ANDA SEDANG MEMBACA

58

Kelantan 3 - 0 Selangor.

Jorji Sabtu, Oktober 16, 2010
Kelantan bermain bagaikan juara, bagaimana Selangor yang bermain bagaikan disogok bookie boleh menang?

Taktikal yang dicorak oleh Satianathan, jurulatih Kelantan, jika dipraktikkan dalam setiap perlawanan, mereka mampu menentang mana-mana pasukan pun dalam Asia. Lebih?

(Untuk rekod B. Satianathan adalah warga Jang yang bermain untuk Jang diawal 80an. Beliau juga adalah Kapten Jang suatu ketika dahulu serta jurulatih Jang Piala Emas ditahun 1992.)

Malaysia disajikan dengan mutu permainan yang bagus dari Kelantan. 1Malaysia saksikan pergerakkan dan gol cantik gandingan penyerang Kelantan. Tandukan Akhmal Rizal bukti beliau masih berbisa dan passing beliau untuk gol ke 3 Kelantan hasil dari latihan ketajaman permainan ala German.

Jarang aku berpuashati dengan satu-satu perlawanan bolasepak tempatan, tapi malam tadi aku cukup puashati! Lebih puashati kalau aku dapat lempang Zainal Abidin Rawop dan rakan pengulas yang masih ketinggalan mutu ulasannya. Berbual macam dikedai kopi! Langsung tak belajar dari lagenda pengulas sebelum ini.

Selangor boleh la siasat Hardie Jaafar dan juga Acong (Khairul Annuar Baharom). Bukan aku kata, tapi beberapa sms aku terima dari die hard fan Selangor. Heh, mereka curiga dengan 2 pemain ini. Aku tak nampak sangat kesilapan Acong, tapi Hardi Jaafar,jika Awang Mahyan jadi jurulatihnya, gerenti beliau akan berlari masuk ke padang dan menampar kepala botaknya sekali. Permainan beliau cukup 'low class!'.

Aku boleh kata dia low class sebab aku tak main negeri, dia state player.

Long ball dah tak 'in' Mr. K. Devan. Atau pemain Selangor tak ikut arahan jurulatih mereka? aku tak pasti. Pertahanan dan defensive Midfielder tak membantu bahagian tengah ketika menyerang sementara midfield yang dikuasai sepenuhnya oleh Kelantan tidak berfungsi apabila taktik long ball digunakan. Mampus la striker nak buat semua sendiri! Lawan 4 bek!

Satu ketika Kapten Selangor (kalau aku tak silap) siap passing bola kat jurulatihnya, K.Devan. Mau tak mengamuk K.Devan! Ditamparnya bola itu masuk ke padang.

Maklumat bookie yang aku terima, mereka merancang mahu Kedah keperlawanan akhir.
Kita saksikan nanti samaada betul atau tidak. Bookie tak mahu Kelantan pergi Final kerana final akan 'ROSAK' jika Kelantan yang pergi. Macamana tu?

Sapa nak pergi stadium tengok bola kalau keselamatan dan nyawa sendiri terancam. Jadi Gu kawe semua, jangan berbangga jika ada orang kata begitu. Bolasepak adalah satu PERMAINAN. Boleh menghiburkan dan juga menganjingkan. Kene emosi tapi tak perlu la lebih-lebih. Kalau tak tahan kene kutuk atau kalah, main Wau!

Peminat bola seluruhnya, bukan hanya Kelantan The Red Warriors, kene ambil iktibar. Bolasepak kita belum cukup bagus untuk kita jadi Ultras, tumpah darah, pecah cermin kereta dan dihempuk helmet sampai pecah muka. Apa dapat bila gaduh? S A K I T !

SOKERNET MENENTANG KEGANASAN DAN RASUAH DALAM BOLASEPAK !!!

Yang pasti Jang malam ni kono monang!

58 Ulasan:

wae ismael berkata...

gua harap kedah boleh sekat kelantan bagi mengelakkan lebih banyak pertumpahan darah berlaku! ini bukan hal main main beb.

wae ismael berkata...

cilakak first rupanya gua ! kah kah kah

Nazrul Montolivo berkata...

