ANDA SEDANG MEMBACA

24

Buli Ba Kalau Kau!

Lucius Maximus Isnin, Januari 24, 2011 , , ,




Pasukan bolasepak paling klasemen di Borneo Utara kini kembali ke Liga Super selepas 5 tahun bertapa di atas Gunung Kinabalu.

Ya, Sabah kini kembali dalam Liga Super untuk memporak-perandakan semua pasukan Malaya yang lain. Ini adalah pasukan negeri yang pernah melahirkan jagoan bolasepak negara seperti James Wong, Hassan Sani, Peter Rajah, Matlan Marjan dan Scott Ollerenshaw. Bukan pemain jambu yang hanya tahu kahwin dengan artis harap muka tapi berlakon tak berapa nak pergi.

Bersempena dengan kembalinya Sabah ke Liga Super, maskot pasukan telah diubah dari Rhino (Badak) kepada Hawk (Helang). Ini untuk menjamin skuad Sabah sentiasa terbang tinggi di puncak klasemen. Atukoi!



Membarisi skuad 2011 Sabah ialah:

NAMA: MOHD. SALAWI BIN AHMAD JASAD
TARIKH LAHIR: 03 JANUARI 1989
TEMPAT LAHIR: : KOTA KINABALU
UMUR: 21 TAHUN
POSISI: PENJAGA GOL

NAMA: AZIZON BIN ABDUL KADIR
TARIKH LAHIR: 10 JUN 1980
TEMPAT LAHIR: BATU GAJAH, PERAK.
UMUR: 30 TAHUN
POSISI: PENJAGA GOL

NAMA: SYED ADNEY BIN SYED HUSSIEN
TARIKH LAHIR: 29 NOVEMBER 1986
TEMPAT LAHIR: PETALING JAYA, SELANGOR
UMUR: 24 TAHUN
POSISI: PENJAGA GOL

NAMA: RADZI BIN MOHD. HUSSIN
TARIKH LAHIR: 12 JUNE 1986
TEMPAT LAHIR: BEAUFORT, SABAH
UMUR: 24 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/PEMAIN TENGAH

NAMA: JEREMY MATTHEW DANKER
TARIKH LAHIR: 20 FEBRUARI 1984
TEMPAT LAHIR: KLANG, SELANGOR
UMUR: 26 TAHUN
POSISI: PERTAHANAN KANAN/MIDFIELD

NAMA: MOHD SAFFUAN BIN IBRAHIM
TARIKH LAHIR: 13 NOVEMBER 1985
TEMPAT LAHIR: TANAH MERAH, KELANTAN
UMUR: 25 TAHUN
POSISI: PENYERANG/TENGAH

NAMA: SIVAKUMAR A/L M MUNUSAMY
TARIKH LAHIR: 06 MARCH 1984
TEMPAT LAHIR: KULAI, JOHOR
UMUR: 26 TAHUN
POSISI: PERTAHANAN

NAMA: STANLEY BERNARD STEPHEN SAMUEL
TARIKH LAHIR: 10 MARCH 1986
TEMPAT LAHIR: PUCHONG, SELANGOR
UMUR: 24 TAHUN
POSISI: PENYERANG

NAMA: ZURAINDEY BIN JUMAI
TARIKH LAHIR: 30 MARCH 1980
TEMPAT LAHIR: TUARAN, SABAH
UMUR: 30 TAHUN
POSISI: TENGAH

NAMA: MAFRY BIN BALANG
TARIKH LAHIR: 26 MAC 1984
TEMPAT LAHIR: KG. LONG PASIA, SIPITANG
UMUR: 26 TAHUN
POSISI: PERTAHANAN

NAMA: MOHD REITHUDIN BIN AG EMRAN
TARIKH LAHIR: 05 OGOS 1978
TEMPAT LAHIR: W.P LABUAN
UMUR: 32 TAHUN
POSISI: PERTAHANAN

NAMA: SUMARDI BIN HAJALAN
TARIKH LAHIR: 12 JANUARI 1985
TEMPAT LAHIR: TAWAU, SABAH
UMUR: 25 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/ PEMAIN TENGAH

NAMA: ROSDIN BIN WASLI
TARIKH LAHIR: 26 JUNE 1982
TEMPAT LAHIR: KOTA KINABALU
UMUR: 28 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/PEMAIN TENGAH DAN PERTAHANAN

NAMA: ZAINIZAM BIN MARJAN
TARIKH LAHIR: 11 MEI 1980
TEMPAT LAHIR: KOTA BELUD
UMUR: 29 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/PEMAIN TENGAH DAN PENYERANG

NAMA: JULAMRI BIN MUHAMMAD
TARIKH LAHIR: 18 OKTOBER 1985
TEMPAT LAHIR: TAWAU
UMUR: 25 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/PEMAIN TENGAH

NAMA: SHAHRUL AZHAR BIN TURE
TARIKH LAHIR: 15 SEPTEMBER 1985
TEMPAT LAHIR: TAWAU
UMUR: 25 TAHUN
POSISI: MIDFIELD/PEMAIN TENGAH

