ANDA SEDANG MEMBACA

20

Kelab Bola Sepak Terbaik : Jangan Jadi Bingai

SuperTwelve Raz Khamis, Januari 03, 2013 ,


Gua rasa dah tiba masanya gua melancarkan perang saraf kepada pasukan bersekutu, memandangkan Liga Premier dan Liga Super dah nak start.

Gua perasan, banyak sangat si bingai-bingai ni duduk mengutuk , membahan Johor dan Darul Takzim FC.

Pesanan gua, jangan jadi bingai. Cukuplah sorang bingai kat FAM tu.

Jikalau lu tak perasan Johor FC main kat Liga Super sebelum ini, lu sememangnya bingai.

Kalau lu tak pernah tahu Johor pernah menang Piala Malaysia, lu sememangnya bingai.

Jadi kesimpulannya, Johor dan Johor FC bukan calang-calang pasukan.

Tapi selepas 1991, berlaku kemorosotan di dalam liga nasional disebabkan rasuah, pengurusan kelab dan persatuan yang macam sampah dan tidak lupa juga ke"bingai"an tonggak utama FAM.

Politik di campur adukkan. Pengurusan di rasuahkan.

Langkah drastik TMJ nak menyelamatkan pasukan bola sepak Johor. Mengswastakan pasukan bola dengan pelaburan sendiri. 

Pelaburan peribadi dari Tengku Mahkota Johor, berjuta-juta RM tanpa minta sponsor dari Happy, Redbull, Burger King, Mekdonal ataupun Legoland malah Ramly burger sekalipun.

Bershopping dengan tanpa prejudis dan tanpa memikirkan pulangan yang lumayan, sekadar nak tengok tim TRW Selangor, Perak, Terengganu, T-Team, Pahang atau LionXII diayam-ayamkan dan dikitai-kitaikan sahaja.


Politik dalam kelab dihapuskan, rebranding dilancarkan, pengurusan dimantapkan.

Sasaran Darul Takzim FC dan Johor bukan sahaja Piala Malaysia , Piala FA dan Liga Super tapi Liga Juara-Juara AFC.

Sasarannya setaraf dengan pasukan elit seperti Gamba Osaka, Urawa Reds, Kashima Antlers, Pohang Steelers , Al Ahli dan lain-lain.

Jadi kalau lu orang bayar tiket, invest RM20 pun banyak bunyi, invest jersey cap ayam gred AAA kat downtown banyak bunyi, lu bawak vuvuzela dengan airhon dalam stadium banyak bunyi, tengok result bola dalam harian metro pun banyak bunyi, lu orang sememangnya bingai.

Pesanan gua sekali lagi, jangan jadi bingai. Cukuplah sorang bingai kat FAM tu.

Jadi kalau orang tanya gua pasukan mana yang akan membantutkan misi dan visi Darul Takzim FC? Gua jawab Tim Felda United. Tim yang lain gua buat tempe je. 

Sekian. Mohon Perkenan.

*Apa itu Bingai? Lu tanya orang Johor.











" Berapa lu mau gua sumbat ? 30 bijik? Gua kasi up 50 bijik !"

20 Ulasan:

abeih berkata...

Apa ko merepek ni. hmmm.

Abdul Sokernet berkata...

babi apa font besar semacam ni?

mero berkata...

tak sedap hmmm

Mohd Farwalis berkata...

sikit lagi aku nak jadi bingai baca benda ni...

yzdz berkata...

Kote. Liga Malaysia mana boleh main AFC Champions League. Kote

Calence berkata...

club Malaysia main AFC versi cap ayam la bingaaaiii.. ade hati nk lawan Gamba Osaka..singkiiirrr..

talkIZcheap! berkata...

Pelaburan pribadi? Pasni tuan pelabur dah boring, kelab jadi apa? keh keh keh!

Mim Jamil berkata...

Selamat maju jaya!

Mempelam Pohon berkata...

