ANDA SEDANG MEMBACA

62

Dari Lidah Kem Arsenal Sempena Final Piala Malaysia 2009

Pipiyapong Abdillah Hamzah Ahad, November 08, 2009
Tahniah kepada pasukan Negeri Sembilan kerana telah berjaya memenangi perlawanan penuh aksi merepek tadi. Hujan lebat mungkin jadi hal juga. Tapi gua hairan macam mana Shukor Adan boleh menang anugerah pemain terbaik perlawanan? Bawa bola pun jauh dari kaki. Minit ke-90 sibuk nak main tepi tiang corner padahal dah 3-0. Clear bola bersepah. Nasib baik pasukan Kelantan lagi bengap.

Macam mana pun selepas perlawanan akhir tadi, gua baru tahu rupanya Kelantan bukannya ramai sangat pun penyokong. Cuma gua keliru penyokong pasukan mana pula yang berduyun-duyun keluar stadium pada minit ke-60. Main 3 penjuru ke tadi? Ke main perang?

Ok, perlawanan Arsenal dan Wolves akan bermula sebentar nanti. Ramalan gua, Arsenal menang 7-1.

62 Ulasan:

crazy_labelle berkata...

wahaha... yg 60k++ tu sume poser je... nak tunjuk sokong stay smpai abes game bg smangat kat pasukan... ni baling2 mercun, botol, bakar kusi... wat malu mak bapak kat kmpg je...

iampali berkata...

penat travel tak baloi..xpe tahun depan ada lg

yoe berkata...

haha
hangin satu bdn gua tgk td
men xde possession langsung
yg shukor adan jadik MOM mmg pelik
tp lg pelik partner hasbullah awng yg jadik pengulas td.
tah pape tah die ulas.
5 min skali bru nk bersuare
mcm cilake.
haha.

Pipiyapong berkata...

Partner Tuan Haji tu Razip Ismail. Legend Kuala Lumpur zaman Semi-Pro dulu. Gua rasa dia tak tengok sangat game tu. Dia tengok sehati berdansa je kat TV sebelah. Itu pasal dia banyak diam je.

azroy berkata...

mai jauh2 nak bakaq stadium ja...buang karan...huh

evra berkata...

selama piala malaysia dimainkan di bkt jalil,
tahun ni paling burk sekali

DASAR MINDA KELAS BAWAHAN!!!
kelate kolot macam org tak bertamadun

bakar sana, bakar sini!!!
pegi jahanam dan cepat pegi mampus!!

bukak bundle ngan kedai tomyam dah la...
buat malu TOK GURU jerr!!! ade rakyat cam korang

mista berkata...

terkejot gile aku pnyokong klatn 70 ribu dok menyemak tk bkt jalil.. rmi betol.

tp aku lg trkejot bila minit 60 stadium dh bnyk lopong.. dek penangan heading hairudin.

tak 'true' la pnyokong red wariror nie.. xmcm suporters epl, tgu smpi mint 85 bru kuar ( kalo team kantoi la).

ape pun tahniah kt team negri trutama, best flank dorng eby yus. kt team wan kembang jgn kcewa cb ag thn dpn.

Acat berkata...

fans punya expectation tinggi menggunung. sayang team main macam siut.

the better team won.

macam arsenal tengah leading 3-0 ni.

Besi Karat berkata...

penyokong kelantan lain kali jangan lupa bawak akal fikiran g stadium.balik kelantan nanti jangan lupa bakar kerusi dalam rumah.

avid gunner berkata...

arsenal mng lagi! dengan jaringan yg emphatic 4-1

phyzL berkata...

patut 6-1..xpe ah..credits to wolves yg telah cuba sedaya upaya..

R.K berkata...

^^

hihi

gula-gula berkata...

argh..walopn 4-1, rase mcm kalah lepas gol sebijik..bile la nk dpt clean sheet ni..

buat penyokong kelantan, insaf la diri skit. malu kat anak2 generasi korang nanti. team xsempat nak naik tinggi, fan dah macam2 hal. bila nak maju camtu. jage sket maruah negeri anda. jangan ikut perangai shaiton yang direjam.

sang kamen berkata...

memang tak boleh blah... yangg kat stadium bakar kerusi... yang depan tv pegi hempas remote..weii agak-agak la bukan harta korang pun..aku nak tukar chanel pon tak buleh siot betol...

bigbrother berkata...

memang fak r..

k to the E to the L to the A to the N to the T to the A to the N...

kah3...

