ANDA SEDANG MEMBACA

87

Benteng terakhir England

Jorji Khamis, April 08, 2010

Manchester United terkeluar dari Champions League 'secara terhormat' walaupun menang bergaya keatas Bayern Munich 3-2 (agg 4-4).

Ianya satu perlawanan yang klasik. Bayern Munich melakukan 'come back' yang sangat 'Manchester United'. 1st half, serangan bertali arus Manchester United menghasilkan gol cantik dari Gibson dan Nani. Kehadiran Wayne Rooney secara 'cameo' benar-benar memberi semangat luarbiasa pemain dan Old Trafford. Stretford End bagai menghisap bola agar terus datang ke gawang Bayern Munich. Rooney diturunkan dengan risiko tetapi hanya itu saja pilihan yang ada pada Pak Alex. Wayne Rooney yang cedera, bermain sebelah kaki jelas lebih berguna dan merbahaya dari Berba yang sehat. Bayangkan Barcelona tanpa Messi.

Kad merah Fabio memang tepat. Dia memang ada habit pegang tangan lawan. Dia masih muda. Main ikut perasaan sangat. Akibatnya Manchester United gagal mempertahankan jumlah jaringan mereka. Terima kasih Carrick, worst man on the field, beliau penyumbang sebenar 2 gol Bayern Munich. Arjen Robben memang first class. Stunning gol.

Cedera itu satu penghinaan kepada Rudeboy.

Manchester United dan Wayne Rooney adalah harapan terakhir EPL dan England. Benteng dan pahlawan terakhir England ini melawan kesakitan dan kecederaannya demi maruah Manchester United. Satu semangat luarbiasa yang jelas tiada pada pasukan lain, jauh sekali ada pada Gerrard atau John Terry apatah lagi kepada pasukan yang tiada pemain England sejati seperti Arsenal.

Puas tengok gaya permainan Nani dan Valencia. Mereka harapan baru Manchester United. Fikir-fikir balik, biarlah terkeluar kerana kalah teruk dari menang bergaya atas padang tetapi kalah kepada sistem 'away gol' kerana ianya sangat pedih! 20 tahun lamanya aku tak merasa sangat 'down' kerana Manchester United, pagi tadi aku rasa kembali.


Viva Rooney.Viva United.

87 Ulasan:

deus X machina berkata...

Forever United!!!!!

macha_sezs berkata...

good word j or ji.

caklempong berkata...

true true..lagi kesian kat rooney la..arghhh still down

Shankly berkata...

maruah bolasepak england tercalar dan terhina ..
kegagalan big 3 mencemarkan reputasi kuin elyzebeth dan Persatuan Bookie British (PBB)..
gambar awal england di world cup ..

...
..
dan kini..
.
.
harapan..
.
.
.
sandaran...
..
.
terletak di bahu Gerrard dan kwn² ..

ya ..
Liverpool penyelamat maruah bolasepak british ..

hehehehe

zahir berkata...

down siot bce entry ni..sgt meruntun jiwa aku..

pakkordi berkata...

Jorji, bahu nazri ada kalau lu nak a shoulder to cry on.

azLina z. berkata...

Rasanya Rafael yang kena kad merah pagi tadi, bukan Fabio.

Kalah kepada sistem, ok, boleh terima. Tapi yang patut dipersalahkan ialah Carrick. Worst gila.

Kehek berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Kay berkata...

eleh.
perlu ke nak down melampau?
perlu ke sedih tak de wakil inggeland kat semi UCL?
perlu ke nak merasa malu bila maruah sepakbola inggeland tercalar?
perlu ke?

FreeMen berkata...

dah tentu ramai yg mengharapkan liverpool turut kecundang di paruh helang benfica. ;))

-YNWA

RyuJi berkata...

freemen fyi : kite org tengah crite pasal ucl...

j or ji berkata...

Kay : perlu!

juga perlu ke bukit Jalil sabtu ni sebab N9 layak ke final. Hoben Jang Hoben!

ku.mahu.KAY.tahu berkata...

boring~~
dh kalah banyak la plak coretan
nobody cares Man Utd~~just put up or shut up~!

talkIZcheap! berkata...

