ANDA SEDANG MEMBACA

42

Rebiu: Vietnam Lawan Malaysia

Lucius Maximus Khamis, Disember 17, 2009 ,

Vietnam sedang mencari untuk bergabung dengan rumah-kekuatan serantau Thailand sebagai satu-satunya bangsa untuk memenangi kedua utama bola sepak Asia Tenggara judul ketika mereka menghadapi Malaysia di final SEA Games ke-25 di Laos hari ini, tarikh 16 Disember.

Vietnam memenangi Kejohanan Bola Sepak ASEAN penuh pasukan kebangsaan tahun lalu dengan menang 3-2 atas Thailand dalam final berkaki dua selain memasuki akhir tahun 1998.

Tapi mereka tidak pernah memenangi kompetisi SEA Games - yang adalah untuk U-23 pasukan sejak 2001 - meski memasuki final empat kali (1995, 1999, 2003 dan 2005). Mereka kalah dari Thailand pada setiap kesempatan.

Mereka mungkin mempunyai peluang terbaik mereka tahun ini sejak nemesis Thailand dihantar pengepakan keluar daripada perlawanan oleh Malaysia.

Dalam perlawanan terakhir kumpulan A, Malaysia datang entah dari mana untuk menewaskan Thailand 2-1 untuk lolos ke semifinal di mana mereka mengalahkan Laos, yang itu sendiri membuat sejarah dengan gadis mereka masuk ke dalam empat terkini.

Vietnam mengalahkan Malaysia 3-1 di babak kumpulan namun janji akhir untuk menjadi urusan ketat sekarang bahawa kedua pasukan saling mengenal dengan baik.

Sisi kualitas

Vietnam memiliki kualitas baik dalam pertahanan dan menyerang, menjaringkan 18 gol dalam lima perlawanan dan mengiktiraf hanya dua.

Sebanyak lapan pemain yang mencetak gol, termasuk pembela, dengan pemain tengah Mai Tien Thanh topping dengan lima.

Lapangan tengah yang dipimpin oleh nakhoda mahir Pham Thanh Luong telah menyediakan perkhidmatan yang solid untuk para penyerang sementara Mai Xuan Hop, Nguyen Thanh Long Giang dan kipper cemerlang Bui Tan Truong telah benteng di belakang.

Namun, pelatih Calisto Henry memberikan apa-apa jauh sebelum perlawanan: "Mengalahkan mereka adalah tugas yang sangat sulit tetapi mengalahkan mereka lagi bahkan lebih sukar."

Malaysia akan ditentukan untuk tidak membiarkan kesempatan terbaik mereka untuk memenangi pertandingan dua tahunan dalam dua dekad slip.

Terakhir kali mereka mengangkat trofi itu pada tahun 1989 di Kuala Lumpur.

Malaysia mempunyai beberapa pemain bagus seperti penyerang Norsharul Idlan Talaha, Ahmad Fakri Saarani dan Abdul Manaf Mamat, yang semuanya telah menembak di pertandingan ini.

Popular striker Mohd Zaquan Adha Abdul Razak, yang harus pulang Sabtu lalu dengan jangkitan mata, sudah kembali dan akan mula final.

Jurulatih K. Rajagopal mengatakan itu baik untuk memiliki Zaquan kembali dan berharap bahawa bab terbaru dalam kebangkitan bola sepak Malaysia tidak akan berubah menjadi fajar palsu lain.

Tetapi jelas Vietnam akan memiliki keuntungan besar berbanding Malaysia dalam hal penyokong, yang akan hampir menjadi pemain ke-12 untuk mereka.

Hanya beberapa jam perjalanan dari Vietnam ke Vientiane ibu kota Laos dan negara yang paling bersemangat menawarkan penggemar sepak bola di daerah.

Stadium Utama di Kompleks Sukan Nasional akan menjadi lautan merah hari perlawanan datang dan penggemar Vietnam yang boleh diharapkan untuk membawa bumbung ke bawah dengan din mereka.

Pingat emas sepak bola, meskipun hanya satu pingat emas dalam pengiraan, adalah arguably yang paling didambakan tentang permainan ini.

Pingat akan menemukan rumah baru setelah yang tersisa di Bangkok selama 16 tahun terakhir.

Kicks off final pada jam 5 hari ini akan disiarkan dalam banyak saluran VTV1, VTV2 dan VTC3.

