ANDA SEDANG MEMBACA

40

Dari Padang Lebar ke Bukit Jalil - istimewo Pialo Malaysia.

Jorji Khamis, November 05, 2009

Bekocak-kocak air di boting
Limau manih betaruk mudo
Bia becacak koghih dan lombing
Pialo Malaysia den tarik juo

Eden, anak jati nogori sembilan ghaso tercabar pulak kalau eden tak buek satu post untuk perlawanan akhir piala berprestij ini. Bukan sonang nak poie perlawanan akhir Piala Malaysia ni. Bukan calang-calang pasukan boleh poie. Kemain susah eh poit! Tak cayo, tanyo team Pahang dan Perak. Bilo last poie final? Haram kok ado! Menghabihan boreh ado la.

Sebolum tu, eden nak cito pasal Padang Lebar. Eden sekolah kek situ marin. Eden marin samo dengan ebby yus tu main bola kek padang Sekolah Kebangsaan Padang Lebar. Kau tengok? Nama tompek pun Padang Lebar, masing-masing ado skil la main maso tu, den skil mengawal,mengelecek dan menjaringkan gol, dio ado skil buek orang golak sampai lumpuh kek simpang jalan lopeh main bola. Maso tu kau semuo kocik-kocik laie. Jadi skil lepak simpang waktu maghrib tu kau tak tau camno sodap eh.

N9 ni, selalu poie final atau semi final , tapi mesti ambik bahagian yang kalah. Eden selalu poie stadium maso den melahu kek somban marin, jangan koba den tak saport bola tempatan, tiket stadium paroi tu kalau den sambung-sambung, den jahit, dah boleh buek kain gobar dah. Sampai ke alor star den ngikut n9 main marin. Maso awal 90 an la.

Den mulo poie stadium tengok bola maso stadium tu kek tongah pokan laie. Stadium perbandaran somban, namo eh. Sekarang dah bertukar jadi Seremban Parade/Parkson.

Tapi, sebolum tu, untuk pengetahuan sumo, sebolum ado stadium perbandaran somban, perlawanan untuk pasukan n9 dibuek kek Padang majlis daerah kolo pilah. Haa.. jangan tak tau., sebonar eh den pun tak tau, orang koba kek den la.

Den masih ingat perlawanan den tengok kek Stadium Perbandaran Somban, lawan selangor, ado santokh Sing laie. Lopeh tu lawan kodah, zaman Lee kin kong. Den tengok lim teong kim kek situ jugak. Juga perlawanan bersejarah antara Smap Labu dan Sdar Sban. Lopeh main bertumbuk kek rel ketepi belakang stadium. Kiro stesen ketapi belakang stadium tu macam stretford end kek Old Trafford la.

Lopeh tu stadium berpindah ke paroi dan dinamokan Stadium Tuanku Abdul rahman atau lobih sonang dipanggil stadium paroi. Kek sini lobih ghamai boleh masuk.,memulo marin kapasiti 25000 tompek duduk, lopeh tu diupgrade jadi 40000. Semuo tu bukan sobab tak cukup nak tampung penonton, tapi kerajaan nogori duit terlobih. Yang datang totap tak sampai 10 ribu setiap perlawanan. Kecuali kalau jumpo selangor. Itu ponuh.

Eden konpiden, N9 mesti monang lawan kelantan nanti. KAlau zaman Hashim Mustapha marin, boleh la kelantan. N9 pemain eh sumo mudo-mudo. Kuek laie berlari. Lutut pun bolum goyang laie. Striker pulak mudo-mudo, hensem-hensem. Ado WAGS dio sendiri la player nogori den ni. Haa…Kelate? Abe? Demo? Halim Napi? Den dongar la, gigi pun dah banyak takdo, rambut pun dah gugur. Tapi , yolah, eden dongar oghang koba, bukan den cakap yo. Indra Putra? Lawan melako boleh la!

Den nak bagi statistic atau ulasan teknikal, tak boleh. Pertamo, sobab den tak follow bonar dua-duo pasukan ini, jadi den tak tau apo bondo nak cakap la.u sebab den melalut hal lain. Keduo, kang apo lak koba Tuan Haji Hasbullah Awang. Melawan tokey bona pulak. Tak elok. Biar Tuan Haji solosaikan bahagian tu.

Kito jumpo jo kek Bukit Jalil. Den dongar KJ akan sponsor semuo tiket kito dan jugo duit Tol. Ingat! Ini bukan rasuah. Tapi kalau kito monang, kito naikkan KJ ganti Sultan bola.

Kalau kito monang, itu hadiah untuk Yamtuan kito yang baru. Tapi kalau kito kalah, jangan buek perangai tak ketontuan. Kito bertonang. Kito nogori beradat. Jangan diharukkan bona sampai tak nampak dunio laie. Ingat! Kito dah ado jalan baru poie Kuala Pilah!

Biar mati kutu,

Jangan mati adat!

Hidup Tuan Guru!
Daulat Tuanku!

Sekali laie den koba an, jangan nak bertinju baling batu sumo. Kawal perasaan masing-masing. FRU dio tak kiro kau tigo line ko, gedebe ko, apo ko..dia main libeh yo cota eh tu.

