ANDA SEDANG MEMBACA

41

Dari Bukit Jalil Ke Padang Lebar - Kenari masak lomak cili padi.

Jorji Ahad, April 11, 2010
Tu diaaaa Pialo godang!


"Ni nak habaq mai kat hang.. Kedah Maju 2010 tak kalah aih. Depa menang penalti je" - Akhmal Rizal Rakhli.

Jang maleh nak cito banyak, kalau dah lagu tu Akhmal habaq, Jang terimo aje lah. Sapolah Jang nak lawan dengan Akhmal Rizal. Jang hanyalah juara Piala Malaysia dan Piala FA sajo... Sini Jang sukolah nak kupeh sikit apo berlaku malam tadi. Jang ghaso, sahabat-sahabat Jang dari Sedaka Tengah, Kokdiang, Gunung Jerai, Aloq Setaq, Sg. Petani sumo dah selamat sampai dah ni. Jang harap Hang-hang semuo tabahkan hati lah. Bola tu bulat sifatnya, kalau ditendang kelangit, kelangit la poie eh., tak gitu Abang Helmi Eliza Elias?

Tuuuu dia Matt Romeo!

1. 120 minit perlawanan, kedua-dua pasukan bermain UNIK. Rentak Malaysia dan tiada 'posession' dapat diberikan dalam bentuk peratusan. Semua main tendang 2,3 kali, bertukar pegangan, sepak 2,3 kali, dapat kat pemain lawan pulak, tendang bola janji clear, kene serang balik untuk 30 saat. Tendang keluar! selesai. Ambik nafas pun tak sempat. Passing tak berapa nak tepat, kejar la sikit! Adoii.. tekanan!

2. Pemain mudah jatuh. Asal 'usik' dia jatuh. Asal jatuh, tak mau bangun. Medik dipanggil masuk, kene angkat keluar padang. Medik pulak, asal rawat, guna spray sampai berkabus kaki. Bantai la.

3. Pemain A membuat lontaran kedalam kearah pemain B. Pemain B menolak semula ke pemain A. Pemain A lelap. Bola keluar semula.

4. Pemain A membuat hantaran ke hujung padang, pemain B mengejar sampai putus napas. Ikut mata kasar, tiada seorang pemain pun didunia ini yang mampu mengejar bola hantaran pemain A tersebut, sebab terlalu laju dan jauh. Bola terkeluar, pemain B berhenti berlari kira-kira 10 meter dari bola dan berpusing sambil angkat ibu jari memberi tanda 'bagus' kepada pemain A. WTF?

5. Bek dapat bola, mesti clear ikut mana arah 'teloq'.

6. Ada jugak kunyah chewing gum! Sesapa tau apa jurus kelebihan mengunyah chewing gum ketika bermain bola di Malaysia, sila beri penjelasan. Terima Kasih.

7. Wan Jamak tak yah la pakai tie. Berpoluh! Tapi, pasal Jang monang, pakai tali kobau pun nampak elokkkk yo.

8. Keeper Jang, tak cukup inci. Tak cukup tinggi untuk capai bola penalti Helmi. kuikuikui!


9. Skuad Jang kono sewo lori 3 tan nak angkut balik pialo FA. Nak moyang eh bosar! Dongar-dongar Wan Jamak duduk dalam Pialo tu la sampai Somban. Sojuk koba eh! Bantai la!

10. Ater? Takkan asik Jang je ke Bkt. Jalil. Jang teringin benor nak makan Sup lutut Seladang. Apenyer?

11. Sembang kemaih!

Jang ooo Jang!


Ikut resmi padi,
Makin tunduk makin berisi,
Ikut resmi NOGORI,
Pantang kalah sampai penalti!

Sembang kemaih maleh cito,
Amri Yahyah ingat dio terror,
Hang Kedah jangan teraso,
Jang JUARA itu biaso.



Hobin Jang Hobin!!

41 Ulasan:

GombakRock berkata...

tahniah diucapkan kepada jang semua di atas kemenangan semalam..kedua2 pasukan mempamerkan permainan yg menarik..walupun kedah pegang game semalam tapi memang sudah rezeki jang..tahniah jang..

p.s: Selangor vs Negri Sembilan final Piala Malaysia 2010...kasi setel sume hutang!! amacam?? haha

talkIZcheap! berkata...

mana butang 'Like'?? akakaka!!

talkIZcheap! berkata...

agak2 Messi bleh kejar tak hantaran jauh pemain A tu?? huhu

pakkordi berkata...

Permainan yang banyak kelirukan minda. Dah lah jersi kuning dan hijau. Yang rabun warna memang azab lah. Yer, permainan semalam memang mengelirukan. Like magic.

