ANDA SEDANG MEMBACA

31

PAOLO MALDINI - LEGEND YANG DIPERLEKEHKAN

Nazri Selasa, Disember 29, 2009 ,
Sebenarnya isu ni sudah lama, tapi memandangkan waktu itu laman web serba berfakta tepat dan penuh pengisian ilmiah dan perlu dipandang serius sebagai sumber fakta bolasepak dunia ini belum diwujudkan, maka saya coretkan sedikit sekarang.

Saya fikir sesiapa yang follow Serie A sudah tentu sedia maklum cerita ini.

Tentang salah seorang legend bolasepak dunia, Paolo Maldini.

Isunya ketika sambutan persaraan beliau, terdapat sekelompok Ultras yang bersikap (bagi saya) tidak sporting dengan meletak banner Baresi (Franco Baresi) sebagai satu simbol - there is only one Captain serta beberapa ayat yang mengguris hati.



Saya adalah peminat Juventus, bukan AC Milan, namun isu ini sedikit sebanyak merasakan bolasepak semakin lama semakin hilang 'sporting'nya.

Come on, Maldini tetap salah seorang legend terhebat Milan dan sungguh tidak layak diperlakukan sedemikian rupa.

Maka dengan ini saya mencarut di sini - Fak you Ultras.


31 Ulasan:

pakkordi berkata...

Lu insomnia ka?

Gua prefer Milan over team spaghetti yang lain. Maldini dan baresi sama level. Lebihnya baresi, dia capt Milan masa ramai supastar nongkrong di AC.

Bila sesapa pencen setelah menyumbang jasa, kita perlu hormat status tu tanpa prejudis. Ultras ni kelihatan tak "true".

azlan berkata...

5 champions league trophy under his name. mmg legend. sesetengah kelab yg perasan besar tu, sebijik champions league cup pun tak pernah rasa.

ayobkelubi berkata...

well, ultras had no brain at all!.

Zack Der Zwan berkata...

maldini adalah legend sebenarnya Milan. Seluruh kariernya bersama Milan...berapa banyak piala dah dia bagi kat MIla..

al-rashid berkata...

shit happens man..!

gascoigne berkata...

Agree...supporter Milan memang emo. Supporter EPL semakin bertamadun dan lebih terbuka terhadap bangsa lain. Siapa tu yang menjerit theres is no black Italian? haha...

Maldini banyak dikritik sebenarnya kerana dia dan teammatenya gagal mempertahankan Milan selepas leading 3-0 di game final Champs League 2005 di Turki....
Dan Milan kalah ditangan siapa? ya siapa lagi kalau bukan Liverpool!!Haha....

YNWA!!

bungwahab berkata...

bebudak chelsea pun perangai macamni jugak.perasan diaorg bagus tetapi macam pundek.

dikwahab berkata...

5 champions league dan 7 scudetto memang pencapaian yang luar biasa, ditambah lagi dengan semua 25 musim dalam karier bolasepak bersama rossoneri.

tapi dalam kariernya maldini pernah berkonfrontasi dengan kelompok ultra milan dan merupakan sekutu rapat silvio berlusconi yang bukan kegemaran penyokong. dalam bolasepak itali, penyokong dan ultra khususnya mempunyai pengaruh yang besar.

maka atas sebab itu, maldini dicerca kelompok ultra. tapi semua orang pun pernah melakukan silap, dan mustahil untuk kita memuaskan hati semua orang dalam kehidupan kita. maldini disanjung tinggi oleh pengurusan kelab tetapi dicerca oleh ultra.

kes maldini gagal mempertahankan champions league di turki tu tidak ada kena mengena. baresi pun pernah gagal juga mempertahankan champions league atau scudetto.

arul_daniel_shah berkata...

this entry focus to maldini in milan.. so bagi bungwahab.. jangan diperkaitkan dengan chelsea.. sbb kalau la da xde modal nak bercerita.. g bantu team anda menang sehati berdansa leh la.. sbb nak menang cup mmg jauh menyimpang.. blue is the colour..!!!

