ANDA SEDANG MEMBACA

65

BOLA MALAYSIA TAKKAN MAJU KALAU...

Nazri Selasa, Disember 08, 2009
Benda kecil seperti pasukan mana dapat naik liga atau turun liga pun tak telus.

Seperti yang dilaporkan di sini: Berita Harian

Nak tak nak, kita tertanya-tanya kenapa pasukan yang satu lagi ini seolah-olah kebal.

Katakanlah, jika pasukan negeri Pipiyapong ini, katakanlah, sepuluh tahun akan datang berturut-turut dapat nombor corot atau kedua corot, adakah liga Malaysia akan SEPULUH kali bertukar bagi memastikan negeri kesayangan ini kekal status "elit'?

Terus terang, jika orang-orang yang ada kuasa membaca entri ini, saya katakan pada mereka sebenarnya langsung tidak ikhlas untuk menaikkan bolasepak Malaysia. Saya amat berharap sesiapa boleh panjangkan entri ini kepada tokoh-tokoh berkenaan.

Apa boleh saya katakan, jika tindak-tanduk orang-orang berkuasa ini nampak menjurus ke arah itu. Ayuh, katakan saya salah.

Jika saya salah, beritahu di mana sisi yang saya tak nampak.

Tapi saya tanyakan sekali lagi, adakah anda, yang memegang kuasa, sebenarnya benar-benar jujur hendak membangunkan bolasepak Malaysia atau....?

Tahniah kepada negeri tersebut.

Bayangkan jika kita mempunyai kawan di luar negara, bercerita tentang ini, bukankan ia satu 'joke'? Malaysian football is a joke?


Update: (oleh Pipistuta)

65 Ulasan:

KasutKusut berkata...

betul tu...

saya sokong nazri...

FAM tak telus!!

xluwiex berkata...

hoh menyampoh btol aku rasenye tengok sultan bola tuh...ntah bile nk berambus, buat malu org pahang je...

bungwahab berkata...

sokong...

mana nak cari hang jebat zaman sekarang ni?

eJAI berkata...

eh..bungwahab menyokong...haha..

Fariz Bakar berkata...

Terkenang Nordin Mat Top. Nak suruh dia bom Wisma FAM dan tembak Sultan Bola agar nasibnya seperti Benazir Bhutto. Biarkan peminat bola sepak negara rebel.

nami o fish berkata...

sorry la kepada fan-fan negeri tapi bagi aku sudah tiba masanya kita kena ada liga peringkat kelab.

liga malaysia ni dah macam karnival sukaneka kaum borjois..sultan ni pegang negeri ni,menteri besar pegang negeri tu..

sudah tiba masanya kita - peminat bola sepak menubuhkan kelab dan liga kita sendiri.

tu je two cents dari aku.

paiseh berkata...

sultan hoki tak macamtu pun..!
tapi nanti2 tak tahu la. anak sultan bola pun dah join~

The 4 berkata...

rakyat2 pahang jgn terbakar hati kalau ade ckp2 yg x sedap di dengar .. gua sendiri panas bila jd mcm .. kalau Kelantan kompem jatuh liga , kalau Pahang jgn harap .

Nazri berkata...

ada isu lain yang reflect perbuatan seumpama ini.

Turun naik pasukan pun tidak telus...

Bagaimana dengan pemilihan pemain baik dari peringkat daerah sampailah ke kebangsaan?

Sebenarnya bukan Pahang yang saya marahkan sangat, tapi benda-benda berkait itu.

Apa jalan untuk kita selesaikan permasalahan ini?

Perlukah kita berputus asa dengan bola Malaysia?

sEmut berkata...

pegi jahanam la bola malaysia. hal hal macam ni la buat gua makin meluat. bodoh macam btn!

Alke berkata...

macam p****t!!! baik buat liga sendiri, liga antara sultan dan menteri besar. It's fucking joke!!! nak buek camane lagi nie!! takkan nak suruh reformasi lagi!!!sial tul la....!!! Bung wahab, ko komen la!!

