ANDA SEDANG MEMBACA

15

Sabahawks?!

Lucius Maximus Isnin, Januari 25, 2010 ,
Dari SabahRhinos.com



The above was the new logo/mascot for Sabah football team as unveiled by the Honourable CM of Sabah, Datuk Seri Musa Hj Aman last night during the closing ceremony of the SAFA Inter-Zone Competition.

SabahRhinos.com was invited to witness the event and was represented by 4 members (including yours truly). A new song was also aired, titled “Sabah Helang”.

After the event, we managed to speak to the SAFA Secretary Mr Alijus and he informed us that apart from re-branding the team, SAFA also hopes that the new mascot will bring new life and determination the players.

However he was surprised when we informed him that KL team is also using the Hawk as their mascot. He added that SAFA does not need the approval of FAM regarding the mascot change.

We also informed him that a big majority of the fans online does not agree to the change. Which he acknowledge that it was not a surprise but wants us to get feedback after the event.

So it’s Sabahawks now (yes with 1 ‘H‘).

Moral dari berita di atas:

1) Mentaliti bolasepak di Malaysia masih belum berubah, masih lagi penuh dengan budaya mengampu, membodek dan menjilat. Masih juga penuh budaya syok sendiri, perasan bagus dan bikin ikut suka hati.

2) Sikit-sikit re-branding, tak habis dengan re-branding. Kalau brand berubah-ubah tapi pengurusan masih berterabur pun tak guna juga. Pakailah brand consultant paling top macam mana pun kalau pengurusan tak betul memang tak ke mana.

3) Pertama kali aku dengar pertukaran maskot di buat dengan harapan meningkatkan semangat pemain untuk berjuang mencapai kemenangan. Macam tu Liverpool pun kena ada maskot kot baru ngetop.

4) Setiausaha Sabah Football Association (SAFA), Encik Alijus Sipil tidak tahu menahu bahawa burung helang juga adalah maskot Kuala Lumpur FA. Aku yakin dia juga tidak tahu apa maskot Kedah FA (kenari), Perak FA (seladang) atau Terengganu FA (penyu). Mamat ni betul ke minat dan tahu pasal bolasepak atau jadi setiausaha sebab orang kuat Dewan Bandaraya Kota Kinabalu?

5) Pertukaran maskot dibuat ikut suka hati tanpa mengambil kira pendapat peminat Sabah FA. Yang ini memang adat tradisi bolasepak di Malaysia, urus persatuan atau kelab macam bapak dia punya, bikin ikut suka. Real Madrid yang kaya-raya pun tahu betapa pentingnya jaga hati peminat.

6) Seriyesli logo helang bertenggek atas bola tu lebih kurang macam Crystal Palace punya.

7) Kasihan kat rakan-rakan di SabahRhinos.com, lepas ni nak kena tukar domain la pulak.

15 Ulasan:

mizu_sama berkata...

tindakan paling bodoh aku penah tengok dalam bola sepak malaysia.

talkIZcheap! berkata...

serius kesian... pebenda la diorg nie...

BanDeLa berkata...

adeh..ingat tukar badak ke helang bole masuk liga super ker

lama suda nda tgk sabah live d tv...

aishah aurelia berkata...

hmm ingatkan bebal peringkat kebangsaan je,
rupanya dah berjangkit ke peringkat negeri..
tak paham la kenapa dorang bertindak camni..
macam takde otak nak fikir je..

FIRZA berkata...

farking politician.....tipikal btul diorg ni....

Khier berkata...

bebal gila.

pakkordi berkata...

Sabahaweks??

al-rashid berkata...

nk buat mcm mane..
kita tunggu dan lihat prestasi depa nih.

Obefiend Weiland berkata...

u cannot rebrand a steaming pile of shit into a pot of gold

rebrand la lagu mana pun. kalau babi tetap babi. unta tetap unta dan gloryhuntingunited tetap gloryhuntingscums

LOL

kareem berkata...

daripada tak rebranding,baik rebrand..nampak skit wat keja..kehkehkeh..ala,lucy..team sendiri pun nak kutuk

fikiranlicin berkata...

sabah hawks? macam enjin jet hawks yang ilang tu ke? ada kene mengene ke?

julu berkata...

hahahahahhaa...
contohilah Klantan wei...
pengurusan mantap...
n still guna kijang... walaupun de jolokan red worriors..

angeldream berkata...

baru aku taw lucius ni terkenal sampai org tv3 tau dia siapa. sembang ngan kakak aku yg penah keje bahagian sukan dekat tv3, bile aku sebut je lucius maximus, dia kata, mmg kenal sangat. time scoreboard mmg selalu muncul. respek la lucius

:angeldream:

Nazri berkata...

"However he was surprised when we informed him that KL team is also using the Hawk as their mascot."

kerjaya politik Mr. Alijus ni aku tak nampak ke mana sangat memandangkan dia beri jawapan yang lahir dari hatinya yang tulus.

Lain kali menipu sikit, katalah konsep sharing is caring ke, Helang Sabah lain spesies dengan Helang KL ke atau kami dah fikir guna maskot Helang ni sejak Semi Pro ke.

Dah nama politicians, kerja mereka sepatutnya menipu.

deusXmachina® berkata...

hidup Red Giants!!!!

tetiba jek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...