ANDA SEDANG MEMBACA

25

Liverpool power - sebuah cerpen falsafah

dingin Ahad, Januari 29, 2012

Liverpool power – sebuah cerpen.

“Ramli udah2 la tu main bola.”

Ramli yang dari tadi ke sana sini dengan bola stoking dan menjadikan mesin jahit singer emaknya sebagai tiang gol berhenti. Dia memandang lelaki yang menegurnya. Seorang lelaki botak dengan tulisan baju Liverpool. Gaya lebih kepada abang power.

“Ini rumah bapak saya. Sukahati sayalah. Abang sapa?” marah Ramli lalu mengambil bola stoking yang sudah dua bulan dibuatnya. Ramli ingat lagi semasa dia buat bola stoking itu, menitik juga air mata apabila belakangnya kena sebat, sebab guna stoking ayahnya. Mujur emaknya datang dan cakap, “Bang, takkan pasal stoking abang nak bunuh anak kita?”

Orang perempuan bila dah cakap macam tu, lelaki memang tak berapa nak melawan sangat. Yalah, tak pasal2 tidur luar.

“Memang bukan rumah abang, tapi abang tak tahan tengok kau main macam setan!” kata lelaki botak, sekaligus membunuh lamunan Ramli berkenaan sejarah bola stokingnya.

“Sukati sayalah nak main macam setan. Ini bukan rumah bapak abang,” Ramli melawan lagi. Entah mengapa Ramli tiba2 terasa dikata main macam setan.

“Berapa kali nak cakap, ini memang bukan rumah bapak abang. Abang tau ini rumah bapak kau, tapi boleh tak kau beri muka sikit kat abang? Taulah kau sokong tim setan merah, tapi janganlah main macam setang jugak. Baju dah la buruk. Geram betul abang.”

Penerangan abang botak yang panjang lebar sambil jari telunjuknya menunjuk pada baju Ramli, membuat Ramli jadi sayu. Dia pandang baju jersi MU yang dibelikan oleh abangnya. Kata abangnya, ia orginal uptown. Entahlah.

“Sampai hati abang cakap macam tu. Dahlah masuk rumah orang, pastu kutuk saya main macam setan, pastu kutuk pula baju yang abang saya beli.” Mata Ramli mula berkaca-kaca.

“Dah jangan menangis. Nak pakai baju ni. Ini akan menjadikan kau power macam abang,” kata abang botak sambil menghulurkan sebungkus plastik hitam.

“Saya benci Liverpool! Saya takkan pakai baju Liverpool!” kata Ramli dengan mata berkaca2.

“Bila masa abang cakap abang nak beri baju Liverpool? Adik tau tak, kat luar sana memang banyak orang tak suka Liverpool sebab Liverpool power. Tapi adik kena ingat, kat luar sana lagi banyak yang tak suka MU. Bukan sebab MU power, tapi sebab MU itu tim setan. Tau setan? Iblis? Ia melukakan ramai hati para tabligh. Mereka tak suka MU tapi dalam masa yang sama, mereka juga tak minat bola. Kalau macam abang, takpa, abang tak suka MU tapi abang boleh sokong Liverpool? Mereka nak sokong apa?”

Sekali lagi penerangan panjang abang botak buat Ramli pening.

“Jadi, itu baju apa?” soal Ramli ragu2, walaupun plastik hitam itu sudah berada dalam tangannya.

“Ini baju yang lebih patut dipakai oleh mereka yang minat sangat dengan united2 ni. Pakailah. Lepas adik pakai, abang akan keluar dan tak kutuk adik main macam setan.”

Ramli pun pakai baju itu.













Muka dipaintkan bagi menjaga privacy.

Sejak itu jugalah, umat Islam bersatu dan Menyu sentiasa kalah kepada Liverpool. Contohnya pada piala FA semalam, Liverpool menang 2-1. Liverpool memang power.

25 Ulasan:

tokeysiber berkata...

lol . terbaek

Mohd Rasydan berkata...

Kah kah kah!!! Ini sangat babi!

zulhilmi berkata...

power2..rasa mcm baca novel...

keli berkata...

MU kalah sebab Ramli tak main dan tak wujud serta rekaan semata-mata. Muahahaha

8===D Konek untuk Fergie
Yang bawah ni Suarez kirim dekat fan MU dengan mamat negro Evra
....................../´¯/)
....................,/¯../
.................../..../
............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
........../'/.../..../......./¨¯\
........('(...´...´.... ¯~/'...')
.........\.................'...../
..........''...\.......... _.·´
............\..............(

kareem berkata...

bola stoking?haha..nice entri!

El berkata...

kah kah. terbaik
abdul mana abdul? takkan nyorok dlm bilik kot? haha

Kurast berkata...

dingin ni jarang ngepost, sesekala dpt baca cerpen power mcm ni pon best gak. abdul ape cite?

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

Bab bola stokin tu memang membangkitkan kenangan silam. MU kalah dengan liverpool? Biasalah... Lepas tu julang piala. Tiap2 season macam tu kan...

Frankie cokeupthenozza berkata...

MU kalah ngn liverpool tp last sekali MU julang piala FA cup hehe cam peliknye bunyi, ni FA cup, bkn liga yg MU mng 19 kali tu. xpe2 nanti leh r MU nk blas dendam game EPL kt old trafford, tu pun klau mampu lah kn =p

rashideeshukri berkata...

kah kah kah. tergelak gua sorang-sorang dekat dalam bilik ni. jilaka punya Dingin.

Khry Hnry berkata...

MU memang ayam....

kelisa_samudera berkata...

rasa pilu pulak mengenangkan nasib ramli.

Deathtanz Mantisk berkata...

i don't find anything funny.. such a lame ass post

Apit berkata...

apa pun x bleh...haha

FreeMen berkata...

akhirnya terkabul request gua. thanx bro dingin. haha. YNWA.

faizal abd fathi berkata...

hahahahaha

nhaselaluent berkata...

even liver menang semalam...control game man u...tapi apa2 pon..liver tetap power...

FAIZ FAKHIRIN berkata...

Padan muka MeNYu Bodoh..hahahaha...sukanya aku team setan kalah...

Muaz berkata...

ABDUL SOKERNET mana??? dia tak berborak lagi ke??

ijan de bunks berkata...

kalau aku zaman start tendang bola adalah dengan bola kertas. masa tu rasa power kalau dapat timbang bola yang tak berapa berat.

ape2 pon aku untung semalam, liverpool menang member aku payung table. kahkahkah

hellghast berkata...

Deathtanz Mantisk <--- Butthurt Detected...kahkahkah!!!

r.k berkata...

tapi liverpool tak power .

Maman berkata...

Adui..! Power gak logo t-shirt tu. Memang boleh buat sembahyang ke x tuh? Hahaha. Ape pun, Mancheater Urinated & Manshitter Shitty pun dah out. Antara kenangan terbaik season kali ni. So, masih layak ke guna ayat "the rest are only supporting actors?" We will seen who gonna win FA cup this time.

Fitri Amir berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Klasemen Forever berkata...

Pelaburan masa depan. Tiada guna MLM. Tiada guna skim cepat kaya. Hanya satu jawapan untuk masa depan.
http://www.alfarhangold.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...