Dicedok dan diterjemah terus dari Utusan Vietnam


Me love you long time

42 Ulasan:

Tipu Tapi Benar (TTB) berkata...

Naik senak baca posting kali ini.

Terjemahan direct yang menggiurkan, bagai membaca terjemahan tajuk filem yang akan ditayang di Cathay Ipoh di zaman 80 dan 90an.

Akan cuba mendapatkan siaran VTV2 melalui sambungan curi parabola haram rumah kongsi di tapak pembinaan kondominium yang terletak tidak berapa jauh dari apartment saya, yang dipasang oleh pekerja buruh Viet Nam.

Sang Pemimpi berkata...

lucius idup laie?haha..

watpe mu wak posting gini...kang kene mu ngan bungwahab...

ntah apo2 ntah...xpaham den...

scootrulez77 berkata...

Bungwahab,

me love you too! Go Hanoiii ya?!!

Lucy,
Chelsea vs Porthsmouth besok kuar ka?

hafizshinchan berkata...

Tersepit tali usus aku mahu membaca keseluruhan artikel ini. Terasa gampang pula, tapi fam lagi gampang, rasanyalah.

Harap-harap pengakhiran ini tidak akan berubah menjadi fajar palsu lain. Kelak padah jua fam.

gagap berkata...

peh..gua macam baca sarikata indonesia cerita Goal..

Tabok berkata...

waduh! bisa macet kepala gue! perlu disediakan sekali oskadon untuk kasi hilang copot2 di kepala ini. Bisa diurusiiiiin?

fAtaH berkata...

terbelit otak gua baca entri..memang bahasu pure vietnam la.hahaha..
lu rasa ape peluang vietnam?

akuhensem berkata...

............................. (x paham...)

gagap berkata...

vietnam takde peluang.

meyour berkata...

memang menarik....mereka nak buat sejarah...emas pertama.

armouris berkata...

hati-hati kecederaan semasa bermain bola sepak - Kecederaan/Kematian di Padang Bola Sepak

encik abu berkata...

pening pale aku nok bace entry ni. nate berok. ape pon. malaysia kena menang ni, baru maruah naik sikit.

pakkordi berkata...

Malaya mesti mau main keras ini hari. Kalau tak, jadi lauk begedil daging belalang kunyit la petang ni. Keras waktu bertahan tetapi tajam, berbisa dengan sedikit flair waktu menyerang.

SFB berkata...

tergeliat lidah aku membaca ayat ko ni...

saafa berkata...

mcm bengong.. aku rs mcm bc subtitle dvd cetak rompak yg aku beli kt psr mlm je.. tp rasa cam nk terkentut je gelak..

al-rashid berkata...

tiba2 terasa nk layan sinetron ptg nih..
baru pham sikit entry nih..

hahaha

eddie dewanaga berkata...

biar apa pun peluang puak2 vietcong itu...
tersungkur tergolek belakang kira, yang penting rentap mesti rentap, pantang undur atau lari berterabur... ini medan tempur!

rehat separuh masa nanti jangan lupa doa akhir tahun kawan2...

http://orange4k.com/200912/doa-akhir-tahun-awal-dan-tahun-hijrah/


bila dah berdoa, dan berusaha, yang membezakan kilau emas atau perak cuma tawakkal.
ingat, Tuhan itu Maha Adil lagi Maha Kaya.

gascoigne berkata...

Gua sampai ponteng kerja hari ni ok nak tgk bola live punya pasal....

Gua tak kenal lansung player Mesia ni..yg gua tau Zafuan, Zaquan dan Rita Rudani jer....WAG yang lain gua tatau.

Vietnam kuat, biasa main bola kat jerangkap samar, tapi insyallah malaysia boleh julang Emas di sukan SEA dan Zaquan boleh julang Rita Rudani juga.

sape score dulu dia akan menang.....macam Liverpool malam tadi :)

dikwahab berkata...

"Malaysia datang entah dari mana untuk menewaskan Thailand 2-1"

Hahaha, siot je entah dari mana. Dari mana? Dari selatan Siam la.

Adik harap Harimau Malaya mampu mengekang serangan berantai gerila Vietcong petang ini. Moga-moga kemarau 20 tahun pingat emas Sukan Sea berakhir hari ini, itu doa akhir/awal tahun adik, hehe!

dewajiwa berkata...

babi (carutan pertama aku di Sokernet). berdekah-dekah aku ketawa baca entri dengan komen-komen korang

bungwahab berkata...

hidup lagi lucius ni.lama tak nampak.otak ko dah senget ke apa tulis macam ni.nak kata lawak memang tak lawak.ko ni lupa makan ubat ke apa?

harap2 vietnam menang 3 biji tanpa balas.pergi jahanam sama fam.

