ANDA SEDANG MEMBACA

48

Malaysia 2-1 Thailand

Pipiyapong Abdillah Hamzah Jumaat, Disember 11, 2009
Skuad bola sepak negara kembali semula ke landasan untuk memburu pingat emas Sukan SEA apabila menang di dalam perlawanan penentuan kumpulan A menentang juara 8 kali, Thailand tadi. Thailand mendahului pada awal separuh masa kedua melalui tendangan percuma Arthit Sunthornpit. Namun begitu Malaysia berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-81 oleh pemain entah apa nama. Kalau 20 tahun lepas mungkin gua kenal.

Selepas itu, perlawanan berlangsung dengan rancak dan penuh aksi-aksi bertaraf dunia. Malaysia sentiasa menyerang dengan hantaran tepat seperti pemain-pemain Arsenal (gua tak tengok pun sebenarnya). Malang sekali, Thailand yang hanya perlu mendapatkan keputusan seri untuk layak ke separuh akhir akhirnya dibolosi lagi pada masa kecederaan hasil jaringan mamat Malaysia yang gua tak tahu juga namanya. Keputusannya, Malaysia layak ke separuh akhir bersama-sama Vietnam apabila mengumpul 9 mata di dalam kumpulan A.

Macam mana pun, kita tengok sajalah separuh akhir nanti macam mana. Kalau tak menang, kita merusuh balik macam biasa. Orait?


Ramalan Liverpool - Arsenal
Perlawanan menentang pasukan Big 7 Europa ni gua tak payah risau. Jadi gua ramal Arsenal menang 9-2. Shebby nak cakap apa pun, cakap la. Dia pun bukan terer sangat.

48 Ulasan:

bungwahab berkata...

ko kenal presiden FAM je pp org lain tak kenal.
apapun FAM fak!

Pipiyapong berkata...

Bung,
Lu jangan main main dengan FAM. Diorang pandai buat jadual liga. Lu pandai?

fikiranlicin berkata...

woit bro, salah fakta...MAlaysia dan Thailand g semi....Malaysia v Laos SIngapura v Thai

ixu berkata...

vietnam layak sudey

Alke berkata...

ya, Thailand tak layak, Vietnam yang layak. kesian steve darby, tahun depan balik perak.

ixu berkata...

lagi satu Nasriq Baharom dengan Ahmad Fakri Saarani..PP tak true football fan lah

encik abu berkata...

eh, pembetulan salah fakta yang salah bagai ketam mengajar anaknya bermain bola. vietnam 10 mata, MALAYSIA 9 mata, thailand 7 mata. sila huraikan bagaimana pasukan thailand nak layak ke separuh akhir?

dewajiwa berkata...

kah kah kah (entah apa yang aku gelakkan)

mangifera berkata...

tahniah malaysia.

Redz da Tsar berkata...

Tahniah Malaysia... Teruskan menang... hehe... Dengan MU boleh bagi 2, ape kes kalau kalah dekat semi... Huhu

Aku respek PP... Sebab dia yang biasenye post entri tentang bola sepak Malaysia... Terbaik la PP...

Arsenal Liverpool 9-2? hehe... Dulu lawan Chelsea lebih kurang je target... Ape-ape pun, aku sokong PP... Biar Arsenal meanang... Seri lagi bagus~

Glory

meyour berkata...

Tahniah pahang, dapat masuk liga super.....

rekod sama dengan Perak, tak pernah tercicir dari divisyen..

Selanor,kedah,kelantan pun pernah tercicir divisyen...

azlan berkata...

mangifera: gua setuju dgn lu. tahniah Malaysia.

fikiranlicin: lu tgk SEA game tahun berapa ni? 8 tahun lepas ke?

semoga Malaysia pergi Final & media boleh puji puji pemimpin bola Malaysia.

Pipiyapong berkata...

Fikiranlicin,
Alaa tersilap jer tuewww kan? Jangan serik nak komenz kat Sokernetz lagiewww yewww? Alolololo...

free berkata...

tahniah pemimpin politik malaysia sebab malaysia dah mara ke separuh akhir ni...player harimau muda xde la usaha keras sangat tapi sebab usaha keras pemimpin politik lah malaysia mampu mara sejauh ini..macam sial!
sah sah orang politik nak menangguk di air keruh nanti konon diorang hebat,pirah mabuk!!!politicians malaysia macam gampang

Syakir berkata...

msia gol mnit ke 81 lh bukannye 62..

Fahim 'n Alin berkata...

bley x tiap kali ade entry pasal bola mesia je, haku nk p berak..skt perut

jumari jipan berkata...

Malaysia Baguss

Redz da Tsar berkata...

Nak tengok gol boleh gi sini: http://www.youtube.com/watch?v=oZikBZeTdk4

Khier berkata...

adeh deh deh..
lucula korang.
byk2 kan ikut bola Msia sikit.
kan dah malu diri sendiri bg komen ngarot2.
Thai pegi semi la, player Harimau Muda laa..
haishh..

kalo korang tak maw follow sudah.
bila kalah jgn lupa merusuh ek.
tp bila mnang, korang senyap2 je ya.
psl korang bukan minat bola Msia, btol tak?
bukan ada standard kan?
baik lyn EPL kan?
citt poodahh

encik abu berkata...

pingat emas dalam tangan ni! akan tetapi macam kebiasaannya pasukan bolasepak malaysia suka bermain silap mata. menang bila nampak macam tak mungkin menang tapi kalah bila semua rakyat malaysia bersatu hati menyokong pasukan malaysia. sakit hati ni bai. tak silap aku kali terakhir aku rasa seronok sebab pasukan malaysia menang adalah di stadium mppj waktu menang pestabola anjuran sendiri. eh ke stadium shah alam. SEA games 2009, harapan palsu lagikah kita?