Abang Terrer berkata...

Macam tengok bola kampung la... bakar2 kerusi lagi, bukannya boleh ubah keputusan pun.. menyusahkan orang je... kalo pemain rendah mentaliti, kurang2 penyokong jangan la macam tu jugak huhu...

FreeMen berkata...

fan kelantan = fan man utd = fan umno = kuat meroyan x kira di mana dan bila2.

kah kah kah kah kah.

daddy riki berkata...

fan kelantan ≠ fan man u ≠ fan umno.

lu je tak kena tempat. ntah ape2.

buat fan kelantan, jgn emo, teruskan menyokong bolasepak tempatan. jgn bakar kerusi, nanti rugi je duit collection tiket tak boleh bayar gaji player sebab nak bayar denda & gantirugi.

sufianahmad86 berkata...

aiseyh..ape ni samakan fan bola n fan politik??

duh!

FreeMen berkata...

denda la walau berjuta.

cakap la sampai berbuih.

mentaliti fan/supporter malaysia mmg begitu.

emosial dan meroyan x kira menang, kalah atau draw.

Brader Diego berkata...

kecah betul lu ni brader f

FreeMen berkata...

haha. yg sentap ni sah yg bakar smlm.

crazy_labelle berkata...

mse bomba pdam kebakaran pon ade jgak yg baling botol... nak sgt tgk stadium terbakar... patut biar je diorg tu terbakar hidup2...

yey... arsenal mnang...

dingin berkata...

Salah FAM jugak. Sepatutnya setiap stadium ada disediakan tempat membakar. Lebih2 lagi kalo team yang guna warna merah ni.

Agak2 tak puas hati, boleh bakar2 kat situ.
Tempat baling2 botol pun patut disediakan. Senang nak baling2.

Btw. Negeri Sembilan tahniah. Memang layak menang!

phyzL berkata...

saya meminta jasa baik pasukan kelantan supaya tidak cemerlang dalam kempen bola sepak malaysia..

ini adalah kerana penyokong anda mempunyai tahap kesihatan IQ dan EQ yg tidak stabil..

adalah diragui kesihatan kempen bola sepak malaysia terus terganggu dengan kehadiran penyokong2 taksub melampau negeri anda..

tolonglah..demi kebaikan bersama seluruh rakyat malaysia dan kemajuan bola sepak malaysia..

lupakanlah liga super,piala malaysia,dan segala piala..please..

suhaila berkata...

kepada EVRA.. kalo nak marah pasal bola jangan ckp semua orang macam tu.. cara u marah menunjukan kasta minda u lagi rendah.. smoga tuhan ampunkan...

teh berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tehOnipis berkata...

pergh. guano rama sangat dok kutuk sex klate ni. sabar boh. N9, tahniah..ini tahun anda. Red Warrior, syabas.. dua kali final. soal sikap fans, memang menyedihkan. btw phyzl, heh..kau sungguh matang dalam berkata2..tahniah juga

mary berkata...

freeman silap lah.bukan tok guru ke yg ajar bakar2 ni?bodoh cerita pasal politik kat sini.

phyzl tu betul gak..itu baru masuk final.kalau tiap2 musim masuk final tak hancur sume stadium?

gula-gula berkata...

takut berjangkit kat fan lain je. ye la kalau ade provokasi melampau cam semalam, sape tengok pun panas.

last2 ade final nanti, takde sape nak pegi tengok takut krete pecah, moto barai, gaduh-gaduh. silap-silap boleh mati nanti. bile dah camtu, xde sape dah berani nak pegi stadium bawak anak bini.

bertambah hancur bola sepak malaysia. malu beb.

ajybzakaria berkata...

mcm tgk kt argentina je smlm..haha

feroz_sulaiman berkata...

seumur hidup tunggu nak masuk final semata2 nak bakar krusi stadium je???

Syafiq berkata...

kelantan truk.tah pape.takut aku kat stadium semalam.jalan pun takut kene pukul.seb baik polis ramai.

ni entry den untuk semalam.

http://shrineofserenity.blogspot.com/2009/11/piece-of-cake.html

Sang Pemimpi berkata...

mary,ko apehal nk fitnah tok guru plak?? dah dpt dosa satu kt ko..mentaliti kelas bwhan ko ni!

