ANDA SEDANG MEMBACA

53

MALAYSIA MENANG EMAS DALAM SUKAN BOLA (RARE)

Nazri Khamis, Disember 17, 2009
- Pertama sekali saya nak ucapkan babi kepada restoran mamak Ali Maju Ukay Perdana. Orang ramai nak tengok, dia pasang live bola di sektor paling tersudut dan paling kecil sampai orang kena berdiri dan kongsi meja. Tahu sektor besar restoran, yang menempatkan 3 TV, diorang pasang apa?

Rancangan tarian orang India.

Babi ke apa? Tak patriotik langsung. Mujur Pipiyapong tak ada, kalau tidak standard la, dia buat muka garang menyorot ganas tapi duduk diam kat meja tak kata apa. Paling berani pun dia boleh buat tumpahkan air kat lantai. Takut orang tak kata gengster, dikatanya terencat akal.

Tentang game;

- Sejak 1989, Rasanya ini antara game terbaik yang dimain oleh pemain Malaysia.

- Juga, sejak 1989, antara taktik serangan terbaik yang dipersembahkan oleh pemain Malaysia, setuju? (Come on, rasanya ada empat lima miss opportunity stail EPL, kira orait la tu dari trademark Malaysia sebelum ini).

- Juga, selari dengan corak serangan yang menarik, ada beberapa throughpass kreatif dari Malaysia. Tak ada la sampai tahap Eropah la kan, tapi orait la untuk standard Malaysia.

- Juga Malaysia sudah ada jarang trademark pass tepi tapi tak ada siapa yang sambut bola.

- Saya rasa Vietnam ada masalah dengan fitness. Berbanding Malaysia yang nampak tegap. Banyak kali juga bila kamera fokus pemain Vietnam yang jatuh, muka macam penat dan frust.

- Dari kata pengulas, possesion Vietnam pegang, tapi Vietnam tidak banyak mengancam. Kecuali mungkin satu peluang gila best pada minit-minit terakhir selain beberapa peluang kelam-kabut yang cepat-cepat ditendang keluar oleh Malaysia.

- Dalam game, bila midfield sudah berjaya pegang situasi, team lawan memang hilang arah. Saya percaya game final itu midfield Malaysia sudah pegang tengah sampai Vietnam tiada masa nak berkreatif.

- Game malam itu pemain Malaysia semangatnya macam lain. Bila jatuh cepat-cepat bangun dan siap dapat rampas bola balik.

- Mamak tayang live dari tv3. Gua nak dengar Hasbullah Awang! Bebal punya mamak.

- Ada Melayu tengok bola, Cina workshop berdekatan tengok bola, pakcik India tengok bola, masing-masing bersorak dan tepuk tangan time Malaysia gol. 1Malaysia.

- Ah, bila pikir balik FAM yang bakal mendabik dada kata kejayaan ini hasil kepala otak diorang, otak jadi lesu.

- Tahniah Malaysia, untuk sementara waktu.

53 Ulasan:

mAxx berkata...

ah..jgn pikirkan FAM...

kita berpesta kat jalan cam afrika nuh

haha

jeffry azizi jaafar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
jeffry azizi jaafar berkata...

gua setuju..pasni geng FAM buat muka bangga kembang lobang idung..celaka.

http://ruangvakum.blogspot.com/

Saudara Yeop berkata...

betul....
jgn bangga sgt dgn kejayaan nie...
baru sea games je.....
piala AFF x penah2 mng lg....

mAxx berkata...

pelik juga. vietnam dah menang tiger cup
tp x penah menang emas.

bangang jugak

kucing berkata...

tahniah tok skuad malaysia. utk skuad malaysia. dan bukan tok fam

Knicher Sc. berkata...

Malaysia main cantik. Seronok juga tengok ada cina sorak gol Malaysia, tepuk tangan bagai, amoi pun ada. Maklum-lah, sangat rare tengok chinese sokong bola Malaysia yang rata-rata dibarisi skuad dari kaum melayu dan india.

