ANDA SEDANG MEMBACA

41

Where Are They, Wednesday - Eric Cantona

Ahmad Fairuz Rabu, Oktober 12, 2011

Siapa tak kenal Eric Cantona sila tampal 'stick-it-note I'M A FOOTBALL POSER' atas dahi. Nama penuh beliau ialah Eric Daniel Pierre Cantona. Ek ellehhh, ada 'Pierre' yang saya tak tahan tu.

Seperti Dalglish, Cantona juga mendapat gelaran 'King' dari penyokong ManUtd kerana berjaya membawa kelab dari England itu dari lembah yang hina ke puncak kejayaan (*bluwekkkk).

Cantona ialah seorang yang sangat art. Korang tengok lah gambar diatas. Se art-art pipiyapong pun rasanya tak dapat nak lawan art Cantona. Sebagai seorang yang art, Cantona ada macam-macam perangai diatas dan diluar padang. Gambar dibawah menunjukkan art Cantona diatas padang.


Art bola part 1 Cantona ialah art suka bergaduh. Atas padang bergaduh dengan pasukan dan penyokong lawan, dengan pengadil bergaduh, dengan rakan sepasukan bergaduh, dengan coach bergaduh dan dengan owner kelab bergaduh.

Art bola part 2 Cantona ialah art bagus main bola. Memang celaka. Sebagai peminat Liverpool, saya amat membenci Cantona sebab dia bagus. Dia ada 'flair' yang tiada didalam diri pemain-pemain EPL ketika itu khususnya. Dari tahun 1992-1997, Cantona telah menjaringkan 82 gol untuk ManUtd dan membawa ManUtd memenangi EPL sebanyak 4 kali dari 5 musim bersama kelab ini. FYI sebelum kemenangan EPL musim 1992-1993 ManUtd (musim pertama Cantona bersama ManUtd), kali terakhir mereka memenangi divisyen pertama liga inggeris ialah pada musim 1966-67. Penantian selama lebih kurang 22 tahun (sebelum tahun 1992, 'Premier League' dikenali sebagai First Division). Pendek kata, Eric Cantona ialah hero ManUtd.

Sekarang, art Cantona lebih kepada layar perak. Kadang-kadang ada nampak dia main bola pantai (beach soccer) dalam astro tapi secara formal, Cantona suka berlakon. Wayang dan teater, semua Cantona lanyak berlakon. Cerita wayang sudah rilis lakonan beliau yang paling baru ialah "Looking For Eric" dan yang sedang shooting ialah 'De Force'.

Cantona bukan sahaja art berlakon tapi art cinta beliau juga adalah dengan seorang pelakon Perancis berdarah Algerian, Rachida Brakni (lihat gambar bawah).

Cantona ni memang art gila babi.


King Eric - lights... camera... action!

(Sumber - wiki, ericcantona.com)

41 Ulasan:

rashideeshukri berkata...

1st!

ini entri art, siapa cakap tak, mak dia hitam.

j or ji berkata...

Ohhh Ahhhh Eric Cantona
Ohhh Ahhhh Eric Cantona

Stand up your collar for the King!

talkIZcheap! berkata...

"Literally kick the racism and abuser out of the game!"

itu memang art!

:p

LS berkata...

king!

azrijohan berkata...

king kenny



http://azrijohan.com

yetzack berkata...

"When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea."

benda paling art king eric pernah sebut....

Waqheh berkata...

gua suka eric main tapi gua tak suka M.U..seyesly...

missus vidic berkata...

hail king eric

Haziq berkata...

terbaek..xsilap bermula era cantona liverpool xpegang piala BPL..kehkeh

hellghast berkata...

Cantona paling legend dengan skill angkat bola guna dua2 belah kaki,apebenda namanya skill tu,gua ni bute sikit skill2 tapi main Winning Eleven memang gua power buat skill.

gua yakin Poser2 tak kenal Cantona,yang diaorang kenal masa tu Beckham dgn Ronaldo...

apepun lepas Cantona blah,team Artsengal mula menunjukkan taring yang kini sudah tumpul...

asrap virtuoso berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
asrap virtuoso berkata...

