ANDA SEDANG MEMBACA

54

Tetamu Minggu Ini

Pipiyapong Abdillah Hamzah Selasa, Ogos 31, 2010

"When you give success to stupid people, it makes them more stupid sometimes and not more intelligent"
– Arsene Wenger.

Aku akan menjadi orang yang paling gembira bila mengetahui Arsene Wenger akan dipecat. Mengapa? Jadi, apa yang dipanggil sebagai The Gunners, akan benar-benar menghargai – bagaimana depresinya hidup tanpa jantan hebat mengemudi.

Seriusnya, beberapa kritikan lantang terhadap jantan Perancis itu beberapa tahun kebelakangan ini, betul-betul buat aku rimas. Dan aku, sebagai penganut Arsenal, dan juga peminat sukan bolasepak, ia sangat-sangat membencikan.

Tanya mana-mana kelab di Eropah, siapakah yang akan mereka pilih menjadi pengurus? Nama Arsene Wenger pastinya, akan meniti di bibir, paling tidak berada di atas Ancelotti, Mourinho atau Ferguson.

Arsene Wenger telah menjadi korban kejayaan sendiri. Ramai yang seakan-akan telah lupa akan jasa dan pengorbanan yang dilakukan oleh Arsene Wenger untuk kelab utara London ini. Aku percaya, hari bilamana Arsenal kehilangan dia adalah hari bermulanya segala kecelaruan dan kesulitan.

Liga Perdana Inggeris telah banyak berubah dalam beberapa tahun terakhir, dan sejak masuknya kelab hodoh seperti Chelsea dan Manchester City, yang lebih berkuasa dari segi kewangan, secara langsung telah memperlihatkan dan menonjolkan, yang kami, Arsenal, the Gunners, adalah benar-benar sebuah kelab perjuangan. Perjuangan mempertahan dan memartabatkan aspek kualiti, falsafah, inspirasi, sejarah, dan seni bolasepak – bukan hanya sekadar permainan.

Arsenal mungkin tidak pernah menjadi kekuatan yang dominan dalam bolasepak, tetapi, kami, Arsenal, the Gunners, selalu ada dan wujud di sekitar itu. Manchester United telah kuat selama 20 tahun atau lebih, Liverpool berbangga dengan 10 tahun kemegahan, bahkan pasukan-pasukan seperti Leeds mendominasi hanya pada satu titik. Arsenal pula, selalu, dan kami telah konsisten selama lebih dari 100 tahun!

Arsenal adalah cinta, seperti pacar atau teman wanita. Kamu tidak boleh memperbaiki hal-hal yang kamu tidak suka dengan mengeluh tentang dirinya. Kamu perlu ubah, beritahu, ataupun kamu hanya perlu meninggalkannya. Tapi percayalah, Arsenal adalah salah satu kekasih yang menakjubkan. Kami, Arsenal, the Gunners, ialah Megan Fox – memiliki tubuh yang hebat, keseksian yang membuat kamu meleleh, dan sudah tentu menaikkan nafsu berahi. Dia mungkin tidak memenangi Oscar, but hell, she’s a drug.

Aku sudah bertahun-tahun menyokong Arsenal selama era Wenger dan menyelidik era pra Wenger, dan aku percaya apa yang telah dilakukan Wenger itu sesuatu yang fenomenal. George Graham juara 2 kali dalam 8 tahun di kelab, Wenger pula memenangi 3 kali di 8 tahun pertama.

George Graham = Meryl Streep. Jelek, tetapi berkesan. Tetapi tetap tidak menggiurkan.

Ramai mengatakan Arsene Wenger kedekut – tidak mengeluarkan wang atau mendaftar pemain berkelas dunia. Hey, ini adalah lelaki yang sama yang membeli Henry, Fabregas, Vermaelen, Arshavin, dan Nasri dalam beberapa tahun terakhir!

Berbatov menandatangani Manchester United hampir £30 juta, sekarang menjadi bahan kutukan penyokong sendiri. Aquilani masuk Liverpool – kelab yang perlahan-lahan mengganti tempat Tottenham – dengan bayaran £17 juta, kini dia merengek mahu kembali bermain di Itali. Arsene Wenger tidak akan sesekali menghabiskan wang pada pemain yang tidak akan menjamin pulangan. Budak-budak dalam proses dan muda Gunners – Vela, Walcott, Wilshere – atau yang sedia ada, boleh melakukan lebih daripada itu.