Permainan bagus(kalau kalah pun sebenarnya aku puas hati sebab Malaysia main memang bagus). Kalau prestasi ini konsisten, aku tak ada masalah dengan FAM. You did a good job!

Sedikit dari aku:
- Malaysia dah kurang buat bola tak masuk akal dengan membuat rembatan melulu macam main ragbi.
- pemain cergas. Tak galak nak buat-buat jatuh, sikit-sikit cedera.

Aku bangga.

Izzat berkata...

"Pertama sekali saya nak ucapkan babi..."<--- klasik beb!!

Zaid Akhtar berkata...

tentera vietkong nampak pancit pada 2nd half.
memang layak menang. patutnya boleh menang lebih bergaya. oklah sebagai permulaan.

Kuwe berkata...

Bemaharaja lelah lah pucuk pimpinan FAM.

KihKih.

sume dok tulis karangan nk angkat diri sendiri esok.poodahh.

amyG18*jkjk* berkata...

good 4 malaysia

Khier berkata...

untuk berlaku jujur ini bukan game terbaik Malaysia sejak 1989.
-mungkin anda tidak menonton game lwn Nigeria (2008)
-mungkin anda tidak menonton game lwn Uzbek (18/11/09)
-mungkin anda juga tidak menonton game lwn Arab Saudi (bulan puasa 2009)

tiga game ini adalah game terbaik Msia sepanjang 5 tahun ni
tak berani nak kata 3 game ini terbaik dlm 20 tahun tapi yg pasti ini skuad terbaik dlm masa 20 tahun!

antara kejayaan (walaupun tak byk)-
1) lyk ke Piala Asia U19 secara MERIT (2006)
2) Juara & Naib Juara Pesta Bola Merdeka (2007/08)
3) Emas Sukan Sea Laos (2009)

apa-apa pon tahniah kpd pemain dan KingGobal.
raikan kejayaan ini (buat sementara waktu)

farid berkata...

FAM = sampah

EMAS = BIASA2 SAJA

Bert berkata...

keeper vietnam mcm pelak la, dah sakit kluar jer la..kesian kt reserve keeper,dah beria2 nak main..

5 minit terakhir game ni, jantong aku dah mcm nak meletop, vietnam attack gler bab..tp syukor alhamdulillah..

ape2pon, syabas kpd skuad bolasepak negara..tp kene ingat, UTK MEMENANGINYA MUDAH, TAPI UTK MEMPERTAHANKANNYA LAGI SUSAH

avid gunner berkata...

gua takut stail bola malaysia jadi macam hafiz hashim lepas menang all england....huru hara meraban tak hingat...

speedrider berkata...

tahniah malaysia

kudabesi berkata...

ape pun tahniah malaysia..hoho

Rashid a.k.a apex berkata...

jangan 20 tahun lagi baru nak dapat emas sudah le.. Syabas Malaysia untuk hari ini...

bungwahab berkata...

aku sokong tindakan mamak ali maju tu.mamak pun tahu menilai yang mana lagi indah.baik tengok tarian india dari tengok team malaysia main.
fam memang fak.

aranhellstorm berkata...

tahniah skuad negara!

tunggu nak tengok mcmana FAM punya eck esok, mesti mcm pipi punya eksyen bila team dia menang.

gua nak siap sedia untuk sukan sea 2029 pulak..heheheh

Alien.Gory berkata...

intro gile tak ley bla...tapi, tolong la FAM.
kami mahu celebrate dengan skuad, bukan dengan pengurusan. grr...

Fara Dee Dilah berkata...

