ANDA SEDANG MEMBACA

24

Rebiu Chelsea Lawan Pakar Sejarah - Satu Ulasan Sejarah Ringkas

Lucius Maximus Isnin, Oktober 05, 2009
Ah, sejarah. Kita semua membesar di sekolah dengan belajar sejarah. Sejarah macam Empayar Kesultanan Melayu Melaka yang dulunya maha hebat meliputi Sumatera, Semenanjung hinggalah ke pulau Borneo. Satu masa dululah.

Mana Melaka sekarang? Masih ada, besar sikit dari Perlis je. Kalau dulu Empayar Melaka mendapat penghormatan dari China melalui lawatan Laksamana Cheng Ho, Melaka sekarang beri penghormatan anugerah gelaran Datuk kepada pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan. Siap jemput datang Melaka, dengan tiket kapal terbang dan penginapan berbayar.

Apa barang?

Aku malas nak cerita pasal sejarah. Aku ungkit sikit je sebab semalam budak-budak Liverpool sebelum bermulanya perlawanan Chelsea-Liverpool sibuk bercakap pasal sejarah. Lepas habis perlawanan senyap pula semua pakar sejarah tadi. Dah jadi sejarah kot?

Eh, Carra tengok je?

Benteng Liverpool terlalu fokus terhadap Didier ‘The Drog’ Drogba malam tadi. Tak salah dari segi strategi, tapi Rafa Benitez lupa agaknya Chelsea bukan macam Liverpool, semua nak harap kat Fernando Torres seorang. Kalau Drogba dikekang, Nicolas Anelka ada untuk menyumbat bola masuk ke dalam gol. Tak cukup dengan Anelka, Florent Malouda ada.

Dua biji lepas kepala botak Pepe Reina. Semua dua biji gol itu diilhamkan oleh The Drog sendiri. Bak kata cikgu bolasepak sekolah rendah aku dulu, agak-agak mike tak boleh skor,mike tolong orang lain skor, jangan nak nyaden je.


Johnson mengenang zaman mudanya di Stamford Bridge dulu

Mana Torres semalam? Pergi toreh getah. Berdepan dengan Ricardo Carvalho serta John Terry, keupayaan sebenar Torres telah terukur. Kalau setakat Hull City tempoh hari, suami Rita Rudaini pun boleh hat trick.

Di barisan tengah, gandingan jentera tengah The Reds yang dipelopori oleh Steven Gerrard langsung tidak menjadi. Aku tak nafikan Gerrard bermain cemerlang malam tadi, tapi Frank Lampard, Michael Essien dan Michael Ballack menjalankan tugas mereka dengan penuh dedikasi untuk menafikan hantaran-hantaran berbahaya dari tonggak The Reds itu.

Macam aku selalu cakap, Liverpool buntu bila Torres dan Gerrard dipaksa menganyam ketupat di tengah padang. Tu belum kena suruh anyam ketupat palas.

Tekaan aku untuk 2 gol berbalas bunga telur orang kahwin langsung tidak merosot. Senarai penjaring saja yang merosot.

Macam aku cakap, tak cuak pun.

The Drog: Tak menoreh ke?

24 Ulasan:

ymn berkata...

yg paling bangang drogba mcm sial main ..
even lampard and deco pun meluat tgk gayanya tergolek golek menjerit jerit ..

This is October .
not march so we still can march on in title race.ya.. we don no what happens in future.

Lucius Maximus berkata...

Biar tergolek menjerit asal ada assist. Dari duduk diam menoreh di pagi subuh

aran berkata...

yeah, chelsea deserved to win. Berapa kali kalau dibilang tangan Hilario merasa rembatan bola dari Torres n co. Riera je yang dapat buat dia dive malam tadi.

sesungguhnya aku kecewa, dan this is October like YMN said, tapi liga abes May la, bukan March..heh.we can still can dream.

tapi aku dah letih asyik bermimpi basah sejak 1996. cibai.

eddie dewanaga berkata...

hahaha... usah dikenang perkara yang sudah (sejarah) nanti merosak jiwa duka nestapa.

abang Drog memang drama-queen, tapi tengok bila dia menyongket umpan. Encik Lou, jangan lupa Deco yang juga makin mantap, Ivanovic yang bertungkus lumus dan Hilario yang 'memang boleh pakai'... Carvalho dan Cole tak payah cakap ah, diorang memang garang dan garing.

Dalam merebut takhta liga, tolong jangan berbual macam katak lagi, ong sana, ong sini... ujan tak turun, mampos kena sambar petir tak memasal.

keep the blue flag flying high... and hear them roar!!!