Kami, Arsenal, the Gunners, mungkin saja boleh singkirkan Wenger dan biarkan Mourinho bergabung dengan kami, memenangi Liga Perdana dan Liga Juara-juara untuk beberapa musim; dan kemudian untuk melihat Arsenal benar-benar fucked up untuk masa depan, itu adalah perkara yang diluar kewarasan. Absurd.

Kerana bagi kami, Arsenal, the Gunners, form is temporary; class is permanent, dan kami cukup-cukup berbangga dengan reputasi pengurus kami.

Dan bila dia kata, “I believe the target of anything in life should be to do it so well that it becomes an art. When you read some books they are fantastic, the writer touches something in you that you know you would not have brought out of yourself. He makes you discover something interesting in your life. If you are living like an animal, what is the point of living? What makes daily life interesting is that we try to transform it to something that is close to art. And football is like that,” dia sekali lagi buat kami tersenyum.


Oleh: ParanoiaSemalam

(Seperti kata Shankly, artikel ini sememangnya terjemahan ParanoiaSemalam dari internet untuk orang melayu, cuma gua lupa nak tulis sebab tak baca e-mel habis habis. Sekian, terima kasih)




54 Ulasan:

DlrngMlrng berkata...

Pergh.

jumari jipan berkata...

چيوه

Wahida Jumaat berkata...

terharu membaca.....

jumari jipan berkata...

چيوه

Nazri berkata...

bila kerap kali hajat tak tercapai memang art selalu dijadikan alasan.

FdausAmad berkata...

Hari ni baru selasa!

Popo berkata...

Ni mmg bkn alasan.ni mmg terbaik.tidak spt membeli berbaflop,veron,forlan dan djembalang

NikLas berkata...

excellent..ni la penyokong Arsenal yg aku cari2 slama ni... come on Gunners

mizu_sama berkata...

dah penat kejar kejuaraan,bkk cite megan fox.politik

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

haha... setuju dengan nazri...

The Charlatans KL berkata...

"kelab hodoh seperti Chelsea dan Manchester City, yang lebih berkuasa dari segi kewangan"

kena tepek sebijik. hahah. menang la piala banyak mana pun, sampai bebila kelab macam ni tak kan dapat gua nye respek.

azlan berkata...

kalau dah kalah,ini boleh dijadikan alasan. alasan klasik penyokong arsenal. permainan cantik kononnya. seperti alasan klasik puak liverpool, kelab hebat sejarahnya (konon)

speedrider berkata...

keh keh kehhhhhh... Go Wenger

brandon flowers berkata...

tak payah diungkap, org dah tau arsenal hebat. tapi bila diungkap, dah sama macam alasan semalam. memang nak kena gelak.

zizie berkata...

sedihhhhh....

zul efron berkata...

fans want to be appreciated.
and by appreciated is winning games and trophies.
playing beautiful football pon salah satu cara.
tapi itu bukan maksima.
bukan klimaks.

gua juga penganut Arsenal.
gunner boy yang sudah kecewa lima musim.
tapi for wat he have done, Arsene deserved a respect.

in Arsene we trust.

kitt berkata...

isi2 atas memnag sedap baca..berkobar2..

sekali perenggan bawah keluar word "art"..
pastu posted by pipistuta...huh,x abih2 dgn art dia..hehhe.

BiZKiN berkata...

NICE ARTICLE!!

Lann Shaukani berkata...

Nice thought!

Betul apa lu kata bro. Berbabal bila ntahnya nak jual. Takde value lngsng!

Lucius Maximus berkata...

Arsene Wenger dah meninggal ke? Macam Belasungkawa je bunyinya

zackey berkata...

Manchester United telah kuat selama 20 tahun

i think u shud do more research

frwls berkata...

kelab hodoh. haha

haan berkata...

kami arsenal, the gunner..

mamat ni ada saham dalam arsenal ke pips?

Saiful Nizam berkata...

fuh! perfectly expressed! terbaek la bro..

Lucius Maximus berkata...

Hi Haan!

AlexiaAqram berkata...

fuck yeah!

abershavin berkata...

superb!

farizizwan berkata...