Point of View berkata...

kekadang macam tu, mentee (maldini) lebih berjaya dari mentor (baresi).

adik lebih bijak dari abang pun ader gak bai, macam dikwahab (adik) yang otak leh pakai banding ngan bungwahab (abang) yang banyak taik dalam kepala kot

gua rasa la..

pakkordi berkata...

Lain kali jangan tahan kentut. Bila tahan, angin naik atas kepala. Jadi "shit for brains". Macam ultras jugak.

Encik Bebo berkata...

point of view,lu toksah dok merapu la.you better stick to your religious stuff and stay off football.

kareem berkata...

mcm gua taktau yg dikwahab tu salah sorg penulis sokernet jugak..sape?lu org pikirla sendiri..

Mr. Shcomey™ berkata...

haha.skang banyak serangan peribadi kan? chill la..

julu berkata...

rilek oi...

bungwahab berkata...

bebudak chelsea rilek laa oi.suka sangat buat serangan peribadi ni cerita pasal milan jangan nak menyibuk macam bebudak.
keh.keh.keh.

Oh Me berkata...

dari kutuk mengutuk, sakat menyakat lebih baik kita buat vote;
1) Best footballer of the decade.
2) Best goal of the decade
3) Best football team
4) BEST GAME
5)best sriker

mizu_sama berkata...

bukan bung wahab ke yg emo dulu?haha

a8jnme berkata...

haha... mcm ada short term memory plak...
emo2 pastu nasihat balik..

maldini mmg true legend..

besi berkata...

past........itu cerita lama

present....chelsea dah hebat
yg menggelabah mempersoalkan chelsea tu wat pe?
kalau tak hebat tak number satu la sekarang...

bila lagi nak action? 20 tahun akan datang?
ehheheheehee lawak2

waktu sekarang la................bai

dewajiwa berkata...

sikit hari lagi Maldini mesti keje manager Milan plak.

Khier berkata...

Malaysia 4-1 Syria 1.
arap2 ada yg buat artikel pasal ni.
nak tengok ada yg kutuk lagi ke tak?

kareem berkata...

Msia menang?peduli ape..game xda makna..kahkah

Khier berkata...

sorry to say kareem, kalo ko orang Malaysia - fark u!

cornflakes berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ss berkata...

walopon ak da tawar ati nk tgk bola sepak mesia tpi ak tetap doakn mesia leh men kat world cup sebelom ak kojol...hidop mesia...bgkit la harimau mesia..huhu

kareem berkata...

@khier - gua dpt rasekan yg lu bukan org islam. Kalau x,xde emosi sampai mencarut kat sini.Jgn bikin malu kt sini...

Lu tgkla nanti,kalau Msia bole layak Piala Asia,gua blanje lu makan la bai..

Comrade Nami berkata...

gua fan napoli beb hahaha!

btw,suka diingatkan,ultra milan memang bagi gua poyo..terkenal dengan kes bunuh fan torino satu ketika dulu,kadang-kadang gua rasa melampau la kalau jasa dan bakti si maldini diabaikan.memang tak dinafikan franco baresi adalah otai - tapi maldini juga otai yang harus dikenang.

seolah-olah macam nak fuck cantona sebab nak puja george best,mana boleh,betul tak j or ji atau nazri?

cekodok berkata...

@kareem dan yg seangkatan dengannye...

Nape nak kene bangkitkan isu agama ni... Bola.. bola je la... Kalau kau orang Malaysia... kau mmg macam "taik".. baik x payah nak duduk Malaysia ni... pindah negara lain.. (belum tentu dorang nak) kalo kau bukan Rakyat Malaysia... pandangan kau langsung x diperlukan...

Khier berkata...

fuhh.
dgn selamba dia meng-kafir-kan aku.
takpe2.
aku redha se-ada-nya

kareem berkata...

@khier - aku pun redha kau fark aku...

@cekodok - aku ade hak team mane yg aku nak sokong. Kalau aku dok msia aku kene sokong msia la?kalau hampeh,sokong gakla?macam,kalau aku dok KL kene sokong team KL atau KL plus la?

Lu blaja dulu apa erti hormat hak org lain k...chill..chill..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...