ANDA SEDANG MEMBACA

7

Ultras Liverpool dah mula memberontak dan mencari suar.

Jorji Ahad, September 13, 2015

Aku tak tahulah samada tugas menghina dan memaki Liverpool ini semakin mudah atau susah. Ini disebabkan ultras Liverpool sendiri begitu kuat memaki pasukan dan pemain mereka. Kadang-kadang, sewaktu Liverpool baru mengeluarkan senarai kesebelasan utama untuk satu-satu perlawanan lagi mereka sudah memaki dan tak puashati. Mereka mempersoalkan kenapa pemain sekian-sekian tidak bermain dan blablabla.

Tak cukup dengan itu, mereka sampai menyerang akaun-akaun peribadi pemain mereka di media sosial seperti twitter dan instagram. Mereka percaya media sosial adalah 'saluran' yang paling cepat dan terbaik untuk menyuarakan ketidakpuasan hati mereka.

Ultras Liverpool juga kuat menyerang secara general (atau pukul rata) di media sosial kepada sesiapa saja asalkan mereka penyokong United. Mereka percaya itu hak mereka sebagaimana ikon belia percaya pada hukum hak asasi.

Mengikut kajian aku lagi, ultras Liverpool dah lama bersabar dengan Brendan Rodgers. Hashtag mereka #3TahunBrendanRodgersTidurMati dah berleluasa dikalangan penyokong mereka. Sewaktu kedatangan pasukan Liverpool ke Malaysia baru-baru ini,mereka ada merancang untuk menyuarakan ketidakpuasan hati mereka dengan memboikot perlawanan, tetapi gagal.

Ultras Liverpool juga dilarang memakai kasut Adidas kerana Adidas adalah sponsor United. Mereka pakai New Balance. Ultras Liverpool dilarang memandu, menaiki atau memuji kereta Chevrolet, Ultras Liverpool perlu dengar arahan Capo mereka (nama dirahsiakan) yang suka bercerita itu ini begitu begini.

Ada macam-macam fraction dalam Ultras Liverpool ini. Ada Rakankop, SilverBird, LilyBird, BirdBird, Labupool dan sebagainya. Brotherhood mereka didalam fraction ini sangat kuat. Kalau ada game, mereka akan berkumpul di mamak-mamak kegemaran mereka. Mamak itulah 'home' itulah juga 'away'.

Bila Benteke buat lipatan gulung ala Wayne Rooney untuk gol pertama Liverpool, aku syak ramai ultras Liverpool terangkat buntutnya untuk mencapai telefon bimbit nak update kewujudan diri mereka masih relevan. Tapi larian solo Martial pada debutnya mengelicik hebat 2,3 pertahanan Liverpool sebelum menolak masuk menewaskan Mignolet selang 2 minit kemudian membuatkan mereka memadam 'status' mereka dan terus memaki Skrtel di instagram. Art, memang Martial art.

Martial membuat satu tumbukan padu keudara, terus aku orgasm bolasepak sebenar.


7 Ulasan:

ayobkelubi berkata...

Kah kah kah.

Mohd Nasrul Mohd Hadzir berkata...

Hahahaha.power nokhorom

bReaL berkata...

Faction bang..bukan fraction

bReaL berkata...

Faction bang..bukan fraction

Mad Paih berkata...

Libepul tidak melawan seperti dulu tatkala berjumpa kelab2 power, dorang pun power. Jumpa kelab bangang dorang pun turut sama bangang. Apa yang terjadi sekarang ni Libepul lebih terjerumus ke arah lembah kebangangan. Mungkin dengan keadaan begini frasa 'next season is our year' akan terus diguna pakai.

Mad Paih berkata...

Libepul tidak melawan seperti dulu tatkala berjumpa kelab2 power, dorang pun power. Jumpa kelab bangang dorang pun turut sama bangang. Apa yang terjadi sekarang ni Libepul lebih terjerumus ke arah lembah kebangangan. Mungkin dengan keadaan begini frasa 'next season is our year' akan terus diguna pakai.

kobetz berkata...

hai bindippers..
ikon belia tu sumpah tumbukan garisan..
kah3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...