NikLas berkata...

dh sifat Drogba mcm tu, x boleh nk kata apa la, ref pun faham. tp kualiti tetap ada dan sentiasa berbahaya. apapun.. Arsenal tetap best. hahaha.

LiberFool.. stop fool ur self. tungu liga tahun dpn pulak la. tahun ni genap 20 thn tnpa kejuaraan Liga..lama tuuuu

mizu_sama berkata...

tp smalam aku tabik kt jhonson la..dia dpt jaga drogba.tp drogba buktikan,dia mkn kiri kanan.2 2 side dia wat assist. Drogbazooka!!!

lipascongo berkata...

sekali lagi meminjam ayat lucy
looserpool "you will never win anything"...muahahahahahaha

TokeIKedaI berkata...

mane lagu sejarah fan liver?
senyap da..
kene titik 2-0 je.
xbyk.

born:dead berkata...

rutin kalo time time camnih chelsea rampas takhta kejap

Oh Me berkata...

yeah memang teruk ah Liverpool ni...Wigan pun boleh beat Chelsea takkan dia tak boleh....damn u ...
cari balik John Barnes cover tempat yang dikosongkan Alonso

meyour berkata...

Kalo nak diikutkan sejarah......
KOREA dgn JEPUN pun takut nak lawan MALAYSIA.

Kalo nak diikutkan sejarah......
Dato' Ghani Minhat pernah di'offer' main kat EPL.

Kalo nak diikutkan sejarah.....
Khairul Azman Mohamed pernah dapatt title goalkeeper terbaik asia.

Pikior ler kome.........

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali berkata...

merembes mak tengok essien....mak kasi rating 8/10. awwwWWWww

btw, tengok essien, teringat aku makelele. power2!!!

برت دوهرتي berkata...

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone

j or ji berkata...

aku harap chelsea kalah, tapi bukan pada liverpool la..
elok la kalah liverpool tu, bukan terer sangat pun, harap nama je gah..tapi..HANCUS!

apapun,esok lusa turun no 2 la chelsea tu..

FIRZA berkata...

hakhakhakhak......org kate torres makin form, mkin power.....aku tgk mcm takde pape pn....tak jejas lgsg kredibiliti.......low class la torres......

korag tak tau ke Drogba ade Oscar.....kacak pulak tu.....terer assist plak....aduihhhh...ckup lgkap.....

mary berkata...

torres je kot.drogba lagi handsome dari torres.bila kalah kita senyap la kan :)

tiap2 tahun ada oktober.da hujung tahun tak da pape gak.nak menang mug pun xtentu lepas si liverpool ni

medihebat berkata...

firza...ko bior betul drogba kacak...? kalau kacak pon mungkin paling kacak kat Cote D'Ivoire je...hilang akal ke cakap Drog kacak...

pasal game aku rasa liv tak lepas masuk sebab chelsea tight marking...dari tengah membawa ke pertahanan...kalu lepas pon sebab ivanovic kene cicir...dia mmg lembab sket tapi kalu dia tunggu corner, bulih tahan jugak dia tanduk...

Go The Blues...Go 3gp...eh...? ni Blues ke blu...?

ayobkelubi berkata...

*dok tepi diam-diam*. tengok kat anfield macam mana dulu.

simpan lemak tu cukup-cukup, bak kata orang tua-tua

hakim berkata...

review yg kemas n pedas.gua suke tgk fan2 liverpool menggelitis kepanasan.xleh nk terima kekalahan.siap kutuk deco la,lamps la,drogba pn kene tempias.toreh smart ke main?jerat?lawak2.kamon la.be professional.give credit to d deserve winner...

MuAd berkata...

to all liverpoll fan. u all always walk alone!!!

Faisal Zakaria berkata...

Pasukan yang berjaya mendapat Prinsipal A dalam mata pelajaran Sejarah Peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Merseyside telah ditumbangkan oleh Pasukan Gagah Perkasa dari London.

Tengok Harry Enfield berlakon jadi Scouser dalam Youtube adalah lebih menyeronokkan berbanding menonton Steven Gerrard dan Fernando "El Nino Butoh ape" Torreh bermain bola di atas padang.

Ya wha'? Ya wha'? Ya wha'? Ya wha'?
Hahahaha aku gembira aku gembira.
Kaloh kaloh aje lah Yob tak kisah le Mac ke Oktober.

FIRZA berkata...

itu la maksud aku medihebat......

z i z o u berkata...

guys, thres long way to go!
title not decided in 8 games lor!!

medihebat berkata...

title also not decided by the history....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...