ANDA SEDANG MEMBACA

70

Arsenal Perkenal Logo Baru Untuk Musim Hadapan

Obefiend Weiland Sabtu, Februari 20, 2010

Logo baru untuk dekad baru dibawah Le' Professeur


Kelab Terbaik Alam Semesta (TM)(C)(KDNK)(UPSR) Arsenal hari ini mengumumkan penggunaan logo baru sempena musim 2010 -2011. Pengumuman logo baru ini dilancarkan bagi mengesampingkan berita-berita kegagalan Arsenal yang banyak memenuhi dada akhbar sejak dua menjak ini. Menurut jurucakap perhubungan awam Arsenal , Encik Jonathan Gibbons;

"Kelab teragung The Gunners perlukan berita-berita positif.Berita Fabregas nak blah, keeper separa telap dan kekalahan menyebabkan penyokong kelab menjadi emosi. Jadi kami di bahagian public relation memutuskan untuk memperkenalkan logo baru ini lebih awal bagi mendapatkan positive PR point"


Sejarah Logo Kelab Arsenal - Kelab Terbaik Alam Semesta
(TM)(C)(KDNK)(UPSR)

Sejarah kelab terbaik alam semesta Arsenal bermula pada tahun 1886 dengan tertubuhnya kelab Dial Square. Kelab ini ditubuhkan oleh operator-operator pengeluaran lelaki kilang membuat senjata Royal Arsenal. Dalam perlawanan pertama mereka pasa 11 Disember tahun tersebut, Dial Square merembat Eastern Wonderers 6-0. Entah kenapa mat-mat kilang Royal Arsenal rasa nama Dial Square tak cukup cool. Nama kelab ditukar kepada Royal Arsenal dua minggu selepas perlawanan pertama tadi.

Pada tahun 1893 nama kelab ditukar sekali lagi.Kali ini kepada Woolwich Arsenal apabila mereka mula bermain secara profesional. Woolwich Arsenal juga merupakan kelab pertama dari selatan England yang menyertai Football Association. Tiga meriam menghala keutara diletakkan pada logo bagi menunjukkan salasilah kelab yang diasaskan pekerja kilang senjata.


arsenal kelab maha dewa lagi maksum

Logo Pertama : Woolwich Arsenal


Boleh tahan ganas juga logo ni. Logo ini kemudian diciplak oleh Axl Rose pada tahun 80-an untuk band musik yang diasaskannya.

arsene knows.. he even knows if you wank to walcott

Ketika era Herbert Chapman, sebuah lagi logo baru direka . Logo bedasarkan rekaan Art Deco ini hanya dipakai pada perlawanan-perlawanan berprofil tinggi seperti piala FA contohnya. Herbert Chapman juga menggunakan logo baru ini sebagai perhiasan pada lantai dan dinding di Highbury.

arsenal kelab maha dewa lagi maksum

Logo Kedua : Art Deco ilham Herbert Chapman

Pada tahun 1949 logo Arsenal diubah lagi dan ianya logo paling lama digunakan. Logo ini digunakan sehingga 2002.

arsenal kelab maha dewa lagi maksum

Logo Ketiga : The Arsenal - Logo paling dikenali ramai era baju JVC

Tahun 2002 logo diatas diubah atas sebab trademark. Pada masa ni banyak usahawan jalanan menjual barangan berlogo Arsenal berhampiran stadium. Logo kat atas tu tak pernah ditrademark oleh Arsenal kerana banyak kali direvised. Semua applikasi trademark ditolak akibat sebab itu. Akibatnya usahawan jalanan boleh jual scraf, topi dan t-shirt Arsenal tanpa perlu membayar royalti kepada kelab.

Pada tahun 2002 logo baru yang digunakan sekarang pun diperkenalkan. Logo terbaru ini mendapat tentangan kuat dari penyokong Arsenal kerana rekaanny tidak menggambarkan heritage Arsenal. Motto kelab "Victoria Concordia Crescit " (victory comes from harmony) turut dibuang pada design terkini.


logo ini terbaik.. takkan ada logo lebih cool dari ini.. the best sial

Logo Keempat : 2002

LOGO MUSIM 2010-2011

Tuan-tuan dan puan-puan, masa untuk unveil logo baru Arsenal untuk musim hadapan;

jgn hina arsenal.. ia kelab kegemaran ben laden.. nak kena bom ke ha gampang?

Cantik kan? Mari aku terangkan maksud disebalik rekaan terbaru ini

pemain dia semua masuk surga.. fab dia masuk arashy

1 - Gawang Arsenal sekarang mudah ditembusi. Maka perisai pada logo pun secara simboliknya menunjukkan realiti ini. Kenapa 3 lubang? Kerana ketiga-tiga keeper first team Arsenal , Almunia, Manone dan Fabianski sampah belaka!

