ANDA SEDANG MEMBACA

45

KLASIK 2009: MANCHESTER DERBY

Nazri Isnin, September 21, 2009
Saya tanya, layak bukan game malam tadi dipanggil klasik?

Game yang bakal diceritakan 10 tahun lagi.

Antara game yang saya ceritakan pada cucu-cucu saya 30 tahun lagi.

A real thriller, bak kata orang puteh.

Adrenalin rush.

Dan seperti biasa, ending yang menggugah jiwa.

Cucu-cucu saya sudah duduk bersila di beranda rumah sambil berlatarkan muzik cengkerik dan angin hutan.

Yes, Adebayor tak main, tapi itu lebih memberikan jawapan. Learn to get over it, seperti Manchester United tidak kerinduan tanpa Ronaldo. Atau dalam kes mereka, belajar jangan bergantung pada Gerrad, err, maksud saya Adebayor. Sorry Scousers.

Oh, kita ada potensi deja-vu meraikan dendam.

Tapi Tevez hanya mampu sengih. Dan gelak selepas game, itupun mungkin mendengar satu dua joke Andeson yang lame.

Rooney masih tidak putus asa. Mahu memberitahu satu dunia kami tidak rindu-rinduan pada Ronaldo. Manchester City...tersentak.

Ben Foster pula berikan kami rindu-rinduan pada Van Der Sar. Hatinya besar mahu menjadi Manchester United No.1, tapi kalut berdepan dengan Tevez yang memastikan assist untuk Barry.

Saya tahu kedai mamak satu Malaysia sudah hampir roboh.

Fletcher dahulu adalah si lembik yang selalu menjadi pujaan kerana tidak berguna sesen pun. Tapi tahun ini dia sudah matang. Sudah pandai main big game. Dia balas untuk satu gol yang merobek hati pembenci Man U.

Bellamy kata, no way. Kami mahu buktikan Blue is the real one. Cantik juga dia kasi.

Sekarang sudah 2-2, game yang awalnya dijangka gol tak banyak.

Not yet, itu kata saya bila bercerita depan cucu saya. Game belum habis, cerita belum habis and you only heard the half of it (peh, nampak sangat saya kahwin dengan mat saleh ni, atau anak saya kawen dengan mat saleh, amin).

Tanduk sana, setting sini, tanduk sini, setting sana. Wauuu, saya sungguh terkejut kerana Manchester United control game ketika ini.

Ah, mana boleh seri, kata saya kepada cucu-cucu saya. It's all about pride, about glory.

Giggs orang tua. Tapi orang tua ini masih boleh kasi satu passing kena pada kepala...teka siapa?

"Fletcherrrrrr!!!" jerit cucu-cucu saya.

Saya senyum. Memang layak jadi cucu-cucu saya.

okey, 3-2 sudah cukup. Tapi main bertahan bukan stail Manchester United. Keep on going. Push! Push! Push!

SEPULUH MINIT sahaja lagi. What else they could do right?

Yet! Not yet!

Pernah dengar Rio Ferdinand? Ini idola kawan atuk, Pipiyapong. Well, dia mahu main cantik. Main cantik dia ialah dengan buat chip kena badan Gareth Barry dan masalahnya...

Gareth Barry main side satu lagi! Baik dia lorongkan pada Bellamy.

Jangan harap Rio keluarga Ferdinand ni boleh match dengan pace Bellamy.

Kedai mamak masa ni sudah roboh. Meja habis terbalik. Anti Manchester sudah tersengih-sengih. Padahal seri je.

Minit ke 90!

Masa sebenar sudah habis.

Tunggu pengadil bunyikan wisel.

ohhhh, seri dan it's all even. Tapi ego The Blue side akan naik melonjak-lonjak sebab berjaya seri di Old Traffod.

Not yet!

Tadi nampak Owen terkedek-kedek masuk.

Sebab apa?

Sebab 4 minit selepas itu, si tua Giggs kasi satu perfect pass pada Owen yang berada di sebelah kiri. Owen lari sikit dan kasi tendang ke penjuru kanan. Nah, ini jawapan kepada sesiapa yang kata Fergie sudah nyanyuk, buat benda bodoh.