Sang Pemimpi berkata...

papepun tahniah arsenal mneruskan rentak cemerlang cuma bolos satu tuh masih ade..gol eduardo superb ahh

rafaezdasilva berkata...

lepas ni elijah wood boleh berlakon filem "wakaf che yeh hooligan".. hehe

FeRoZ SuLaiMaN berkata...

"By now Arsenal were almost playing exhibition football. For example with 16 minutes left, Fabregas hacked horribly over the bar from Van Persie’s cutback. However the Spaniard’s reaction was a smile not a grimace."

hohoho

eddie dewanaga berkata...

mula2 start je game, gua dan seorang rakan agak pelik, kenapa ada bomba???

tak cukup ke FRU...???

lepas tu baru faham... patut kena panggil pasukan pengaman PBB skali kot, sebab stadium semalam tak ubah macam sempadan Palestin - Israel, berdentam-dentum, asap berkepul dan rejaman botol...

tak hormat tetamu diraja langsung!!!

R.K berkata...

^^

hihi

Saed Ramadhan berkata...

Kepada FAM,

Aku sebagai rakyat jelata agak kesal atas kejadian tempoh hari dimana ada sesetengah rakyat masih lagi membawa mercun ke dalam stadium. Kejadian ini selalu terjadi pada Final mahupun perlawanan liga biasa. Perkara sebegini haruslah dibendung. Ia pernah berlaku di stadium shah alam dimana rakyat membakar kerusi, di stadium Perak anak kecil terkena mercun sesat dan di Pulau Pinang rakyat merusuh tak tentu hala.

Jadi maka dengan itu, apa guna abang-abang polis, FRU dan Bomba duduk saja memerhati tingkah laku mereka berbuat sedemikian rupa. Tidak manis kalau abang-aband diraja kita tengok dari sudut VIP. Amat menyedihkan, secara live di kaca tv ada seorang budak lelaki dengan berniat murni memadam api telah dihadiahkan botol berterbangan kat atas kepala dia.

Oleh itu, pemeriksaan ketat harus dilakukan sebelum masuk ke stadium. Rokok, Botol Mineral dan segala jenis bahan api tidak boleh dibawa masuk ke dalam stadium.

Semoga perkara sebegini menjadi iktibar untuk masa hadapan.

Bogus berkata...

yang ramai2 tuh teknik superimpose jer...mcm dalam video klip michael jackson...

crazy_labelle berkata...

patut buat subjek baru kat sekolah... xpon msuk kat dalam subjek agama n moral... adab menonton perlawanan bola sepak... selitkan hukum hakam... bg masing2 insap skit...

MaOi berkata...

gua dgr pintu gate stadium pun roboh akibat rusuhan penyokong kelantan..

the next khairi ( TNK ) berkata...

yg salah penguatkuasaan la...lemah..nape dibiar bwk masuk bnda2 tu...buatla peemeriksaan rapi skit...

FAM....FAM...

crazy_labelle berkata...

kalo pemeriksaan rapi... smpai esok malam pon xhabis... 80ribu eyk...

scootrulez77 berkata...

wa ingat nak tambah sebab semalam was ngan j orji ada dlm stadium..memang dissappointing sebab ade beberapa fan ,bukan semua yek..yang perangai memalukan negeri orang KElantan..

ada jugak fan N9 yang provoke fan Kelantan..dikaternyer BALIK!BALIK!BALIK!..dah ler kena 3, disuruh balik..memang meroyan ler fan Kelantan..At the end, memang ramai pon fan Kelantan yang keluar stadium pada minit minit 60..Bile dah minit 90 tuh, tinggal 50 orang jer rasanye kat fan KElantan area, yg ramai tuh polis,FRU dan Bomba...

Walau apa diprovokasi oleh n9, tak de sebab mengapa mereka perlu berlagak sedemikian. Lebih-lebih lagi depan VIP dan terutamanya depan Baginda Yam Tuan dan Tengku Makhota Kelantan.

Tapi rasenyer bukan semua macam tulah..ini mungkin budak2 baru nak naik. testis.torone byk sgt...

azlan berkata...

haah. roboh. mula mula fan kelantan panjat ramai ramai (x ada tiket la tu). Pastu dari dlm diorang bukak/pecahkan gate. Aku dan ramai ramai masuk ikut situ. tiket yg aku bawak tak guna pun.

