ANDA SEDANG MEMBACA

23

Penulis Tamu Minggu Ini

Abdul Sokernet Rabu, November 04, 2009
ENGLAND TAK AKAN MENANG PIALA DUNIA SOUTH AFRICA 2010

Hi sokerneter, aku hantar kiriman ni utk utarakan beberapa point berkenaan dgn peluang negara England di piala dunia 2010 di afrika selatan kurang dari 9 bulan lg..Well, aku kira hampir semua daripada kita yg mengunjungi atau memberi komentar kat Sokernet adalah penyokong kelab-kelab Barclays Premier League, termasuklah aku sendiri,. Kita sering baca caci maki sindiran dan kritikan membina dinukilkan di laman web ini kerana semua org percaya yg mereka adalah true of fans of their club and semua org jgk percaya yg kelab yg mereka sokong adalah kelab yg plg hebat di dunia ini,..( Baguslah, teruskan teruskan, ini bagus utk kemajuan football intelect kita jgk), well, club banters aside, mari kita nilai peluang england sebagai negara football home di afrika selatan pada june- july 2010 nanti sbb pada hemat aku, rata2 para penyokong Rooneys, Rio's, Gerrards, Lampards, Terrys, Walcotts dan Defoe of this world mempunyai kecenderungan utk menyokong England bila tibanya Piala Dunia nanti dan seperti terbukti pada kejohanan antarabangsa yg sudah2.

Bila kita pergi ke pub, kedai macha atau kat premis yg selalu tayang bola ni, kita akan lihat ramai btul yg dok sokong england time diaorg live.. Dan menurut tilikan aku jgk, ada jgk segelintir BPL fans ni ( senang sikit aku nk refer secara umum kan), akan sokong cristi ronaldo dan portugal jugak on the notion that diaorg believe yg cristi adalah pemain terbaik dunia skrg ni dan atas fakta dia adalah bekas player Man u. Ada jgk yg akan sokong Spain ( anybody el Nino fan from Liverpol camp eh!!??) , ada yg akan sokong Brazil, aku akui ramai (ni pun sebab pada pendapat mereka Brazil is simply the best and ada ramai star), ada yg akan rooted for Maradona's Argentina, ada yg akan sokong Die Mannschaft germany. Tp itu semua akan bergantung jika portugal dan argentina dapat layak( both walking on the tight rope lg), tp terpulang2 kepada individu masing2 kan team mana dia nak sokong come June 2010 nanti, itu hak mereka.

Tp yang aku fed-up sikit ialah the frenzy about England's chance. Yes, in don Capello, they have jurulatih yg tau apa nak buat dgn teamnya and mmg betul England has transform bawah capello. Layak with 2 games to spare, hebat tu,.. Dan dgn sewenang-wenangnya media british terus mencanang peluang England amat baik tahun depan.. But who can blame them? Tp frenzy ni semua x ubah seperti world cup sebelumnya bawah si kaki pompuan Sven, setakat suku akHir je lah... Dan di sini aku akan utarakan antara sebab2 England akan gagal utk julang World Cup tahun depan ( i might be wrong, but who can blame me right, i have my right to my point of view!)

1) Tekanan melampau yang terhasil dari harapan menggunung negara dan peminat. Biasalah bila team england ni nampak kuat je, secara automatik org Inggeris akan meletakkan harapan setinggi Everest kepada the Three Lions mereka. Secara psikologi harapan ini biasanya bertukar menjadi tekanan yg amat membebankan bagi mereka utk berjaya dan pada 2 dekad yg lalu, telah terbukti bahawa the three lions tidak mampu handle tekanan ini menyebabkan mereka crumble under pressure. Cth terbaik ialah ketika world cup 2002, kalah kpd brazil dan 2006 kpd portugal,x nak flash back blk, buang masa je tp semua footie fans should remember that. Skrg terpulang la kepada don Capello utk cari jalan mcmana nk menyelesaikan masalah psikologi team england ni.

