ANDA SEDANG MEMBACA

56

Sokernet : Tribute to A Hero


29 tahun telah berlalu...pergimu tiada pengganti.


"The socialism i believe, it's not really politics. it is a way of living. it is humanity. I believe the only way to live and to be truly successful is by collective effort, with everyone working for each other, everyone helping each other, and everyone having a share of the rewards at the end of the day. That might be asking a lot, but it's the way i see football, and the way i see life"

Bill Shankly OBE
2 sept 1913 - 29 sept 1981

56 Ulasan:

Jeffry berkata...

berjaya!

Jeffry berkata...

Legend.Harap-harap abang Roy kenal sapa itu Bill.

Mukmin Selamat berkata...

Shank-lee! Shank-lee! Shank-lee!

Shankly seorang sosialis,walaupun tak minat politik. Working-class hero datang dari keluarga coalminers.

YNWA!

Jarr berkata...

"Liverpool was made for me and I was made for Liverpool."

RIP Shankly.

prediction aku season ni utk liverpool.

Premier League - out of radar
FA Cup - kick out
Carling Cup - KICKED out
Europa - kick out

but my faith and support to them never vanish...

YNWA!

Pitto berkata...

jarr,

sama laa kita tang tilikan tu.

haihh,

will there be another shankly to pull us out of this mudpit?

Time to knock the other team off their perch as well...

Jarr berkata...

King Kenny should be at the reign before they've decided to bring in Uncle Woy.

Mukmin Selamat berkata...

King Kenny will be in the helm AFTER the yanks is out!

Pet Shop Boys berkata...

Alex Ferguson is Shankly in his time...

Lucius Maximus berkata...

Gua suka komen Pet Shop Boys

Jarr berkata...

Pet semenjak dua menjak ni mcm nak tukar kerakyatan statement dia...warhkahwarghkahwarghkah...

Shankly berkata...

lucy & Pet shop

pembetulan fakta - Sir Alex and Shankly 2 entiti yg berbeza.mcm minyak dan air

Shankly more succesful in euro tour .
Sir Alex more to domestic league (or in other words juara kampung )
shankly build liverpool dr juar div 2(1962) naik jd juara div 1 (1964) rekod yg belum penah dicapai oleh mana² Manager di dunia yg fana nie .

Jarr berkata...

Shankly, Wan Jamak pernah melakukannya bersama Johor suatu ketika dulu.ecesss.

alan zed berkata...

agak idealistik gak tue...

realisasi terhibernasi?

Lucius Maximus berkata...

Shankly,

Have you heard of Brian Clough? Brian Howard Clough?

Of course la tak, Kopites cuma belajar sejarah mereka saja, macam mereka sajalah dalam dunia yang ada sejarah nak dibanggakan...

ayobkelubi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ayobkelubi berkata...

alex ferguson alex ferguson lah..apahal shankly bagai ni?. keh keh keh..

marah nanti geng GGMU menyamakan shankly dgn alex.

alex hidup lagi.macam doa soh dia mati lak. keh keh keh..

Jarr berkata...

mesti lah knal Lucius...should watch the damned united.series yg diangkat jadi movie kat UK..pasal brian clough.

tapi nigel clough sempat jugakla merasa pakai jersey no 7 kat Liverpool...keh keh keh.

Mukmin Selamat berkata...

Shankly is the first english club manager went to the final of european cup but Matt Busby is the first manager in english club win the cup(fact MU is the first club that win european cup).

Sejarah MU pun tak teruk. tapi entah budak-budak MU tahu ke tak.

Jarr berkata...

good one mukmin..haha.

aranhellstorm berkata...

"outside the shankly gates,
I heard the kopites calling,
Shankly, they had taken you away,
but u left the great eleven,
before u went to heaven,
and it's (when will?)glory round the field of anfield road..."

saja tambah when will, sebab gua pun tak tau bila..

YNWA. Shankly dalam kenangan.

