ANDA SEDANG MEMBACA

51

Piala Malaysia 2009 - Kelantan lwn Negeri Sembilan

Pipiyapong Abdillah Hamzah Selasa, November 03, 2009
Pasukan:
Kelantan

Nama Gelaran:
Kijang Emas, Pahlawan Merah, Pembunuh Merah

Ditubuhkan:
1946

Stadium:
Stadium Sultan Mohammad IV, Kota Bharu

Kapasiti Stadium:
30,000

Pengurus/Jurulatih:
B. Sathianathan

Ketua Pasukan:
Mohd Badri Mohd Radzi

Kenangan Manis:
Naib juara Piala Malaysia 1955,1970
Naib Juara Piala FA 2009
Juara Liga Perdana 1 2000
Juara Piala FAM 2005

Hero:
Hashim Mustapha, M Karathu, Dimitre Kalkanov, Halim Napi


Pasukan:
Negeri Sembilan

Nama Gelaran:
Rusa

Ditubuhkan:
Secara tiba-tiba

Stadium:
Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi

Kapasiti Stadium:
30,000

Pengurus/Jurulatih:
Abdul Halim Abdul Latif, Wan Jamak Wan Hassan

Ketua Pasukan:
Shukor Adan

Kenangan Manis:
Juara Piala HMS Malaya 1948
Naib juara Piala Malaysia 2000, 2006
Juara Liga Super 2006
Juara Liga Bahagian 1 1991
Juara Piala FA 2003
Naib Juara Liga Perdana 2 2004
Piala AFC 2004, 2007

Hero:
Shukor Adan, Effendi Malek, Ebby Yus, M Karathu


Fakta penting
  • Kedua-dua pasukan pernah mendapat sentuhan M Karathu.
  • Kedua-dua pasukan tak pernah cium Piala Malaysia.
  • Perlawanan di antara kedua-dua pasukan ini sebelum ini pernah mencetuskan keganasan terbesar dunia bolasepak Malaysia.
  • Dua-dua team tak kuat.
  • Zaman Semi-Pro, Pasukan Pahang anggap dua-dua team ni setaraf Tentera dan Polis saja.

51 Ulasan:

Syafiq berkata...

sbb pahang mcm liverpool jugak,ade sejarah je.haha

evra berkata...

diharap LRT kat bkt jalil tak terbalik dan terbakar....

diingatkan bukit jalil bukan central market,pudu raya, terminal putra, tumpat,guchil,machang dan stadium sultan mohd ke-4...

hahahahha.....

Pipiyapong berkata...

Hehehe. Tapi gua sempat laa juga tengok Pahang cium cup lama-lama. Budak-budak Liverpool pernah tengok?

oBey berkata...

dua2 team tak kuat, tapi dua2 ni masuk final..maka team lain lagi hampeh la mknanya..

azlan aka lair berkata...

pahang mana reti main bola. main telur pandai la.

nora berkata...

hahahah...steady la evra,

diingatkan, kaki2 pau akan yang menghulur pisau ditengkuk anda di malam itu nanti seperti kebiasaannya di CM dan pudu raya!!!!

meyour berkata...

macam ade pengalaman jer kene pau kat cm ngan pudu tu...huhuhu

Oh Me berkata...

Bercakap tentang Pahang dan Semi Pro...adakah nama Pipiyapong itu diambil dari Piyapong Pue On?

..oh dah lupa ke Selangor kena 6-0 dgn Pahang suku akhir Piala Malaysia 1989? huhu...

Lucius Maximus berkata...

Dua-dua dapat sentuhan M Karathu, gaffer otai Kejor Yeop Kejor

azlan aka lair berkata...

sejarah lagi. adui. tukar je tagline sokernet kpd, 'laman rasmi sejarah bolasepak'.

dewajiwa berkata...

"Hero:
Shukor Adan, Effendi Malek, Ebby Yus"..Ebby Yus. keh keh keh. cam ampeh.

ini game, orang kapitalis yang menang.

Kap berkata...

esok aku dtg naik kereta kebal..
tak yah risau pasal keganesan @ keganasan..

feroz_sulaiman berkata...

FAKTA PENTING

"dua2 team x kuat"...x bleh blah statement...tp aku sokong...hahaha

the uncle berkata...

pi sejak bila gelaran n9 kijang wei..
bukan rusa ker.. sabtu nih ak nk maki penyokong2
kelantan style ebby yus la.. kompem kene bls blk style sabri yusof lak..

sufianahmad86 berkata...

liga malaysia...


ada lagi yang sayang..

Pipiyapong berkata...

The uncle,
A'ah laa. Gua silap. Skuad Rusa la. Tapi kalau ye pun jangan laa sampai Sabri Yusof! Sabri Yunos laa. Gua suruh The Den hentak lu kang.

mizu_sama berkata...

respek la den pp...kang abg ebby yus sembolih kang..ada kata team dia x kuek.. keh keh keh

JameL berkata...

ha ha ha ...
sebbaik selangor tak qualify jek ...

