ANDA SEDANG MEMBACA

47

Sekilas Sukan SEA

Pipiyapong Abdillah Hamzah Isnin, Disember 07, 2009
Malaysia 0 - 14 Thailand
Malaysia 0 - 8 Vietnam

Tak ada la teruk sangat gua rasa. Diorang mana pernah main MSSD bawah 12 tahun. Tak macam tu?

47 Ulasan:

Sang Pemimpi berkata...

elok sgt la tuh.Yg laki lak nak emo plak(bak kata Lucius)..Dah kalah buat cara kalah..bodo betul zaquan adha..

gohku berkata...

Seperti yg dijangka kekalahan oleh team Malaysia.. Dan seperti biasa alasan yg sama akan dibagi tiap2 tahun setiap kali kalah. Yg nyatanya MALAYSIA bukan lah kuasa bolasepak asia tenggara dan menjadi pasukan belasahan ... dah terBUKTI!!! nak cakap camner lagik...

Mr. Shcomey™ berkata...

aku rase mmg patot la zaquan adha tu nak emo..pengadil cam balaci kot..kne tonton game tu la baru taw cmne..

nami o fish berkata...

pasukan bola sepak MALAYSIA.

kaya dengan sejarah.

pernah layak ke olimpik munich 72 dan moscow 80.

pernah menewaskan arsenal 2-1 dengan allahyarham mokhtar dahari menyepak bola 30 meter dari padang.

pernah seri 1-1 dengan argentina yang ketika itu juara dunia(tahun 88).

tapi bak kata lucy,kaya dengan sejarah tak bermakna apa-apa.

betul tak?

Izzat berkata...

at least History can inspire, and what matter the most is, it can be repeated!

-have faith-

ymn berkata...

izzat ..like u words.

nurain berkata...

huuu..sejarah mingkin berulang, bak kate newboys.faith and usaha.

nami o fish sangat cynical..

nami o fish berkata...

to izzat:

do they INSPIRE with our rich history?

hahahaha...

masa berlalu,hidup mesti mau jalan.tak guna melabon bercerita tentang sejarah kalau kekalutan SEKARANG tak diselesaikan.

to nurain:sorry but I must admit,I read history books but I believe in futurism.What's past is past.History might fascinating,but not inspiring for me.

Redz da Tsar berkata...

Sejarah mungkin boleh memberi inspirasi, tetapi apakah dalam kes ini sejarah itu berguna sebagai inspirasi? Kalau berguna, masakan Malaysia boleh kalah dengan Vietnam dan masakan Liverpool kemarau EPL selama 20 tahun?

Sejarah tetap sejarah... Sejarah akan berulang, jika dan hanya jika usaha ke arah itu dilakukan, tambah dengan keadaan semasa yang hampir menyerupai sejarah itu...

Sokog Nami~

korn_not berkata...

rileklaa bang.. Malaysia ade 2 game lagi.. janganla pesimis sangat..

Encik Bebo berkata...

sejarah sejarah sejarah..balik balik sejarah.

tapi...lebih baik ada banyak sejarah daripada takde sejarah.

some teams are great because of their history but there are a few (or maybe just one) who are now called big/great/giant simply because they are rich and won a few cups recently.their fans hate it when other people talk about history because their team simply got none!

aswe messy berkata...

siapa yang melupakan sejarah pasti akan mengulanginya bak kate herodetus....
jom ah kite lupekan sejarah bola sepak malaysia.....
mane tau kot kot berhasil.. haha

Saed Ramadhan berkata...

bosan ar sejarah..

tukar subjek matematik plak la..

a, 11-0 = 11

b, 1-3 = -2

maka, (a+b), 11+(-)2 = 9

dalam angka positif lagi, harap kita semua berfikiran yang sama.

zeidalqadri berkata...

Khairy Jamaludin, Timbalan Presiden FAM dengan pantas menyatakan bahawa pasukan bolasepak wanita Malaysia akan terus dilarang daripada mengambil bahagian dalam sebarang kejohanan di peringkat antarabangsa atas alasan bikin malu sahaja.