2nd.. heheh.. pulun kedah pulun

hellghast berkata...

negeri lain bukan takut akan kehebatan kelantan,tapi takut akan penyokongnya.takde penyokong bermakna player main tanpa sokongan,so semangat pun hancur.aku pasti,pasni kalau ade game yang main kat kelantan sape je penyokong negeri lain nak pegi?mau kena pecah kereta yang no flat bukan negeri kelantan,malam tadi game slow dan aku malas nakas tengok,pelik kenapa bro j or ji kata game tu best?pelik!!!

HASRUL NIZAM berkata...

HOBIN JANG HOBIN

j or ji berkata...

hellghast : permainan kelantan cantik. :)

j or ji berkata...

hellghast : aku setuju, tanpa penyokong, semangat selangor drop 50%!

jgn pelik sangat bro. :)

Kuwe berkata...

Ulasan zainal tu yang penyedap. Tak boleh nak fokus kat bola. sebab telinga nak dengar.


kehkeh.

meor-name-depan-ku berkata...

Dari segi pembangunan bolasepak negeri, Negeri sembilan still terbaek. Membangun bersame anak watan.. Takde beli player luar...

"Halim zainal", sila beri perhatian kepade name tu untuk skuad kebangsaan nanti.

hellghast berkata...

main dengan team yang mcm org bodoh main memanglah team yang tak nampak bodoh main tu hebat.,btw bukan hanya game,tapi sokongan kat stadium berat sebelah.tapi baik kalah 3-0 dari penyokong mati 30 orang.hahaha!!!

paiseh berkata...

gua syak hj zainal terpengaruh dengan pengulas jemputan. dulu2 beliau sedak2 juga mengulas.. menjak masuk asstro arena ni makin mengopi pula hujahnya~

pembaris berkata...

belia benci gaduh..

Syafiq berkata...

meor: betul tu.halim zainal tu satu taman je dengan aku ni.dulu kecik2 selalu main bola dengan die.ligat nak mampos.sekarang die yg pro,aku plak tgk bola kat stadium je.haha

ron97 berkata...

@meor nama depan mu
ni dia player luar yg n9 "tak beli"

Sani Anuar Kamsani,Shahurain Abu Samah -Selangor
Rezal Zambery Yahya,Idris Karim -Johor
Ching Hong Aik,Shukor Adan -Melaka

farizizwan berkata...

Takziah Selangoq

ImCoolWithSuperman berkata...

game malam tadi ok lah kalau diikutkan keupayaan player2 kat malaysia ni. bola lambung, passing meliar, perkara biasa. tapi bagi aku gol pertama, kedua kelantan memang best. dan akmal rizal masih lagi berbisa sebab assist untuk gol yang ketiga.

selangor main pun tak menghampakan. banyak peluang untuk create gol, cuma takde luck. surendran, amri yahyah. 1st gol kelantan buat selangor hilang fokus. tapi masuk 2nd half selangor mula menyerang, kelantan bertahan dan tunggu untuk counter. ok lah game tu. kalau nak banding dengan epl, bundesliga, memang lah game semalam slow. jauh beza. tapi kena buka minda dan tengok dari sudut industri bolasepak malaysia.

hellghast: 30 orang yang mati tu termasuk kau. pengecut.

j or ji berkata...

imcoolwithsuperman : itulah yang aku cuba bagitahu dalam ulasan ini. untuk standard malaysia, dapat lihat akhmal rizal buat tandukan dan passing yg ada visi macam tu dah cukup bagus.

terima kasih.

Ahmad Hamidi berkata...

negeri sembilan terbaik pembangunan bola sepak?kahkahkah teringat pulak shukor adan

mohd berkata...

to hellghast :

apa punya buta kayu lah kau ni...yg mati fan kelantan..bukan fan selangor hari tu bahlol!!! bila masa fan kelantan bunuh org...

dasar bodoh x boleh diajar!!!

