terbuka pasukan negeri/kelab ataupun ujibakat MyTeam, baru la dapat cungkil bakat tu, walaupun pada usia yang susah untuk dilentur..

kalau tak, yang terel2 main masa sekolah dulu, hilang begitu saja maybe dapat profession yang lagi berbaloi dari main bola, atau tak jadi orang terus..

kesimpulannya, sistem yang ada tak mampu untuk membendung ketirisan bakat-bakat dan tak mampu untuk mengasah raw talents untuk berkembang jadi player yang berguna untuk naikkan ranking negara.. sekian terima kasih...

meyour berkata...

bile dah masuk form 1..kenal dunhill 7, tackle awek, angkut bohsia dan hancur terus segala impian bolasepak!!!

yang terselamat, main team negeri...dapat gaji ribu2..bikin kete,g clubbing...hancusss!!!

kahwin ngan artis!!!!

aranhellstorm berkata...

betul la tu..hahaha, team skolah aku bawah 18, majoriti 1st eleven semua isap rokok, sub plak, semua isap rokok..termasukla yang memang berbakat besar dalam ilmu dan skill main bolasepak..haha

Lucius Maximus berkata...

Minggu lepas gua dah start main FIFA10, gua ingat memang untuk 6 bulan akan datang gua tak turun main bola kat padang, futsal pun tak kot

Tabok berkata...

Zaman dulu main bola senang sekali. Bolasepak adalah hiburan paling murah, disamping menyihatkan badan. Percuma pulak tu. Tapi skang padang2 bola telah digunapakai untuk membina kondominium, apartment dan rumah kedai. nak menjana ekonomi namanya. jadi nak main bola kene baya dah skang ni contohnya: futsal. kalu org yg tegar pemain bolasepak ada yg sanggup baya semata2 nak main bola. kalu yg tak tegar jadi penagih. biar ekonomi maju tapi warisan muda mudi hancur?

aranhellstorm berkata...

tabok: ye betul tu..di luar bandar yang mana penduduk bergantung harap pada padang2 sekolah, sudah terhad, padang sekolah dipagar dan dikawal rapi...akhirnya, dok rumah, bermain bola dikaca tv saja lah...

medihebat berkata...

gua setuju sgt part dah kenal Dunhill7 dgn takel awek tuh...

pakkordi berkata...

part hisap rokok dan tekel awek tu gua tak berapa nak sokong sebab mat salleh futballer punya sosial kes lagi teruk bro. Rape kes pun ada, tapi tak menjejaskan prestasi depa pun. Semua mental dan lack of FAM's effort aje.

Saya cadangkan kita tukar pengurusan.. sekarang juga!

FIRZA berkata...

orang knn sultan bola tgh tgk komen lu pakkordi....hakhakhakhak.....

SFB berkata...

dh sangap dh ni... dua ari xde berita baru... huhuhu

rashaee berkata...

antivirus key pada harga runtuh...
KAV RM24 perunit KIS RM 27 perunit...
latest 2010...
berminat?...do cntct me rashaee 0132299891

Mr. Shcomey™ berkata...

update2!! ;P

bb berkata...

Setuju pendapat rashaee!!!

dewajiwa berkata...

hahahaha BB

nida berkata...

da tiga hari ni xde post baru lg..aii,xkan la sokernet da muflis.huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...