A decision that they wish, they have the balls to do it, right?

Selepas tu apa jadi Tok? Tanya salah seorang cucu saya.

Saya tersenyum.

Selepas itu yang dinamakan klasik. Dinamakan sejarah. Dinamakan truly Manchester United spirit.

Ahhh, kami menang 5 European Cup, jerit seorang cucu saya dari satu penjuru, konon-konon tak mahu mendengar cerita saya pada tahun 2039 itu. Tapi pasang telinga juga.

Saya sekadar tersenyum mengenangkan berapa banyak European glory yang telah kami kecapi selepas tahun klasik 2009 itu.

Isteri saya datang membawakan teh dan lemang. Cerita bola di Aidilfitri habis disitu dan kami tukar topik cerita keamanan dunia, sosio-ekonomi dan falsafah Plato.

TAMAT



45 Ulasan:

aswe messy berkata...

a

aswe messy berkata...

aku first...
hahaha

aswe messy berkata...

klasik2.....
gol owen memeng terbaek.....

FIRZA berkata...

mengharapkan pelarian dari perkampungan setinggan Liverpool utk menang........

tapi game ni aku brani cakap memang betul2 classic....

mizu_sama berkata...

Kedai mamak masa ni sudah roboh. Meja habis terbalik. Anti Manchester sudah tersengih-sengih. Padahal seri je.

dan padahal man u menang 4-3 je,dgn city...dulu ckp(SAF yg ckp) city bkn pencabar,apsal huru hara fan man u menang tipis ngan city?

dan minit tambahan adalah 4 min,tp gol di jaringkan pada minit ke 96?

dan tahniah menang derby(clasik),kalo x kerana given yg goalkeeper,mau kene lauk city

peace no war :)

Nazri berkata...

meja terbalik tu anti man u yang buat. Man U fans semua rilek-rilek je. Terbalik sebab terlalu suka sebab seri. Kalau menang dengan Man U tak tau la camne kan.

Huhu

Soal 4 minit tu, alaaa, cucu aku bukan tau pun. takde masa dia nak check archive. Time tu aku dah ingat-ingat lupa, banyak sangat kejayaan yang nak kena ingat dan cerita.

Tak tau la ada atuk di dunia ni yang memang specific detail cerita zaman dia muda-muda dulu.

jamamon berkata...

mu ni ada harapan nak kena macam juve kalo berterusan main 12 orang

nami o fish berkata...

tapi atok lupa cerita satu perkara tok.

Michael Owen dulu main Liverpool kan?Atok pernah cakap Liverpool musuh MU..

haha..first time aku tengok Michael Owen sumbat gol kat Old Trafford orang bersorak.Kalau tak,dapat bola je kena boo.Dari Liverpool,ke Real Madrid,ke Newcastle..semua kena boo..

aniq berkata...

ref bais..
4 minit mase tambahan ref bg lbey..
x bley bla..

Nazri berkata...

Ish ko ni nami, ko buat benda yang sama jugak kalo kena kat ko...

Kalo cucu-cucu nak dengar cerita kegemilangan Liverpool tahun 70-an nanti atuk bawak jumpa member-member atuk.

entah idup entah sihat diorang gamaknye,

emmm, alahai.

ahmad razif yang rok berkata...

"Pernah dengar Rio Ferdinand? Ini idola kawan atuk, Pipiyapong. Well, dia mahu main cantik. Main cantik dia ialah dengan buat chip kena badan Gareth Barry dan masalahnya..."

arr sedikit pembetulan...bukan Barry beb...kena badan Petrov...Martin Petrov...

Nazri berkata...

Aku nampak macam Barry, dari jauh la kan, tv kedai tu kecik...

Anyone to confirm it?

Maybe aku salah la kot,

But then,

Report soccernet pun tulis Barry. Ke diorang pun tengok tv kecik jugak?

