ANDA SEDANG MEMBACA

24

Tanah Tumpah Darahku

Jannah Khamis, Disember 16, 2010 ,
Umum sudahpun mengetahui semalam Malaysia telah berjaya memenangi perlawanan separuh akhir first leg menentang Vietnam. Kedua-dua gol kemenangan dijaringkan oleh striker Selangor Safee Sali. And no Yobs sekalian, he said he's finishing his contract in Selangor and is not going to Perak next year. Teruskan usaha, lepas ni pasti Selangor extend contract lagi kan?




Anyway, separuh masa pertama Malaysia menunjukkan permainan menarik dengan beberapa cubaan pada gol lawan. Antara komentar yang datang dari kiri kanan saya di Stadium Bukit Jalil semalam adalah;

Jangan main macam Arsenal, main macam Manchester sikit boleh tak?

Kau nak hantar ke mana bola tu der? Tiang gol kat bawah bukan kat atas.




Boring. Boring. Boring. Eh? Gol? Goooooollllllll!!!! (Ini saya. Permulaan separuh masa kedua agak bosan. Tapi lepas tu boleh pula Safee Sali score sebijik.)




Gol pertama kedua dijaringkan hasil muntahan bola goalkeeper Vietnam yang tepat menemui kaki Safee Sali (tak silap saya lah, di Stadium tiada replay) dan perasaan menonton permainan bola sepak secara live di hadapan mata kasar sendiri, berbanding di hadapan peti television berteman Encik Hasbullah Awang, perasaan itu priceless. Sama sekali tidak sama, gemuruh suara satu stadium menjerit Goolllll! - Ekspresi muka, perasaan terharu di kalbu, mahal. Sungguh mahal.




Gol kedua datang dari kesungguhan cubaan bertali arus attacking Malaysia yang mana berjaya mendatangkan hasil. Ingat simple mathematic boys, the more you attempt to score goals, the bigger the changes of putting one in the net.  Gol pertama, sebenarnya yang saya cuma ingat, mula-mula Vietnam sedang menggasak gawang Malaysia dengan serangan bertubi. Kemudian entah macam mana Malaysia boleh counter attack. Sedar-sedar dah gol. (No Jane kau sebok main Twitter masa tu)

Tapi satu stadium hiruk pikuk macam menang Final.




Harapan saya agar the Boys in Blue akan maintain attacking style mereka (semalam banyak kali try, cuma takde luck, if not for sure would have been 5-0) dan menang lagi di Vietnam hari Sabtu ini.




Ada sesiapa mahu ke Vietnam for the game?

Sent from my iPad
- Posted using BlogPress from my iPhone

Edited: 1:26pm

24 Ulasan:

'Ariff Ansaruddin berkata...

first, hehehe

tapi serius, saya pun tengok first half sampai tertidur, bangun-bangun minit ke 60, belum gol lagi, baru nak sambung tidur dah gol, terus minat nak tengok

Mr. Schomey™ berkata...

yang bola muntah gol kedua. gol 1st safee sali tanduk keeper vietnam tepis ke dalam tu.

Jannah berkata...

Oh terima kasih betulkan salah silap saya. Pembetulan fakta amat dihargai.

ijan berkata...

ape daa...

hellghast berkata...

Jannah betul ke tengok bola mlm tu?ke syok dok nyanyi lagu YNWA?hehehe...

tapi rasa mcm nak lempang budak2 yang pakai baju MU dtg stadium...Jersi Malaysia pada aku dah kire wajib ade pada setiap pencinta bolasepak...

buyat(bebola tomato) berkata...

hehehe rlax2...salah sikit beselah..kt bukit jalil xde replay nk ingt sume...tak puas ati gol offsaid...linesman cuak smpai masuk padang sikit kene baling botol...

Ajeossi berkata...

good job jannah!

nu_Ox3r berkata...

linesman tu rilek je masa org duk baling botol.terpacak cmtu je.dh kena kt bahu bru die ngadu.tp mmg teruk al yg baling2 btol tu.tp mmg enjoy la mlm td even 1st half asrarudin asyik kena maki je ngn aku.hahah

Hazwan Arif berkata...

tahniah rakyat malaysia!aku bangge dgn anda!!

makanbola berkata...

kalo 1st half boring,baca artikel ni lagi boring,dhla gbr pun boring,KAHKAHKAHKAH

btw,kalo g stadium pakai baju kelab luar mmg pundek la,bila lagi sokernet nk didik pembaca supaya patriotik sket?dgn team skrang ni lah masanya!!!xkan nk tggu bila norizan bakar dan abdul rahman ibrahim take over balik kot?????

Streetwizer berkata...

aku sudah ada jersi malaysia..home and away...


anda bila lagi??

Mr. Schomey™ berkata...

papehal. harap2 depan stadium nnt jual flare. baru havoc stadium cam semalam. kalau banyak benda2 camni, baru la team lawan takut bila main kat msia. saiko tu pentingggg

PELAUNG PULAU berkata...

gua tengok bertemankan hasbullah awang je semalam..ohh pure classic melihat ulasan beliau....

ade sesape perasan die sebut player CHINA.. padahal itu player vietnam... wtf...

keli berkata...

Jersi malaysia gua xde tp jersi selangor gua ade. Bley pkai x? Kikikiki....

Nazrin Saad berkata...

' di saat2 akhir ini Malaysia harus menumpukan perhatian supaya tidak bolos.

kalau boleh dapat gol yg ke-3 pun cantik juga. ' -hj hasbullah awang-

hehehe, tp seriusly, itulah warna warni kalau tgk bola kt tv1. kalau bukan dia mesti feel xsama.

p/s : malaysia kena fokus dan jgn bongkak. aku tgk filipina main, aku rasa filipina lg bagus dr vietnam skrg ni. tu xkira indon lg tu.

kareem berkata...

Dah menang baru la nk beli jersi bagai....

gula-gula berkata...

ok la tu encik kareem, hasil bonus setengah taun mungkin

nu_Ox3r berkata...

relax la en kareem..fan mesia ni ramai je,tapi malu2.

y.a.n.a berkata...

i setuju gn kareem...
ramai sgt dr team lalang FC...

y.a.n.a berkata...

eh, abg kareem, pizza mana ni? ni yg rasa cm nk nyanyi lagu jamal abdillah kt u ni.."kau lupa pada janji"...

haih..

PELAUNG PULAU berkata...

jersi tu tak kesahlah... yang penting bila ade game2 macam ni laa baru dapat tengok fan kelate ngan selangor dok sebelah sebelah...time ni laa kita appreciate hooliganism mereka..time ni la kite menghalalkan botol terbang dan letupan mercun... time ni jer kita boleh bersatu padu...takat jersi ape de hal...hahaha

y.a.n.a berkata...

time menang ni jelah, Malaysia Boleh, time kalah, Boleh Blah...

bkn tak support negara sendiri tapi mereka-mereka ni menyokong bila dah menang jer..tp bila kalah, team bola sekolah lagi hebat dr malaysia pada mereka...

kalau bukan kita yg sokong, sape lagi nk sokong kan?

pemboncengsetia berkata...

bukan x sokong...
kalo main macam taik,kitorg kutuk..
kalo main macam taik tp menang,pon kitorg kutuk gak...hahaha

kareem berkata...

y.a.n.a ...kan dah habaq...bgla address. Nanti abg delivery la kt yana...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...