R.K berkata...

tigo pek kali dah nak kalah , jatuh jantung poik . nak pulak tengok kek bukit jaley ..
tapi crowd best ! nak balik ghumah pon takdo takut2 . balik yo , bia kiri kanan orang kodah yo . Fan kodah ngan negri semilan memang sporting lah ! ..

j or ji berkata...

Pujian untuk keduo-duo peminat pasukan sebab sporting!

GombakRock berkata...

penyokong kedah dan negri memang cool..takde kecoh2 takde gocoh2..haha..
semalam gua dok sekali dgn geng kedah kat SNBJ...sekali ade sorang pak cik penyokong nogori dok sekali dgn geng kedah.. jgn kate jersi negri dan bendera...muka pun dia cat sekali...memang "die-hard" abes ar... sekali masa jang skor pak cik tu bleh kibar2 bendera.. haha..geng kedah usha panas je la..tapi maseh cool..gua ingat kalau kena kat geng "rek werrier" mau arwah orang tua tu..haha

kareem berkata...

dah final baru ade preview dan review...Berani buatla tiap2 minggu jorji...keh3


El Clasico xdak sapa mau sembang?

daLyaanoon berkata...

Gombakrock : seb bek takde orang hilang akal pi pukul pakcik tu!

Kay berkata...

final yg sangat bosan~~
boo hoo.
tak halal

RyuJi berkata...

Den dah kato..negori monang..den monang bet ngn abg kodai bege kek dpn 7e..taksosio den bantai lagu onjut jang onjut mlm td..nk bocakap pn da xdo suoro laie..mnjoghit x ingat dunio..tp monang x menghabiskn bogheh pon..kodah dok peghabih boghas jo sobab eh padi byk bona x tomakan..fans somalam mcm sakai seko2x..tp mmg hapening smpi poning palo den..umakai mcm tgk bula kek argintina lak ai raso eh..den tunggu jo shukor adan score guno tangan mcm maradona..

Melayu Republik berkata...

ang pa amek lah piala tu..

kami sedekah..

jaga baik-baik ja..

taun depan kami pi amek balik..

asai jangan bagi kat perok dan selangor.. udah le..

;P

popo berkata...

Matt Romeo...terbaik..baru nak jadi Man of The Match a.k.a pemain terbaik perlawanan...
sakit tekak menjerit malam tadi..geli hati hamba

Budak Pensel berkata...

Pakai tangan memang la ke final.. happara.. Stupid match

GombakRock berkata...

yang paling penting malam tadi takde aksi "bola baling"... haha

P.O.N.G berkata...

Ingin ditanya kepada En Helmi Eliza Elias...kenapa lambat on tepon smalam....dan kenapa tak reply sms yg dihantar oleh aku....

cam mana bole dapat GK terbaik???sepak bola gi planet zuhal????

En Helmi Eliza Elias adalah seorang yg juah....sombong...bongkak serta Bratt Friedel..

Aku rehda dengan kekalahan smalam.....

p/s : i luv u rita rudaini....i luv u ayu raudah...

dingin berkata...

Hobin Jang Hobin tu apa maksudnya?

pakkordi berkata...

Maknanya lari macam lipas kudung la bro.

azlan berkata...

tahniah jang!!! x kesah la main mcm sampah pun..janji piala. kan kita main kt malaysia nih.

Popo berkata...

dh la padang ijau..jersi kedah ijau kuning..short n9 pon kuning..mmg konfius..konfius..

cheximm berkata...

menang atau kalah ditentukan 90 minit pertama..menang penalti adalah menang nasib. ini bukan ak yang kata, tapi WAN JAMAK yang kata.

menang nasib jang oiii
baddrol player terbaik
helmi keeper terbaik
thumbs up

RyuJi berkata...

Kah3..org kodah emosi.selangor emosi..sumo x suko n9..nogori dah ado aura man utd plak ai..ramai bona x suko..kono bkk geng baru ABN9 samo mcm geng ABU..hauhau

GGN9

Azfar Ridhwan berkata...

terbaik la post match report ni. masa asyraf sepak melayang, trus helmi tunjuk diri "aku2!" nak amik winning penalty kick. sekali melayang plak. haha

ulasan tentang pemain A dan pemain B memang kelakar la. huhu

Karipap Sardin berkata...

Bab helmi mmg xleh blah..kalau aku team mate dia la mmg naik bas je jadik kenduri la helmi tu..hahaha

GombakRock berkata...

helmi eliza memang keeper terbaik game semalam... orang yg buta pasal bola sepak atau yg tak tgk game..pastu takat baca paper/online news/blog je akan sangkal "penganugerahan" itu...

