ANDA SEDANG MEMBACA

26

Where Are They, Wednesday - Tony Adams

Ahmad Fairuz Rabu, Oktober 05, 2011

Dimanakah Tony Alexander Adams atau lebih dikenali sebagai Tony Adams, bekas ketua pasukan Arsenal FC sekarang?

Peminat pasukan Arsenal mesti ingat sama ini brader. Orang kuat Arsenal dibahagian pertahanan. Zaman George Graham jadi pengurus Arsenal, pasukan ni memang cilakak. Lepas skor gol aje, terus berkampung depan gol sendiri. Hah, siapa lagi kalau bukan Tony Adams yang jadi ketua kampung depan gol sendiri tu. Bila Arsene Wenger ambik alih, Arsenal main style lain pulak.

Tony Adams bukan sahaja seorang pemain bolasepak yang berjaya tetapi dia juga peminum arak yang hebat. Macam-macam aksi dia pernah buat sewaktu mabuk termasuklah pandu kereta langgar dinding, bergaduh dalam bar dan juga main bola. Yes, dia pernah main bola untuk Arsenal dalam keadaan mabuk. Hah, itulah dia perangai kapten pasukan Arsenal ni. Setelah bertaubat, dia bukak klinik untuk mereka yang nak bertaubat dengan nama Sporting Chance Clinic.

FYI, tarikh lahir Tony dah dekat, 10 Oktober ni. Peminat Arsenal seperti Pipi dan Jimbo tak hantar kad selamat hari jadi ke? Bukan apa, Tony ni tak ada akaun twitter jadi susah lah nak twish (tweet-wish) kat dia. Pemain zaman dulu susah nak memeluk teknoloji. Entah-entah si Tony ni pegang 'mouse' pun pakai dua jari. Tony Adams ada di Facebook dan boleh lah Pipi dan Jimbo nak wish 'happy-birthday' tapi saya tak jamin itu akaun asli. Yer, mungkin Tony Adams tak nak cari glamour secara online seperti Justin Bieber.

Si Tony ni sekarang adalah pengurus pasukan bola di Azerbaijan. Kelab Gabala FC. Nama kelab ni mak datok punya ganas macam puak syiah bunyinya. Ketika ini Gabala FC sedang menduduki tangga kedua di Azerbaijan punya "Premier League'. Ada kemungkinan pasukan ini akan ke pentas eropah tahun hadapan.

Oleh itu bila korang nampak nama pasukan bola Gabala FC dalam Champions League ke, atau Europa League ke, jangan terkejut jika permainan mereka mungkin lebih kurang Arsenal di era awal 90an. Macam dejei... tapi itu Arsenal dulu laaa....

Tony Adams, cheers mate!

(Sumber: Wiki, twitter, facebook dan internet)

26 Ulasan:

Unknown berkata...

abdul is lucy. pakking

Unknown berkata...

eh, 1st

Miziey berkata...

hahah.. nama macam puak syiah.. xD

Ajiz Nasution berkata...

Duhh..tak habis habis dgn teori 'obe ialah abdul?' kau. Brader, kalau kau marahkan sgt si Obe tu, apa kata kau pergi jumpa tok moh, kau santet je dia. Habis cerita.

Muhammad Reekelme berkata...

saya syiah, dan kami tak ganas.

Lion-O (Thundercats) berkata...

baru menang dua tiga dah start nganjing team org pakkordi the pundek ni..tunggu kau pakkordi pundek

Hizwan Nizam berkata...

berinformasi =)

Din_diet berkata...

legend.

Awang Joe berkata...

caya laa pakkordi...ini yg kem yenuwa perlukan...mmg diakui team meriam zaman adams nie mmg buat org sakit ati tgk game dia...dia punyer berkampung mcm main taktik 11-0-0...dah laa main kasar...

trevor berkata...

kah kah kah emo dikesan. jaga2 pakodi, singa-o dari kucing guruh nak mengamuk tu.

kah kah kah kah.

hellghast berkata...

kahkahkah!!! ade betulnya jangkaan tahun lepas yang musim ni tahun menganjing Artsengal,tapi gua yakin setadika2 mereka,kalau yang menang liga bukan Man Lu maka beralihlah serba sedikit kemaluan team In Wenger We Trust...

Jarr berkata...

sekor sekor butthurt mcm babi.

zu berkata...

baru dorang tau butthurt tu camne..
sebelum ni, asalkan fan LFC komen je, terus kena cop butthurt.
sampaikan komen utk defend team sendiri pun kena cop butthurt jugak.

ijan de bunks berkata...

#IAWT

pakkordi berkata...

Aku bukan menganjing pun. Ini edisi pertama siri "Where are they, Wednesday" yang aku akan buat everyweek. Minggu depan otai team lain pulak.

Aduhai.. lantak korang lah.. :-)

rashideeshukri berkata...

boleh buat "Where are they, Everyday" tak? kah kah kah.

tapi kenapa mesti Arsenal dulu? kenapa tak start dengan Roy Keane ke, Robbie Fowler ke.

TopiJerami90 berkata...

memang Azerbaijan dipanggil iran ke 2..
sebab 2 nama kelab nama syaih

Jarr berkata...

SYAIH tu cabang mana plak #TopiJerami90?Pecahan SYIAH ke apa?lu jgn nak macam2 sangat bleh?celaka.

kareem berkata...

terbaik ar ni pakkordi..Sejuk sikit hati gua bila baca ni..

mirul berkata...

garang betul jarr ni.

ni mesti syiah die ni.

keli berkata...

Agaknya Pipi wish apa?
Gua agak Pipi wish kete Tony Adams langgar Wenger masa dia tengah mabuk. :P

i'msosupernotcool berkata...

Ini kene tunggu Jack dalam 2-3 tahun lagik. Jadik kapten. Baru makan penampo budak-budak macam szczecny ngan kolscieny tuh.
Kipidap pakkordi!!

3rdfrom9 berkata...

tony adams player yang amat2 robust, terima kasih Kordi dengan entry Where Are They, Wednesday .. adakah entry nie bermula dengan player era 90an atau bermulanya era EPL.
aku nak tau mana ghaib grobbelaar dengan neil ruddock nie kot hang bley bagi info Kordi.

hantuLongkang berkata...

ciss...entri sandarkan pada kenangan...dasar buaya liverpool betul :D

Streetwizer berkata...

mmg entri utk geng2 liverpool rupanya...

Jimmy Stracqualursi berkata...

next week buat where are they, sheffield wednesday plak ye. dulu zaman 90-an kemain power, mana hilang ntah skang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...