Bak kata pipi, mereka ini tak pernah main di peringkat MSSD. Sedangkan yang main di semua peringkat daripada MSSD hingga MSSM dan berjaya mengangkut artis tempatan pun hampir-hampir menghenyak botol berisi air oren ke muka pengadil dan dihenyak tidak putus-putus pada tahap memalukan dan menghabiskan duit cukai yang saya bayar, apatah lagi yang sekadar dipilih secara boleh dikatakan rambang ini?

Saya tidak pernah menyokong ahli politik sebagai tunjang pembangunan sukan negara dan saya sayang wanita.

Izzat berkata...

first of all, inspired by history doesn't apply JUST for the national team (Assoc, management, and players), it should inspire us all...

mgkin dh ramai sgt Liverpool haters smpai perkataan 'sejarah' dh jadik cam taboo plak kt masyarakat sokernet nie, tp lupakan perkara tu sejenak, aku bkn penyokong Liverpool, bahkan amat sebaliknya, aku minat Man Utd (pon pasukan penuh sejarah, dan masih sentiasa mencipta sejarah baru...)

Antara (aku tulis 'antara', so kita harus faham, byk lg faktor2 lain) yg menjurus kpd kemerosotan bola sepak adalah benda2 mudah seperti sokongan peminat dan rakyat Malaysia itu sdiri. kita kata kita sudah pergi stadium, jerit2, bakar2 mercun (dan kerusi) sbg tanda sokongan, tetapi, kalo nk maju, lebih dari itu diperlukan, spt saudara Lucy, die menulis dlm blog, dan minta disebarkan, kerana itu dlm bidang kuasa/kemampuan bliau, byk lg pihak memberi sokongan/sumbangan dari pelbagai segi...

apa pula sumbangan yg mampu kita berikan? Kita bukan dari kerabat sultan bola atau politikus haluan kanan yg besar pengaruhnya, jadi, apa yg kita bleh buat?? sokongan, my dear friends, ialah dari segala aspek, menggalakkan perkembangan pemain2 muda dari umur seawal 7 tahun lg contohnya, dgn memberi sokongan fizikal dan mental adalah salah satu cara, bagaimana? first, jika kita ada anak,anak saudara, adik, hatta anak jiran sekalipun, jika mereka minat dlm sukan ini, boleh lah kita support diorg dgn membeli bola sepak sempena hadiah hari jadi, contohnya, belanja tgk game2 bola yg best (international games, conthnya), atau yg paling mudah, nasihat mengenai bagaimana sukan bola sepak itu sebenarnya, secara khusus, atau apa itu sukan secara am...

ambik contoh negara-negara lain, apabila mereka mengisytiharkan bola sepak sebagai sukan no 1 diorg, diorg bkn sekadar declare mulut jer... diorg ambik langkah2 proaktif ke arahnya, target ke World Cup dlm tempoh 10-20 tahun kemudiannya, dan yg pasti, aspirasi sesiapa shj yg memulakan langkah tersebut, disambut baik rakyat diorg, dan mereka berusaha ke arah itu, parents, akan menerapkan minat kepada anak2 diorg, Gamen, bg biasiswa, sekolah/akademi bola tumbuh bagai cendawan pas hujan. etc. etc...

what I've tried to say is, bila FAM kata Malaysia target masuk WC 2018, berapa orangkah dari kita semua beranggapan bahawa ia satu target yg xmustahil, dan berapa ramaikah pula dari kita yg terus gelak tertonggeng2 dek tak tahan dgn 'lawak' FAM itu?? tepuk dahi, tny, well...sejarah!

berapakah umur Pele semasa bliau mengejutkan pentas dunia? berapa umur CRon ketika bliau ditemui oleh Man Utd? Berapa umur Messi ketika diangkat menjadi pemenang Ballon D'Or? Berapa umur Torres ketika bliau mula menendang bola?? dan apa yg kita bgtahu bdk2 kita yg bercita-cita nk jadi player Professional??

can anyone guess how Nicol could be a no 1 in women squash, and stay there up till today, even though she's a Malaysian??

we have the talent, we just lack the right mentallity, and history have taught us, when everything has failed, we, the people will NOT!!

p/s: Khairi tu mmg bangang, mabuk todi agaknye...

extra: Sukan no 1 Korea ialah Taekwondo, yet diorg dh byk kali masuk WC, kita, silat pon tergapai2 nk menang 2 emas, ape barang?<---pinjam ayat sape ntah, lupa (read somewhere, huhu)

Extra 2: Luis Fabiano kata, kt Brazil, hadiah pertama yg diberi kpd bdk2/bayi lelaki ialah bola sepak...

