ANDA SEDANG MEMBACA

29

.bolo.

awi.rui Rabu, November 11, 2009
Ketibaan Jumaat amatamat ditunggu oleh semua orang yang makan gaji (termasuk aku) untuk akhirnya membebaskan diri dari belenggu meja & kerusi opis, dan juga renungan tajam campor bebelan yang terus sudi dari "tuan tanah kedaung".haihhhh...

tapi, bila dok ingat yang esok adalah sabtu a.k.a hari minggu, aku akan tersenyum.

gila.

esok cuti wei!

bersuara hati kecil yang selama ni dok sunyi sebab "terantai". damn.

aku tak tahu bagi orang lain, tapi...sabtu dan ahad bermula daripada pkol 4.30 (agakagak lepas Asar), jantung aku berdegup kencang mengharapkan hari tak hujan.dah dekat 2 minggu taji but kopak aku tak makan mamat (yang bermain bolo sesama ngan aku petang2 kat padang) pakai baju or jersi ManU.

ish!meremang beb bulu roma aku!
(dan aku pun tak tahu apasal aku sebegitu.)

bukan ape...

aku "bebulu" tgk mamat-mamat yang turun main bolo petangpetang ngan kitorang(padahalnye aku pun tumpangtumpang gak..kui kui kui...)-
dengan rambut sikat kemas - suar nike itam - dan jersi manU.

perghhh!

gaya model!

'hurmmm...ade makanan aku arini..keh keh keh...'

6.15 - tiang gol bolo baling dah tersedia kat padang.

dan merekamereka dok sibuk tendang menendang bolo sesama sendri.

hati makin panas bila terpandangkan aksi mamat tadi tu (berjersi manU dok "bend it like ronaldo".

'takpetakpe..japgi lu tau...'

6.20 - sepak mula. aku dah awalawal lagi pilih team lawan mamat tuh.
tungg tanggg tunggg tanggg...ddbushhh!!!

aku just dok perati dari jauh memandangkan posisi aku kat situ DF.(posisi yang dari kecik sampai la ni...tuuu jer arrr...). mamat jersi manU ni dok rancak bebeno main nyer!dok asyik berlarrrrrrrrrrrrrriiiiiii jek keje nye..pantas & lincah!

6.45 - peluang aku sampai. lorongan cantek rakansepasukannya dari sebelah kiri peka mencarinya.dan dia hanya 3-4 langkah jer dari aku.laju pecutnya!!

dengan pantas, aku mengorak.

hanya dalam masa 3saat, (padamasa bolo tu disentuhnya)...DUMM!
tergolek.senyap.budakbudak sepaksepak bolo tepi padang ternganga tengok mamat tuh tergolek. -"ganas gile!".

dengan selamba, bolo tu aku kutip.game on.

("sori bro")

dan sepanjang 20-25minit seterusnya, aku nampak die dah main DF hujuuuunnnggggg nuuu.

hahahahahahaaa!mesti die nyumpoh aku teruk nyer masa die jatuh tadi.

hurmmm...

salah ke tindakan aku tadi tuh?main bolo beb.

ye.aku tahu yang aku tak sepatutnya emo terlebih sampai dok belasoh mamat manU tu.
main petangpetang jer kan...

ye.aku tahu.

tapi ini main bolo.bukan tengok bolo.

setahu aku, main bolo ni kasor.itu baru sikit.belom game bebetol lagi tuh!
kalau setakat kena macamtu pun doh takot, camane?

bolosepak adalah sukan yang memerlukan kepantasan berfikir, kekuatan fizikal dan mental yang kuat, juga bersemangat tinggi.

attributes nilah basic untuk menjadi seorang player bolosepak tak kiralah di tahap manapun.

"You must be a very brave and intelligent in playing the ball as well as winning it again."
"you must never let your opponents intimidates you."

sikap budak jersi manU tadi tidak menunjukkan ciriciri tersebut.cis!

"kelembikan" yang ditunjukkannya secara tak langsung memberi impak kepada budakbudak yang dok sepaksepak bolo kat tepi padang tuh.

aku jugak mungkin silap sebab bertindak kasar tadi.

tapi..come guys!

everytime you stepped up into games, the pitch ain't same anymore. it has become a battlefield.(and obviously by wearing those manU jersey doesn't help you at any cause man.)

as you wearing a football clubs jersey (be it manU, l'pool or chelsea or else), you are automatically "unauthorized ambassador" for those clubs.and you must show the strength and the mentality that lies within it.dont just parade those jersey just to let others know you are "part of it".otherwise, it will be much better to be at the sideline commenting the game and criticizing people's play.

or maybe you can show-off your rm30-40 (or maybe rm250 + player's name at the back *bweeekk*) jersey at any shopping complexes while "jalanjalan ngan awek".

this isnt right.

please bear in mind lads.