Update Kem Manchester United.

Ahad ni kito naik balik ke kedudukan teratas Liga Perdana Inggeris. Den predict Bintang mudah jatuh ‘the drogba’ 2 – Manchester United OMPEK!

Den dongar Pak Alex pun akan menonton perlawanan Akhir Piala Malaysia tu secara live Skysport. Osah handal eh nogori den!

40 Ulasan:

Pipiyapong berkata...

Cilako. Letih den baco. Raso nak terajong. Den tibai jo ni.

j or ji berkata...

ko ingat tulih eh tak ponek? 2 malam den mengarang eh!

dingin berkata...

ni yang rasa nak tulis sarawak ni

crawai berkata...

Terajong?
haha..
makin rajin update ni.
kipidap

FIRZA berkata...

pembacaan gua paling slow stakat ini ialah, INI...!.....macam chilake......kipidap......

sufianahmad86 berkata...

aku baca artikel nih da mcm enjin keta aku gerak pagi2 buta..tersengguk-sengguk..kekeke
tp ada gak bnda nak dibaca.. :)

cheers..

Muhammad Fadhli berkata...

walaupun den org nogori..tergoliat lidah den baco satu2...susah gak eh nak baco n tuleh..kalo cakap tu sonang jo..laju amek...

R.K berkata...

memang handa nogori den ni~

boto tu j or ji
kalah takpo, memang adat final..
mano ado final sori yo tak.
jangan nak dilunyai eh anak orang kek diikutkan perasaan. kodalam nanti.

kito nogori beradat,
apo pon jadi kito tonang,
monang kalah tak yah dingat,
janji kau hobin peghabih jang!

dewajiwa berkata...

hahaha..sempoi lah entri nih.
terasa bahangnya match final nanti (walaupun bukan negeri aku).

syabas Sokernet..
glory glory MU

Hidemichi berkata...

Mujur eden ponah skolah kat ampangan! eden baco dgn lenggok2 eh skali.. Takpolah, since eden bukan org n9 eden malas sgt masuk campur hal negeri org... Tgk yo lah yg mano kuek sok.

Tapi eden mmg suko ekau nulih mcm ni...teringat den maso skolah2 dulu!

shahrizan.salian berkata...

Aku orang johor, tapi aku skolah sdar sban tu. perlawanan bersejarah? hehe.

zaman aku duduk sban 95 sampai 99 dah takde dah stadium perbandaran tu, tapi aku tau la n9 dulu main situ, main petang sebab takde lampu.

nmz berkata...

ado jugak entry dalam loghat nogori...den tunggu yo
sompek laei cito highway baru Kuala Pilah
teruskan..heheh
hobin jang hobin

shahrizan.salian berkata...

Oh ye. ex-sdar yang main utk n9 ialah hasnizal hasan. tapi kantoi rasuah pulak masa 94 tu. hehe.

bani berkata...

siap dah highway tu? sebab pilihanraya la tu. haha.

macha_sezs berkata...

tak tau la kalau aku yang salah faham atau memang artikel ni yang salah.

"Tak cayo, tanyo team Pahang dan Perak. Bilo last poie final? Haram kok ado!"

Perak penah menang piala malaysia.

n9 yang tak penah menang lagi...kan?

faridfadhly berkata...

ekau orang padang lebar ko? maso den kek smap labu dulu ado waghih den orang padang lebar. disobab an kg padang lebar dio dapek namo glemor kapal sampai skarang. ekau kona gek eh

osah bodobar eh den nunggu final..tapi jangan risaula kompom masing2 main beterabur..harap2 luck kuek la..terbaek poik

nami o fish berkata...

ji..den respect kat ekau,banggo waghih kito ji..banggo!

bilo nak datang lenggeng?

R.K berkata...

macha_sezs,

n9 ponah monang sokali..
naib den tak bapo hengat, tak duo, tigo..

tokonang sejarah pialo cam liverpool pulak aso eyh..

Keep the Blue Flag flying high.

Kok den pakai baju chelsea sok, ado yang pelangkong tak aso eyh?

demang berkata...

umang ai panjang melebar ekau berpantun asmara ni j or ji. osah la. seboto eh eden memang setuju kemain ngan apo yang ekau kobar kan ni ha. tapi semuo eh memang bega. kopalo batu. nak jugak dikobar eh Pahang power kek men bola. apo nak kiamat ko dunio? laei satu eden nak posan, yang orang orang noghori tu paham paham la. orang kampung ese dah men final ni ha, tak poie stedium gak memang nak kono tubin sekali. tahun ni eden memang nak gak meraso pialo malaysia ni. sek kompunan jo. bagi la eden nak meraso sekali ni ha.

ni ha den baleh balik pantun ekau tu

mak bedah poie ke sawah
singgah sebontar dipohon nyio
kelantan datang eden takdo kesah
janji pialo malaysia eden yang punyo

ewaaahhhh

MaOi berkata...

sepatah haram aku tak faham.. hahaha..

scootrulez77 berkata...

wehh j or ji, tiket dah boli ko bolun?

jgn lupo ajak jambu vietnam turun yo..dah dokek bonar stadium tuh moh rumah sey..naik scoota yo lah kan..

pantun bakar sket puik.