2. Arsenal amat sinonim dengan kecederaan. Tak ada team lain selain Arsenal yang senarai kecederaannya panjang gila. 90% kecederaan menyebabkan pemain jadi tempang dan perlu bertongkap. Maka elemen tongkat pun diadaptasikan didalam logo baru ini

3. Ini ambulan. Kalau dulu Arsenal dikenali sebagai The Gunners sekarang dah jadi The Gonners. Team nazak. Perlukan ambulan bila sakaratul maut datang memanggil. Tak perlu ulas lebih panjang-panjang. Nanti ada orang emosi lagi. Tiada humor mereka ini. Mungkin situasi ini sama seperti ketika ada ahli keluarga yang nazak maka hendak ketawa sinis pun tidak mampu. Maafkan aku kerana tidak sensitif ye wahai pembaca Arsenal sekalian.

4. Lampu kecemasan ambulan menyerupai bendera Peranchis kerana Arsenal ialah kelab dimana bahasa kebangsaanya ialah French.

5. Motto baru untuk dekad baru. Motto lama "victory comes from harmony" digantikan dengan "Arsene Knows". Pada logo baru motto ditulis dalam bahasa Peranchis bukan Latin. For obvious reasons.

70 Ulasan:

bendahara 3rat berkata...

haha

talkIZcheap! berkata...

takde ciri-ciri masonic ke lambang terbaru nie? adeh, xsyok ar, kui3...

mizu_sama berkata...

fuh,entri yang penuh dengan usaha tinggi.

bukan senang nak reka logo baru,siap bg maksud plak..rajin tul OW nie..

mizu_sama berkata...

rasanya elemen no.2 dan no.3 tetukar kot

embun d tengah malam berkata...

hihi...lawak2

kaine berkata...

kah kah kah...klaka gle...

NikLas berkata...

ni dh peringkat menghina ni.
sudah2 la... sampai nk tukar2 badge ni.
alangkah bodohnya si penulis artikel ni.
setiap kelab ada identiti tersendiri, kalau nk tukar, tukar logo Chelsea sbb semuanya dr Abrahamovic...kalau x chelsea x sampai ketahap ni

sufian berkata...

nice one obe...bravo
teruskan sifat2 sarcastic kamu..haha

BanDeLa berkata...

kerja yg x matang!!!!!

s t a b i l z berkata...

Adoi.. kesian betul fan Arsenal... Parah dibahan!!!! Well, enjoy the moment while we can!

Obefiend Weiland berkata...

@MIZU

http://en.wikipedia.org/wiki/Arsenal_F.C.

Until the 1960s, a badge was worn on the playing shirt only for high-profile matches such as FA Cup finals, usually in the form of a monogram of the club's initials in red on a white background.[29] The monogram theme was developed into an Art Deco-style badge on which the letters A and C framed a football rather than the letter F, the whole set within a hexagonal border. This early example of a corporate logo, introduced as part of Herbert Chapman's rebranding of the club in the 1930s, was used not only on Cup Final shirts but as a design feature throughout Highbury Stadium, including above the main entrance and inlaid in the floors

MrOxygen berkata...

kui2x

dingin berkata...

Bahaya nih, kem chelsea ada orang terer main kedai gambar (Photoshop)

Sir Marcello berkata...

"the gonner" yohoho~

Diloz berkata...

kurang lawak,tapi sangat berinfomatif.

the gonner...haha.

orang_es berkata...

got to give him some credit for the research, but again it aint much funny nor much info. seems like hes trying to hard to be funny. i will say hes "caca raja lawak" of sokernet hahaha.

BuLiBaKaLaUkAu berkata...

Bl nk wat entri pasal ChelSEX yg kaki skandal tu.. Memang dsr the BLUEs lh.. otak pun ikut biru jgk.. hehe..

mark berkata...

as usual, mission accomplished MR Obe! Ramai dh panas tuh, x sedar dorang kene provoke dgn otai!! Ko memang otai dlm provoke2 org nih. Hola Obe!

kareem berkata...

mannone sampah?match yg mane ko tgk die sampah? bg skit tarikh game...

papepon, nice ps edit..dan aku setuju ngan orang_es yg obe trying hard to be funny tp xklakar..

Obefiend Weiland berkata...

cool

MrOxygen berkata...

oooohhh... time korang bahan liverpool xde plak fan dorg marah??? haha. nah!

azlan berkata...

bodoh siot entry ni. Aku cadangkan en lucy cari org lain la masuk Kem Chelsea.

GGMU.

mY mAn UtD w0rLd berkata...

go, go, go... the gooners....
maju ntuk rebut tpt kedua dgn chelsea....
ha ha ha....