Ekselen

Sopek berkata...

faking. terharu sial baca. hahaha.

gula-gula berkata...

imam muda bagi komen tuh..

linda radzi berkata...

arsenal kira berada dalam geng baik la ni.
tak macam manures. geng jahat.
pendapat peribadi saya,
kalau nak tengok permainan cantik, arsenal salah satu pilihannya.
players pun muda2 dan jambu2 plak tu.
let alone kalau tak menang apa2 silverware.
orang nak tengok permainan, piala adalah satu bonus.
dan kalau dah tak sabar sangat, nak tengok main cantik, diiringi piala yang berkepuk2, baik dirujuk saja barcelona.
sekadar contoh,
apa jadah kalau menang pestabola merdeka,
tapi semua negara yang bertanding tu belum tentu ada padang bola lagi.
kalau ada padang bola pun, belum tentu cukup rumputnya lagi.

nak jadik penyokong tegar, tak perlu la nak mengucap ke apa segala..
cukup la sekadar mempertahankan team sendiri bila ada hal yang tak diingini.
arsenal ni baru baper tahun je tak merasa piala..
tujuh? lima? lapan?
well at least saban tahun masuk UCL kan?
prestij tu.
cheer up!
err bro, one more pint!

Perokok Daun berkata...

kemas, true dan bermutu.

bagus2..gua salute.

azam.blindside berkata...

now and forever, ARSENAL.

Shankly berkata...

hahahahaha.

jgn tertipu kawan kawan . ini artikel Google translate . klu penulisnya org terpelajar or truly art - dia akan bg credit to original author. kah kah kah . cut n paste punya artikel tak yah lah nak salute.
Sape ParanoiaSemalam hanya inbox yang tahu.!!!

kah kah kah - dr pengurus ke pemain dan peminat yg menulis semuanya hancur .. keh keh

p/s lainkali translate guna ayat sendiri bai. lebih efisen .

original artikel diambik dr - http://arsenal-
opinion.com/
(http://arsenal-opinion.com/2010/08/07/i-would-love-to-see-arsene-wenger-sacked-2/)

Jarr berkata...

Adessss...apa ni ciplak?tak "true" arr...
perangai kencing berdiri ni mmg aku berbulu...hish.

lolastitch berkata...

semakin hari semakin sayang.

Revolt berkata...

ada beberapa perkara yang membuatkan Arsenal, the gunners begitu unik berbanding kelab2 lain.. selain dari permainan yang cantik dan pemain yang kiut miut, arsenal adalah satu2nya kelab yang develope pemain2 muda dan kurang ternama tetapi konsisten setiap musim dan bisa kekal dalam kelompok yang layak ke liga juara eropah..

linda radzi berkata...

haizzz??
apa ni?? ciplak ke?
alahai..
camne boleh jadik camni?
saya baru je nak respek seorang penyokong yang menyokong kelab dan pengurusannya di kala senang dan susah.
tapi, ini yang saya dapat..
eh tapi mungkin artikel tu paranoiasemalam yang punya, tapi diciplak oleh blogger tu.
atau mungkin paranoisemalam tu adalah tuan tanah kepada blog tu..
sekadar sangka baik di sepuluh malam terakhir di bulan ramadhan ni..

R.K berkata...

setakat nak main taknak menang , tak perlu rasanya setiap tahun keluar statement 'we will win epl'

tahun ni keluar statement , 'respek us for one of contender to win epl' lepas menang ke atas blackburn 1-2 .. heh

u need AWESOME player to win cup . and AWESOME player come with AWESOME price .

Lu ada ability untuk bayar harga pemain yang tinggi dan pemain itu layak . Tapi lu taknak kluar duit sebab nanti kena maki hodoh ? Lu sanggup untuk tidak beli dan kalah Liga serta tidak mendapat pulangan dari dihina ? Jadi kenapa lu beli kelab tu ?

Lu ada ability untuk beli Kereta baru yang bagus tapi lu taknak beli sebab nanti jiran mengata ? Lu sanggup pakai kereta karat dan keluar duit servis setiap 2 hari serta memandu dengan tidak selsea dari memeliki kereta baru yang bagus prestasinya dan selesa pemanduannya ? Jadi apa guna lu mampu ?

carefree .

thenocturnalzulkhairi berkata...

hoh! bile la player arsenal ni nak tue!! time tu bru leh bolot sme cup kot..

talkIZcheap! berkata...

apa definisi "main cantik"? Ball possession banyak? pass completion banyak? Shot on target banyak? saves banyak? clean tackle banyak?