Joe berkata...

aku xtau nk ckp ape ar, thanks again utk post2 korang weh.

encikmasen berkata...

maaf bungwahab..

vietnam sedekah 1 gol tanpa meminta balasan..

terima kasih dan syabas!

Izzat berkata...

AUMMM!!

kucing berkata...

goollllll. yahoo. menang sudah. haha. ak bangga

Encik Bebo berkata...

ini sepatutnya prebiu bukan rebiu.ceit!

kucing berkata...

pujian harus diberikan kepada Muhammad Muslim, pemain pertahanan tengah skuad malaysia. sangat bijak.
tahniah kepada rajagopal.
dan ingatan utk fam, skuad Malaysia mng bukan sebab kau!
terima kasih

betmen berkata...

bung wahab boleh laa nk delete post atas tu .. hahaha..
tahniah malaysia.

FIRZA berkata...

gua rase bungwahab dh bleh pack baju balik vietnam....

Khier berkata...

"bungwahab berkata...
hidup lagi lucius ni.lama tak nampak.otak ko dah senget ke apa tulis macam ni.nak kata lawak memang tak lawak.ko ni lupa makan ubat ke apa?

harap2 vietnam menang 3 biji tanpa balas.pergi jahanam sama fam.

2009 Disember 17 17:43"

saje je nak quote...
hahahahahaha
walaupun game yg boring tapi Malaysia tetap menang.
jadi, aku nak ucap tahniah dan arap2 persembahan yg lebih mantap akan ditunjukkan di masa depan.

Encik Bebo berkata...

sapa score weh?

al-rashid berkata...

tahniah u23 malaysia..
pasni target juara asia plak..

~ngee

dewajiwa berkata...

tahniah lah Harimau Muda (bukan FAM)

Redz da Tsar berkata...

BungWahab boleh pergi mati... huh..

Maaf... agak kasar, tapi itu je cara untuk orang kurang ajar~ Hehe

Selamat Tahun Baru~

Dan, aku nak ulang jugak, Malaysia menang bukan sbab FAM...

Khier berkata...

"dewajiwa berkata...
tahniah lah Harimau Muda (bukan FAM)

2009 Disember 17 20:22"

errr
FYI
ini bukan skuad Harimau Muda, ini skuad U23.
player Harimau Muda cuma ada 2 orang saja, iaitu Muslim Ahmad & K Gurusamy

dewajiwa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sang Pemimpi berkata...

tahniah malaysia menang emas...Bukan tahniah utk pak menteri yg semak menyelit tetiba...Dan juga bukan utk org2 FAM..

Moga jalan revolusi utk bolasepak malaysia takkan terhenti di sini...

Kalau boleh,implement gak ape yg dah kite cadangkan sebelum ni..

Xpe bungwahab,leh cuba lagi ye dak...:)

bungwahab berkata...

menang pun tak guna main tetap macam dulu serupa pundek.takde apa nak bangga.it's just a fluke.

encik abu berkata...

menang tetap menang, tak kira la macam mana pun menang. sebak aku rasa time dengar lagu negaraku. malaysia memang sentiasa di hati. bungwahab mmg patut sangat pergi mati.

mAxx berkata...

tahniah msia..

bungwahab sila berambus dr msia..haha

anyway, lucius..silap tajuk tu..

ini prebiu bukan rebiu..huhu

mizu_sama berkata...

lucius...terang2 dia bagi tau.artikel di atas di cedok dari mana.dia translate jer.dia ada byk keje kot,tue yang di cedok n translate jer.

bung...mmg indon ke hape mamat nie.sakit otak.aku benci2 fam pun,benci sultan bola pun,tapi bab malaysia main,aku tetap sokong.apa dengki kianat membusuk iri hati dalam hati dan pikiran bung ni tah.baik mati dari hidup cam nie la bung.

Yasri berkata...

Aku x suka satu jerr...patutnye lps dpt sebijik truskan je la momentum tu..ni main bertahan jee...sesak napas aku..
Bab gol sendiri ke hape ke..janji gol!!!

Ape pun meh kite bergumbira dulu!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...