FreeMen berkata...

lek la. liberpul yg handal kena bahan rilek jek. haha.

epinmiera berkata...

pipi panas tak??sakit hati sambil bershapel~

pizlimw berkata...

Relaxla, jgnla sampai bodoh-bodohkan orang.. Janganla serius sngt.. Hiburan apa post mcm ni...

mizu_sama berkata...

err OW..x sampai maksud da...

maksud aku no 2..ko rujuk kt tongkat..tp dlm gamba rajah,no 3..dan no 3 ko rujuk ambulan,tp dlm picture ialah no 2. gua macam lu gak OW,saporter chelsea yang skarang ramai gemar gelar chelsex..

kareem berkata...

nak panas ape...bdak2 glory tgh panas skang...

mr. hafis berkata...

aku yang budak chelsea pun boleh panas dengan post ni. apsal ek?

bujang bahagia berkata...

yg pentiNg MU menang besar tadi...belasah everton 5-0 beb!!!!!

jalang berkata...

MU menang besar????ape xdgr..kena titik ngn budak sekolah la wei..hahaha..padan muke 3-1..hahaha

encik remy berkata...

good job bro...mmg klaka tpi mmg nice...gua salute....in arsene we frust....hahaha~

namakasiklainkalibolehtak berkata...

obefiend is "caca raja lawak" of sokernet!!!

ha ha ha!

ha ha!

ha!

Awie berkata...

Lek ar fan Arsenal, jgn emo2, this is just another troll from obe...
hahaha

talkIZcheap! berkata...

everton got lucky last night, chelsea too...

beliabencibungwahab berkata...

agak2 ar kalo nk bg ihsan ssme insan pown..chelsea pown bg 2 je..korg nk bg 3 lak..haih..ske mlwn man u nih..haaaaaaaaaahahaha..btw, didi mmg TERBHAEK..haha..

ayobkelubi berkata...

akhirnya.takde orang nak amik port pasal liverpool sgt. terima kasih obi!.

ahmad razif yang rok berkata...

Nak bersarkastik boleh, nak bersinikal pun boleh, tapi jangan sampai mahu berlawak dengan mengubah-ubah lambang atau logo sesuatu organisasi. Logo itu untuk dihormati oleh semua. Selama aku di UK dulu, walaupun aku pernah merasa aura kebencian maksimum penyokong Spurs terhadap Arsenal, tapi aku tak pernah nampak penyokong Spurs mengubah-ubah kejadian logo Arsenal. Kita ini orang Malaysia sahaja, janganla sampai ke tahap macam ini. Aku bukan penyokong Arsenal Football Club tapi aku sangat panas dengan artikel ini.

Kalau tak percaya cuba kau post logo rekaan kau tu di laman web penyokong Spurs dan tengok apa reaksi mereka.

bujang bahagia berkata...

biasela 2,Obefiend Weiland ni bknnyer cerdik pandai mane sngt pn...xyah amek hati...

ikhwan berkata...

Ah persetan lah ngan artikel ni.. wlaupun byk injured arsenal ktggln 6 point je blkg chelseX n tggl 2 mata blkg M.U.. Nak kata 3 keeper arsenal tu sampah, rasanya artikel ni lg sampah..

ayob berkata...

sebagai fan arsenal, aku tak panas langsung baca artikel ni. cuma, betul ke brader ni umur dah 30? artikel macam budak baru abis spm je.

TENGKU berkata...

haha....bdk2 skolah sukan arsenal yg penoh emosi...

Mohd Zikri berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mohd Zikri berkata...

Sorry for unprofessional behavior from chelsea fans. Peace Gooners.

Popo berkata...

hahahah...

tak kelakar pon..

gi la buat cite lain..byk btol masa terluang bdk nih..

syazwan berkata...

mcm hampeh..

iampali berkata...

kutuk2 jugak tapi fact pn kena masuk skali. ok la tu.

eJAI berkata...

aku tak rasa budak skolah sukan arsenal je yg emo.Yg lain pun ade.Macam cerita ahmad razif yg rok tu..ade betul gak ckp die..

kareem berkata...

ahmad razif, aku tgk dlm blog ko, ko ade edit satu logo yg sinonim dgn bola msia.Komen skit?

Pipiyapong berkata...

Ini kalau Arsenal juara ni lu jangan nak menyorok dalam gua.

mizu_sama berkata...

ahmad razif..cakap banyak,kau pun sama. kire kalau ko edit logo kat blog ko tuh kire hebat lah?ko lagi teruk dr OW kalau cam nih.

kareem,best la kau,aku menanti jawapan ahmad razif yg perasan best.aku rasa dia pernah duk UK jer,x pernah duk kat malaysia kot.

yui berkata...

sebagai penyokong arsenal
yang berdedikasi tinggi
dan bertamadun .....
saya cukup teruja
bila author buat lawak yang termantoppppppp-----
pasal arsenal!!

seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa
gas-gas-gas!
i lerp u arsenal
mari kita gi ospital sama2
boley ngurat nurse yang anggun mempesona!

ahmad razif yang rok berkata...