2) Perhatian melampau dari media british menyebabkan team England tertekan. Well guys, biasala apabila ada harapan menggunung disandarkan kepada England, maka media british, the bbc, the sun, daily mail, sky akan menggila membuat liputan tentang persiapan skuad England dan akan mencanang gila2 kehebatan serta prospek the three lions to an almost hysterical level.. Kira main polemik la supaya semua org Inggeris terus berharap. Maklumla nak jual berita, so org kena la beli atau subscribe. Sampaikan, anda jgn terkejut ye, jika in the run up to south africa 2010 keluar berita cerita bini si Cashley Cole berhasrat nak beli panties kuda belang jenama Victoria secret kt johannesburg ketika menemani Cashley kat kem England di RSA nanti, well... Mmg berita ni takde efek kepada persiapan pemain tersebut secara direct tp indirectly, ia boleh menjejaskan tumpuan players sbb paparazzi (iklan: lady gaga is cool eh!) akan sentiasa mengekori mereka bak seorang movie selebriti. Ini akan menyebabkan chain reaction apabila tekanan akan bertambah hasil dari hysterical frenzy yang dicipta oleh media British ini. Rekod juga menunjukkan team England biasanya gagal utk handle spotlight ini sekaligus gagal menepis distraction di dalam persiapan skuad mereka. Sekali lg terpulang juga kepada don Capello dan the FA utk divert this media scrutiny so that the Three Lions can prepare well. So faktor 1 and 2 is closely related and basically it's a psychological problem dalam persiapan mental mereka. Ni je masalah utama mereka selama ni. So Its down to sejauh mana mereka mampu handle pressure yg terbina itu tetapi aku sangsi la guys. Even don capello would have his work cut out to tackle this pressure on his squad.

3) Bahagian serangan England yg agak tumpul dan predictable. Kita pergi to tactical board plk ok, dari pengamatan aku tgk england main la kan setakat ini, they still kureng dari segi cutting edge kata org puteh apabila menyerang. Rooney looney is a good second striker. Dia boleh jadi world beaters if budak rooney ni boleh kawal dia punya temper, tapi sapa partner sesuai dia upfront? Encik Heskey? boleh jadi target man for long ball je, dia punya gol rekod minimum, Carlton Cole, spesies sama je, Crouch..Bukan ancaman pun, defoe plk always gonna be a desperate sub je, owen: capello x rate dia, lutut dah buruk... Who else then? Yg jelas England tiada proven top striker mcm luis fabiano, miro klose, van rooy utk holland dulu, atau torres.. The other attacking cast is good enough, Gerrard.. Letak mana2 pun,kiri, kanan atau tgh for england attacking third, he will be massive threat without doubt. Bdk walcott, pace to burn, direct but not kena uji sepenuhnya lagi kat pentas tertinggi antarabangsa. Yg sub lain, x kira sape pun, aku kira biasa je.. Attacking game england terlau direct ( byk long balls punt) dan kadang kadang gung ho menyebabkan game mereka too predictable. Bagi aku superpower lain mcm Italy, german, brazil etc pasti ada cara to buat england lemas, and sekaligus suffocate england sampai diaorg takde idea utk buat gol mcmana. Tapi bagi capello dia x kisah mana beb siapa and mcmana diaorg akan score gol nanti sbb dalam kepala dia asalkn mng je..now again it's up to capello again to asah lagi firepower skuad england ni..

4) Pertahanan sekarang yg sedikit rapuh akibat hilang tumpuan. Rio ferdinand.. Well seperti yg kita lihat ketika lwn ukraine dan holland, his lack of focus is legendary. He's a liability to captain JT really. Si rio ni terlalu overrated la beb, tak tau la mcmana coach hebat mcm don capello boleh harapkan dia lagi, dan aku semestinya tak rate dia langsung, nampak je stylish main tapi kepala entah ke mana2 masa main. Satu lagi problem at the back for three lions is kecenderungan 1st choice dua2 fulback skrg ni, glenny johnson and cashley cole selalu out of position ketika bertahan. Mereka mmg bagus ketika overlap tapi sedikit suspect defensively.. Lwn team 2nd class bolehla, tapi try match diaorg dgn robben, robinho atau ribery ke, they will be on hot soup and vulnerable man.. Ni jgk problem bagi don capello utk dia solve la kan.. anyway, he's italian you know.

5) tiada penjaga gol yg boleh diharapkan.. Green, not convincing yet. Calamity James is an accident waiting to happen, brilliant sometimes then totally rubbish the next time. Other candidate keeper aku kira average jgkla. How capello will rue the fact that england mmg takde world class keeper mcm casillas, buffon dan julio cesar kan..
So thats it, my 5 factors yg boleh menghalang impian england kat negara Mandela nanti. Kalau setakat masalah taktikal dan approach team tu samada menyerang atau bertahan, Capello boleh cuba selesaikan kot.. Tapi soal2 persiapan mental, terutamanya faktor 1 dan 2 tu susah sikit beb.. Thats the challenge for the Don la.. Nasihat aku, to all sokerneters, jgn teruja lagi beli jersi putih ala2 ol skool the three lions tu. Think twice ye, jgn jadi frenzied ok.. England takkan menang piala dunia punya.. Not just yet!

Thanks for the time.


Nukilan oleh symm13

symm13(at)yahoo(dot)co.uk


NotadariSokernet: Gua dah kasi perenggan.