"I am not a man! I am Cantona!!" ~ from the movie 'Looking For Eric'

Jarr berkata...

Poser mungkin knal Cantona.Yg aku sedih aku penah borak ngan so called hardcore Man U yg tak knal Sparky.

Kalau gua ckp ngan jorji siapa budak tu mesti jorji turun padang kasi tazkirah.Bala..bala....

pakkordi berkata...

Aku benci Cantona. Nuff said.

I'm Obe's Cocksucker berkata...

Who cares you hate Cantona mothafucka..

se7en berkata...

Petanda awal kejatuhan Leeds sudah nampak apabila membuat kesilapan besar dengan menjual Cantona kepada Pak Alex, apabila art of playing football bersenyawa dengan art of managing hasilnya 4 kejuaraan EPL... sultan bola patut amik iktibar disini

Art budak-budak paling art waktu zaman 90an ialah angkat kolar baju dan baju sekolah bercap cantona7 pada belakang bawah baju... tp bila Yorke buat kesinambungan angkat kolar, semua tak nak follow lak, kah,kah,kah.. ok,ok aku faham yang itu tak kelakar sangat

Bergkamp, Fowler,dan Shearer lahir tersilap zaman kerana mereka terpaksa tunduk dibawah titah perintah King Eric, cuma sekali sekala mereka mendominan itupun setelah cantona digam selama 8 bulan sabit kesalahan membuat tendangan padu maut ke atas penyokong cystal palace

sayangnya, Cantona takde luck di persada piala dunia dan gagal merangkul gelaran UCL,

tp, agak musykil gak pak korrdi kasi up artikel MU punya player, ini taktik saiko utk perang saraf mungkin, hmmm...

Streetwizer berkata...

cantona pun boleh art...pipi bila lg?

yetzack berkata...

cantona tiada luck dalam UCL sebab rules uefa yang cuma bagi 3 pemain import untuk setiap club.lagi buruk negara dalam uk juga dikira pemain import untuk kelab england.

kalo tiada rules oleh uefa macam sekarang.mungkin boleh jadi king of europe.

Hazard Ali berkata...

Hail The King! Art!
Yeay! Mak aku tak hitam!

Bukan menghukum, tapi yang kaki promote blog sendiri walaupun dah diwarning berkali kali tu, kaler apa pulak Mak dia?

Mohon ampun Mak.

saiful aizat berkata...

Oooh Ah, CANTONA!

punya la femes sampai masuk lam iklan shampoo. lol

nu_Ox3r berkata...

@yetzack

MOHON mungkin boleh jadi king of europe

HAHAHAHA

Jarr berkata...

"Bergkamp, Fowler,dan Shearer lahir tersilap zaman kerana mereka terpaksa tunduk dibawah titah perintah King Eric, cuma sekali sekala mereka mendominan itupun setelah cantona digam selama 8 bulan sabit kesalahan membuat tendangan padu maut ke atas penyokong cystal palace"

bala betul statement diatas ni.Well, u just denied how good Bergkamp,Fowler and Shearer.Lagipun...aahh malas nak sambung.Kang emo.

trevor berkata...

cilakak azri johan. macamana nak tutup lagu dalam blog kau, dol.

menyampah sial aku dgr.

rashideeshukri berkata...

yang promot blog yang berlagu-lagu tu pulak, gua tak tau mak dia kaler apa. kuning taik cirit mungkin?

maniax berkata...

konek ke ape atas aku ni?

keli berkata...

King Eric...
Boooooo...

Ozgur Cek berkata...

ciss...mamat kolar tegak ni..
time dia main xmenang2 jgk perancis piala dunia..

hADIE berkata...

die malas nak main Perancis kot...

kueh bakar berkata...

dia taknak main dengan perancis sebab gaduh dengan coach dan gaduh dengan persatuan bolasepak perancis sekali.

aku rasa masa ni laa no 7 power..dan ramai nak pakai no 7. masa aku kecik rasanya ramai berebut no 9 dan no 10. simpton maradona dan careca..selangor lama simpan no 10 tak kasi sapa2 pakai lepas supermokh.david micthel kot yang pakai balik...

sampailah kepada ahmad shahrul azhar, bekas kapten malaysia nak tukar jersi dengan bekem.no 7 tukar dengan 7.wakaka.

gol chip dan gaya berlagak bagus paling ohsem.seperti lin dan dan pakdee thai.