Poie jungle trekking kek Gunung Angsi,
Dikojar kogho sampai ko Pilah,
Inilah maso n9 beraksi,
Takkan Kelantan, n9 tabley ratah.

nami o fish berkata...

Poie Lenggeng makan masak lomak itik,
Sosat sampai pokan Jolobu,
Den harap Sabtu malam Kelantan kono titik,
Hoben jang hoben I love you!

Melayu Republik berkata...

biarpun aku peminat johorfc, tapi dapat kerja 9 bulan kat senawang taun lepas dah cukup untuk aku optimis untuk sokong N sembilan. mgkin sebab wan jamak wan hassan jadi coach kot.

teringat dulu2 pegi car wash depan stadium paroi tengok si zaquan bawak ex5 pegi berlatih petang2.

buat penyokong NS, pekena cendol leman dawi dulu sebelum match supaya tekak boleh jerit puas2 malam nanti.

:)

Fiziy berkata...

aku pun sapot n9. sebab aku pun orhang nogori. bolah ghombau ni. tp bolah mak den yoo.

Dinasour Tua berkata...

humang aii poik! . . . entry paling pokat den ponah baco. Handa amek kau j or ji. Den ingat an sapo la handa bona tadi.

Cik LeYha~~~ berkata...

ni la dio entri yg den tunggu2...
payah dah den nak nengok2 orng nulih entri pkai bahaso den ni ha...
ekau mmg anak jati ...
den poei sabtu ni ha..nengok team den main.
hehhe...

Norkhairil berkata...

umang ai..pocah poghut den baco...muahahahahah

-en.sani- berkata...

den org tampin gak yg paham penulisan berhemah kau ni....

"
Sekali laie den koba an, jangan nak bertinju baling batu sumo. Kawal perasaan masing-masing. FRU dio tak kiro kau tigo line ko, gedebe ko, apo ko..dia main libeh yo cota eh tu. "

tu yang macam gampang masak asam!haha~

Syafiq berkata...

banggo eh den jadi org nogori...hehe

pjoe berkata...

pantun anda, sudah dibalas
:)

Bogus berkata...

"Den tengok lim teong kim kek situ jugak. Juga perlawanan bersejarah antara Smap Labu dan Sdar Sban. Lopeh main bertumbuk kek rel ketepi belakang stadium."

eden budak Sdar...hik3

k0m4nd3r berkata...

Cakap banyak xdo untung eh bai, tiket lombab laie nih. kek somban yo ado jua eh, Moh poie ghamai2. Kelantan yang jauh ko pantai timur tu bulih poie, apo laie kito yang berjiran sopolaung yo mo bukit jalil tuh. Bak kato KJ, Kito turun, Kito Lawan, Kito Layan! Monang kalah den x kigho. jangan ado provokasi sampai naik cair taik tingo den! ahahaha!

mizu_sama berkata...

den ada tiket VVIP dr KBS...tp den x do kawan nk poie

mizu_sama berkata...

den x pasan ada predict kt last last tuh...

bintang mudah jatuh 2- manchester 0.setel.

he.mije.san berkata...

ayah ese orang ghombau.
mok kawe oghey kelate.
skoloh mulo habih di klate.
sambung belajar tinggi pulak kek somban.
saing klate tok putuh lagi.
kengkawan somban pun ghamai laie.

piala malaysia nih memey buak kawe pening palo.
dah ese poning mano team ese nak sapot.

pah tu lagu mano abe weih?
poie jahanam lah, ese duk ghumah lah nampak gayo eh..

memang cilako,
buak kawe saket palo!!

al razy berkata...

Jorji,
walaupun kat england kito bermusuhan tapi pialo malaysia ni samo2 lah kito sokong n9. Eden dah dapek dah tiket free. Oghang umno gomeh baghi. Siap sewo bas laie. Tu bolum campo cawangan lain lagie tu. hahah
Ekau jangan plak buek pasal poie stadium naik beskal, macam yang ponah dibuek oghang dulu time kito final. jumpo di sana.

Paling den golak, SMAP Labu lawan SDAR kek MPS.
Sampai skang bertumbok jo kojo eh. Nasib baik SMAP labu tak lawan Ampangan. Abih gengster jiboi semuo turon

R.K berkata...

Ampangan pon ado yo skolah agamo kuek betumbuk.
Masuk sokkaba bagai.

medihebat berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
medihebat berkata...

apo ko jadah oghang nogoghi payah nak paham...den sekali hombuih yo dah katam...kau budak padang lebar ko...? den niya ha budak YURES...skolah undang ghombau...skolah ghondah yo la...skolah monongah poi kajang...SMAP jugak...

haghap eh monang la geng hobin ni...kasi laki rita tu takik kaki pon beguno juo...comak boto den tengok an penyokong kelantan...nak mengamok yo ghoti eh...

Brader Diego berkata...

Gua rasa macam berada di alam yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...