NikLas berkata...

jgn pegi stadium.. boikot je Liga Super n Liga M.
biar anak cucu sultan je yg pegi

dewajiwa berkata...

jom boikot jom.
buat badge kat blog masing2. boikot "Liga Borjois Malaysia".

FAK.

nyzm berkata...

Tau takpa, kenapa takda liga bawah 12 tahun? bawah 16 tahun? 18, 20?

Aku dulu nak main bola dekat padang sekolah pun pak guard halau, macam mana budak-budak nak main

sufianahmad86 berkata...

aku setuju tang nyzm cakap men bola kat sekolah pak gad halau...

agaknya die ingat kita kat padang melancap beramai2 kot..tu yng tak bagi..

damn!

scootrulez77 berkata...

sufianahmad86,
mcm ada experience je? ko sekolah SDAR ke dulu miahahaha..lawak je bro, jgn maree.

R.K berkata...

aku ade pasang impian untuk tubuh kelab sendiri.
tapi jauh lagi ke depan...
30 tahun lagi??
bukan sikit punya wang ho.

namakasiklainkalibolehtak berkata...

dakwat biru yang membulatkan nama pahang tu membentuk gambar apakah?

nami o fish berkata...

to r.k:

kita boleh tubuhkan liga sendiri sebenarnya.cuma kita perlukan organisasi masyarakat.contoh daerah cheras boleh tubuhkan Cheras United,Kajang boleh tubuhkan Kajang Rovers..etc.

Dari mana nak dapat duit?Dari peminat bola sepak itu sendiri.

Macam di England,dulu sebelum zaman Abramovich atau Malcolm Glazer,peminat-peminat bolasepak di kawasan setempat mengumpul duit untuk membuat kelab bolasepak sendiri dan membeli tanah untuk stadium.

Sudah Tiba Masanya.

jangan harapkan menteri besar atau kerusi kuning lagi.kita yang janakan ekonomi malaysia ni,kita boleh buat.aku yakin.

fikiranlicin berkata...

Boalsepak? liga? apakah ini? gua cuma tau Football dan BPL saje....

Izzat berkata...

yes... aku pon rase cuma tggal boikot ngan tunjuk perasaan jer jalan tunggal yg tinggal, utk tunjukkan kuasa rakyat yg kita ada, of course kena buat secara aman (alamak, abis ler ISA carik aku pasnie...) ler...huhu

Like the time when Malayan Union being suggest dulu, sejarah (sejarah lagik!) mengatakan, kalo bkn kerana rakyat protes, kerabat hmpir sajer ikut jer telunjuk penjajah... kot2 kena wat gitu baru ler perubahan drastik dlm kepimpinan FA(r)M(ville) akan berubah kot...

tp, kalo nk berjaya dlm pemboikotan nie, kena r bwat dlm skala besar2an, huhu <--juz kidding (takut ade org ISA baca, huhu)

tp sbenarnye byk lg cara utk FA(r)M(ville) nie memperbaik keadaan, if only they just LISTEN...

(utk mereka yg post komen address kpd saya, espcially dlm post sukan SEA tu, saya kire komen nie menjawabye one and for all, huhu...)


-when everything has failed, we, the people will NOT!!-

FreeMen berkata...

salah satu sbbnya aku x layan langsung bola malaysia.

its a total joke. a bloody moron.

Redz da Tsar berkata...

Aku memang tunggu komen mende nie dari Sokernet...

Serius aku seorang PAHANG dan penyokong PAHANG, dan walaupun begitu, aku tetap takkan menyokong tidakan FAM membenarkan Pahang bermain dalam Liga Super... Ini macam pilih kasih dan jelas sekali mempermainkan kelab lain...

Kalau main hebat takpe jugak, atau kalah sebab kapal terbang bawak player Pahang terhempas takpe la... Ini sebab kalah memang tak reti main...