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

The Real King is King Eric.. Nuff said.. Ooh Aah Cantona! Abah gua dulu belikan jersi MU Cantona sebagai hadiah hari jadi.. Abah lu?

hantuLongkang berkata...

cantona memang power...dia ambik penalti pun power...dan dia punya pembawakan pun 10 kali ganda lagi baik dari gary neville dan roy keane..

tapi dia still a scum, just like any other mancs..keh2..
nonetheless, a worthy scum he was..along with solkjaer(sp?), giggs..
jadi, separa tabik kat dia :D...

@yetzack:
bila ko sebut benda tu, aku baru teringat pasal gordon strachan(manager yang suka buat dry humour) punya komen kat cantona lepas kung-fu kick..
google 'strachan seagulls cantona', terus keluar result bersusun2..

anyway, the famous response to cantona's famous quote following the said incident:
"If a Frenchman goes on about seagulls, trawlers and sardines, he’s called a philosopher. I’d just be called a short Scottish bum talking crap."
-gordon strachan-

hellghast berkata...

@danny armando
abah gua nak belikan baju sekolah pun termenung dulu,apetah lagi nak belikan jersi...
satu je abah gua bagi,dia bagi gua harapan skor 9A mcm anak jiran sebelah...
ok gua nak nangis jap...

P.S sekarang dah lebih 20 helai jersi gua kumpul dari 1997! kahkahkah!!!

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

hellghast: airmata gua dah merembes ni. biar gua teka, lu mesti dah berjaya pasal lu jadikan anak jiran sebelah sebagai idola kan? sebab tu dapat beli banyak jersi.

Jarr berkata...

tadi gua nampak komen kabo disebabkan masa Cantona pakai no 7 power gile ramai org nak pakai no 7 even player sendiri..

Bala...Beardsley,Keegan,Dalglish pon power tak patut masa pakai no 7.Best pon penah pakai no.7 kejap,power lagi dari Cantona.

so mcm mana ni.Cantona jugak la power kiranya eh.ok ok, cantona power.

Hazard Ali berkata...

Owen No. 7 jugak tiba-tiba. Gila power beliau kat bench. Huhuu.

AKSARA : MYCLOCK. King Kenny, My 'Clock'!

hellghast berkata...

@danny
berjaya hape anak jiran sebelah gua,satu family lari semata2 anak dia takde pinjam duit dgn Along!
kahkahkah!!!
p.s ni kisah benar.

Cob Nobbler berkata...

Eric Cantona sekarang dia Director of Soccer NY Cosmos.

macam Manager lah.

RABUN berkata...

busok! bau ketiak setan!

hantuLongkang berkata...

@jarr:
memang la...sejarah mereka hanya bermula tahun 1992..sebelum2 tu mana diroang nampak apa yang berlaku sekeliling mereka..haha

Kelambu berkata...

@Se7en : gua tak tau lu beranak zaman bila.. statement lu tu mcm adik2 baru start sekolah je ni.. zaman kejatuhan leeds 2001-2004.. time tu punya la power, Lazio pun diorg makan, tapi kalah ngn Valencia semi final UCL 2001..

kueh bakar berkata...

jaar

aku bukan peminat man u pun. membandingkan cantona dgn keegan aku RASA tidak adil. seperti membandingkan pele dan maradona. nak banding messi dgn ronaldo ok la..

aku tidak tgk bola zaman keegan.jadi aku tak tahu sape-sape no 7, zaman ko layan epl sejak dulu.sebelum 90an, layan serie a jer highlights kat rtm petang2..highlights epl masa tu 11 malam tu kat tv3...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...