Sang Pemimpi berkata...

stadium bkt jalil la encik abu..Yg menang final ngan myanmar kan..

FdausAmad berkata...

pergi kelombong la FAM

Sapuan berkata...

buat cam biase sudah
kalo menang, kita bangga kalo kalah kita merusuh
xyah nak komplikated, korang pn xde la komplikated sgt hahahahahahaha

R.K berkata...

at least kita masih boleh tersenyum simpul.
Malaysia under 23 kan.
^^

julu berkata...

woi korg.. jgn gaduh2..
fokus kat semi final..
lwn LAos jek pon..
biarlah Laos tuan rumah, Malaysia mesti mng..
blas demdam balik kat Vietnam..

Ilmi Ahmad berkata...

sapuan,
haha aku mmg setuju betul dgn cdgn bernas kau bro. :D

scootrulez77 berkata...

khier,
hang pi tak final Piala Malaysia ari tuh?
Hang dok kat Red Warrior ke? Emo semacam jer..:-)

encik abu berkata...

ni lah, bila pasukan negara sendiri menang, buat macam biasa. bila pasukan pasukan belah sana, yang langsung tak berkait dengan asal usul, bukan main berkokok. tapi bab merusuh tu seronok juga kan sapuan, macam macam boleh bakar, seronok woih.

hafizshinchan berkata...

Tak sangka Malaysia ada team bola lagi...

Susuhunanan berkata...

kot yer tak kenal mamat msia yg score tu lapik2 la sket..sian dorg bsusah payah main & score sampai layak semi..tp takde pon yg nk wat research saper score...cube kalo kakuta yg score..abis nama atok dorg pon korg tau kn..hehehe

fikiranlicin berkata...

hehehe...aku tak tau itu tandanya aku tak layan pasukan bolasepak budak2 bajet kacak dan kawen artis..Aku walau anak malaysia tapi kiblat bolasepak aku ialah Italy..hahaha (dengan bongkak aku bersuara kaber kesilapan)

ixu berkata...

NICE!aku br download video msia vs thailand,gol malaysia boleh tahan tahap UEFA!

gol pertama Barca VS Dynamo Kiev mcm Xavi haritu.

Gol ke-2 Malaysia lagi style!Sharul dari wing kiri gelecek defender ala messi masuk terus kotak penalti.

Tapi part paling best dua-dua gol Malaysia buat defender Thailand tgamam jer.LEGENDARY!

ixu berkata...

*gol ke-2 dari wing kanan

Mr. Shcomey™ berkata...

minit ke 81 ape plak..minit 90 kot..tu yg sume pemain msia masuk padang celebrate gol tuh..huish.style jugak gol2 dorang..

kucing berkata...

xkisah la. janji ak bangga jadi anak malaysia

Sang Pemimpi berkata...

gol 1st min 81...gol 2nd min 92...aiyaa

Sang Pemimpi berkata...

haah..tp bile kalah malu aku nk ngaku anak msia..

mat mimpi berkata...

nah amik link ni, highlight! lawa beb Malaysia main. http://www.youtube.com/watch?v=oZikBZeTdk4&feature=player_embedded

epinmiera berkata...

merusuh??orait !

nami o fish berkata...

dorang baca sokernet ke baca maki hamun kite weh?

Besi Karat berkata...

Tak sabar tunggu ulasan kemenangan kat suratkhabar.keh keh

nasr berkata...

syukur Alhamdulillah Malaysia mng ngn Thailand setelah 8 tahun xmng2. *kalo salah fakta sorry la ye. huhuhu.. last Malaysia mng piala kalo xsilap aku tahun 2006 ke atau 2007 dlm final piala pestabola merdeka, Malaysia vs myammar kat stadium shah alam, ak p tgk mse tu. Malaysia mng 3-1.

baik buruk team Malaysia ak ttp sokong, kalah mmg frust lg2 kalo mistake ntah pape cm dr player, coach or dr FAM sndiri. kalo mng ak suke. kalo kite xsokong team negara sendiri sape lg nk sokong?? tepuk dada sndiri pk bro.. =)

MOFASAD berkata...

xder apa nak di banggakan....

Mr Jan RoxStar berkata...

@writer : sembang mcm warga myanmar.give them credit utk kemenangan. jangan tau sembang lalang.

mark my word malaysia will be champion this year

BanDeLa berkata...

glory glory malaysia........
ni baru la 1malaysia...

dewajiwa berkata...

SEA games? dah selalu dikecewakan bila game penting.
kalau menang, anggap je ada rezeki emas. kalau kalah, layan rilek sudah.

mizu_sama berkata...

bukan salah pp x kenal player.salahkan media.

Izzat berkata...

jangan time menang puji melangit, time kalah hentam ke bumi, sudah...

aku dh cakap, we've got the talents... sekarang harapkan konsistensi dan improvement jer...

Go, Go! Malaysia!! huhu...
p/s: Pingat Emas pertama dari Ring Taekwondo (Wanita), Tahniah Chew Chan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...