"whenever you go out to play futbol (whether it's petangpetang or futsal), wearing a jersey and trying to pretend like any of your idols, wear it proudly.play it wholeheartedly."

"futbol is larger than life.
"it define us."

29 Ulasan:

azlan berkata...

patut la org malaysia bangang main bolasepak. sbb belum sepak bola dah set mind nk terajang pihak lawan mcm sedara penulis ni. aku percaya, penulis adalah seorg kaki bangku sbb mempunyai set mind utk menendang player lain, dan bukannya utk menendang bola.

medihebat berkata...

bulih tak saya pakai t-shirt perak yg dibeli di luar stadium...? kene tackle keras tak...?

scootrulez77 berkata...

cik Lan, website ni konsepnya spoof and humor. jgnla take it seriously bro..

azlan berkata...

EHEHEHEH....komen aku pun bersifat humour. jgn take it seriesly eh cik scoot.

Pipiyapong berkata...

Gua biasa juga bagi apa-apa yang patut kat player stailo stailo ni.

Lucius Maximus berkata...

Main bolo tu menatang apa lak?

FIRZA berkata...

gua tak brape nak stuju sgt...nak ganas lagi ptt lu men ragbi je.........tpi agak2 situasi memerlukan skill lu ni agak berguna......

iampali berkata...

main petang2 ngan membe pn nak series?.konpem kena pulau hahaha

aranhellstorm berkata...

iampali: sgt setuju...heh

scootrulez77 berkata...

komen seh pon samo yo cik lan...hekehek..

main bola lah,,main bolo..bolok=bollocks...hemm hemm

Hidemichi berkata...

Gua paling berbulu kalau main bola ptg2 atau kat futsal waimah piala pejabat pun nak emo2! Tp kalau yg jenis menunjuk-nunjuk pakai jersi MU gua rasa bleh dimaafkan...heheh.

dewajiwa berkata...

hehehe.

Oh Me berkata...

Tak habis-habis Spoof dan humour...

azlan berkata...

mestilah humour. nk series masuk website/blog/forum politik la.

Tabok berkata...

kejam siak awie. tapi standard. kalu yg tak pakai jersi man u pon kene pakuk, apatah lagi kalu pakai. tarak hal. taknak kene pakuk main snooker.

Redz da Tsar berkata...

Hehe... Aku lagi panas kala aku taji tapi tak kena... Itu satu hal... Lagi panas kalau aku taji, pastu tak kena, pastu dia dive... Lagi sial...

hehe...

Lucius Maximus berkata...

redz da tsar,

yang kau taji tak kena tapi dive tu nama dia david ngok ke?

Tipu Tapi Benar (TTB) berkata...

Kalau nak humour tak payah la kekang pengkomen Tiada Nama.

medihebat berkata...

@redz da tsar-lepas tu ko buat apa kat budak dive tu...? aku cadang ko panggil je 3line belasah dia...

Pherry Clucker berkata...

main bola sikat rambut salah ke?
kalau tak hensem-hensem macam mana nak dapat tawaran berlakon berlakon iklan nike... hehe ...

i'msosupernotcool berkata...

i luv this post...

up the gunners...

Luca De Ketiak berkata...

yang dia taji orang dia dok kecoh2 cerita.

yang dia kena taji, takde pun nak cerita.

hero, nak dia menang aje. james bond pun da kena tembak skang beb!

medihebat berkata...

apa la lu luca...dia tak kesah nak cerita dia kena taji...tapi takkan dia nak cerita dia sikat rambut belah tepi pi turun padang nak main bola...?

FIRZA berkata...

hakhakhak...gila btul tu medi

midii berkata...

hah?jersey je kot

R.K berkata...

heh, macam mana la nak maju bola sepak Malaysia,

ambassador? lu yang iktiraf, apa salah ke pakai jersi main bolo? ini main bolo, bukan main gomo.
budak tu minat Leverkusen tapi main cam cibai tak bermakna Leverkusen main cam cibai. Budak tu bukan player Leverkusen pun. PEMINAT saja. Baik main tak pakai baju la.

Pernah dengar Fair Play?
Lu baik partner dengan Materazzi. Dia tak paham apa itu fair play. Dan die main defend.
Aku pun main defend, tapi perlu ke menakuk kaki? Typical Malaysian Footballer. Tak dapat bola, carik kaki.

ayob berkata...

kalau awek cun pakai jersi MU pun kau nak terajang buku lali dia ke bang?

chotz berkata...

aku nak comment gak.....blah la lu awi.rui!
pi balik jaga anak petang-petang lagi pekdah!
hahaha

awi.rui berkata...

ok lah...wa carik pipi...
*pipi!! oooo pipi...ada orang carik ko ni!"...

kalau awek cun...kite gosok beb buku lali die kasik die geli geli gitu...mane la tau kann..kot kot leh gosok gigi die lak ke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...