Pet Shop Boys berkata...

Saja nak kasi panas haha....


Liverpool kalah ka Liverpool menang ka, wa tetap support The Kops ok


* Prefer Beatles than Oasis.

hantuLongkang berkata...

@pet shop boys:
shankly is in his own class... ferguson is never anything like him, ever... dia bukan hanya terkenal kerana kejayaan di atas padang(macam manager2 yg berjaya sekarang), tapi jugak diluar padang...

sbg cth, ada ke manager yang selalu bermain bola bersama2 dengan budak2 satu taman perumahan mcm dia? kutip batu kat padang... lucu macam dia... nampak macam ego tapi disenangi ramai macam dia... hubungan sgt rapat dgn penyokong... dan mcm2 lagi lah...

dan dia genius.. shankly memperkenalkan/memperkembangkan sesuatu yang baru kpd modern footbal(i.e: training, diet, 'pass n move' n many more)...

memang banyak manager yang berjaya kat kelab2 lain.. tak perlu disangkal lagi.. dan kopites bukan nak menyangkal manager2 tersebut... cuma shankly is unique..

ferguson may hve won more trophies, but he's nowhere near shankly in character as a manager, person and a football lover... he made people happy, by not just winning trophies... RIP

Jarr berkata...

hantu, well said.anyway, marilah bersenang senang hari ni tanpa sebarang stress...makan shawarma pon layan neh..

Mukmin Selamat berkata...

gua tambah la info Shankly mase dekat Liverpool bagi persedap ape yang patut.

Appointed manager December 1959.
1959/1960 3rd in Division 2.
1960/1961 3rd in Division 2.
1961/1962 Champions in Division 2
1962/1963 8th in Division 1,FA cup semi-finalists.
1963/1964 Champions Division 1
1964/1965 7th in Division 1. FA cup winner Liverpool 2 - 1 Leeds United.
European Cup Semi-finalists.
1965/1966 Champions Division 1, European Cup Final Liverpool 1 - 2 Borussia Dourtmund.
1966/67 - 1969/70 takde menang ape-ape. Ranking liga pun tak cemerlang
1970/1971 5th in division one Fa cup final Liverpool 1 Arsenal 2, Uefa cup semi-finalists.
1971/1972 3rd in division 1
1972/1973 Champions, UEFA cup winner.
1973/1974 2nd in divions,fa cup winner. liverpool 3 - 0 Newcastle.

Retired July 1974.

aranhellstorm berkata...

aranhellstorm likes mukmin's comment.

blitz berkata...

ok ok.. shankly la yang paling hebat, paling hensem, paling kelakar, paling kacak, paling berbudi bahasa, memang calon menantu paling top..

encik azuwan berkata...

sieg heil!!!...

mrlrie berkata...

sayang menyanyang.. cinta dikenang... perasaan menjadi rinduuu....

Jarr berkata...

orang bukan tgh ckp shankly paling hebat ke apa blitz..'
legacy dia.how he'd look football as the matter of life and death.
socialism dia bukan politics..its humanity.the poverty brought about a good sense of humour on him.

sampai tahap fan takde tiket nak tgk uefa cup final 76, dia gi belikan..boleh wat gitu skang?

its not all about how great he was.Dia mmg hebat dlm kelas dia tersendiri, to the fans, community,to the club and to himself.

"I wanted results for the club, for the love of the game, to make the people happy."

manager2 yg duk ada skang malah ade yg lebeh berjaya dari Shankly, itu mmg fact.SAF sendiri terlampau banyak achievement dia..Special One..Hiddink..

sebab tu ada Spirit Shankly...ntahla, kalau terangkan panjang2 bukan korang dpt paham or feel it.

Jangan jadi Rizal Hashim..hahahaha.

azlan berkata...

gua rasa shankly yang dah mati = shankly yg masih hidup = bodo.

ijan berkata...

sejarah mungkin berulang(sengau ala2 tomok)

mne linda radzi...

rindu komen2 libepol die

azlan berkata...

jarr: Jose Mourinho pun belikan tiket utk fan inter last season.

shankly yg masih hidup = shankly yg selalu komen dlm sokernet.