Rafael, boh, bkn Fabio, huhu.. patut la selama ni big games SAF bg Neville start...huhu

aku rase Carrick penyebab 2-2 gol, tp tak adil la salahkan dia, to be fair, kita sia2kan 2,3 peluang utk jadi 4,5-1 sebelom Bayern score (yg salah satunya peluang disia2kan Carrick jugak!! ARGH!!) huhu...

talkIZcheap! berkata...

takde sape harapkan Liverpool kalah... semua dh tahu, Liverpool pasti kalah punya, nak harap apa lagi??

Setuju ngn J... perlu utk down, wakakakak!!!

mrlrie berkata...

kedai mamak pun berduka lara...

s/final nanti, Lyon vs Bayern - ada ka org nak tgk? mesti lah ada..

TAPI kalau s/final tue adalah Lyon vs MU rasanya akan lebih ramai kot menonton.

Ini kerana selain tokey kedai mamak untung drpd duit beberapa cawan kopi'O dari pecinta MU..

tokey kedai mamak juga akan untung drpd duit beberapa cawan teh tarik MU haters yang menyibuk nak tgk jugak....

talkIZcheap! berkata...

@ku.mahu.kay.tahu: kalo boring, tak yahla baca :p

p/s: boring dgn haters....

R.K berkata...

sabtu ni aku pegi bukit jalil . kompem .

Tahniah kepada Manchester United kerana menjadi pasukan england terakhir yang berada di UCL walaupun gagal ke separuh akhir .
Sama-samalah kita cuba tahun depan ye ..

palytoh berkata...

eh.. nak tanye..liverpool leh cuba tahun depan cam man u,arsenal nga chelsea tak tuk game UCL?

XD

kalo jd juara europa leh ek?

Ridhwan Breakaz berkata...

MU xkalah weii..
sama hebat je dgn bayern tuh...
beza cuma away gol...

bukan kena tibai 4-1
atau kalah 2nd round or hanye maen piala europa ke apa ntah??

GGMU!!!!

anNa|Liyana berkata...

article anda membuatkan aku nk menangis..da la ak ad test jap gi..hampeh...

kemenangan yg tak bermakna..nasib aku tak tgk..kalo tak confirm berjurai da airmata..
tp semangat dan usaha harus di puji...

kita kalah bermaruah..sukar rasanya menerima hakikat..

anNa|Liyana berkata...

masih terasa kekecewaan kalah dgn chelc (plg susah nk terima)

wpn tak berjaya ke semi, kemenangan smlm ttp hadiah yg manis tuk harijadi ku yg juga smlm..

i love MU forever.

Holden Caulfield berkata...

Barcelona takde Messi,ada Ibrahimovic,ada Bojan Krkic,Pedro..

Of course Messi will be outstanding than others,tapi bagi kem Barca,takde Messi hatta lawan Real Madrid sekalipun takde masalah walaupun perlawanan maybe tak secantik bila ada Messi.

Tu namanya pembangunan remaja dalam sukan.kah kah kah!

SFB berkata...

kalah away goal... sangat2 menyakitkan hati.. baru la tau apa perasaan Fiorentina sblm ni...

P.O.N.G berkata...

isk...isk...iskk.....bengkak mata ku nangis....walaupun dlam hati aku ada taman....taman itu tak seindah hari2 yg lain....oh...MUniandy....kau tetap dihati...

Kau dihatiku
Kau dihatiku
Hari ini dan selamanya......

aku melangkah pergi sambil menyanyi lagu en zainal abidin....

FreeMen berkata...

aku cerita pasal eropah. ala jgn la kasi narrow sikit mind set tu. ;))

-YNWA

Ahmad Hamidi berkata...

memang la cerita eropah
masalahnye europa league dan champions league beza taraf dia.europa league fulham pun boleh survive.hahah

P.O.N.G berkata...

adus..pedassssssss.....ahmad hamidi..ko mmg ahmad hamidi ler!!!HEBAT...