Huh...

eddie dewanaga berkata...

kita semua rakyat malaysia setuju dengan isu ini... biarpun dari kem yg berbeza, tapi semua kecewa dgn mutu bolasepak dan pengurusannya...

liga semi pro dan dunhill benar2 zaman gemilang kita, setuju tak!!

semua orang happy, 7 ringgit masuk stadium pun takde hal, semua stadium penuh, yg keja shift malam turut dengar walkman untuk siaran langsung dari radio negeri masing2.

free berkata...

kaeh walopun orang pahang tok setuju gini, tapi nok wat gone, sultan bolo oghang pahang jugok haha

aranhellstorm berkata...

free nih org lepih ke org pipiyapong? hahahhaa...

kan aku dah komen dari entri sukan sea lepas... liga tempatan jadi bahan lawak, team kebangsaan macam badut kat tgh padang...

aku baca link ke berita harian tadi, Che Mat Jusoh'chai' cakap:

"Apabila kita susun balik Liga Perdana, kita mendapati Pahang menduduki tempat teratas. Tuanku (Sultan Ahmad Shah) awal-awal berkata bahawa dia tidak mahu dilihat sebagai pilih kasih.

"Keputusan ini diambil berdasarkan majoriti ahli majlis,"

...penuh dengan ass licker dekat dalam FAM, dan orang yang bontot kena jilat tu plak dah tak boleh fikir panjang, sebab dah syok sangat bontot kena jilat sampai air naik kepala.

kalau Sokernet boleh gerak satu protes ke jalan, memang gua sendiri akan jilat bontot Pipiyapong, Lucius dan semua2 co-editor Sokernet nihh..

FAM - Full of Assholes and Morons

fAtaH berkata...

negeri sultan bola tu x pyh risau la kalu dpt tmpat tercorot dlm liga super..mmg confirm akan terus d liga super jgk..
gua rasa FAM pun da dpt rasakan yg bola sepak Malaysia ni da xde harapan.pasaltu dorg buat joke.hahaha

midii berkata...

haha
asal tanda pahang tu cam berbentuk lucah

tintaku berkata...

koi ni dulu penyokong pahang...tapi skang dah tak kenal sorang pun pemain pahang...bagilah chan pahang main liga bawah lak...dah liga atas asyik kalah jer...kalau liga perdana moga2 memang sokmo jadi penyokong ramai dtg stadium...bila liga super kalah sokmo...jadi goner?

Besi Karat berkata...

boikot je la liga sarkis ni.

pakkordi berkata...

Terer gak staf USM ni..

Ni "con" pemerintahan beraja. Isu bola ni tip of the iceberg aje geng. Apa2 hal pun, liverpool akan lanyak arsewho weekend ni. Minta mahap in advance.

FIRZA berkata...

malaysia ada liga lagi ke...?

keh tak stuju mnde2 bodoh mcm ni.......buat apa ade sistem kalau sistem yg dh dibuat tu pun gatal tangan ubah lagi......tak tau plok keh FAM ni bodoh gile........bodo x 8juta.......

mizu_sama berkata...

pp pun x berani nk bekap...kasihan tul

Sang Pemimpi berkata...

jom woi turun demo kat jalanraya tuntut perubahan FAM...dorg nih nak kene gegar baru tersedar..Jom gunakan kuasa rakyat untuk merevolusikan bolasepak Malaysia...

Redz da Tsar berkata...

Hehe... glory~

Alke berkata...

aku rase memang nak kena buat sesuatu la....kena turun jala ka, kena pakai lilit tangan warna-warni ke, tampal sticker kat kete, watever la yang boleh dibuat, reformasi or revolusi, asalkan Full of Asshole and Morons (FAM) ni berubah atau ditutup terus!!! memang sial!!

ayobkelubi berkata...

memang sungguh cilake bila baca suratkhabar.

masa selangor jatuh dulu,ada kisah nak kekalkan status elit ke apa bagai?.

di suruh gak selangor main liga bawah. ambik kau, menang liga tu dengan piala malaysia sekali selangor tapau.

bak kata nami o fish : sudah tiba masanya.

sokernet : nak buat demonstrasi jalanan tak?.

sangat-sangat berat sebelah!.

bak

dingin berkata...