Izzat berkata...

owh... btw, komen saya di atas tidak bertujuan menghentam sesiapa (kecuali Khairi), just to put things in perspective...

-have faith, have a nice day-

Besi Karat berkata...

kalah 14-0 pun dikira sejarah gak kan.

goonerish berkata...

Aku ingat semalam yang tolak2 pengadil tu Lucius

Rupanya Zaquan Adha


"Pengadil punya pasal kami kalah"- Player Mesia


"Manchester City akhirnya berjaya melakukan sesuatu yang gagal dilakukan oleh Arsenal dalam 3 perlawanan menentang Chelsea sebelum ini, iaitu menundukkan The Blues.

Ini tidak menghairankan kerana Arsenal sendiri sebelum ini kalah dalam 2 perlawanan mereka menentang Manchester City." - Lucius



Bunyi macam nak sama aje....hihihiih

Abu berkata...

Lucius , kami perlukan komen anda tentang "PAHANG NAIK LIGA SUPER !!!"

Point of View berkata...

@goonerish, yang sama antara ayat zaquan dengan ayat lucius perkatan kalah je bai. kalau nak kira mesej memang tak sama langsung bai. zaquan salahkan pengadil, lucius tak salahkan pengadil pun. lu memang gooner la...

@abu, gua rasa bukan lucy yang patut komen kot, tapi pipiyapong sebab dia budak lipis

ChesterChaz berkata...

sungguh terisi minda baca komen dari izzat tuh...
u go bro..

(aku sokong kondeman ko ke atas khairy tuh..hehe)

mdikhqoi berkata...

BOLA. tak kirer menang 11-0 ATAU kalah 3-1.. Kalah tetap Kalah dan Menang tetap Menang... Lainlah kalau ada kirer agregat. Masalahnya, Baru menang dengan negeri yang baru merdeka dari Indon 11-0, kita dh riak, macam takde hari esok.. now dah kalah plak ngn Vietnam.
Sohai betul

aranhellstorm berkata...

dah berbuih mulut bercerita, melabon, mengutuk, mengeji, memberi pendapat, memerah otak, brainstorming tentang apa yang tak kena dengan malaysian football ni dari zaman aku sekolah dulu sampai la dah beranak pinak.

letih beb, letih... selagi team dlm football league kita tak boleh cari duit sendiri, selagi FAM tak buat total make over, selagi mengharap orang parti politik memimpin organisasi berkaitan bola, selagi tak ada penghantaran keluar player2 muda kita main kat liga luar selain liga M dlm skala besar, dan bermacam selagi-selagi lah...

selagi tu la football scene kita tak ke mana. Liga tempatan jadi bahan lawak, team kebangsaan jadi badut kat tgh padang.

World Cup 2018? My arse.

aranhellstorm berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Gorgon Kuning berkata...

Sukan bila dah dicampur ngan politik, mcm tu la jadinya. Orang lain makin improved, kita makin ke bawah.

Nasib ko le rakyat malaysia...

gascoigne berkata...

yg bagi pompuan main bola tu buat ape....
Bola ni game kotey je ok!

pakkordi berkata...

Pompuan dok umah jaga anak aje..