Okidoki berkata...

Hahaha..padan muka team pretender cm MU...Nightmare at Old Trafford...patut panggil stadium Old Toilet tu Theater of Daydreamers......malu besar fan2 MU..bila terkeluar takde alasan, maka terpaksa lah reka ayat penyedap hati...hakikatnya Mu memang tak layak, team haprak..kalau memang betul MU tu top team, takkan boleh lepaskan advantage 3-0 (2 goal advantage)...wakakaka

P.O.N.G berkata...

kira top la tuh.....sampai gak quater......bola itu bulat.....kalau bola tu 4 segi...mesti MUniandy menang nye...

Raiden berkata...

aku rasa biar la EPL bagi peluang negara lain kat Europe, tiap2 taun team English masuk semi, final bosan gak (kecuali Chelsea)

semi kali nie memang seimbang-Germany, Spain Italy, France-masing2 satu wakil..

tgok le mane lagi menyengat..

tapi liga EPL still paling best, kompetitif dari liga2 lain..Spain?? tgok la beza point no.2 ngan no. 3..

RyuJi berkata...

Saya vote tulisan menjolok mate ahmad hamidi!!!ahmad hamidi kau rock!!
Freemen bace dlm kedudukan tahiyat akhir smbil nangis..kah3

jaya jr berkata...

aku x bace entry,bace komen..
nasib ko lah wahai penykong2 MAN u..
loser jugak smuenye..

mr. hafis berkata...

kalah kepada sistem away goal dikira kalah.

bola sepak bukan hanya mengajar tentang pencarian gol tapi juga cara mempertahankan gol.

striker berbisa defend sol campbell tak guna jugak.

t E d berkata...

hahaha.ok la MU tersingkir sebab away gol.nampak jugak melawan.daripada MU haters punye team yg longlai even dekat home.

Redz da Tsar berkata...

Glory tetap Glory~

United tetap United...

Kalah tak bermakna selamanya... Menang akan kembali menjadi tradisi United...

p/s: Terkenang season lepas seri dengan Arsenal merupakan satu kegembiraan, tetapi kali nie menang dengan Bayrn satu kesedihan~

aranhellstorm berkata...

kalah tetap kalah bukan? tak kira la, kat peringkat awal ke, tak dapat masuk langsung ke, kalah kat final ke, kalah kat quarter ke, selagi tak dapat tgk kapten pasukan pujaan korang tu cium Big Ears tu kalah tetap kalah.

yang penting admit kekalahan tu, jangan la jadi sore LOSER...

hahahahahahaha!

YNWA!

kareem berkata...

kahakahkahakahkahkahkah...

nak balas dendam ngan barca konon...

MaOi berkata...

semua penyokong man utd terima kekalahan.. tkde pun diorang tak terima..

masalahnya skrang.. supporter liverpool yang tak nak terima liverpool dah jadi semakin loser.. duk sibuk ungkit sejarah silam.. lagi la SORE LOSER tahap tertinggi..

FreeMen berkata...

gelabah betul saporter manyoo nih. x buleh jolok sikit. mula la nak melalak. xde sense of humor langsung. ;))

-YNWA.

azrul berkata...

sebak beb..
"In Loving of Man. Utd" 15 September 2009 -7 April 2010

FreeMen berkata...

aku tgk semua ok je yg sapot tim bangau ni. rilek je pun. xde nak gelabah pun. kalah ke, menang ke, draw ke, tekeluar big 4 ke, awek x pakai hot pants merah ke, button shift rosak ke. rilek je pun. yg melalak lebih ni xtau apa masalah. ohh ye, x biasa kalah kot. mcm budak2. ;))

-YNWA

FreeMen berkata...

tetapi kami masih di eropah walaupun di lain kasta. lain bukan? ;))

come on guys, u all are the man with the jokes right. cant u let this time? haha. just for the moment though.