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

rilex.
jangan emo bro.
dah kalah nak buat camne kan.
terima je lah.
there is always next year bak kate kelab bawahan tu.
kahkahkah.

VIVA SELANGOR!
GGMU!

hellghast berkata...

@ suparman: la...emosi ka bro?haha takde sense of humor betul,to bro jorji,aku tak nafikan gol2 semalam memang lawa,tapi corak permainan kedua2 pasukan baik selangor yang ketinggalan 2 gol kosong tetap tak mau main ungency,sebab tu aku rasa game amat bosan,aku harap selangor bagi tentangan.
@mohd : emosi gile lu bro...hahaha...

Azizan berkata...

secara keseluruhan aku rasa geme semalam best la kalau di ambik kira tahap bola sepak malaysia. 1st half kelantan main bagus tapi selangor main teruk. pertahanan pemalas, kejar bola pun taknak. 1st gol tu kalau pertahanan kacau si farhan tu belum tentu gol, dah tu pasing semua kelaut. 2nd half dah ok balik cuma finishing takde. tapi keeper kelantan malam tadi memang terbaik. perform abis. lau takde dia aku rasan selangor boleh dapat 2,3 gol gak.

BigMek berkata...

yess...ulasan zainal yang terkesan.dengan corak permainan selangor yang hancur.zainal tak dapat mengulas secara bias.yang selalu dilakukan.dan dengan berat hati.terpaksa mengakui kemenangan kelantan.kalau tuan HJ mengulas.hantaran hardi hingga ke luar stadium pun dia boleh cakap hantaran kemas. ceh.yess.

Bert berkata...

terpaksa menelan kepahitan sngor kalah lg kat quarter, dgn sek2 pantai timur lg..amirul mcm kene bomoh smalam, hardi plak lebih suka membuat dropkick mcm main rugby dari membuat hantaran2 yg biasa beliau lakukan,

gua harap K.Devan bole buar rombakan skit2, faderin kadir dgn liew kit kong tu dah mcm x de function..

bab pengulas mmg stuju. "Nanti bolehla Sathianahan cakap ; Sek-sek kito dah lego" kata Zainal Abidin Rawop. Apekejadahnya dua org ni. Dah la aku tgh panas masa tgk game, tmbah sakit hati bler dgr 2 org ni bersembang

Kay berkata...

@meor-name-depan-ku
lucu la lu ni jang. aku saspek lu tak kenal players sendiri. thanks ron97 dah kasi highlight 'player luar' N9. tambahan S. Kunanlan pun asal Selangor jugak. ingat satu, kapten N9 pun orang luar - Idris Karim.
anyway, bagi aku takde masalah sangat pun benda ni, ini liga profesional, apa nak peduli sangat dengan asal players tu. (tapi keperluan ada anak jati dlm team tu juga penting)
kita pompangpompang mintak import tapi, player dari negeri lain kita pandang sepi pulak..

AlexiaAqram berkata...

takde bookie nya. tu semua permainan minda nak menjahanamkan bola sepak malaysia. biasalah, sedang kita sibuk2 nak menaikkan bola sepak negara, sokong dengan sepenuh hati, pergi stadium, sampai meninggal. mesti ada je orang-orang yang sakit hati dengan semangat bola kita dan cuba nak ambil kesempatan.

bagi aku, permainan selangor teruk semalam atas dua faktor yg besar.

1. pemain selangor bermain dalam keadaan tertekan.
tanpa penyokong satu hal. main tempat lawan satu hal. seri 0-0 kat tempat sendiri satu hal. gol pertama kelantan yang super cantik, pun beri tekanan. satu hal.

2. serba tak menjadi.
setuju aku dgn point2 pengulas. midfielder selangor tak hidup. dan yang penting, hanya 2-3 orang pemain selangor saja yang berani pegang bola, gentel sorang dua dan passing. yang lain? gelabah tak tentu hala lagi2 amirulhadi. dapat bola, terus passing, tapi passing entah kemana. macam kimak dia main malam tadi. tapi, lihat kelantan. bolrh dikatakan tanpa norsharul idlan talha pun, semua pemain diorang berani bawak bola, passing dan gentel. macam tu lah baru betul main bola.

sekian.

