ANDA SEDANG MEMBACA

17

From Pak With Love

Lucius Maximus Jumaat, November 26, 2010 , , , , ,


LOL!


Malaysia turun petang semalam dengan fesyen rambut ala-ala Pekan. Pakistan seperti biasa membariskan muka penjual karpet, tukang uli roti Naan dan hero filem Hindustan. Selepas menewaskan Singapura, Oman, China dan India serta seri dengan Korea Selatan, kita kehabisan stim.

Betul macam cakap Nazri, kita ini macam Belanda dalam dunia bolasepak. Itu pun sebab Sepanyol dah menang Piala Dunia (bolasepak) baru-baru ini. Kalau tidak, boleh disamakan dengan dua negara ini dalam bolasepak.

Kata Times of India, Malaysia adalah perennial under achievers sukan hoki. Jolokan yang sama pernah diberikan pada Sepanyol sebelum mereka menang Piala Dunia (bolasepak).

Kita kena terima itu sebagai pujian. Kerana itu pengiktirafan dari India yang mengakui kita sebagai sebuah negara hoki yang dihormati. Tapi pada masa juga ianya satu sindiran kerana kita sentiasa gagal mencapai tahap sepatutnya.

Bagi India, Malaysia ialah seteru utama mereka selain dari Pakistan. Selalu jadi kuda hitam. Corak permainan Malaysia terlalu laju untuk India.

Tapi seperti komen pemain hoki lagenda, Pipiyapong, Malaysia laju tapi Pakistan lebih laju. Dan bila bertemu Pakistan kita gagal menyaingi kelajuan mereka. Selain dari fesyen rambut ala-ala Pekan milik pemain Malaysia yang gagal menyaingi rupa paras hero Hindustan milik pemain Pakistan.

Persekutuan Hoki Malaysia (bukan Persatuan, terima kasih afterc) mensasarkan pingat emas sebelum Sukan Asia bermula. Ramai yang kurang yakin selepas prestasi hambar kita di Sukan Komanwel. Tapi akhirnya kita dapat perak dan itu agak baik juga sebenarnya. Malaysia kini memiliki pingat perak hoki Sukan Asia dan juga negeri Perak Darul Ridzuan.

Sasaran seterusnya ialah untuk memastikan kita terus berusaha melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2012 London. Hanya ada 3 slot saja untuk negara-negara yang gagal menjuarai kejohanan benua masing-masing. Kita bakal berdepan dengan lawan-lawan seperti Argentina, Afrika Selatan, Sepanyol dan Selandia Baru contohnya selain dari lawan-lawan benua Asia yang lain.

Sokernet melalui proksi Hokinet akan sentiasa memantau perkembangan skuad hoki negara dan mengawasi KPI peribadi Tengku Hoki.

17 Ulasan:

top_ace7 berkata...

alamak. sorry. terklasemen pulak kali ni.

pipiyapong lagenda hoki negara? FTW! hahahahahaha.

FAIZ berkata...

dulu lepas zaman keeper ahmad fadzil-gary fidelis-mohd abdul hadi,

zaman norsaiful zaini zaman ni geng-geng tabligh main hoki, antaranya - norazlan bakar, chairil anuar,chua boon huat baru nak naik, masa ni mmg team 1malaysia, ada k embaraj yang selalu injured, ada dr brian jayhan siva, calvin fernandez, lim chiow chin, m kaliswaran, keeper paul lopez

mungkin gabungan pelbagai kaum ni menyumbang kepada synergy gemilang

dan turut melihat kepada sandarkan pada kenangan team bola - ada santokh singh, mokhtar dahari, soh chin aun, r arumugam

jadi adakah gabungan genetik kaum ini merupakan penyelesaiannya

Awang Joe berkata...

player kna mandi bunga...klu x nk badi masuk final...hehe...

Jarr berkata...

Dah mcm Don Pakistan aku tgk Ali Jinnah...

syabas Mesia.

Buenaventura Durruti berkata...

Haha, Lucy lu memang bijak menggunakan sentimen politik dan kenegaraan dalam sukan.

Muhammad Ali Jinnah dengan gaya dan pertuturan ala-ala Snoop Dogg.

Subliminal. Menganjing tahap doggy.

Jarr berkata...

selain hoki, pakistan juga ada takaful company yg besar Pak Qatar Takaful.

tapi serius bhai, gi pakistan mcm gi military base camp.sampai airport army pegang senapang..naik teksi army kat jalanraya lagi ramai dari rakyat..sampai hotel kat entrance army dgn senapang lagi..

kekadang gua konpius, pakistan ke kem wataniah?

c-boz00 berkata...

gua keluar pekan nak pakai jersi hoki pasni. mana boleh dapat?

MOFASAD berkata...

apa agaknya perasaan orang dalam FAM?

mari kita imagine


*hugs

Jarr berkata...

Gua dah review Sembang Kencang ngan CPD kat sini, http://lebatkulebat.blogspot.com/2010/11/review-sembang-kencang-cerita-piala.html

skang gua nak makan nasi kandar ngan pidomat.

babai.

Boloque berkata...

menarik 2

Pet Shop Boys berkata...

Negara yang paling teruk kena banjir deserve to win lah...

Cik Agogo berkata...

aku suka ayat ni.

"Malaysia kini memiliki pingat perak hoki Sukan Asia dan juga negeri Perak Darul Ridzuan"

tapi aku bangga tuh. haa...

Pipiyapong Abdillah berkata...

Sah memang sengaja diorang target perak. cilake...

dewajiwa berkata...

cop jap: kalau nak ulas pasal hoki atau sukan lain, apa kata Sokernet tukar banner/heading tu jap. macam tak konsisten la dengan tema (Laman Web Rasmi Bolasepak Sedunia).

OK sambung.
hoki kita sebenarnya tidak jatuh. cuma kenaikan prestasi negara lain je. macam takraw, negara kita masih kuasa utama sebagai pengasas sukan nie. cuma, jangan nafikan hakikat negara lain dah semakin naik prestasi sebab disiplin dan usaha diorang sendiri. kita pun kena naik tapi tak naik-naik. hehe. apapun, kita masih terer. cuma bolasepak je ada kejatuhan sebab ini diambil kira dari segi perbandingan dengan negara lain (yang sezaman dengan kegemilangan bolasepak negara kita)

kareem berkata...

ada baiknya tukar sokernet jadi sukannet:laman web rasmi sukan sedunia

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

adehh.. xde entry baru ke.. masuk ni dah dekat 14 kali aku buka sokernet.. sangap nih..

MU beli Anders Lindergaard untuk ganti Van Der Sar.

al-rashid berkata...

ha3..nice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...