Aranhell, akku tak rela bontot aku dijilat.
btw, aku sokong pendapat ko selain jilat bontot tu.

ChesterChaz berkata...

adehlaaa..
aku rase liga bola kt malaysia ni jatuh bila sponsor dari dunhill dan syarikat2 rokok diboikot..
korang rase ader faktor ke bende tu ek..

FAM tu mmg sah2 laa.. elok jadikan FAM ni parti politik jer laa.. hakkeettuuiihhhh

dewajiwa berkata...

takkan takde blogger yang keje kat FAM?
tak berani mau komen kaa?

FAK FAM.

MOFASAD berkata...

orang berkuasa....

apabila kita menyokong kelab luar...

mereka kata kita tidak merdeka kerana kita di kawal minda orang asing

tapi..

berita semlam memang mengejutkan malaysia... mungkin bak kata najib... 1malaysia...

ada logik jugak kn???

boleh fahamkn??

------------------------------------------------

apabila sesuatu jawatankuasa dipegang orang tidak seperti kita...

mereka berhak berkata apa sahaja..


kau buat itu... kita akan buat...

kau buat ini... kita akan buat...

mereka hanya berkuasa di dunia hijau ini(2012? boleh terjadi x)

tapi...

yang sebenarnya berkuasa hanya NYA....

ss berkata...

kite wat revolusi la..bom FAM tu..ng sume penjilat bontot...kcewa siot..igtkn ble la p tgk mesia maen kat world cup...kalo camni la keadaannya mmg patot bubarkan je liga2 bola kat mesia ni....wat rugi duet rakyat je..org yg kat ats aka phak pengurusan sume bodoh2 belake...patot sultan bola tu berambus ar..tak layak lgsng..org yg pgg FAM bkn org bola yg betol tp hanye penjilat bontot...bile org cam arwah dato ahmad basri akil bg pendapat yg tak sedap didengar teros ban..tak ke bodo..so ramai2 la kita anggap mesia ni takde persatuan bola..

Bed Crew berkata...

FAAAAKKK FAM .. kalau negeri lain ... sampai ke liga FAM dihumbannya ..... FAKKK FAAKKK FAKKK FAAAKK FAKKK FAKKK FAKKKKK ... ( mari kita semua FAK FAM ... ( Cukup 40 X , mahu jadi nyer nihhh)

R.K berkata...

to nami :
ya betul wang boleh dapat dari peminat bola.
TAPI ironinya penduduk Malaysia, bila dia labur, dia nak bahagian.
nak tadbir la,
nak coaching la,
nak main la,
nak tender buat stadium la,
nak tender katering la,
nak tapak beniaga free la,
sume ni yang susah nak diubah.

bayangkan kalau dorang nak labur, then nipis-nipis mintak anak dia main, padahal layak jadi buat air milo je, tu pun tak sedap. kalau tak ambil jadi pemain, nanti mula la macam-macam ..

ia sedikit susah sebab ia kelab dari kemasyarakatan. nak start buat kena la juga jaga hubungan sosial kemasyarakatan bukan?

nami o fish berkata...

Satu hari aku ingin menjemput kalian semua,kita pergi lepak satu tempat,discuss untuk satu kelab bolasepak baru tanpa naungan FAM.