Yopiscky berkata...

aku sokong abu n point of view..
pipi..lu tolong komen sket tindakan sultan bola 'selamatkan' pahang tu haha

dikwahab berkata...

pembudayaan rempit dah menular di sokernet. harap pihak pentadbiran prihatin dengan komen berbau seksis oleh gascoigne dan pakkordi di atas.

dah namanya bolasepak wanita, memanglah diberi perempuan yang main. yang main untuk thailand dan vietnam pun perempuan juga tu. silapnya kali ni pasukan bolasepak wanita kita dah macam pasukan lelaki. padahal tahun 1995 kat chiang mai dulu rilek je bawa balik pingat perak.

nak cakap sukan ni sukan kote, seluruh dunia bersepah dah perempuan main bolasepak. nak cakap perempuan kena duduk rumah jaga anak je, berapa juta wanita malaysia yang kerja untuk tolong suami sara keluarga?

respek sikit la kat kaum sejenis emak korang, kakak korang, adik perempuan korang, isteri korang atau girlfriend korang. pastu respek sikit la kat sokernet, memang la laman satira bolasepak tapi jangan la keluar komen seksis, perkauman, bangsat, bontot, bodoh apa semua. apa barang dude?

SFB berkata...

huhu.. 'panas' manjang komen2 sokernet ni...

gascoigne berkata...

haha emo plak dikwahab ni...kakak korang, adik perempuan korang, bangsat,bontot, bodoh semua dia keluar ni hahah....marah giler dia....

Oh Me berkata...

Wahab ni emo....mesti penyokong Arsenal ni.

Izzat berkata...

yg wakil Malaysia dlm Taekwondo utk Olimpik pon pompuan jgk... huhu

oni berkata...

gua nak bungwahab gak. ape nak jadi, jadi le...

Andy ionian Zickler berkata...

Corrupt gile kot FAM ngong, padehal talent banyak kat Malaysia ni. Contohnye membe aku yang lagi gempak daripada Zaquan Adha. Dia kerje kat Giant jer selama 4 tahun, pastu dia jadi mat rempit, pastu dia main bohsia, dia men ganja, tuptap masuk Jail, skang ni penyamun/peragut. Padehal dulu men bola sama-sama, kalau ade medium untuk budak-budak lepasan sekolah yang tak mendapat tempat di IPT ni men bola pon bagus jugak. Kat tempat aku takde! taktau la kalau tempat korang dah ade. ok la kan daripada merepek tak tentu arah..

still keep our flag flying high

pakkordi berkata...

Member gua main bola macam rivaldo, sekarang pi kerja bawak kapcai aje. Still main bola macam rivaldo, cuma dah dimamah usia.

Sorry lah statement gua yang berbaur chauvinist, tapi itu kenyataan yang tak dapat disangkal.

-peace-

R.K berkata...

pemandangan stended la..
selagi wujud sultan bola.
Malaysia lack of players.
sebab apa? sebab
Malaysia lack of clubs.
sebab apa? sebab
malaysia lack of divisions of league
Sebab apa? sebab
FAM diterajui oleh mereka yang hanya pandai cakap. dan cakap.
Sebab apa?

Cicadasx berkata...

Malaysia mempunyai infrastruktur kelas pertama
Tetapi mentaliti kelas ketiga
-Tun Dr Mahathir-

Komen Pakkordi n gascoine menyokong kenyataan di atas
Hormat sikit sesama manusia
Maaf kalau menyinggung

Btw bagus gak skaud lelaki tu emo pas kalah
Sbb that shows that they still care
Ade semangat lagi
Dari pas kalah senyum gelak2 minum air lg bengang.

gascoigne berkata...

Betullah gua cakap...bagi pompuan yang tak tahu main bola buat apa nak dihantar jauh2 nak main bola? hantar ke sukan SEA tu pakai duit rakyat....So kalau main bola tak serius, buat apa nak spend duit hantar.
Kalau kalah 1-0 ke oklah jugak....ni 14-0. Jauh sangat tu beb. Macam tak prepare lansung.

NI bukannya statement nak singgung sape2..ni kenyataan...

Ho ho.

Abis tu yg singgung KJ tu takde plak kena sound.
Tu lagi seharusnya dianggap menyinggung..sebab lebih direct pada individu.

syairi berkata...

pahang berjaya meneruskan rekod cemerlang dgn terus bermain liga super...tahniah FAM..

dewajiwa berkata...

bernas juga komen Pakatan-Wahab (Bungwahub mana?) tu. aku suka point pasal kegemilangan '95 dulu dibandingkan dengan sekarang. nampak sangat corrupt team wanita sampaikan jadi pasukan lauk.