Cicadasx berkata...

Good article.

Hardi Jaafar for me is a good player. Antara yg paling mntap passing kat Malaysia. Tapi kalau dibandingkan dgn permaninan dia time lawan Kelantan, memang tak nampak macam tu.

mohd faris bin mohd aladin berkata...

smalam gua nampak hardi jaafar blk bwk berkotak2 kopok sira berlada.gua pasti mamat nie mst kne sogok smlam.fuck lah!

mat berkata...

hellghast..lu pengecut. dlm sokernet bleh la...
mati2 ni org x buat gurau.. bodoh bangang, mak bapak lu x ajar ker???

aranhellstorm berkata...

Aku hangin bila baru minit 55 dah K devan kasi keluar itu Safee sama Safiq. Tak lama lepas tu Amri plak keluar. Ape? lu nak bagi depa rehat pasal itu Piala Sultan malam ni kah?

Hampas. Lepas tu main macam cilake. D Surendren tu bior plak dalam padang. Dah la cross ntah ape2, angkat corner tak naik langsung, tau biar bola out je.

Hangin satu badan. anyway, Selangor kena cuba lagi tahun depan, lama dah tak gi final Malaysia Cup Selangor main nih...

aranhellstorm berkata...

owh btw, hardi jaafar banyak cover defensive area malam tadi, nak harap D Surendren, berlari sikit dah pancit, memang kena tinggal 10 tiang aje la malam tadi..

ayobkelubi berkata...

nak buat camner.selangor dah kalah.keh keh keh.

nasib baik ada satu lagi team nak sokong. hobin jang hobin!.

keh keh keh..

julu berkata...

weh..
trengganu lwn kedah mlm ni..
kalo trengganu mng jumpe klate..
org trengganu x takot pon gi kb nk tgk bola..
peteh ganu peteh

L-gooner berkata...

Kelantan biar x layak ke final....
pasukan Kelantan bagus tapi pemikiran penyokong Kelantan berada di kelas ke-3

selalu menyusahkan penyokong pasukan lain....
kalau result semalam sebaliknya,aku ingat mo k.devan dan anak2 buahnya x balik Selangor

maaf,aku bkn bermaksud hendak menghina tp realistiknya ini la yg diperkatakan di kbykan negeri yang berada dalam pertandingan bolasepak yg dianjurkan FAM......

-penyokong bolasepak Malaysia(Kedah/N9)-

mat berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Noel Cienfuegos berkata...

muka keeper kelate macam samurai zaman shogun la, top form pulak tu semalam. bab pengulas, memula memang aku nak marah, tapi bila pikir balik stended bola malaysia, bole diterima la gak i.e kualiti ulasan secara tak langsung mencerminkan kualiti permainan atas padang.

having said that, permainan semalam lagi cun daripada game-game liga super yang biasa. mungkin suku akhir ni semua team kasi naik 1 gear kot. harap camtu la yo, hobin jang hobin!

* bila pikir balik, mungkin ulasan 'kedai kopi' ni boleh jadi salah satu identiti bola sepak malaysia kot? sepertimana argentina mempunyai pengulas dramatis / emosional, arab pulak dengan pengulas psiko yg tak berenti bercakap nya, negara kita pun berhak ada identiti camtu kot? tapi tak mau la hasbola awang 'jack of all trades, master of none' tu hehe.

mat berkata...

I-gooner, kalau asyik berkalau je jadi mcm FAM la bro. apa guna polis, fru, utk jaga keselamatan penyokong, fan kelate ganas ke, dh brape org jadi mangsa, ada yg kena dakwa kat mahkamah x.. bg la 1/2 contoh, jgn suke dgr ckp org je bro.. bila nk maju bola sepak kita

talkIZcheap! berkata...

ye lah, ye lah.... Jang hebat, yang hebat2 semua datang dari Jang, termasuklah B Sathianathan, huhuhu :P

talkIZcheap! berkata...

orang kelate pon ramai gak yg ada plat kereta bkn 'D'... pegi stadium jugak aku tgk, huhuhu...

pembaris berkata...

