ANDA SEDANG MEMBACA

38

Cik Siti Wey Kembey Terbey Ke Bukik Jalil

Abdul Sokernet Jumaat, November 06, 2009
pokya japar hatinya kering
bukey gedebe tapi berani
biar sapa berlago keting
piala malaysia kawe nok sengoti

Kawe ni, anok jati Kelate. Sekoloh dulu pun di kaley chepo. Sekoloh Rendoh Dato' Hashim. Namo sekoloh kawe pun lagi ado kelah nok banding nha skoloh jorji. Sekoloh Padang Lebar? Mugo namo sekoloh namo gitu? Bunyi po kodi jah? Hak Hak Hak (suko stail wok yoh). Tengok sekoloh kawe, namo Dato' tu!!! Time kawe sekoloh dulu, kawe memey main bola. Siak wakil sekoloh. Stendek la zamey dulu, kalu tubuh kecik, culah, lari derah cikgu akey suroh kawe main wings. Jersi nok keno no 10 sebab maso tu Hasing Mustapa idola semua budok-budok bayo kawe.

Kelate ni, pengalaman dio dale bola memey memeritkey. Selalu takdok lak. Dok pun sebab FAM bengong, selalu nok cari saloh sek-sek Kelate ni. Kalu dok kerano Kelate keno main kat stadium bukit jalil maso keno dendo hari tu, jangey harak selangor boleh meney liga. Kawe cop jari! Demo semua mesti doh tau deh, satu-satunyo negeri hok tok ajin meney pialo malaysia adolah tok lain tok bukey melainkan negeri yang melahirkan ramai jejaka-jejaka kacak pujaan seluruh wanita di malaysia. Bukan kawe hok oyak, tapi statistik hok oyak gitu. Orey tino kelate tu jangey cerito la, comey lotey blako. Mano-mano orey luar hok ajin gi kelate memey akey mecak mulut tengok ko kaum hawo sek kawe. I'm sorry! Bak kato Amir raja lawok.

Okey, bo cerito pasal kehenseman dan kecomelan orey kelate. Ni kawe nok bobey pasal bola. Dalam tahun 92 atau 93 dulu, zaman M. Karathu jadi coach, Kelate ajin masuk semi-final. Maso tu kelate kaloh nga kedoh hok jadi champion pado tahun tu. Pado kawe la, kelate ni bola dio akan ok bila dapat management hok baguh. Po zaman tu, zaman Ringgit Kreatif pegey bola kelate. Semuanya teratur. Aduh, sero berkarat molek otok kawe nok ingat memori lamo.

Hassing Mustapa. Sapo tok kenal dio baik gi bunih diri atau gi teley cuko getoh selaluh. Memey gong la kalu tok kenal nga player leg end hok bulih main nga skuad negaro ketiko umur dio baru 18 tahun. Ajin tengok dio sumak nga buoh lipak? Ajin kelih freekick dio maso dio main nga kedoh? Ajin kelih saiz kasut dio berapo? Saiz 6 gu! Po kaki kawe! Kecik dan comel tapi nyekit!

Tahun ni kawe tengok daley paper tadi anugerah penyerang terbaik bulih ko Indra. Tok kiro la dia lahir mano, tapi hok kawe tahu, mok dio orey kelate. Jadi, dio ado daroh kelate. Maso dio main nga pehey, perok atau team lain dulu ado dio meney anugeroh tu? So lagi... dia jugok meney anugeroh MVP (Most Valuable Player) of the season. Pehey ko kawe speaking london tu? Player paling bernilai cik abey oi!

N9 hok kawe tahu, sek kembar dio dua orey tu. Kawe ajin kelih Zaquan tu main nga Malaysia, serupo ayey tey sapa jah. Nga striker selngor biso striker selangor. Nga sriker kelate jauh skali la. Ko guono? Panahhhhh weh! Ekekekeke. Gura jah. Halim Napi tu tua-tuo dan gigi tok beropo nok ado pun, bagi kawe dio ikon bolasepak negeri kelate selepas hasing. Tok soh nipu. Kawe gerenti daley 5 generasi akey datey pun, 2 namo anok jati kelate ni akan dok segar atah bibir anok-anok mudo kelate hok smart2 dan comey2. Ko guano?

Halim Napi dio relo tok main bola nga team lain selain dari kelate. Dio relo pero lembu dan kambey. Kesetoan gitu, kita tokleh nok jual beli. Itu pegangey unik dio walaupun jenih panah barey (ore kelate ghama hok gini, tapi kalu orey tok cuit dio tok nyetok) dia tetap antara penjaga gol hok paling unggul di malaysia. Dia pernoh main nga malaysia weh. Nok cari mano. Daley 14 jajahan malaysia ni, dio hok no 1 zamey tu. Tok kirolah zamey bilo pun, asalkey dio pernah jadi nombor 1. Ko guano?

Maahlah kalu kawe ado bekok sikit-sikit. Biaso la, adat penyokong, keno bakar-bakar sikit. Baru ado thrill. Tapi toksir la sapa baka bah pulok. Ko guano? Apo-apopun, kleate dah kecewakan N9 maso semi final fa cup hari tuh. Jadi, sek dio beso doh dengey perasaan dikalahkah oleh the red warriors. So, bersediolah untuk kali ke-2. Gomo kelate gomo! Goal! Goal! Goal!

Prediction kawe kelate 2 n9 0

Toink! Toink! Toink! Kijey nopak nitah atah belakey ruso!

Btw, YNWA!

Pijo - http://thechronicleofpjoe.blogspot.com/

38 Ulasan:

dingin berkata...

Ballack suka lah baca ni.

Tapi sebab Kelantan RED, sokonglah Kelantan lah. Yeah!