BanDeLa berkata...

mana brader2x yg jaga kat gate masuk
ada buat scan test x
mcm mana la mercun2x leh lepas
sah2x x buat kerja puak2x nie
makan gaji buta ka weiiiiiii

kecewa beb...mcm nak sambut raya cina jer
pa2x pun

glory2x man utd...
tahniah n9
buat kel dan semua negeri2x lain
cuba lagi tahun depan..

mista berkata...

lu org nak mara penguatkuasaan ape hal...
kang kalo diorang check sorang2 b4 masuk stadium,lu org bising gak sbb amek masa lama
tambah2 waktu final,silap2 pukul dua dah kena beratur utk masuk stadium...
kan menyusahkan diri seniri dan org lain...
bila org da mudahkan kita,pikiaq guna kpala otak la nak jg org len balik...
bukan guna kepala lututt utk tunjuk masing2 otai...
xkira la fan mana pun...janji gunakan akai b4 nak buat sesuatu...
bila dah menang tu,pandai2 la jaga mulut n bila dah kalah pulak,xpayah nak emo lebih2...
sama2 lah kita fikir utk kebaikan bersama...
wassalam...

Mirrul berkata...

bernas. minta maaf aku mmg xsuka cara shukor adan main sejak dia kt selangor lagi. aku hairan mcm mana dia boleh jadi kapten malaysia ngn selangor.

apapun tahniah bt nogori. geng D cuba lagi wey!

Pais Chaos berkata...

semalam live depan mata aku tgk budak n9 sorang2 kene belasah ngn budak kelantan ramai2 kat luar stadium. BEB.. bola sepak je beb.. tak kan nak berbunuh bunuhan.. mana kemanusiaan?

Kalau dah emo sgt.. jgn la bakar kerusi, cuba bakar diri sendiri.. try camna rasa!!

TAF berkata...

kawe sebagai anak jati kelantan n penyokong setia red warrior menerima kutukan/ejekan/komen anda dgn terbuka..
mmg kawe akui perangai fan kelantan mmg suck(sesetengah jek)..dan kawe mmg malu dgn fan negeri lain.

mmg hobi fan kelantan suke baling objek ke padang..xkirela polis FRU, linesman, budak milo, even kalu ade mamat yg bwk awek cun/seksi pun kene baling..pantang ade objek kt tgn xkirela botol, selipar, plastik sos cili keropok..mesti baling.. tapi pantang skali bab baling mercun..mntang2 senang nk sludup mercun dari rantau panjang..nak tangkap??..mmg susah le...dorang baling time semua org bangun nk sorak..dorang mmg terlatih dgn ilmu peperangan.so camne nk cari suspek..nk raba badan sorang2 before msuk stadium??? kalu stadium tu start buke pukul 8am boleh sempat la

fakta menarik: kesemua balingan objek oleh fan adalah tepat..ini menunjukkan org kelantan berbakat dlm sukan lontar peluru, lontar lembing mahupun dart. cume kawe xpnah tgk lagi referee yg kt tgh padang tu kene baling tepat lagi.

kawe harap jgn salahkan fan kelantan cuma kesian je kt dorang...kt tempat korang byk entertainmen cam pub, disko, paggung wyg...kt kelantan mane ade..wayang kulit pun jarang2 ade..konsert dikir barat pun xleh nk lompat2..so dgn melepak, merempit n tgk bola la dijadikan tempat nk enjoy n release tension...SO SAPE2 YG KUTUK KELANTAN X BERTAMADUN TU MMG MELAMPAU/KURANG AJAR. AT LEAST KITAORG XDE TEMPAT NK TEGOK AIR SETAN N TEMPAT NK MELOMPAT2 MABUK SMPAI KE PAGI..

so cadangan kawe stadium kelantan patut di upgrade..patut buat mcm stadium kt agrentina..taruk pagar sampai ke bumbung..so kalu ade yg nk baling objek mesti melantun ke diri sendiri..

finally kawe mewakili rakyat kelantan memohon ampun n maaf di atas tragedi yg berlaku semlm

senyum sokmo

Sang Pemimpi berkata...

ahh...yg penting MU kalah!!glory2 konon...kehkehkeh...manjang je kalah

medihebat berkata...

kepada admin blog...sila forwardkan komen brade taf ke kementerian yg sepatutnya...kelantan perlukan hiburan...