"nogori dah ada aura man utd"...kah kah kah... hahahahahaha...aduhhh...gelak sampai kuar air mata ni...haha...kalau fan negeri lain aku tatau ar...sebagai wakil merah kuning ultras cawangan batu 5 gombak, kami penyokong selangor takde apa hal pun dengan nogori...masa final piala malaysia tahun lepas pun 95% fan selangor sokong nogori...
tapi sejak insiden "hand of adan",gaduh kat SSA masa semi piala f.a yg 1st dan kejadian budak jang kena lempang dgn razman tu yg jadi marah tu...benci tidak...haha
pasal tula kami mengharap final Piala Malaysia 2010 ni Selangor vs Negeri Sembilan..kasi setel sume hutang..haha

mark berkata...

"monang nasib";"monang penalti je";"pakai tangan"..kahkahkah. tu ayat org nk sodap ati sindri jek, dier xnk ngaku team dorang x jd champ sobab x pndai carik pluang. btw, apsal fan N9 & fan Kodah leh campur sesamo? Psl ktorang pg stadium nk tgk bola, bkn nk bakar kerusi. psl tu leh kamceng.

nasr berkata...

hahahaa.. terbaik la jorji. thniah buat skuad jang. pasal chewing gum tu gua rasa diaorg follow cm pak alex ferguson kot, suke mkn chewing gum. tp kelebihan tu gua kurang xtau la plak. hehee..

aishah_conteng_je berkata...

apasal ghamai bona dongki ke nogori ni? tak paham makcik. kalau oghang kodah nak kek den lopeh ni, den tak kesah..baik2 sumo..sonang ati nengok eh.

serius kat stadium semalan tak mimpi ngeri macam mengahadap fan kelantan hari tu. sayang orang kedah!

satu soalan..ape kes keeper kedah tendang ke laut?suko den nengok..

m.u den suko
nogori den sayang~
den takut bola

syazwan berkata...

"4. Pemain A membuat hantaran ke hujung padang, pemain B mengejar sampai putus napas. Ikut mata kasar, tiada seorang pemain pun didunia ini yang mampu mengejar bola hantaran pemain A tersebut, sebab terlalu laju dan jauh. Bola terkeluar, pemain B berhenti berlari kira-kira 10 meter dari bola dan berpusing sambil angkat ibu jari memberi tanda 'bagus' kepada pemain A. WTF? "

kah3~ mcm ni la liga mesia..

aishah_conteng_je berkata...

dia angkat ibu jari bagi semangat la..

Raiden berkata...

selamat angkat ibu jari, kalau angkat jari tengah?? hehe~

GombakRock berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
kel@mbu berkata...

bila asyraf tak score, aku dah ready nak upload baju kedah kt fb balik keja nanti. tapi bila helmi cakap, aku aku aku, hati aku dah berdebar lain macam. keputusan, memang sah piala balik seremban.

walaupun kedah control, tapi shot on goal lebih kepada ns. itu sebab helmi dapat jadi penjaga gol terbaik final.

poin no 4 tu aku sokong sangat. sepatutnya angkat ibu jari kalau A hantar cantik tapi B sia-siakan hantaran atau kena blok. Ini tidak hantar bola dua batu jauh, lari dah macam kerbau ada hati tunjuk best!

Helmi tu aku jumpa memang aku bagi spek itam satu.

GombakRock berkata...

dia salalu tgk kat tv kalau mat saleh main bola selalu angkat ibu jari...dia pun ikutlah..sama gak dia tgk henry main bola pakai tangan dia pun ikutlah..haha

j or ji berkata...

Gombakrock : henry=maradona=shukor adan hehehe

Selangor = ireland

ajybzakaria berkata...

slangor=ayam

GombakRock berkata...

ayam pun ayamlah... jangan "ayam brand" 1892 sudah..

faizburn berkata...

keeper terbaik, pemain terbaik = kedah
n9 menang nasib..
fair game la.. n9 pon dah lama tak bwk FA cup ni. amek la sat, Kedah pon dah boring simpan PIALA TERBERAT di alam semesta tu (sama tinggi dgn budak 5thn tu)

JANJI BUKAN SELANGOR!!!

talkIZcheap! berkata...

kalau semua pon menang nasib, baik main lambung dadu jer...

*Luck is part of strength, live with it!*

t E d berkata...

This is 10% luck,
20% skill,
15% concentrated power of will,
5% pleasure,
50% pain,
And 100% reason to remember the name!

haha.hoben jang hoben!

chindek berkata...

aku mmg berdobar tgk dorang sepak penalti mlm tu..
aku mmg harap n9 monang..
tahniah wat smuo team n9..mmg korang terror la jang.
Shukor adan kau mmg tegas..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...