Kareem dan Mizu_Sama: memang benar rakanku. Aku pernah melakukan kesilapan yang sama tak lama dulu. Tapi serta merta selepas itu aku ditegur oleh isteri aku. Dan aku terus menyedari kesilapan tersebut. Aku sebenarnya telah menghina logo pasukan kebangsaan negara aku sendiri. Dengan mengambil iktibar dari kejadian tersebut, semalam aku dengan panjang lebar menegur OW. Ibarat seorang yang insaf merempit cuba menegur orang yang sedang merempit. Lebih kurang la...

Hehehe aku bajet gak mesti ada someone yang akan perasan entry blog aku tu. Dan bersedia menerima sebarang kritikan atau teguran. Kareem sangat cekap mengesan. Good job Kareem :)

FdausAmad berkata...

Woii razip,
Lu nak kene tabuh?, taula duk UK main gitar..kehkehkeh...klem gua dah lulus ke belum?,

OW,
Betol jugak cakap razip,
Lu kalau buat macam ni masa duduk UTP dulu mau kena pelangkong dengan sapai nih.

Raiden berkata...

yup ak yang Fan Chelsea pon xrase nak tergelak

kutuk2 xpe menghina da lebey

kalo ad orang wat kat logo Chelsea pon ak akan panass gak

tapi bebudak senel mmg emo r hehe3 (yang nie ak setuju)

mizu_sama berkata...

razif..
ok la ko da insaf.as owner blog aku rasa ko dah boleh remove kan pic tuh?

bab reka/menambahburuk kan logo nih..aku rasa bukan baru kat sokernet.kalau tak silap aku,ada sekali logo man u di baraikan sedikit dalam blog ni kan?apsal tak de sgt yg melenting eh?

FdausAmad berkata...

Sebab budak budak Manu jenis rilek kot..

Benda benda begurau ni apa ada hal sangat..

Benda semua for fun...

Apa lagi, jom main futsal!

ayob berkata...

sapai budak utp tu old boy sains johor ke?

FdausAmad berkata...

Sapai tu pakgad bengap!

sekarang tak tau la kalau dah berubah...

ayob berkata...

astaghfirullah. salah orang.

mizu_sama berkata...

fdausamad...aku sokong statment ko.dah tau blog nie sarkastik,kena la bukak minda sikit.diorang nie belum baca lawak zunar kot

Naphie berkata...

hahahaha.. sapai2... kenangan kene kejar ngan sapai naik moto pakai hard hat.. hahaha

linda radzi berkata...

wakakaka giler emo fans arse kat sini..
baru ubah logo je, panas dah macam gaya quran kena ubah.. hmmm mulia gak logo ni ye..

ini time arsenal, time liverpool kena bahan dah sejuk skit..
tapi mungkin lepas ni time liverpool akan datang balik..

ini baru logo je, dah nak suruh post kat luar negara suruh tengok apa reaksi fan dorang..
yang kes edit gambar 'respect the den ' tu, melibatkan air muka dan maruah manusia, takde ke orang nak peduli dan nak pikirkan perasaan insan terlibat kalau post kan gambar tu ke manusia terbabit..?

apa la emo sgt ni..
ini baru la sekali dua kena bahan,
yang liverpool tu sepanjang musim, rilek je..

kareem berkata...

linda radzi..bukan emo.Semangat bpasukan namanya...kehkehkeh...

ahmad razif, kalo dh insaf takpela.Ni kire bagi chance kt OW supaya insafla lepas ni...

BTW, ade sesape nk ajak gua join team die?

Cycroc® berkata...

entry ni menangkap kalbu. tapi kalbu aku ni takdela sampai tersentap. hahaha

yui berkata...

liverpool lagi kesian
aku simpati gak ar!!
sepanjang musim pakai jersey minuman arak
kesian tul
tapi nak wat cane
takde syarikat hebat lain yg boleh sponsor mereka
mungkin kurg yakin dengan kemampuan liverpoool
itu yg kita tak tahu tuhhhhhhhhhh~!!

kareem berkata...

hi yui..

yui berkata...

hi kareem ,
hah-ha

FeRoZ SuLaiMaN berkata...

logo chelsea patut ditukar kepada (kondom + seluar dalam victoria secret + kaki rembat awek kawan + gile sex)...kan itu melambangkan chelSEX???

zizie berkata...

logo MU pun kene tukar .setan harus dipenjarakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...