Luca De Ketiak berkata...

prediction gua season ni untuk Perak.

Piala AFC - out of radar
Piala Malaysia - kick out
Piala FA - KICKED out
Liga Super - kick out

but my faith and support to them never vanish...

Kejor Yeop Kejor!

->gua tunggu saat orang tulis camni kat ruang komen ni..

Mukmin Selamat berkata...

Banyak kisah Shankly sebenarnye, tapi belikan tiket untuk fans tu salah satu, dia jugak tak teragak nak ajak fans pekene teh dekat rumah kalau diaorang datang, player dia pun same. Dia jugak pernah repair jamban dekat Melwood.

Selain dari sifat dia yang tak suke menunjuk,dia gune kerate standard & rumah biase je. Tak bergaul dengan orang atasan, dan lebih suke lepak dengan buruh kapal. Dia memang butthurt dengan chairman, baik dari dia mase player sampai ke manager.

Shankly is not only a football player nor manager. but football lover. Kehidupan saharian dia hanya sembang bola, tak kire la budak-budak ke, player top ke. sume sembang bola. Even lepas dia resign pun masih aktif dengan bola.

hantuLongkang berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
hantuLongkang berkata...

haha, hanya liverpool supporter yg paham komen aku(jarr, mukmin, u guys rock!)... bukan pasal sapa lagi hebat, tapi bila cuba banding dgn ferguson, tu yg nmpak cacat... ferguson hebat cara dia, shankly hebat cara dia... lg skali: he made people happy, by not just winning trophies!.. ahh, tulis panjang2 bukan paham gak miahaha

@azlan: adoii, bukan pasal beli tiket apa jadah bagai... pasal hubungan dia dgn penyokong, mmg lain mcm sikit... quote yg kat entry tu dpt menyimpulkan sebahagian dr dia...

Jarr berkata...

luca, gua sambung komen kat FB japgi..
nak gi UYA tak gi gi la ni yob..
insyaallah nanti teman sampai kita ngeteh ye..

midyx berkata...

lucius,

bila nak citer pasal Brian Clough... hehe takpun review filem Damn United...

azlan berkata...

he made people happy, by not just winning trophies!. <-- just not winning trophies, menjadi pegangan umat liverpool sampai sekarang.

Jarr berkata...

@azlan..kekadang nak bercakap panjang dan berilmiah dengan orang mcm kamu sebenarnya buang karan sahaja.Jadi tak perlulah nak elaborate panjang lebar ttg ideologi dan hala tuju komen komen sebelum ni serta apa yg cuba disampaikan oleh komentar komentar sebelum ni.

dah kalau mindset kamu dah ditanam mengatakan seperti yg kamu komen begitu, teruskanlah.Mengajar keldai membawa bagasi lebeh mudah dari menyuruh seorang manusia makan nasi.

jadi, teruskanlah pemahaman berilmiah anda itu jadi pegangan hidop dlm mentafsir ideology pergerakan "umat" liverpool seperti yg mike nyatakan.

wallahualam.

-azwanbakhtiar- berkata...

azlan = kardio?

jamsarisabian berkata...

haha..relax jarr..dak blom mumayyiz lg tu..haha..

pakkordi berkata...

Liverpool ada shankly. MU ada matt busby. Team lain gua tak tau. Tapi dua ekor ni memang bagus. Mungkin kalau depa tak buat sesuatu yang ajaib pada Liverpool dan MU, dua team ni mungkin sama macam crewe atau northampton (menang nasib sekali-sekala) dan tiada culture. Mungkin azlan akan sokong portsmouth sekarang dan terkinja2 pakai baju brand canterbury. Usaha shankly dan matt busby tu yang kita perlu respect. Bukan sejarah atau kenangan yang kita perlu tabik. Menatang tu kurang value.

r.k berkata...

jelas bahawa Liverpool dan MU adalah antara kelab legend , dan jelas kenapa ghua lebih respek Liverpool berbanding MU melihat kepada bajingan yang menitip komen di sini .

ini entry mengenang Shankly , where are ur respect MU cunt ?

pidomat rawks even he is one of MU , he knows how to respect .