NAMA: RAZLAN BIN OTO
TARIKH LAHIR: 18 FEBRUARI 1984
TEMPAT LAHIR: SANDAKAN
UMUR: 26 TAHUN
POSISI: PENYERANG

NAMA: ALTO BIN LINUS
TARIKH LAHIR: 25 SEPTEMBER 1986
TEMPAT LAHIR: KENINGAU
UMUR: 24 TAHUN
POSISI: PENYERANG

NAMA: LEOPOLD ALFONSO OTONG
TARIKH LAHIR: 09 JULAI 1991
TEMPAT LAHIR: PENAMPANG, SABAH.
UMUR: 19 TAHUN
POSISI: PENYERANG

NAMA: MD FARID BIN IDERIS
TARIKH LAHIR: 04 JUNE 1982
TEMPAT LAHIR: JOHOR
UMUR: 28 TAHUN
POSISI: PENYERANG

NAMA: SABRI BIN SAHAR
TARIKH LAHIR: 01 SEPTEMBER 1992
TEMPAT LAHIR: INANAM, SABAH
UMUR: 18 TAHUN
POSISI: TENGAH

NAMA: THANARAJ A/L KUMARASAMY
TARIKH LAHIR: 03 JANUARI 1986
TEMPAT LAHIR: SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN
UMUR: 24 TAHUN
POSISI: TENGAH

NAMA: HARIRI MOHD SAFII
TARIKH LAHIR: 18 JANUARI 1989
TEMPAT LAHIR: KUALA TERENGGANU, TERENGGANU
UMUR: 21 TAHUN
POSISI: PERTAHANAN

JURULATIH: GARY PHILLIPS

Maklumat lanjut mengenai pasukan Sabah boleh dilihat di laman Sabahawks.

Sebagai satu-satunya pengulas Sokernet yang berpengkalan di Sabah, maka aku rasa menjadi tanggungjawab aku untuk menerima Sabah sebagai pasukan angkat dan mengulas dengan lebih banyak mengenai Sabah bersempena musim baru bolasepak Malaysia nanti. Lagi pun kalau tak sokong Sabah, apa pula kata sumandak Sabah macam Madelyne Nandu nanti?


Made In Sabah!

24 Ulasan:

ijan berkata...

ganggu!!!

j or ji berkata...

cukup ke peruntukan nak naik kapal terbang main kat Paroi ni?

fairuz berkata...

gud luck sabah. tapi Jang totap paling handa...

Lucius Maximus berkata...

Firefly kan ada...

Sylarius berkata...

Ater, pasukan yeop saper pulak yang nak tulih nanti?

iKHwAn berkata...

SYED ADNEY BIN SYED HUSSIEN ni de kt sabah?? abislahh..

helmi haron berkata...

tahniah sabah!!

Ajeossi berkata...

apsal ak teringat stacy pulak nih??

Edy G-Minor berkata...

syarul azhar tu nickname die bobby ke? student SMK Kinabutan Tawau kan? errr, maaf.

afterc berkata...

oh..shit. unduk ngadau 2005

zX berkata...

kirim salam dekat sapuan tu ... orang kampung gua ... baru tau jauh merantau sampai sabah bah ...

Adirumi berkata...

kalau Jo Anna Henley Rampas main untuk sabah mungkin aku sokong juga! hehe..

Berto berkata...

bukan KL guna maskot helang ka?

Hambali ® berkata...

enche lucy, saya musykil syed bukan orang "sandarkan-pada-kenangan" ka?

ka ni syed adney lain sebab ikut perangkaan, ada 378 orang syed adney di malaya ni

hantuLongkang berkata...

@Berto:
yang tu helang KL, yang ni helang sabah.. helang kl makan tikus longkang, helang sabah makan tikus organik.. sehattt bah.. haha

ni semua negeri ni nak bongkak, meh sini aku nak takbur.. wahaha

Terengganu secara tamak hantar 2 team(Terengganu n T-Team) kat liga super.. satu Penyu Matang, satu Penyu Muda.. friendly itu hari, Penyu Matang belasah PDRM 6-0 (kelantan duk lawan budak2 U, lawan budak2 felda apahal? haha).. jangan main2.. kalu polis kitorang berani belasah tak masuk jail, korang pikir la nasib korang nanti... haha

tak kira la badak ke, gajah ke, helang ke, jengking ke, penyu peteh belaka!!.. yang berjalan kita peteh pastu pijak.. yang terbang kita lastik, kita peteh pastu pijak.. yang merayap, kita pijak terusss!!... miahaha..

zX berkata...

offtopik

mana dia preview semi final piala asia ?

gua tgh hi nak tgk budak kagawa tu maen lagi ... hihihi

kareem berkata...

offtopic gak:

kenapa sabahawks tu H die satu je?

pjoe berkata...

entri paling penting untuk musim baru liga super

talkIZcheap! berkata...

betul jugak, apa kata sumandak nanti ye tak??

terpaksa lar aku pon jadikan Sabah sebagai pasukan angkat aku tahun ni...

Idop Sabahawks!! Gomo!!

Hazard berkata...

kecik ati...

BanDeLa berkata...

lu tolong ulas tuk kem sabah..nanti gua atur sumandak ulas lu plak....kehkehkehkeh

team gua ada player darah liverpool...

helmi haron berkata...

rooney harun skrng dimana

makdi berkata...

aisehmen.. knapa tukar jadi hawks pula ni? rhino lg ganas bahh..

sero berkata...

camne ni... 2-3 player sabah kene angkut masuk dalam kes pecah rumah ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...