Kemenangan tak bergaya tp ok la dr langsung xde..
Vietnam bile jmpe malaysia je nk jaring gol sendiri,sungguh x fhm.

mizu_sama berkata...

wow,bung gile sex.nak tengok tarian india jer keje.hahahah.

bung,g balik indun la...kami orang malaysia nak meraikan kemenangan yang rare nih.

ayob berkata...

memang dah sah la bung ni mamat indon. pegi balik indon la bung sambut satu muharam.

Ayip berkata...

x brgaya ape plak.. mlaysia control game, deserve untuk mng..

teRi berkata...

bodo bungwahab tak habis2..

aslina yang gojes berkata...

dah kata dah...mesti laju je up berita ni...wahaha...tak sia2 aku tulis ala-kadar kat blog...pastu link pegi sini. =)

Nazri berkata...

khier - ANTARA. Sila rujuk definisi ANTARA.


I beg to differ dengan game;

- Lawan Uzbek tu Malaysia main tak best.

Nigeria dan Arab Saudi aku tak tengok, sementelah aku percaya kau juga tak tengok semua game pasukan Malaysia sejak 1989.

So kita ada pandangan berdasarkan game yang kita pernah tengok sahaja ya.

Terima kasih.

encik abu berkata...

hehe, keeper vietnam muka macam nak kena pelempang, masuk raja lawak tu tak payah cakap apa apa orang dah gelak sebijik macam man belon. MALAYSIA boleh!

kucing berkata...

haha. usah dilayan dungwahab tu. memalukan diri sendiri jer. xpe, die sedar hakikat tu. saje nk bwat name hot. publisiti murahan. haha. jgn marah bung.
1 malaysia. tahniah Muhammad Muslim. permainan bijak dari beliau.

kucing berkata...

pembetulan kata :bungwahab. ^_^

FdausAmad berkata...

Gua layan radio dalam bas,
Habis patriotik yang boleh gua sedekahkan..

Sang Pemimpi berkata...

ANTARA game yg best gak mase final pestabola merdeka yg kite menang dulu tuh..

Buat mase skang, tahniah msia tp masih jauh lg.Ni baru sukan sea..Konsistensi penting.

Juga selamat tahun baru hijrah buat warga sokernet..

kareem berkata...

Gua stuju ngan bungwahab.Msia xdapat kontrol ball dan lebih byk diasak masa 1st half. Nasib baik defend mantap especially muslim. Mase 2nd half baru nampak bole pegi skit.Maybe sbb viet dah letih.Kredit utk vietnam sbb dorg main pun bagus..

Papehal pun,gua tetap dgn cadangan dulu supaya FAM dirombak dan struktur liga diubah.Gua cuma nak igtkan yang kejayaan ni akan membuatkan FAM lebih mengarut dlm menguruskan sistem bolasepak kita.

ChesterChaz berkata...

tahniah squad harimau malaya.. ngauman anda kembali kedengaran berbanding hanya mengiau sejak 20thn yg lalu..
hehe

Malaysia Boleh.1Malaysia

ProfitFunder berkata...

ulasan sukan macam baca ujang..sakit perut aku...tahnaih sokernet kerana dapat buat ulasan sepantas vietkong. buat la post mortem plak. aku tadi sokong vietkong sebab kalau aku sokong mesia, mesti kalah. sudahnya teori aku betul beb!!!

jumari jipan berkata...

itu budak Guru bnyk bagus la. ntah sape la ajar. tahniah malaysia !1

pakkordi berkata...

Profitfunder: lu sokong liverpool dari zaman janin lagi eh?

Malaysia perlu tajamkan serangan. Tiga suku padang main mantap, lagi suku macam striker MU, lembap dan tak berbisa. Otherwise, it was a fun win.

dewajiwa berkata...

ayat lain tadak: TAHNIAH Skuad emas Malaysia.
pertama kali aku tengok ada sistem yang macam dah betul. macam dah. kalau sistem ini terus improved, boleh buat visi lebih jauh.

Asia Cup lah target. dapat suku akhir pun bagus.

free berkata...