Brader Diego berkata...

emo betul brader T ni..

aranhellstorm berkata...

abang taf kita nih..jgn la dek sebab perangai fan dah salahkan psl takde tempat buat maksiat plak..bagus ape, dah takde tpt maksiat, beribadat la.. tp kalu org yg rajin beribadat, takkan buat perangai camtu plak kat stadium ye tak?

tapi aku tak salahkan fan kelantan saje, fan selangor pun masa aku rajin gi stadium shah alam dulu, pon sama gak, cabut kusi stadium baling ke padang, baling botol, bakar bendera, tapi yang membezakan, ada dari kalangan fan sendiri yang ambil tindakan ke atas fellow fan sendiri, macam budak yang bakar bendera selangor tu, lunyai kena balun ngan brader2 SSFC..

yang penting tegur menegur sesama sendiri dan tak pilih bulu.. ini tak, tengok fan sendiri bakar kerusi, yang lain bertepuk tangan bersorak..bukan nak sound ke ape ke...

tapi tu memang budaya kita kan, be it kat jalanraya ke, stadium ke, sama je kita semua, samseng tak kena tempat...

kualiti IQ ke, EQ ke semua hancur...

pastu penguatkuasaan undang2 pun sama, walaupun aku paham, PDRM tolong atas ehsan je, bukan nya FAM ada bayar ape pun kat polis, tapi dah nama kerja menjaga ketenteraman awam, patut polis lebih proaktif la..dah tau mesti punya ada bakar2 mercun, bukak la gate awal2.. biar la pukul 2 sekalipun, tapi nak masuk kena thoroughly la, cek beg, badan semua, kalu tak mampu guna deria sebagai seorang manusia, Unit K9 kan ada? parking je anjing2 German Shephard ke Rottweiler ke pastu sound awal2, anjing2 ni akan digunakan untuk cek fan yg dtg.. mesti la sorang pun tak berani nak bwak mercun..

sedangkan dadah yang tu anjing boleh kesan, takkan bau belerang anjing tak tau kot??

anyway, tahniah la team nogoghi... lamo jugak ekau orang tunggu yo nak monang ini pialo..heh

renung2 kan lah...hmmm....

FeRoZ SuLaiMaN berkata...

brade taf tersangat teringinkan air setan sehingga menyalahkan bola sepak???

brade taf cakap seolah2 "mereka" tidak tau mabuk??

tapi kenapa perangai penyokong2 lagi teruk dari orang mabuk???

orang mabuk x pegi stadium tengok bola...siyes!!!

TAF berkata...

kpd abg feroz..sila baca petikan kawe semula dgn merujuk kamus DBP sambil dipantau oleh guru bahasa melayu anda..

ada x dlm petikan di atas kawe kaitkan bola sepak dgn air setan??..ada x kawe sebut mengidam air setan??? so sila terajang cikgu bahasa melayu anda yg menyebabkan anda bengap dalam pembacaan n pemahaman petikan bahasa melayu.

apa yg dimaksudkan adalah jgn disebabkan bakar mercun n bakar kerusi abis semua org kelantan dituduh tidak bertamadun dari semua aspek..

kite fokus kat perlawanan lepas jek...perbuatan fan kelantan tu tidak boleh dikategori kan sbg mabuk (mabuk lampu boleh diterima) tetapi kurang kesedaran sivik n ilmu agama..rasenye botol yg dibaling tu xde pun yg ade tulisan calsberg.

Tan Sri Anwar Musa dh kasi statement yg perbuatan membaling mercun sudah menjadi budaya fan bola di malaysia...so kerajaan patut mencari alternative sebelum diwarisi kpd generasi muda.

lastly.kpd abg feroz..sila ambik BM julai n congrate skuad n9..u derserve da title

medihebat berkata...

kepada berade taf, feroz mmg gitu...dia tak tau membaca dan mentafsir ayat2 anda...tapi berade taf, saya akui kat kelantan mmg takde pot nak disco disco nih...tapi bebudak kelantan ramai gila dalam kelab kat KL nih...

p.s-masa saya kat uia dlu, budak kelantanlah orang pertama yg ajak saya pi disco...tapi sayang, saya takdak duit...

orang siuman berkata...

phatetic kelantanese

Tiger_WONG berkata...

orang kelantan saks...bodo..tak bertamadun..perangai macam binatang...binatang pun tak menganiaya binatang sejenis derang weii

free berkata...

taf,kawe setuju nge demo...mano ado budok klate hok jahak,budok klate sumo baek2 belako, baek supo cibai..baek supo beruk pon boleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...