-YNWA

ayobkelubi berkata...

kepada semua liverpool fans. bawak bertenang. jgn riak sgt.game belum mula. kalau menang esok. baru buleh nak riak apa semua.

what comes around comes around ok..

rileks dulu

kalau tak nanti. down,down,down,downnnnnnnnnn..

Cycroc® berkata...

bayangkan MU tanpa Rudeboy.
bayangkan Barca tanpa Messtrik.
bayangkan Chelsea tanpa Drog.
bayangkan Arsenal tanpa Fabregas.
bayangkan Liverpool tanpa Torres.

ohhh...indahnya kalau aku boleh bayangkan...

Kay berkata...

jorji : kenapa ya?
sebab ko ada rasa sense of belonging ehh?
pffftttttttt
layan pun layan jugak ler.
tapi sampai nak sedih2 takde wakil inggeland tu dah mcm terlebih kot.
kalau sedih MU tak layak tu, ok lagi ler.

talkizcheap!: pfffttttt
memang ko pandai kata aku haters. mmg aku MU haters pun. ngeh3.
aku tak boring pun, aku cuma tanya perlu ke?

moze berkata...

ABU...ABU....korg mmg sore loser la. Bila MU kalah jer..korg mesti ngutuk lebeh2. Tp bosan gak kalo semuanya sokong MU....hehe.

Jorji: We blew it when we let go the 3-0 lead.

kareem berkata...

pendek kate MU mmg loser!!!!

PakCu berkata...

cool down jorji..gua pun tersayat gak nih..bawak bertenang...tahun depan kan ada lagi..? cuba lagi tahun depan..tak gitu ? utk MU, Chelsea n Arsenal..Err..liverpul belum pasti..masih di awangan..nasib tak menentu heheh..ke europa league lagi barangkali ? :)

kepada yg jd haters mu..ignore je..team hebat memang selalu dicemburui ramai.ahaks ! :)

FuZaiL DaiM -aKiRa- berkata...

sokong lu jorji. maybe carrick is the main factor we lost yesterday. good game from rafael sblom dia kne buang padang. after all rooney memang berjiwa manchester united!!

sephia berkata...

sadis smpi saat ini.betol pakchu.team hebat mmg owg xsuka.hoho.menang 3-2,seri 4-4,kalah away gol.sume ade.tabik rooney!

fikiranlicin berkata...

kalah awal atau lewat tetap kalah tak angkat cup. Jangan cakap banyak dah.

Raiden berkata...

haha memang berkabung habes post nie..nak berkabung, berkabung la terus sampai habis season!! senang sket Chelsea nak menang Double..hehe..

Raiden berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
talkIZcheap! berkata...

United, hate them or love them, never ignored them~

The nature of champions, everybody loves to hate~~
:D

siapalah nk benci Portsmouth, ye tak... buat abis beras jer...(kalo England cam J or Ji, buat habis gandum jer...huhu)

Man Utd memang tak biasa kalah, pasal team kuat!! haw haw haw!! team lain takpe la, dah lali kalah... week in, week out! huhu

Ke berkata...

Stretford End la ape la, klh ttp kalah,
barca kalo xde messi masih lg ade pedro, bojan ibra, MU xde rooney ?? haha .. berbatuk ?? machebai ??
barca kompom mng lg taun ni ..
pep guardiola dpt datuk ..

talkIZcheap! berkata...

FYI, semalam rooney tak score pon, Gibson ngn Nani yg score, and oh... we did won the match... tapi kalah dengan sistem...

nak kutuk no hal, tapi biar la berasas, kutuk2 takde modal memang kelakar, haw haw!!

where's Pedro, where's Bojan when they lose to United in 08??