Izzat, good points lah beb.
buat satu entri lengkap pastu email kat Sokernet. seronok baca idea bernas.

Gorgon Kuning berkata...

Sedikit respon untuk Izzat,

Merujuk petikan "...bila FAM kata Malaysia target masuk WC 2018, berapa orangkah dari kita semua beranggapan bahawa ia satu target yg xmustahil, dan berapa ramaikah pula dari kita yg terus gelak tertonggeng2 dek tak tahan dgn 'lawak' FAM itu??..."

Aku rasa la kan orang ketawa tertonggeng2 sebab org dah faham sgt FAM cuma bermain kata-kata. nak menyedapkan hati orang malaysia.

Nak target dan cakap banyak boleh tapi apa tindakan FAM lepas buat pengumuman tersebut. Nothing bro! FAM tetap dipimpin orang yang sama (baca: sengal), mentaliti yang sama, cuma nama masing-masing yang berbeza. Ada FAM buat format baru liga atau apa-apa yang signifikan selepas pengumuman WC 2018? Sebab itu orang gelak je angan-angan Mat Jenin FAM tu.

Cuba lepas FAM buat pengumuman tu, FAM amik tindakan yang menampakkan kesungguhan mereka. Contoh koman rombak balik orang-orang atasan FAM. Letak la orang yang betul-betul arif tentang bola dan pengurusan bola sepak. Bukannya yang jenis tahu main telur je. Tengok balik format liga, ubah mana yang patut.

Aku rasa dah berbuih orang komen pasal format liga kat Malaysia ni tapi FAM buat pekak badak. Alih-alih pasukan pipiyapong boleh main dalam Liga Super pulak. Cinabeng!!

Jika FAM ambil langkah2 yang sepatutnya (seperti dua contoh mudah di atas) dan rakyat Malaysia sudah merasakan akan kesungguhan FAM, rakyat akan bagi sokongan sama untuk memajukan bola sepak. Rakyat akan sama-sama bangun. Siapa tak bangga bhai tengok malaysia main kat world cup. siapa tak kembang hidung melihat malaysia vs brazil di WC.

Pokok pangkalnya FAM kena mulakan perubahan. Jika duk masih dalam kelompok tongong yang ada sekarang, memang semua gelak la kalau duk cakap pasal WC. Sukan Sea pun tak lepas, ada hati mimpi WC.

Lagi satu, polisi pendidikan sekarang x menekankan ko-kurikulum bro. Semua nak kira A je. Macam robot.Masa aku sekolah rendah dulu, kalo ada game yang main kat sekolah tak kiralah bola sepak ke, bola tampar ke, bola baling ke, boleh kata satu sekolah turun bagi sokongan. Cikgu2 tak mengajar haritu. bukannya selalu. paling tidak 2 x je setahun. Skang ni jangan harap. Semua diprogramkan untuk dapat berjuta-juta bilangan A. mungkin kementerian sudah mendapat hidayah sekarang ni dan baru nak review balik benda ni. Tongong!

Banyak lagi rasa nak bebel ni tapi brentila dulu. Tensen juga banyak2.kehkeh..

ayob berkata...

tapi mak aku, kakak aku, nenek aku tak main bola sepak.

The 4 berkata...

"kami sengaja buat kalah " kata rajagopal

TAF berkata...

member aku maen mcm messi...tapi skang dy score dgn bini dy jek..bini dy pun dh terer assist

pakkordi berkata...

Arsewho?//

Tipu Tapi Benar (TTB) berkata...

Sembang kencang di sini tidaklah berapa membuahkan hasil.

adalah baik sekiranya anda semua menghantar segala kritikan dan komen anda kepada media dan FAM supaya mereka semua dapat mengetahui apa yang terbuku di hati peminat bolasepak.

Tapi bakar kerusi di stadium baru berbaloi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...