Wakil Cheras,wakil Kajang,wakil Petaling ataupun sesiapa sahaja - hantar wakil dan kita buat kelab bolasepak peringkat Lembah Kelang dulu.Padang - kita pakai padang awam taman perumahan kita dulu.

kita buat Liga kita sendiri.lepas tu mana-mana yang nak tubuhkan kelab - kita dorong dan sokong.

tentang hadiah kemenangan,yang tu nanti dulu.yang penting orang kampung or orang taman,ramai-ramai gather duit,fikir colour jersi warna apa,cari padang dan meriahkan permainan ini.

kalau sesiapa rasa ini idea bodoh,silakan mengharap sultan bola berbuat sesuatu.yang rasa something has to be done,buat yang ni.

merungut sahaja tak kemana,action must to be done.

jom kita buat kelab dan liga bola kita sendiri!just like masa mula-mula england tubuhkan FA - datang dari rakyat marhein bawahan sendiri.

nami o fish berkata...

to r.k:

bila semuanya dah ditadbir oleh seluruh masyarakat,orang nak bising-bising nak buat milo ke,nak jadi coach ke ape - kena tanya semua orang dulu.

masyarakat yang pilih - bukan perseorangan.

tentang hubungan kemasyarakatan tu,itu boleh dipupuk dengan bolasepak ni.weh,kita kat sini nak tubuhkan kelab bolasepak bukan nak buat keuntungan atas benda ni.

kang ada nak tender ke nak ape ke,bukan kat sini.yang penting kita mulakan dulu.

aku faham persoalan nko - tapi kalau kita boleh atasi ni semua,kita boleh buat.aku yakin.

daripada kita asyik minat man u atau chelsea atau liverpool,daripada dok sembang sejarah orang - baik kita sendiri yang cipta sejarah tu.

kewangan - kita mulakan apa yang ada dulu.penduduk cheras ada berapa?kalau kutip sorang seringgit dah boleh dah.penduduk kajang ada berapa?penduduk puchong?gombak,kelang?

janganlah asyik nak harapkan kerusi kuning atau pak korporat je sponsor.mulakan inisiatif.

aku dah fikirkan benda ni dah lama dah.tapi orang malaysia - lebih banyak fikirkan masalah dari peluang.

sebab aku dah xnak harapkan lagi Full of Arsehole Morons ni lagi.dah tu,takkan asik nak mengharap BPL je?

kitalah - orang-orang yang mahukan perubahan.

dan kita boleh lakukan.

siapa nak start perbincangan ni?

Mr. Shcomey™ berkata...

betul dah cadangan nami tu.tp revolusi kena ada sokongan rakyat.dan medium kita sbnarnya masih tak cukup. kita perlu sebarkan permikiran kita dulu baru buat sesuatu. kalau tak, kurang dapat sambutan kerana yang terlibat hanya orang2 yang berkaitan dengan sokernet je.

apa kata, kita mulakan tulisan2 yang pedas di akhbar.medium yang ada ialah forum2 di utusan,metro,bharian,sinar harian,star(kalau ada). walaupun kita tahu ada besar kemungkinan tulisan kita tidak disiarkan,tp apa salahnya mencuba kan?
kita juga mulakan atau kalau dah wujud,tambahkan la group2 di laman2 sosial contohnya facebook,tarik lagi golongan2 yang protes pasal ni.kita sebarkan seluas mungkin.kumpulkan seramai boleh..mulakan revolusi bolasepak malaysia!

p/s: sebarang perbincangan/perhimpunan/piket, tolong jangan libatkan ahli2 politik tidak kira lah haluan kanan atau kiri.kita buat sendiri je!

Andy ionian Zickler berkata...

aku setuju ngan korang.. nanti aku hantar wakil dari tempat aku.. FC Internazionale Gombak , hahahah

gascoigne berkata...

...Selain dari itu, sebagai peminat bola. antara tanggungjawab kita adalah pergi menonton bola di Stadium.

ceriakan balik bola kita. Itu yan paling mudah dan lebih banyak membantu.

Ini aku tak rasa mustahil. kerana kalau kau peminat EPL, bola on weekend biasanya start at 10....dan bola tempatan start at 8.30. sO takde alasan korang tak boleh support.

