ANDA SEDANG MEMBACA

28

(True Sokernet Stories) Thailand vs Indonesia

O.k, kita berhenti bercakap soal Liverpool kerna mereka tidak bermain untuk hari ini dan besok. Tapi kita akan bercakap perkara yang Liverpool suka iaitu SEJARAH.

Sesuai dengan musim AFF Suzuki Cup, saya akan mengimbau sedikit salah satu perlawanan bersejarah piala ini.

Game bersejarah ini berlaku time kejohanan ni tahun 1998, time tu orang kenal AFF Cup sebagai Tiger Cup dan ianya diadakan di Vietnam. Perlawanan Kumpulan A berlangsung di Ho Chi Minh City melibatkan pasukan Indonesia, Thailand, Myanmar, dan Filipina. Perlawanan Kumpulan B pula diadakan di Hanoi melibatkan pasukan Vietnam, Malaysia, Singapura dan Laos.

Game
yang saya maksudkan ini adalah game terakhir kumpulan A, game antara Thailand dan Indonesia. Kedua-dua team ni dah layak pun masuk semi, tapi dorang tahu kalau dorang jadi champ kumpulan dorang kena fight dengan tuan rumah, Vietnam, dan kalau dorang kalah pulak, dorang kena lawan Singapura yang dorang rasa lemah macam Liverpool sekarang ni. So, dorang mati-mati tak nak menang. Lagi satu, puak-puak ni juga malas nak pindah dari Ho Chi Minh City ke Hanoi untuk game semi nanti.

First half, 2-2 team main macam cibai, langsung takde semangat nak score.
Masuk 2nd half barulah dorang score, tu pun sebab defend dorang serius macam cibai. Selepas 90 minit keputusan dia jadi 2-2.

Pada masa inilah sejarah tercipta. Masa injury time, seekor bek
Indonesia, Mursyid Effendi namanya dengan sengaja dan selamba menyepak bola masuk gol sendiri, dan yang bestnya bila dia score tu dia siap tepuk tangan kemain hepi lagi macam dia score gol betul. Nak tak nak Thailand kenalah menag 3-2. Macam celaka bukan?

Biasalah kalau buat perkara bodoh memang orang lain akan marah. FIFA punyalah marah dan dua-dua team ni kena denda sebab "melanggar semangat permainan" dan hero Indonesia, Mursyid Effendi kena gantung seumur hidup. Padan muka, bongok sangat.

O.k, bak kata pepatah melayu, sudah jatuh ditimpa tangga. Masa semi Thailand kalah dengan Vietnam, dan Indonesia yang 'pandai' tu kalah dengan Singapura. Lemah sangat.

Kejohan tahun 1998 ni akhirnya dimenangi Singarpura selepas dorang kalahkan Vietnam 1-0.

O.k, ada 2 moral of the story. Jangan jadi bodoh macam 2 team tu dan moral yang paling penting yang boleh diambil iktibar oleh peminat-peminat pasukan Liverpool, pasukan yang diangga
p lemah juga boleh menang piala.

28 Ulasan:

seiichirosano berkata...

pemain ter'baik' dan tergampang sepanjang zaman

r.k berkata...

Mursyid Effendi tu lah yang sebenarnya true .

ijan berkata...

i love liv...
ni kje pidomat ker??

Zinedine Zaiddin berkata...

Ada jugak player bangang macam tu..HAHAHA

zan berkata...

pidomat...pidomat...orang kenal lu walau lu guna apa nama pun bai...

makanbola berkata...

xbest doooo artikel ni..
kahkahkahkahkah

Jarr berkata...

lemah mcm west ham..duduk bawah ngan wolves...jadah apa liverpool?butthurt sgt abdul neh...takde bahan ke dah apa?

Pet Shop Boys berkata...

Hahaha...Chelsea yg tak menang tapi Liverpool gak yg kena....

A w a N berkata...

cerita liverpool tidak hangat di blog ini..

tapi hanya menganjing liverpool sahaja yang hangat di blog ini..

teruskan usaha anda smpai kiamat..

ayobkelubi berkata...

jarr dan rakan2 seliverpool.

abdul sokernet baru balik umrah. maafkan dia.

dia maksudkan team lemah macam WBA pun boleh menang piala.
dia sarankan liverpool kasi can orang lain buat rekod pula.

itu saja.

Jarr berkata...

kah kah kah..
baiklah yob. janji depa bahagia..

Sylarius berkata...

Malaysia masa tu hape cerita ek?

rafillet-o-fish berkata...

Mursyid Effendi mmg klaseman

PELAUNG PULAU berkata...

semalam tengok kat tv1 game malaysia vs laos.. aku pening ngan ulasan datuk hasbullah awang..adoilaaa...

http://kampungbolasedunia.blogspot.com/2010/12/datuk-hasbullah-awang.html

PELAUNG PULAU berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=9mtfgzVPMMM


nih gol2 thailand vs indon tu

iKHwAn berkata...

Dan malam td malaysia perlu bertrima kasih kat bambang n indonesia coz banyak mana pun gol malaysia smlm x gn kalau indonesia wat2 klh mcm 1998 tu..

crone1585 berkata...

coz dia x nak jadi mcam Mursyid Effendi tu yg indon menang..haha

Awang Joe berkata...

semalam tgk bola dgn tv mute... boleh hilang mood tgk bola klu dengar deejay sukan malaysia mengulas...mcm **** ...hehe...

uncle fly berkata...

heheheheh .. pengulas lejen tu

layankan aje .. esok² die dah pencen kompem teringat kat die punyelahh

kitt berkata...

haha..tuan haji memang lejen, partner dia sasul, cepat je dia betulkan..
part dia sasul2 xpe..

aranhellstorm berkata...

yeah yeah..

tahun ini Liverpool akan menang piala emas raja-raja.

YNWA!

hellghast berkata...

Hasbullah Awang legend tuh...pengulas bola mat salleh kat astro pun takleh lawan,mana nak cari pengulas yang boleh buat ulasan semua jenis sukan bro...

kardio berkata...

Mula-mula tengok label 'True Sokernet Stories', ingatkan abang Obe yang post.

Lepas tu tengok bahasa tunggang langgang, tak lucu, dan point akhir tu lebih kepada syok sendiri.

Patutlah, si nOOb 'saya-tiada-bakat-mengarang-tapi-kroni-nazri' yang tulis. No wonderlah...

keli berkata...

Kakakaaka kardio......Hi bro.
'Liverpool, pasukan yang dianggap lemah juga boleh menang piala.'
Lemah tp menang piala lu kate. Fatwa aper lu pegang ni. Kalo menang piala tuh kuat le.
Abis tu MU menang piala kire lemah gak le....kikikiki...

Ajeossi berkata...

peh! seumur hidup tuuu...

ayobkelubi berkata...

apahal newcastle pergi sack chris houghton ek?

moral down terus player derang..

Pet Shop Boys berkata...

fandi Ahmad takde bolehlah beat Singapre...zaman fandi, D Tokijan, Malek Awab dulu jgn haraplah...

Nazrin Saad berkata...

korg ada dengar tak?

' tamat separuh masa pertama, malaysia 2, vietnam 1'

-hj hasbullah awang-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...