ANDA SEDANG MEMBACA

19

Where Are They, Wednesday - Marco Van Basten

van kordi Rabu, November 16, 2011

Pada perlawanan peringkat kumpulan di Kejohanan Negara2 Eropah 1988, Belanda memulakan kempen kejohanan dengan mengunakan khidmat Wim Kieft sebagai penyerang utama. Belanda kalah pada perlawanan pertama menentang Russia 1-0. Pada perlawanan kedua menentang England, barisan yang sama diturunkan oleh Rinus Michel, pengurus lagenda Belanda. Setelah mengeluarkan Wim Kieft diseparuh masa pertama dan menggantikannya dengan Marco Van Basten, Van Basten berjaya menghasilkan hattrick untuk membenam England 3-1.

Diseparuh akhir, Belanda menumpaskan Jerman Barat 2-1 dengan Marco Van Basten menjaringkan gol kemenangan diminit-minit akhir perlawanan melalui satu sepakan sambil 'sliding' yang cemerlang dan sangat klinikal. Pada perlawanan akhir, Russia jadi lauk.




Marco Van Basten kemudian dipilih untuk anugerah pemain terbaik eropah sebanyak tiga kali dan pemain terbaik dunia sekali.

Penyerang ini memang menarik minat saya dan sewaktu beliau bermain di Italy, saya ikut melayan Italian Serie A dengan menyokong AC Milan. Beliau sangat berbisa dan saya sering berangan menjadi Van Basten bila main bola. Apabila kecederaan buku lali yang serius meranapkan karier Van Basten, saya berasa amat sedih.

Beliau kemudian menjadi pengurus pasukan kedua Ajax sebelum menjadi pengurus Belanda di kejohanan Dunia 2006 dan Euro 2008. Belanda kurang menyerlah di dua kejohanan itu. Marco Van Basten kini ialah pengulas sukan di saluran Sport1.

Marco Van Basten - A True Legend.

19 Ulasan:

FS berkata...

1st

NXXB berkata...

bagus artikel ni.

boleh cerita pasal Hidetoshi Nakata dan Syunsuke Nakamura tak?

terima kasih.

azfar hranica berkata...

nice pak kordi. teruskan menulis artikel ilmiah macam ni.bukan mcm shit break a.k.a abdul sokkernet @ sokkonek tau nak ngejek orang je.pipiyapong plak bile arse-anal dia tu dah menang aktif plak update,time kena belasah dulu senyap sunyi die

cantona79 berkata...

Antara pemain yang terbaik semasa proses aku membesar menjadi dewasa. Dia, Gullit dan Rijkard.. what a team. Tp itulah best player wont make a 'great' manager, good maybe.

Hambali ® berkata...

kebanyakan player yang bagus tak boleh manjadi pengurus. contoh paling nyata ialah maradona. van basten juga sebahagian daripadanya

Mohd Najib berkata...

Van basten and the gang la penyebab gua jadik penyokong tegar AC Milan sampai sekarang

Hazard Ali berkata...

But Cantona79 bro, SAF dulu top scorer Scottish League kan? Hehe but yah.. good players can HARDLY make good managers.. tak ramai...

Maman berkata...

Van Basten retired on age of 28/29. Gile kesian. Power sgt tu yg kat Itali smpi parah kene terjah. Aku dpt tau smpi tumit kanan Van basten cover pakai plastik keras beb, 2 kali pulak tu. Defender kat Itali mmg terkenal paling keras. Ramai TOP Players midfielder ke striker ke, semua patah la kene belasah kat Itali tu.

mcphisto berkata...

forza marco!!!forza ac milan!!!

mirul berkata...

tak sabo nak tunggu review chelsea lwn liverpool daripada pakkordi ni.

Paria Perawan berkata...

Yang penting pagi td slogan 'Schwarz Rot Gold Invasion!' Berkumandang!
Deutschland gegen Niederland 3 - 0!
Deutschland tor :)

Golnaraghi berkata...

Marco Van Basten - The Great Finisher
dia punya bicycle kick lg power dr rooney

faizul berkata...

menitik air mata capello masa dia bersara dulu. yelah, umur muda lagi.

Jimmy Stracqualursi berkata...

mohon ulas where are they wednesday untuk skuad sheffield wednesday zaman depa top dulu, menitik air mata kekecewaan beb tengok aritu depa lawan morecambe, main cam haram

kareem berkata...

azfar hranica, lu nak up orang lain takyahla jatuhkan orang lain...

rashideeshukri berkata...

@Hazard: kalau lu perasan banyak Scottish player yang terer main dan pandai manage dalam masa yang sama.

macam McLeish, Joe Jordan, Gordon Strachan, Kenny Dalglish, Matt Busby, Fergie, dan Shankly.

hantuLongkang berkata...

aaa..marco van basten...skor gol taknak skor biasa2...musti ada style..legend!!

Streetwizer berkata...

great post lucy...pendek tp berilmiah..kipidap!

azfar hranica berkata...

kareem lu nak emo apahal.sape berak dalam seluar dia yang terasa lendirnya. aku tak tau la kau ni karim pin,karem benzema,ke karem berzina ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...