Jangan nak tengok bola bila time final je....

feroz_sulaiman berkata...

x menghairan kan langsung...cuma kali nih keadaan sama dengan ;

slangor suatu ketika tercorot..tapi 7 orang playernya di panggil untuk mewakili skuad kebangsaan...

penah jugak liga super mempunyai jumlah pasukan dalam angka ganjil...entah macam mana diorang rotate bagi jumlah perlawanan fair aku x tau la...tapi suspek..nak selamatkan pasukan2 pilihan daripada terjerumus ke liga perdana...

bola malaysia dah bleh agak...so baik kita gaduh pasal bola antarabangsa...

contohnya..minggu depan fan arsenal nak gadoh ngan fan liverpool la...

Melayu Republik berkata...

sultan pahang dah gila kuasa, nyanyuk.

boleh tak aku cakap macam gitu???

macha_sezs berkata...

sokong!

Khairul berkata...

buat aku menyampah lagi dengan bola malaysia.
sial!

nami o fish berkata...

so,bila mahu start discussion?

aku kalau nkoram ok,aku okay jer..

kalau tak kita start,sape lagi?

tapi kalau still nak harapkan FAM,teruskan.

yang nak jadi warga england tanpa passport pun boleh teruskan jugak.

pjoe berkata...

kelantan pernah je main liga FAM
tak kecoh pun
LOL

MR berkata...

Try buat fans profile dalam Facebook tu.
Cuba tengok ni. Facebook memang medium terbaik punya.

FeRoZ SuLaiMaN berkata...

klantan x penah power...nak kecoh wat per...

R.K berkata...

ok nami,
first thing kita kene sebarkan dulu 'fahaman' ni. medium terbaik adalah laman sosial. aku sokong kalau buat pakai fesbuk. sbb worldwide dan app yang mudah serta tak meleret.
kite tengok dulu sapot macammana. takkan nak buat sorang-sorang.
bagi nama grup yang pedas-pedas

1more, fesbuk juga ade cause and quiz and vote.

kalau satu masa, gempar seket pasal org ta suke bush.
kite tengok kerajaan alert tak kalau ade kuiz
"sultan bola patut letak jawatan"
"FAM pencacai wang"
"KJ kaki bangku tak layak jadi naib FAM"

macammana?

nami o fish berkata...

aku ingat nak buat group mukabuku "kumpul 100,000 orang yang mahu Sultan Bola Letak Jawatan" hahaha,amacam?

MR berkata...

hah, kalau dah buat bgi link.

ss berkata...

wat je bro..mst ramai pnye..ak sggop lakukan ape saje demi bola sepak mesia..chewah..hehe

Hidemichi berkata...

Kalau kita buat konsortium lalu tubuh kelab yang dihasilkan oleh peminat2 bola. Kemudian dari kelab-kelab yang bersekutu dilahirkan pula liga. Maka tuntutan untuk bina stadium pasti datang.

Cabarannya...nak dapatkan kelulusan!

Kiri kanan depan belakang...ada je depa ni.

nami o fish berkata...

mr:masalahnya aku buta facebook.aku kalau myspace aku reti la..siapa reti buat?

aku terkial-kial cari button nak buat group..

ss:tu la,aku terkial-kial ni.

hidemichi:slow2 dulu,yang lain kita akan usahakan bersama.

yang penting kita buat dulu..

Ilmi Ahmad berkata...

aku pelik...
w/pun slalunya mesti ada 'persengketaan' antra fan2 sokernet nih. tp bila masuk je bab bola sepak malaysia, eik.. mcm bsatu padu la plak. hoho. tp apa2 pun bagus.. sbb dlm hal2 ni mmg xde benda yg nk diseterukan pun.
tp mmg betul bro. mslh kemelesetan bola sepak malaysia ni bkn sbb player @ coach. tp sbb pengurusan. especially FAM & 'org2 besau' sekalian.

canda berkata...

salam kenal...

blog awak keren,saye suke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...