Tang Kedah kat final tu memang vision yang bagus..

pndx86 berkata...

@jorji- thank you very fucking much for this article! xde bias, fair n square.. demo memang true footballer..

tak keterlaluan kalu kawe ckp game klate mlm td da mcm team ala europa league!kahkahkah..

hellghast berkata...

@ mat: lu pun emosi siap nak sebut bapak2 mcm budak sekolah rendah hahaha...
btw aku setuju apa yang dikatakan oleh bro alexiaaqram
takde bookie punye.
bagi aku, permainan selangor teruk semalam atas dua faktor yg besar.

Pemain selangor bermain dalam keadaan tertekan,bayangkan datang kat tempat orang pastu tiada penyokong sendiri,tambahan pula kejadian pergaduhan antara penyokong kedua2 pasukan di pusingan pertama.sudahlah seri,K.Devan pula boleh terlalu confident boleh jaringkan gol ditempat yang sukar team lain nak menang.

midfielder serba tak menjadi.tengah selangor tak hidup. takde bola yang bagus dihantar dari midfield selangor sampai ke kaki penyerang.

jamsarisabian berkata...

aku tak rase hellghast men2 ngn mati2 2..kalau da segelintir, aku ulang segelintir, meletakkan akidah dan pedoman kat kepala lutut, maka x mustahil akan berlaku riot yang akan membawa kepada kecelakaan termasuk kematian..tak kisah la fans mane..so rilek-rilek dan tak perlu emo-emo guys..chill..peace no war..

p/s: takziah kat arwah..

Daud berkata...

Dari pemerhatian aku time selangor vs kelantan kt s.alam..yg salah adalah pengurusan stadium.pembahagian tmpt duduk nmpk sgt tidak adil.ruang kosong utk pemisah antara penyokong hanya rela yg jaga dan sebab tu la fan selangor dgn senang hati rempuh.
kes gaduh kt luar stadium pun kes kecil berbanding kes hooligans utk EPL.Kat sini xde lagi firm mcm GSE,gooners,red armys,urchins,headhunters.

Game mlm tadi lak..da juga penyokong kelantan baling botol time mamat kelantan celebrate gol no 3.mmg budaya org malaysia kot.
Malam ni mesti da lagi kes fan baling botol air kt stadium.Smua stadium sama je.

Akira berkata...

dah la,xyah la nak kutuk mane2 fans lg..yg dah lepas tu lepas...aku org kelantan,dan aku fhm sifat org kelantan,if u sell,so we buy...korg xleh labelkan penyokong kelantan ganas tanpa2 bukti2 kukuh..mmg ada segelintir yg liar sampai jd kes kat bukit jalil dulu,tp bukan sume camtu..kalo org baling botol dkt korg,xkan korg nak senyum n ckp terima kasih je...be fair la bai....aku blh duduk semeja dgn fans selangor tgk bola,xde mslh pun...

talkizcheap:sepanjang hayat kawe,dumoh kawe xdok sbutir pon keto plat "D", hok ado byk "B",x pecoh pon cermin...hahahahha

r.k berkata...

I-gooner , manyak na baco sokkaba menstrim lu ni jang . koganehan penyokong klantan ni di overrated an oleh sokkaba ... cubo lu pi sedium kodah lawan perak , slangor lawan nismilan , terengganu lawan klantan , samo yo ganeh eh .. tak sumo yang poie tu ganeh2 , ghamai nak poie tengok bola ,
tapi bilo kono tang klantan , dikoba an klantan jahat .. tak ko zalim tu ?