Where's rooney when United demolish Bolton 4-0??

tanpa Messi, Arsenal akan menang 1-0 kat Nou Camo, bak kata Benitez, "facht!!" huhu...

ku.mahu.KAY.tahu berkata...

bukan boring sebb post nie
boring sebb fans Manure nie Kiasu keras
mcm la tkder cacat cela

tp tkper la kalah ngn Bayern
kang kene sekolah ngn Barca kang trok lagi malunye yer dak~
ekekekeke~~~

Linglung berkata...

man u man u..thn depan boleh cuba lagi, champs league bukan sekali

http://akulinglung.blogspot.com

kucing berkata...

mcm arsenal.
to man u haters: gelabah ape korang. memekak je.

micromatx berkata...

diam ah haters.. at least MU melawan.. x mcm chelsea kalah home. x mcm arsenal kena belasah.. x mcm liverpool grup stage pown x lepas kuang3x..

kepada semua man utd fans x yah goyah2 next season kita pasti bangkit.. man utd mmg camnie. dia ade SUPER COMEBACK punyer... SPIRIT yg amat tinggi..

ChesterChaz berkata...

adehh.. xpaham laa nape HATERS ni nk menyalak2.. MAN UTD fan rata2 nye xde yg xdpt terima kekalahan.. we did lose.. but with away goal diff rules.. kalah tetap kalah.. tp perlawanan tu MAN UTD menang 3-2.. so menang tetap menang... hahaha

GGMU 4EVA

micromatx berkata...

j or ji buAat skit entry ttg star baru man utd Javier Hernandez..

HERO MEXICO.. boleh ganti berbatov

FreeMen berkata...

kelakar. ;))

harun berkata...

wow ramai juga manure haters (aku pun salah sorang jugek haha)
btw biasa la tu kalah dan menang memang adat lawan bola, sabung ayam dan juga memanah.

mr. hafis berkata...

ah bising ah semua. carik team lu jom friendly kat padang maybank bangi.

sokong bagai nak rak main bola macam cipan. semua yang main bola cipan gua jumpa adalah fans MU. fans liverpool, arsenal, dan chelsea ok je gua tengok.

mr. hafis berkata...

eh, kecuali jorji. lu berbakat. hee. peace.

mangifera berkata...

adeh. apa ni, takde sense of humor la budak2 ManU. gile emo. rileks la. sekali sekala ManU kalah, nak kena bahan pun berkira ke. waktu menang aritu bukan main riak.

"Satu semangat luarbiasa yang jelas tiada pada pasukan lain, jauh sekali ada pada Gerrard"

errr..duh? dah berapa kali gerrard inspired Liverpool untuk menang? Yes, not this season but to say Liverpool takde semangat melawan balik, you're dead wrong. Get your facts right.

Hannibal King berkata...

Gerrard ..selalu hilang.

mr. hafis berkata...

tak boleh kalah sikit Man U ni. dia punya emo melampau-lampau.

tension plak gua.

mr. hafis berkata...

nak bahan jadi gaduh.

Alke berkata...

Kengakawan, facts are:

1. Chelski and Arsengal tak pernah menang lagi Champions LEague.

2. Liverpool main europa cup, je. Ala...yang nombor 4 sampai 8 dalam liga je dan yg tak lepas group match CL.

3. Fan Man Utd, Liverpool, Arsenal, Leeds United, Everton and Aston Villa terer main bolasepak di padang Maybank bangi, Padang Petronas bangi dan padang bolasepak di Fasa 2 Bangi serta Stadium Bolasepak Kajang sebelah bangunan Datuk Nazir yang ade satay Samuri....fan Chelski terer main futsal je. itupun mini futsal. sebab fan chelski yg tetiba ramai, banyak dikalangan bebudak yang tengok bola kat astro dan pelajar universiti yg tak pandai main bolasepak. ialah, generasi playstation. Kami dulu tengok bola kat TV3, kalau tahun awal sikit, tengok di RTM, itupun sebab FA Cup final...ataupun mase Liverpool kalah dengan Crystal Palace :)

mr. hafis berkata...

sampai pun komen bagus.

1. cliche.

2. bagi lah dia. still ada cup yang lagi besar dari carling.

3. ah sudah. ni betul2 clash. ameer ali seksyen 15 yang penuh dengan budak ukm tu sunyi lepas man u kalah. fans chelsea main padang maybank dengan padang sungai merab tak nampak pun fans man u. yang ada dekat sports planet kajang/ampang tak pun alam megah.