Ntah la, aku pon bukan reti sangat main bola pun, minat pun team Men YU je, tak true langsung, tapi setahu aku, satu statistik je yang diguna pakai dalam perlawanan bola sepak [dan kebanyakan sukan lain], iaitu bilangan gol yang dijaringkan... dan kalau main liga, bilangan mata yang dikumpul...

talkIZcheap! berkata...

Apa guna beli kereta mahal kalo tak reti bawak, dan/atau takde duit nak isi minyak?? :p

AlexiaAqram berkata...

arsenal play the football, but chelsea score the goal.

simple.

talkIZcheap! berkata...

United do the both :P

abershavin berkata...

man u main cantik?
blah r ko

alan zed berkata...

"pasukan hodoh seperti chelsea & man city..."

hohoho...

merry x-mas (too early?)

saf berkata...

main cantik hapa kalu dah kene titik 3-0, 3-1 sejak 2-3 musim lepas dgn MU setiap game...paling klasik kat emirates season lepas utk game EPL dan dua season lepas dlm UCL...bukak mata brader...hahahahahahahah

Tipu Tapi Benar (TTB) berkata...

"arsenal play the football, but chelsea score the goal."

Does having players that involve in sex scandals can be count as 'scoring goals'?

Lann Shaukani berkata...

Ciplak ni...

kareem berkata...

Memang la main cantik tak semestinya menang...alahai ape la pemikiran dangkal betol...mcm sampah...

Kena titik ke ape ke...setakat ihsan pengadil buat ape bai...Mcm game ke 50 arsenal lepas 49 unbeaten tuh...kehkehkeh...Pegi research la woi

saf berkata...

man utd dah mula menerangi liga inggeris sejak era 50-an lagi lar...kalu tak disebabkan tragedi munich liverpool pun tak sempat nak rasa fames...apa kejadah baru 20 tahun...man utd kelab inggeris pertama menang UCL sebelom shankly terpikir nak menang utk liverpool...100 tahun konsisten apa???...satu piala eropah pun takda...jalan lar...kecoh saja...main bola saja2 nak syok sendiri buat apa...main bola nak menang...setakat 49 game unbeaten itu semua hanya terjemahan dlm liga domestik aja...kalu lu kalah 10 kali pun, tapi masih boleh menang treble...itu kira lagi otai brader...hahahahahahaah...

talkIZcheap! berkata...

every man utd fan want Man Utd to play Arsenal every week, sebab mudah sangat, keh keh keh!!

Abershavin: jelezzz!!

yangbanyaknickname berkata...

Semua nak besarkan team masing-masing. Kehkehkeh. Minta maaf. Tumpang lalu.

Saya selaku fan Arsenal, tapi saya tau saya tak se'true' mamat mamat fanatik bola di luar sana. Saya cuma nak tanya, bermegah-megah dengan team pilihan engkau orang ni disertakan kutuk mengutuk team lain, apa faedah?

Nak dikirakan kalau kita ni selaku penyokong setia bola sepak bersifat 'PROFESIONAL' (profesional = pakar bola sepak) kritikan atau komen yang lebih profesional yang saya nantikan di ruang komen ini sebenarnya. Tapi, semua memberi komen yang koman dan tak ada sentuh pasal kehebatan dan entertaining bola sepak itu sendiri secara umum. Semua komen bersifat prejudis dan mementingkan diri sendiri. Wueekk.

Ya, arts. Bola sepak sebenarnya arts. Tapi semua tak nampak arts dalam bola sepak tu sebenarnya. Semua sekadar tonton, puas tengok team sendiri menang, depress sebab tengok team sendiri kalah. Kutuk team yang kalah. Puji team sendiri sebab menang, syok sendiri. Eeeuuww. Tapi bila team sendiri kalah senyap pula. Mana fun bola kat situ?

Post ini cuma nak bagi tahu bahawa kenapa peminat Arsenal meminati Arsenal dan uniknya Arsenal. Tidak perlu sampai nak pertikaikan kisah ini dari mana, cut and paste atau Google Translate. Why don't other fans do the same and tell us about the unique of your team. Kitorang pun curious jugak. And please, kalau nak cerita pun, be Professional. If kita ni memang true football fans lah ye. Mature sikit wahai Malaysians.

yangbanyaknickname berkata...

Saya komen lambat sebab memang nak tengok reaksi daripada ramai pihak. Dan tentunya result yang saya dapat daripada komen semua orang, sangat...

menghampakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...