FAS boghi 3 ribu kek kluargo arwah . tapi FAM masih laie porolu amek tindakan kek FAS , sobab marin maso tak tekawal , men kek shah alam .
kok klantan marin taim main ngan nismilan kek koto baru , KFA kono dondo banyak , knapo tidak FAS ? tak gitu ?
marin maso ahchong poie tanduk kpalo player tengganu , ado FAS kono dondo ? ado ahchong kono dondo ?

tengok scene bola guno deduo bijik mato brader . sokkaba menstrim tu lam palo eh ado politik yo ....

sephia berkata...

kelab bawahan makan pink giant.no komen just kahkahkah.

apos berkata...

baca dari atas sampai bawah..boleh tau fan mane yang lebih emosi dan terasa lebih..membe2 aku fan kelantan ramai je yg cool2 n pro..boleh trima kekalahan..tapi majoriti yg lain xmacam tu..lagi satu lawak, masa piya score gol dia nk g celebrate ngan fan kelantan..tapi xpasal2 kene baling air gak..kat shah alam, masa sathia nak clap hand depan fan kelantan, tak pasal kene baling mercun..dan tak pernah terjadi kat mana2 negeri trak polis kene bakar..PE CER??
tapi fan kelantan ni boleh direspek dari segi diorang nye sokongan..bila game kelantan je, home or away, mesti duit masuk byk..hehehe..papepon semoga kedah menang tahun ni..'Biar Jasa Jadi Kenangan'

hellghast berkata...

malam ni lagi 6 pasukan berentap! sape yang akan mengiringi kelantan selepas ini? ade yang tengok kedah ada peluang besar.ada yang kata negeri sembilan sampai peringkat separuh akhir aje,ade yang kata sultan bola nak johor fc berkubur kalau pahang tewas...hahaha!!! mari tonton...liga Malaysia...wajah FAM...

Ade3 berkata...

seri haritu ada orang mati. kalau selangor menang tak balik la diorang. hahaha. player selangor semalam muka sekor2 takut mati.

zool the Hitler berkata...

Aku tgk masa Selangor lwn Kelantan hari tu kerusi terbang semuanya yang nampak datangnya dari tempat duduk penyokong selangor .... sampai rongak kerusi.... tempat duduk penyokong kelantan aku tgk tak rongak pun kerusinya....

abeih berkata...

apos, ko faham2 je la dalam ramai2 mesti ada yg bangang....dan time celebrate gol, tgn2 yg nakal tu la akan mula membaling. tapi mereka bukan membaling player or Abe Ya..just memenuhi nafsu mereka meraikan gol! dan buat pengetahuan ko, kat SSMIV tak bleh bawak masuk botol. objek yg dibaling adalah bekas air plastik yg budak kecik 2 tahun pun gelak kalu kena. yg sakit sikit kalau ada air batu..haha..


dan tak pernah berlaku kat mana2 fan masuk padang kena halau pakai anjing polis..muahahahahahaha..

mietxer berkata...

Buletin Utama TV3
"penyokong selangor dibelasah"
"sy pn xthu ape slh saye...semase sye keluar stadium,tetibe sy dihentak dgn BOTOL ARAK dr blakang! Botol arakk??wadefakk!! dh la ko kne hentak dr blakang..seb bek botol je pecah..kpale ko xpecah..thu plak kne ko hentak ngan biotol arak!! mainstream nye brite..

I-gooner : bai,bkan sumer fans klate punyai pemikiran kelas ke-3..maybe ade..maybe xde..but NOT ALL..

hellgast : kalo slgor mng pn mlm smlm,xde pn fans slgor mati 30 org sbb xde pn fans slgr yg pegi..cane mau mati??haiyaa..

ape2 pn..klate dh mng..tggu jela sape yg jmpe klate semi nnty...hohoo

~Gomo Klate Gomo~

talkIZcheap! berkata...

tak dapat nak main angkat2 kening dengan jarr... :(

muiz saniey berkata...

glory 2 kelantan,.
bakal champion,.

meor-name-depan-ku berkata...

tq ron97, gua silap disitu

kay, gua bukan jang.. sebab tu tak kenal player secare menyeluruh...hehe.

snomed3 berkata...

wei jorji.. nesimilan monang smalam.. apo tak apdet wei

Hannibal King berkata...

Dua2 pengulas "LAN & NAL" memg patut kena lempang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...