27 berkata...

zaman pro, dua-dua team ni anggap pahang setaraf mcm tentera & polis sahaja.. hahahaha

eddie dewanaga berkata...

seriously... gua rindu era Liga Semi-pro, dengan sponsor Dunhill... masa tu memang bangkitnya bola kita sebelum hadirnya tragedi rasuah.

apa pendapat lu orang semua..?

Melayu Republik berkata...

selangor pasukan gila market je. nak glamour macam manchetad. kalau TV3 buat ulasan bola, mesti nak lebih2kan selangor. biasalah. nak menangkan sejarah.

dewajiwa berkata...

setuju.
masa Dunhill ada, skuad negara sentiasa boleh diharap. diharap. diharap. diharap. diharap.

sekarang,
kalau menang je mesti kita ingat nasib je menang tu.

saat omar berkata...

Semi Pro? oh bestnya bila Perak beat Selangor final piala FA 1991 kot....4-2 lepas ketinggalan 2-0...

Teringat plak zaman kegemilangan Liverpool 2005 :D

demang berkata...

KEPADA PIPIYAPONG.

AMARAN KERAS GUA LANCARKAN.

nami o fish berkata...

Bilo maso pulak tibo-tibo jo kolab bola Nogori ado jang?Setau den la,yang dah duduk kat pokan Soghomban ni ha,ghaso-ghaso lopeh Malayan Union..

Apo-apo pun,den ghaso highway Soghomban confirm jam Sabtu ni.Kalau tak melokek dokek highway pat limo jam tu tak sah!

Nogori all the way...!!

R.K berkata...

thats the spirit.
jem totap jem. tak buleh elak.

Meleysa ni nak naik bola eyh. Swasta kan yo.
jangan bagi kerajaan nogori pogang. tak kemano kalau orang politik yang jago.

kalau swasta, bisnis men pogang. mmg maju la sukan bola!
tentoro ngan pulis pun bleyh jadi finalis.

sang harima berkata...

weh, pahang takleh main liga musim depan..
ape kes ni pipi..?

AMMOSHAM berkata...

fak, gua tak bercakap dengan orang negeri sembilan sampai satu isnin nie...

-en.sani- berkata...

den dah koba an kek wan jamak, kasi ebby yus main wing kiri...sobab kaki kiri ebby yus adalah terbaik antaro winger2 kek kelumpo nun...kelumpo yo,bukan mentakab atau felda tembangau ok!

dingin berkata...

Pipi kau lupa,

Pahang dulu dikenali sebagai Chelsea Malaysia. Kah kah kah.

Logiknya, Chelsea pula dikenali sebagai Pahang England.

demang berkata...

xberani pipi nak jawab

the uncle berkata...

haha xkire rr..
yg ptg nnt time game ak nk lepak sblh rita.

Pipiyapong berkata...

Woi sapa panggil Pahang Chelsea Malaysia? Gua panggil Pahang Real Madrid The Galacticos laaa...Keh keh keh. Fandi Ahmad yang pernah score gol lawan Inter Milan pun sanggup balik Asia main ngan Pahang.

salleh berkata...

Aku respek fan n9..disiplin tggi..kt msia ni aku tgk kedah ngan kelantan jer selalu penuh stadium..penyokong lain goyang batu kek umah..

free berkata...

btol pipi,Pahang 80an...piyapong,veton,attapol... deadly striking force,tp skrg sedih giler tgk budak2 main

free berkata...

90an..fandi,v sundramoorthy fr singapore hebat masyaallah x ingat..

medihebat berkata...

@saat omar: teringat zaman kegemilangan liverpool 2005...? 2005 liverpool gemilang ke...?

demang berkata...

nak cerita pasal team lemah macam PAHANG boleh blah ok. tempang macam ARSENAL.
sudah kalah baik balik menikus. btw penyokong negeri sembilan mmg displin

julu berkata...

peteh ganu peteh..

Besi Karat berkata...

dah la tu.jumpe kat bukit jalil.

FreeMen berkata...

Ditubuhkan:
Secara tiba-tiba

haha. mcm lahanat.

azlan aka lair berkata...

skarang Kelantan FA tgk Pahang FA mcm Liverpool je. X ada harapan nk bangkit.

m berkata...

HOBEN JANG HOBEN !!!

salleh berkata...

Ape prediction korg nnt..aku

kelantan 2 - n.sembilan 1
indra,farhan,abg ipar rita

saat omar berkata...

Medihebat..gemilang ah tu kalau nak dikira sekarang ni...ingat senang nak menang Champs League? Ingat senang nak beat AC Milan lepas ketinggalan 3-0 first half?...

Nak tau betapa susahnya nak menang Champs League cuba tanya fan Chelsea dan Arsenal...muahahah

azlan berkata...

saat: senang je nk menang champs league. minit 91 & 93 pun boleh score utk menang 2-1. apatah lagi nk score 3 gol dlm 45 minit.

medihebat berkata...

ooooo

dewajiwa berkata...

hahaha..semua macam sangap je.
minggu nie semua ulasan on-hold ke sebab bagi laluan final Piala Malaysia?

demang berkata...

negeri sembilan menang 3-1

R.K berkata...

game masuk sampai penalti a aku rase.
3-3

penalti..susah nak predict~

bani berkata...

aku predict game post poned. stadium runtuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...