Tahniah kepada para pemain dan para jurulatih skuad Malaysia! tapi ucapan tahniah kepada FAM, pak pak menteri dan ahli ahli politik aku akan ucap kalau menang lagi next SEA games, simpan dulu. Syabas Harimau Muda! Kami berbangga dengan anda!

free berkata...

"Pujian harus perlu diberikan kepada para pemain yang memberikan segala-galanya di atas padang demi merealisasikan impian kita selama ini" - Rajagobal.

Such a great coach you are. Well done.

PakCu berkata...

semua player bg segalanya. xlembik. chargas aje.tackle pun bagus. Gua respek Guru.Agresif. Oi Guru lu bagus main walaupun gua percaya lu bukan guru di sekolah hehe.
Tahniah buat Malaysia.

mdikhqoi berkata...

kekalkan King Gobal. U did a good job.

Yang King lagi satu (Baca: King Presiden). Kasik undurlah. atau letak balik Pahang kat Liga Perdana

julu berkata...

weh..
bukan ke Farizal yg keeper 1st..
pesal Sharbinee yg asyik jd keeper jek??..
apepn.. Malaysia mmg best

pakkordi berkata...

Gua layan game kat mamak subaidah sunway. Melayu rempit, cina marketing pakai slack dan kemeja termasuk geng india bawa teksi muka tarik keta layan bola. Macam kat anfield bila aksi menarik game. Waktu gol, gua rasa macam nak peluk pemandu teksi muka garang sebelah gua. Nasib bini gua tahan. Potong skit masa ujan sebab signal astro mampus. Bodo punya astro.Pekerja subaidah ni apahal uniform kaler pink? Tahapaapantah.

King FAM hanya ada satu bagus dia yg gua nampak. Bila minta TM sponsor liga M, hantar sekeping surat aje pada TM, berderau darah TM keluar duit.

encik abu berkata...

hurm, harap harap masa depan pasukan Malaysia akan semakin baik. Rasanya kita mempunyai skuad pelapis yang mantap. Skuad bawah 19 yang dilatih oleh Ong Kim Swee dan skuad bawah 21 yang dilatih oleh Azrai Khor juga mempunyai pemain pemain yang bagus. Program pembangunan oleh FAM sudah mula menunjukkan hasil yang memberangsangkan dan tak mustahil kita masih mampu untuk mengekalkan pingat emas di sukan SEA akan datang. Tapi apa pun sepatutnya sudah sampai pengurusan tertinggi FAM diganti dengan tokoh tokoh yang lagi arif dengan bolasepak dan bukannya sekadar jadi platform politik untuk sesetengan individu untuk memastikan pembangunan bolasepak Malaysia di jalan yang lurus.

oh julu, Sharbinee main pasal die tengah form taik cume waktu lawan Laos itu hari je dia terlupa sikit yang game tak habis lagi.

apa pon. Malaysia Boleh!

Alien.Gory berkata...

wei, satu lagi...sape perasan muke keeper vietnam tu sebijik pipiyapong. patut la aku was2 ngan name pipiyapong. vietnam rupenye dye

feroz_sulaiman berkata...

jangan terkejut la klu lepas nih FAM wak kuar statement.."skuad sekarang mampu menang emas olimpik suatu hari nanti"

al-rashid berkata...

kemarau sudah berakhir..~epic!

epinmiera berkata...

FAM tak mengaku muntah sendiri tapi akan mengaku bau wangi tu dtg dr diorang~

MR berkata...

spe2 yg x baca lgi...bolela baca ptikan dari berita harian ni..
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Sukan/20091219074413/Article/index_html

kutuk halus kat fam

Freddie berkata...

if u're ashamed to satnd by ur color,u'd better seek for another flag.

gascoigne berkata...

Gua dah agak dah Mesia akan menang kali ni. Gua optimistik, lu orang je yang selalu kutuk team kita.

By the way sape score? Khalid Jamlus?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...