KTBFFH . YNWA

R.I.P Shank .

kareem berkata...

Pakkordi - Arsenal ada Herbert Chapman..Kalau chelsea gua xtaula..maybe Hiddink?

Nampaknya fdausamad tak jadi menganjing lvpool dlm entri nih...kehkehkeh

Kalo shankly idup lagi, sure beliau sedih ngan lvpool skang. Bila tgk liga...ish2..tgk jadual champions league...ish2...sedih ya amat die...

Kehkehkeh..

Zinedine Zaiddin berkata...

KTBFFH? Ape menatangnya tuh.

jamsarisabian berkata...

keep the blue flag flying high..kalau x silap ar..kalau salah tolong tunjukkan..saya budak baru belajar..ambil lah galah tolong jolokkan..haha..

aranhellstorm berkata...

Chelsea ada Zola. Zola kira legend tu. Yang lagi old timers saing2 shankly gua tak pernah tau la dan nak amek tau la plak...heh

Fujiwara berkata...

chelsea aDe gak tOre anDre fLO., kOt., (cam saLa je ejaan)

akU stat tGk bOLa zaman dieR tU la., walaUpOn akU bUkan Umat cheLsea.,

Babazahra' berkata...

amenda jadah lah nak compare manager belikan tiket lah ajak fan datang rumah lah apa semua, itu semua zaman dulu dol, boleh lah buat, hari ni wan jamak pun tak tergamak nak buat, bolasepak dah berubah, jangan lah asyik hidup dengan dunia tahun 70-an, kalau nak compare character sekali pun, bolasepak bukan sekadar character lagi, hari ini bolasepak dah jadik bisnes, bolasepak dah jadik lifestyle, bolasepak dah jadik art, kalau hidup dengan character aje, memang tak ke mana lah, lu boleh imagine Arsene Wenger ajak fan minum air kat rumah? Avram Grant nak pergi rumah urut pun kena sorok2. cakap pasal sejarah seronok lah, tapi apa sejarah boleh bikin? boleh bikin qualify ke final Europa League? wake up man, nk borak pasal legend ke pasal ajak fan minum barbican ke boleh, tapi be real, lu hidup tahun 2010 ke tahun 1960?

hantuLongkang berkata...

@babazahra': pasal skang xbole buat(atau xde org nak buat) la jd rare... ko apahal nak bising...

ini bukan org panggil hidup zaman dulu... ini pasal menghargai yg dulu... kalau ko asyik idup zaman skang x ingat yg dulu, ko jd lupa diri... xde jatidiri...

ahh, ko apa paham pasal ni... dah basuh kasut sekolah belum? ayik nk main x-box je manjang... try la main longkang pulak mcm budak2 zaman dulu miahaha

talkIZcheap! berkata...

Chelsea ada Luci...

Epi berkata...

Baba? rajin pulak lu layan komen dkt sini.

Lucius Maximus berkata...

Kuikuikui, ada orang nak kena dengan Libyaman

RyuJi berkata...

liverpool ade shankly man united ade bangbusby
liverpool ada fara man united ade furgeson
liverpool ada abg roy hati kau keras man united ada ...?

agak2x kalau rafa mampos the kop bg penghormatan tak?
agak2x ape sejarah dorang cite kat wall ni?
sejarah bola sepak pantai?

Pet Shop Boys berkata...

Yesterday
all my trouble seem so far away
Now I need a place to hide away
Oh i believe in yesterdayyyyy....

tu lagu Beatles. And theyre from Liverpool .lol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...