23 Ulasan:

MaOi berkata...

aku sokong holland..

avid gunner berkata...

pegi mampus la england...
tp gua rasa to write off mana2 team even sebelum competition bermula adalah x lebih kepada ramalan nujum pak belalang belaka....

anyway, good point for stating rio is overrated...indeed he is!

monizar81 berkata...

takde review pasal uefa cleague ker??

Bahruddin berkata...

cilakak takde peranggan. mati aku nak baca.

btw,
aku sokong Sepanyol dan Jepun

saat omar berkata...

England kalah ke England menang ke wa tetap akan sokong England!!!
(Boringlah asyik nak sokong team yang menang je...sama cam semua player nak pi Real Madrid je)

woo hooooo!!

Tabok berkata...

susah siak nak baca! ko type pakai wordstar ke ape ni?

sheila berkata...

england overrated by their medias..
tp sekali depa kalah, memang kena kutuk kaw2 jugak dr media depa..

aFiQ berkata...

haha..Stuju~England mmg x akan menang World Cup..Lg bgus support Malaysia, Italy dan Jepun~!

azlan berkata...

world cup tu nasib aje. team kuat tak semestinya menang, team lemah tak semestinya kalah.

meyour berkata...

arch tung!!! DEUTSCHLAND!!!

hail fuhrer BALLACK!!!

siat kulit player england, macam kita buat kat orang yahudi!!!

hahahah

akuadanama berkata...

panjang tul karangan ko.baik aku baca komen dulu.err,ko ni gooners kan?

j or ji berkata...

nice artikel!
walau takda perenggan,aku gagahkan jugak baca.
dan aku hanya sokong england dan holland!

nway, aku dapat rasakan england akan pergi jauh kali ni. separuh akhir, atleast.

ayobkelubi berkata...

butang space tercabut ker bang?. hahahaha

macam biasa, england is all about WAGS! cuma di bawah capello, WAGS are prohibited.

dari zaman WC98, dah kecoh golden generation bagai tapi habuk tarak. kena ngan free kick jongang brazil terus bungkus balik kampung ke argentina time 98 eh?. aku lupa dah!.

tapi

bola itu bolat, merah itu saga, kurik itu kundi.
kita tunggu saja di afrika dengan hasbullah awang.

R.K berkata...

DEUTSCHLAND!!!

england? peringkat kumpulan je oke!

bani berkata...

cis mentang mentang zizou dah tak main. perancis jangan di ketepikan. menage a trois!

mista berkata...

pening siot aku nk bce.. rapt sgt kot..
anywy aku xkong englnd..

beter spain and brazil..

BanDeLa berkata...

Tp itu semua akan bergantung jika portugal dan argentina dapat layak( both walking on the tight rope lg)

only portugal jer bro.itu argentina has been layak to world cup di afrika south tahun 2010 (berbelit2x da)

nway, artikel dan tekaan yg baik tul team england.

glory2x argentina...hahahaha

Sang Pemimpi berkata...

bosnia wei menang tahun dpan

Tengok.Dengar.Ikut. berkata...

england is too overrated..
we'll juz hav 2 wait n see..

*nasib baik time aku baca dh ade prenggan..

mizu_sama berkata...

aku x sokong england.tp aku senyum bila joe cole ngan lampard score or assist.

aku x sokong england sbb dia jajah mesia..tp nape aku skong chelsea?sbb chelsea x mcm england kot,dia da internasional.tah pape aku ngarut.
tp sokong england directly membuatkan aku rasa malu.

aku sokong france.france kuat dan byk islam..ANELKA beb!ribery dan legend,zizou.
walaupun france cap ayam,aku 100% sokong france,les blues!

dewajiwa berkata...

hahaha. alhamdulilah, ramai gak supporter France kat sini. yeah bebeh. harap-harap Sokernet boleh sediakan kem khas untuk setiap negara yang main WC tu. terasa sikit ada kaum.

France ada prospek positif tahun ini.
pasal artikel nie, secara logik memang aku setuju.
cuma aku lebih setuju dengan Avid Gunner sebab prediction seawal ini biasanya pre-matured lagi.

England memang takde prospek menang tapi konsistensi tu ada. penting beb konsistensi nih. lagipun dulu England star sangat. terlalu celebrated sebagai star biasanya membunuh sebarang prospek menang. sekarang nie England dah moderate. means, diorang main satu team. tengok Rooney yang dah boleh main satu team. jelas, England ada harapan.

feroz_sulaiman berkata...

sib baik aku penyokong febregas...harap2 spain boleh pegi jauh

FreeMen berkata...

dah tentu Espanyol.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...