ANDA SEDANG MEMBACA

12

Kelab Mengkritik Ultras ver.1

Syafiq Rahim Sabtu, Januari 26, 2013
Budaya ultras di Malaysia mula dibawa sejak tahun 2007. Ultras pertama yang mula mula dijumpai ialah Ultras Malaya. Selepas itu seperti cendawan tumbuh selepas hujan maka berduyun duyunlah tertubuhnya ultras di seluruh pelosok Malaysia.

Ultras negeri pertama dikhuatiri wujud ialah Ultras dari Perak. Mereka mengelarkan diri mereka sebagai Silvermania. Ultras ultras lain ada yang namanya gerun orang dengar tapi ada jugak yang namanya buruk buat orang ketawa. Sebagai contoh Ultras Tranung, Ultras Kedah dan lain lain. 

Disini bukan ingin berbicara mengenai sejarah ultras di Malaysia tetapi ingin menegur para ultras tegar tentang lagu lagu yang mereka nyanyikan. Tiada originaliti. Masih lagi menyanyikan lagu lagu dari ultras di Indonesia membuatkan mereka semakin rakus menuduh kita sebagai maling. 

Kemon la ultras sikit punya banyak korang punya kepala takkan takleh bagi idea untuk buat lagu baru atau sorakan baru. Kami datang ke stadium mahukan hiburan. Takkan kami terusan disajikan dengan lagu lama yang nyata begitu boring di perdengaran kami.

Satu lagi masalah yang berjaya dijejaki ialah budaya menciplak lagu ultras negeri lain. Sebagai contoh Ultras Negeri Sembilan iaitu Buffalo Souljah buat lagu Sehati Sejiwa maka secara boria semua ultras negeri lain pun ikut serta. Kami bayar duit tiket masuk stadium mahukan hiburan yang segar dan ada jati diri. Jadi mana kepuasan yang kami dapat.

Antara ultras yang boleh dipuji ialah :

1) Ultras Negeri Perak (Silvermania) - Darah


2) Ultras Negeri Sembilan (Buffalo Souljah) - Sehati Sejiwa



3) Ultras Negeri Johor (Boys of Straits) - Sorakan Luaskan Kuasamu Johor 


4) Ultras Negeri Selangor (Ultrasel) - Bantai Sampai Mati 


12 Ulasan:

Living Seed berkata...

lagu INDOOONN ANJINNGGG DIBUNUH sajaaaa..lagu tu sedap juga..HAHAHHAA

John McGuinness berkata...

errr... boys of straits ni support johor palsu ke johor betul?

Muhammad Ashaari berkata...

Akhirnya.... diterjemahkan juga..... mmg dh lama aku pkir mende neh.......

Cik An berkata...

Hm.x best.

Cik An berkata...

Hm.x best.

Muhammad Ikhwan berkata...

aku rasa ultras kedah lagi pioneer. lepas tu baru ultras malaya up.

Apek berkata...

Bagaimana dengan pasukan pancaragam ATM?? Kah kah..

hgg berkata...

sapa kata kedah yang pioneer?
paling awal wujud dkt mesia ni ultras sarawak.. sekitar tahun 2004 ada fans club dkt sarawak yang mengelarkan diri mereka "the ultrascrocs" tak caya g google.. hahahha..

siaran tamat berkata...

tak ada guna ultras negeri mana yang muncul paling awal kalau sultan bola masih di singgah sana sambil malaysia masih tak layak ke piala dunia.

Chaeir Shahir berkata...

Yaaa pasukan pancaragam atm paling atras. Main muzik tanpa henti keh3

Mista Maman berkata...

Fakta ultras ada siapa boleh CONFIRM yg mane paling awal ditubuhkan? Adui.. Biarlah ultras ni wujud, at least adalah yg nak diisi kat Wikipedia nanti.

Sekurg2nya, xbiarkan stadium kosong, itu lg haram jadah.

hgg berkata...

TAHUKAH ANDA SOKERNET ANTI ULTRAS?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...