Misteriiii, Misteriiiii....

ahmad razif yang rok berkata...

hehehe gua pun jadi dah tak pasti pula skrg ni...tapi rasanya memang Petrov...jika lu tgh surf Soccernet, cuba check out Live Commentary (gua pun nak dapatkan kepastian juga ni hehe)

"Goal! Manchester United 3, Manchester City 3. Craig Bellamy (Manchester City) left footed shot from the left side of the six yard box to the bottom left corner. Assisted by Martin Petrov following a fast break."

and then bila baca other match report, bbc.co.uk pun mentioned pemain yg sama...

alah susah susah esok pagi bangun tidur tengok balik highlight :p

Tengok.Dengar.Ikut. berkata...

berguna jugak owen akhirnya..

mizu_sama berkata...

hehe en nazri. tue la pasal...man u nie mmg champs la...asal menang je kontroversi.ini kalo yg x de nama bleh komen,mau kuar fstwa nih.haha.

anyway kontroversi ke,apa ke,menang ttp menang..bag 3 point juga.

pasal minit tue...4 minit ngan 6 minit byk beza.atuk krnr igt.sbb time tue la time goal.kang cucu atuk tanya lebai wiki,dah diorg kata atuk kencing..hehe :))

mizu_sama berkata...

fatwa...bkn ftswa

kena...bkn krnr

byk sgt mkn lemang neh...hehe

Basuh Baju berkata...

atok, nak lagi klasik boleh ckp kat cucu camni,

" di saat org kutuk ferguson krn giler gi masukkan owen ganti berbatov yg tgh perform, owen membalas dgn menjaringkan gol kemenangan supaya peminat setan merah beraya.."

amacam?

ps: bellamy ptt direkrut menjadi setan merah. laju giler babi..

Susuhunanan berkata...

clearly 2nd half MU control the game...they deserved the win...tapi kuciwa sket dgn ref...extra time berubah tetibe menjadi golden goal..hehehe...no point la ref tepi penat2 pikul board tunjok satu dunia additional time 4 minit...tp rope nye ref kt atas padang dah decide game jadi golden goal...ahaha..

IMCurtain berkata...

SAF kena cari goalkeeper baru Januari nanti. Ben Foster tidak boleh diharap. Harap-harap Michael Owen dapat main lebih masa berbanding Berbaflop.


Selamat Hari Raya Aidilfitri & Selamat Bercuti dari IMCurtain.com

p/s: Join our blogging community and spread your words there! Social Blogger Community

Bobo Brazil berkata...

3 point tetap 3 point. menang nasib, golden gol, owen lari terkedek-kedek, apekehal?! hahaha

memelayot! berkata...

3 mata yg utama.menang 2-0 ke,11-0 ke.
3 mata je akhirnya

hehehenhe

Pipiyapong berkata...

Ah dalam bilik penuh poster Rio Ferdinand, lagi mau babitkan gua.

Lucius Maximus berkata...

Kalau Michael Owen tak score, mau main lagi 60 minit aku ingat

MaOi berkata...

sunyi la pulak takde komen tanpa nama.. hahaha

nik berkata...

kalau tak silap aku la...kalau assistant ref pikul board tu tunjuk 4 minit masa tambahan, bermakna itu minimum masa tambahan (kalau silap tolong betulkan)...lagi pun masa masa tambahan tu, dua - dua team ada peluang nak score, memang dua - dua team tengah menyerang, so ref kasi last chance untuk menang.

apa pun, game semalam memang berdebar, memang klasik.

pjoe berkata...

6 min adding times?
owhh
kalau aku jadi fans city, aku pun angin
tapi
sebab man utd kan
dah kalis
bias
:P

mizu_sama berkata...

tue la pasal...kalo man u skor minit ke 94,mesti x de cite2 berbangkit nie...papae pun point korang dah dpt..haha..

Susuhunanan berkata...

kalo masa tambahan tu minimum so takde point la ref bg extra time...baek ref tu pikul board tunjok additional time seminit ha pastu main la sampai lebam sampai ref puas ati & rasa nk tiup wisel..hahaha...actually sumer org tau ape MU bleh buat dgn masa tambahan tu...mmg dorg bleh score nye...tu pasal mark hughes dah berbulu2 tergaru2 kt tepi tu.."ekeleh ref ni apahal lak lamer2 sgt ni..panas dah jubor gua ni..aku dah standby jawapan kt press nk jawab ni kalo dapat seri ni..."hahaha...fergie plak lepas owen score bleh sembang2 dgn ref tepi sambil gelak2 sinis jeling2 sket kt hughes "jgn harap la nk seri..ko dgn noel samer jek...berani dulu halau giggs nk datang concert oasis kn...ha kn die dah assist kn owen..padan muker korg.."..hahaha...bebulu jek hughes tgk...haha..ape pon mmg MU deserved mng smlm...tu mmg takleh tolak ah...cume cara ending jek tak manis sket..raya2 ni ingatkn dah cukop manis dah..hahaha

a8jnme berkata...