Mantap. tu makan dia utk yg membabi buta kan rimau.

Kote, tu misi dan visi la... kalau FAM bawak sampai cukup point, bole main AFCCL.

Angan2 kena tinggi..

Good Job.

Hadriegas berkata...

Johor sejati!!!memang bingai...tahniah!!!

kobetz berkata...

xpadu..yg bingai 1 kt fam 1 kt sni..

Jero berkata...

ulasan besa jubo dr tahi. kipidap.

nwa berkata...

Talkitzcheap ni memang bodoh...memang semua fan mu komen sepesen..yang dia tau MU je la....

Dulu ramai cakap bila roman ibrahimovic dah boring dengan chelsea dia blahla...budak MU la yang cakap macam ni..tapi tengok skang..ada roman boring?ini semua sebab passion pada bolasepak la bodoh!!

*jap lagi ada la fan MU yang bodoh akan komen dan kutuk 'bukan ibrahimovic la bodoh,abramovich laa'....itu jela budak MU tau..dia bukan nak amek point penting..tapi terus taksub bodoh dengan MU!

ijan de bunks berkata...

Aku rasa elok jugak semua pengulas johor ni di singkirkan. Muncul dari celah mana ntah tiba2 sokong johor. Ok sokong dah 20 tahun. Sepanjang johor melingkup takda sapa nak cerita johor, bila dah jadi man city malaysia, macam baru keluar dari gua orang asli masing2 batak menyokong johor.

Dulu aku selalu dengar fan johor sebut enjut lebah enjut, tapi sekarang ni luaskan kuasa mu johor. Peh geli gila babi.

kobetz berkata...

grkn LUGH ade je lg.. ingtkn ade sorg je bingai kat sni..

nk ckp lebah ke rimau, sbnrnya yg negeri lain pon rebranding blk dorg pnye mascot..
lek a..butthrut sgt.. beza nye skang joho mlabor byk sgt.. nk attention je.. harus diingatkn mane pegi smagt blackwidow?rhino? n nate laen? kejap je nie.. ni malaysia bro.. epl vs MSL ari sabtu, mana satu mamak bukak?

Pekji berkata...

Lu sorang je sokong johor. 26 juta pembaca sokernet lain tak sokong. Siape yg bingai sekarang

Pekji berkata...

Lu sorang je sokong johor. 26 juta pembaca sokernet lain tak sokong. Siape yg bingai sekarang

talkIZcheap! berkata...

ceit, duk banding ngan tokey minyak buat mende? Tokey minyak tu duit tak kering (lagi), lambat lagi nak kering... tang Abramovich tu, aku pun tak reti nak eja nama dia, tapi sekarang ni lu dah salah eja nama gua, kah kah!

Kalau tak boring ok la, jangan sampai poket kering sudah la... tapi lagi bagus sekiranya dia tarik sekali penaja, penaja akan stay kalo polisi kelab kekal, walaupun pelabur asal dah tak kekal. Passio, passion jugak, berapa lama boleh tahan passion dia? Sama macam penyokong Johor la, dulu takde passion pun gua tengok, keh keh keh...

Peminat anti-MU macam ni la, komen dia sepesen je, nak jatuhkan fan MU walaupun kita komen isi penulisan. Cakap tak perlu penaja sebab ada sugar-daddy, tipikal...

Ajiz Nasution berkata...

Ni apa benda semua orang kau bingaikan ni? Selama ni kelab dan pasukan negeri kau bingai, org lain tak heboh pun. TMJ kau beli player star yg flop(e.g Safiq rahim,Safee Sali) pun kau nak bangga ke mat?

*Piala 4 penjuru kalah dgn pasukan negeri, Dah lead 2 bijik pastu kena tibai balik dgn Pahang, seriously lah Mat Kau tak rasa ke kelab mahal kau ni masih lagi sebuah kelab yg bingai?

valentino rosso berkata...

ramai sakit jubo..good

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...