Oh Me berkata...

Sistem away gol tu memang gampang....

sekarang Bayern dapat lalun mudah untuk ke Final...

barcelona dan Inter akan berhempas pulas...

sudah lupakan Champs League mari concentrate pada World Cup

pjoe berkata...

the big L

saat omar berkata...

Ni yang aku tak GEMOR ni...Ni yang aku tak GEMOR ni...

Semua nak gaduh. Kita fan English ball pun nak gaduh...orang German org Spain orang Italy gelak je baca post ni ok....

Kita patut unite! UNITE!! bukan united ok, Unite! bersatu.....

sebab kita selalu gaduh sesama sendirilah takde team EPL kat Final Champs League tahu ni...jadi akhirnya apa kita dapat?

Bersatu kita tegoh, bercerai kita minum beer!

ingat semua...1Malaysia 1British!

God bless Malaysia and God Save the Queen....

Long live EPL!!

ku.mahu.KAY.tahu berkata...

manure manure~
kalo dh maanure tu manure jer la~~
zzzztt~~

aranhellstorm berkata...

just tertanya2 la.. agak2 kalau alex ferguson karang mati ke, sakit tua ke, ganti ngan orang baru, tapi tak dapat sentuhan macam alex, terus jadi macam newcastle - terperosok jatuh ke liga bawah2 tu, agak2 ada nampak lagi tak org2 yang mempertahankan gila babi mankayu kat dalam ruangan komen ni?

kalau ada, baguslah, aku suka orang yang loyal, walaupun aku tahap dewa punya manyoo hater..

tapi kalau senario dia atas itu berlaku, dan orang2 itu tetiba berubah kem...heh..

ntahla, aku tak leh terima la glory hunters yang claim jadi lifelong supporters ni..

..tapi jersi beli kat uptown je...

owh by the way, Liverpool masih berada di dalam pertandingan yang dikelolakan oleh UEFA...

mizu_sama berkata...

bersungguh2 puji rooney...dah mcm idol pulak rooney tue.

away goal?chelsea dah rasa tahun lepas lawan so called mighty barca. siap reff tutup mata lagi.

Pet Shop Boys berkata...

Ingat semua...Man U tak kalah dengan Bayern.

Cuma sistem gol away tu sahaja yang membuatkan bayern layak.

In a way Man U tak kalah ok.

Sistem gol away ni dicipta hanya untuk orang2 yg malas mengendalikann game

YNWA!

ChesterChaz berkata...

bahan membahan adat dalam bolasepak..
tanpa bahan membahan xceria la idop bola kite..
x gitu.. haha

mangifera berkata...

fans ManU butthurt sial. kena sikit dah melantun-lantun emo. wahahahaha. emo kids sungguh. wahahahaha.

andiadam berkata...

orang dah kalah macam jorji tu,macam macam la dia cakap.dah ada sedikit gaya politik..sebijik macam paklah cakap bila selangor kena takeover.

andiadam berkata...

aku rasa apa yang aranhellstorm kata tu betul.mana tau nanti bila manure dah terperosok macam newcastle tu,dah hilang kot penyokong2 yang GILAKAN TEAM GLAMOR ni..diorang cuma loyal bila manure di atas sahaja..

mark berkata...

gagal ke semi final pon dikira kalah gak. same gak x dpt cium piala..xder beza pon. talkizcheap, ko pon hujah gune sejarah ek? hahaha, ironinyer..aritu bukan men ckp liverpool hny bangga dgn sejarahj ek. skrg kn batang idung sindri lak.padan muka lu.

Heysátan berkata...

ape la susah sgt 2lis entri panjang2...2lis kami budak poyo yg loser kan sng...kah kah

micromatx berkata...

GGMU GGMU GGMU GGMU GGMU

manchester uniteD foreva..

suma hater dah gaban 3 tahun x dpt cium piala

balek2 MU balek2 MU hahahahahaahahahaahahahahaah

hahahaahahahahaahahahahaahahahaah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...