haha..part SAF gelak tawa hari raya dgn 4th ref x bleh blah ...hughes angin je blkg dok usha..

-kitt

a8jnme berkata...

hoh..pastu pulok Bellamy menumbuk sambal dekat fan on the way to the tunnel.. apa crita???

hahaha

aizat berkata...

mmg la masa tambahan
tapi bola tu bulat kan
so still open game
dua-dua bleh attack kan
tapi owen yang score
ramai la kata ref bias
cuba kalau City yang score?

Nazri berkata...

to all commenters,

it's a bittersweet in football.

setiap team pernah mengalami saat-saat di mana penyokong team lain rasa ref menyebelahi musuh anda.

berani bet team kesukaan korang pernah mjuga merasai 'kemanisan' ini?

Hehe.

Dan Manchester United juga pernah merasai fair share di mana penyokongnya rasa unfair. Of course it will benefit the haters.

Football meh.

apart from 'hating' argument, semua tahu malam tadi Manchester United deserve to win.

Aight, we move to next game...Liverpoo.

Cicadasx berkata...

Sebaek Owen score on 6th minute of added time
Kalau x penat gak la nk tggu sampai Man U menang
:P

pjoe berkata...

its not about who deserve to win you moron
its about fair play?

Nazri berkata...

Haha, ini standard issue.

Macam penalty decision.

Kalau team sendiri dapat penalty, referee adil, kalau team lawan dapat, referee tak adil.

In this case, haters will be haters. Apa saja Manchester United accomplish will come with flame of hate.

Standard issue.

Thank god saya memilih untuk menyokong Manchester United yang serba 'bertuah' supaya tidak diserang perasaan tidak puas hati dan kemarahan towards other team sepanjang hidup saya.

La la la la la

Lucius Maximus berkata...

Hidup berjiran kena saling muafakat. Tengok Chelsea dengan Tottenham, tak ada pun nak gaduh-gaduh. Spurs datang Bridge, kami ayam-ayamkan saja sudah.

alan zed berkata...

gg (good game) katanya... :)

pjoe berkata...

bias is not about tuah
:P
lalalal
the 'moron' part is not for you la nazri
it is for ..
malas nk sebut nama
kadang2 yg komen tu bodoh sangat
lalalalala

pjoe berkata...

btw, aku faham jenis 'jiran' yang 'below standard' suka make a very 'annoying voice'
macam everton
LOL

MuAd berkata...

baru lah dinamakn derby! ini derby ngan everton. apa brg. x fight langsung.

elmaaniq berkata...

adding time sebelum bellamy score 4 minit
bellamy's score celebration dekat 55 seconds
ada pulak subtitute yang masuk tambah lagi 30 seconds. itulah antara punca masa terlajak sampai enam minit.
walaupun aku tak suka MU, aku terima kekalahan City seadanya.
Mark Hughes lupa agaknya Alex tu bekas bossnya..

Kap berkata...

tu nasib baik tolak masa aku tercekik nasi goreng pattaya..
kalau tak, man city boleh kasi sebijon kot..
papehal game tempoh hari memang A..

SundayPeople berkata...

aduaiii... sampai hari ni aku heppi..

dewajiwa berkata...

3 mata sudah tambah. MU beraya siap bonus.
happy berganda weh.

(1 lagi sebab doaku makbul. tiada lagi komen-komen si bacul)

Oh Me berkata...

Tak adil! pejadah extra time 6 minit takde yg injured....ni semua konspirasi peringkat tertinggi anti-arab!! ....

well anyway its a good game...Ni yg buat EPL lagi best dari La Liga dan Serie A...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...