GKG
(Gomo kelate gomo)

Pipiyapong berkata...

Keh keh keh. Ini lagi pening keh membacenye... Tapi Hassing Mustapa lipak kawe memey minak.

starr struckk berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
rafaezdasilva berkata...

mae blog dah.. amerika demo..

Sang Pemimpi berkata...

ko guano?

Sang Pemimpi berkata...

mesti bdak2 chelsea xpaham ni..

Lucius Maximus berkata...

Ajenye, yang teman tak paham bebeno tu, ade le pulak YNWA hujung-hujungnye, tumpo keme dibuatnya!

sufianahmad86 berkata...

adoi..takpe2,pelan-pelan kayuh

FIRZA berkata...

hoooo......amerika demoooo.....!.......tahun ni gua sokom kelantam.......

mizu_sama berkata...

x pahey x pahey keh keh keh

j or ji berkata...

kawe dok pahe sepatah pun!

:P

hobin jang hobin!

pjoe berkata...

kawe dok sereo doh!
hahaha

crawai berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azlan berkata...

demo supo dgn kawe kecuali bak kelak dale epl, kawe ore man utd. tak po, sabtu ni kito buak buak gege di stadium deh. biar gemo dgn ore kito. denga kaba 60 ribu teket ore kelate doh beli. lebih separuh stadium tu. gomo kelate gomo.

a8jnme berkata...

terseliuh lidah kawe...half way dah surrender, sbb dah lupa cite perenggan atas..

tp gua rase kelate pnya smgt akan bawak dorg menang..then next year kembar nogori tu dah x main, belakon samarinda!!

Azizan Razak berkata...

Pijoe, demo kelah...abE JIJE

he.mije.san berkata...

ayah ese orang ghombau.
mok kawe oghey kelate.
skoloh mulo habih di klate.
sambung belajar tinggi pulak kek somban.
saing klate tok putuh lagi.
kengkawan somban pun ghamai laie.

piala malaysia nih memey buak kawe pening palo.
dah ese poning mano team ese nak sapot.

pah tu lagu mano abe weih?
poie jahanam lah, ese duk ghumah lah nampak gayo eh..

memang cilako,
buak kawe saket palo!!

durian! berkata...

kawe dok predict indra sumak nga buoh lipak jugok kali nih. bijok pelek!

meyour berkata...

M.KARATHU gak lagi...
steady la....

dewajiwa berkata...

baca komen je lah..

R.K berkata...

silap besa demo sang pemimpi.

ade hok penyokong chelsea pehe nukile di atah ni.
guane2 pun.

male esok, Hobin jang hobin.

eddie dewanaga berkata...

hehehe... gua siap melopong, ini french bukan, spanish jauh sekali...

nasib baik ada budak ofis, norhasni dari pasir mas yg translate kan, dia pun tengah pening kerana hubby nya orang port dickson.

gua nak sokong sapa eh..?

hegira berkata...

pakak2 gomo deh male sok nih. kawe tokleh gi, sapot daghi jauh jah.

alina.

adiman berkata...

set kito jange peccoh!!!

NikLas berkata...

kawe sedih dgr lagu kelate kat radio era...
sek DJ x pandai nk wat lagu.
ado ko patut dia oyak "Kelate Gomo Kelate",
padahal "Gomo Kelate Gomo". Baso x pandai tp nok Bijok...huhu

aku.yang.koya berkata...

set2 kito jangey buat onar doh la esok.. jangey nok bergocoh or bergomo.. nok bergomol dgn bini takpo... hehehehehe

SUXX berkata...

bijok tulisan demo. payah jugok nak pahe .

heheh.

iampali berkata...

esok kawe tgk tv jah..baso menatam apo ari minggu pong keno kijo..demmit!!

julu berkata...

MU ko.. chelshit ko.. LiverFOOL ko.. ASSenal skalipun.. ore klate pakat rama2 sokong sek kito..
gomo klate gomo..

Mohd Jalizan Ibrahim berkata...

aku tgh tunggu brader deigo emosi dlm entry ni lah ....

tak plak dia emosi ...hahaha...

terrarosa berkata...

ore kaley chepo ko ? pekak molek teh klate demo
hahahaaa...

mintok - mintok la male ni pasuke klate main culah, lari derah pah tuh buleh nopak supo kijey...
tapi hok penting buleh sumbat gol 2-3 butir...
dan hok penting lagi... 'mene' la weh...

p/s dengar crito Tok Guru turun tengok bola jugok tuh.Pakat wat peranga molek blako deh.

Brader Diego berkata...

Gua rasa gua macam berada di alam yang lain

ayobkelubi berkata...

diego

pelik-pelik komen lu ni bro.alam lain apa lak ni bro,bahse kelate mmg cenggini, cuba lu baca siap dlm hati..mmg best apa?.

baik n9 punya loghat, baik kelate punya loghat. cool apa?.

alih2 lu kata kat alam lain?.

heran gua beb!.

ker mmg ko ni stok2 mengalami zaman kecil yang hitam?.hehehehehe

salleh berkata...

1 2 3...OMBOOOOOOOOOOKKKKKKKK...!!!!!!!!!!!!

Sang Pemimpi berkata...

kehkehkeh..main tahik ape kelate mlm ni??kehkehkeh

Lee berkata...

weih.... apa jadi?

Brader Diego berkata...

err.. blog ni dah kena bakar ke? senyap semacam je

eddie dewanaga berkata...

Toink! Toink! Toink! Kijey nopak nitah atah belakey ruso..!

Dam..!

Dam..!!

Damm...!!!

Ruso lepah lari, kijey mappuh keno bedil tigo butir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...