ANDA SEDANG MEMBACA

64

Umat Manusia Diselamatkan, Racisme dikuburkan!

Jorji Ahad, Februari 12, 2012 ,



Amboi, besarnya gelak Pakcik Mandela!

Salam.

Sapa tak sambut salam, dia Suarez.

Umat manusia seluruh dunia sedang meraikan kemenangan ke atas perbezaan warna kulit. Terima kasih kepada Wayne 'The Rudeboy' Rooney dan 'O Captain! My Captain! Patrice Evra. Sebelum itu mari aku tunjukkan skil copy paste aku, sama-sama kita lihat apa ulasan umat manusia terhadap kemenangan manusia sejagat.

"He's a disgrace to Liverpool Football Club. Some players should not be allowed to play for Liverpool again.- Sir Alex Ferguson.

"We don't want racism, but the passion and the tackling — we want that in the game." -- Gary Neville.

"I have just today realised Suarez is a total wasteman Clown."-- Frimpong, Arsenal player

"As a liverpool fan, it is with a heavy heart that i am coming to conclusion that luis suarez is a bit of a cock" -- Tom Chivers.

"If i was playing, if Incey was playing, if Sparky was playing, Suarez ends the game wishing he'd shaken hands" --- Roy Keane. (Keano, kami semua tau apa akan jadi kalau Keano ada atas padang!)


"Akhirnya racism benar-benar dikuburkan. Terima kasih Rooney" -- Nelson Mandela.

"Ini budaya pembangkang Uruguay!" -- Najib.

Dalglish was then interrupted as the reporter attempted to focus on the handshake, to which the Liverpool boss kept asking: "How many bookings were there? How many bookings were there? How many bookings were there?" (inilah masalah sebenar Liverpool dan penyokongnya.. nampak? nampak? )


Penyelamat umat manusia mahu terbang.


Aku akan memulakan kempen 'Kick Football out of Liverpool' selepas ini. Bolasepak tidak boleh lagi dipermainkan di Liverpool. Biarlah Liverpool hanya dikenali sebagai bandar pelabuhan. Tapi Titanic pun tenggelam..hmmm. Apa pun tak boleh lah Liverpool ni.

Teruskan bergembira dan raikanlah kemenangan ini.


64 Ulasan:

pakDin berkata...

terbaik copy paste hang..haha

Muhammad Firdaus Hamsani berkata...

kahkahkah... mohon J or Ji diberi gelaran datuk di atas skill kopipes terbaik beliau

Mr Ciky berkata...

Antu gigi lwn antu minyak..antu gigi bole plak rase ensem lebih skit sbb putih...ptuihhhh

zu berkata...

bagi aku, suarez tak salam evra bukan sebab dia rasis.
dia salam jugak negro-negro lain yang kat dalam manure tu.

kalau aku la, takkan la aku nak gi salam dan buat-buat mesra kepada orang yang dah menyumbatkan alu dalam mahkamah dan menyebabkan aku tak dapat main sampai 8 games.

Apao berkata...

kalau dah negro, takkan nak panggil caucassian pulak...jangan tuduh orang racist sebab diri sendiri bebal, bro...

txx berkata...

kadang2 j or ji ni xtau pape jugak. typical menyu..

Frankie cokeupthenozza berkata...

Hik2 evra da mcm monyet td pas game, btw Nelson Mendela fan Liverpool :)

http://twicsy.com/i/CzeGz

dhamirah berkata...

Suarez panggil evra "negrito" kan? Which means "black guy". Kan? And he said that's not racist back in his country. Bijak kan suarez ni? Sungguh bijak.

Game masa tu tgh hot, adrenaline pumping, tahap kebencian antara 2 team mmg meluap-luap, lepas tu suarez buat perangai bijak panggil evra mcm ni.."oi, black guy". Apa evra tu takde nama? Kalau panggil macam ni.."oi, bro!" takpe lagi. Kenapa perlu address mamat tu dgn warna kulit dia? Mmg la dia black, tapi perlu ke panggil dia black?? Tak boleh panggil dia "oi, patrice!" ke, "oi, evra!" ke, "oi, fucker!" ke?? Tak boleh?

In his defense suarez said the word yg dia sebut tu tak berbaur racist kat tempat dia. Memang la, tapi masa ko sebut benda tu, kau kat england la lahanat!

Fahmi Ismail berkata...

"Salam. Siapa tak jawab salam, dia Suarez"..- kehkehkeh.mukaddimah dah padu n power

Lily G berkata...

Gua tak mau cakap banyak. Nah, lu tengok sendiri.
http://www.thisisanfield.com/2012/02/video-evra-refuses-suarez-handshake/

Lily G berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ridhwan zai berkata...

sengal

missus vidic berkata...

kick Liverpool out of football lagi sedap kot bunyinya hihi..

well kes racist2 ni malas nak layan..yang penting GGMU!!

Pet Shop Boys berkata...

Tangan Hitam buat apa nak salam...

by the way, kenapa buruk sangat jersey Arsenal malam tadi?

Zorro berkata...

Suarez dgn evra dah keluar mabuk lepas game nk gadoh2 lagi wat apa..haha.

ysrzlkrnn. berkata...

Yang nak emo lebih lebih buat apa yang butthurt ni? Pentol ke apa? Kau negro ke apa?

Miss Reader berkata...

So sad seeing some of typical Liverpool fans still living in paranoia even after a third-party investigation came out with 115 page of report. They just won't believe in anything except the history text book.
Owh..lupa pula. Without Man U, they'd have nothing to talk about. Liverpool fans just talked about Man U, Man U players and their soon-to-be-forgotten history book.

hantuLongkang berkata...

@dhamirah:
pagi2 ni kalu bukak kelas, murid senang terima..dhamirah dah sedia? :D..

harini kita belajar subjek: Penglahanatan..

Ayat Penglahanatan: digunakan apabila kita perlu menampar seseorang tanpa menggunakan tangan...contoh:

1) "lahanat apa ko cerita ni dhamirah...dah tau game tengah hot, ko pergi maki orang dulu, siap mengaku, FA pun tahu, paling koman 2 match ban jugak lahanat"

2) "ilmu bahasa sepanyol pun cuma sekangkang-kera, bahasa tu jugak yang ko pilih...dahtu, orang balas, ko bebal tak paham, ko mula jadi lahanat"

- Bahasa Penglahanatan: digunakan oleh sejenis bangsa bernama Evra..tidak bersalam dengan bangsa Evra ialah satu sifat perkauman dan dikenali sebagai anti-evraic..

2 langkah mudah mengenali bangsa Evra ketika hendak bersalam:
1) bermuka lahanat dan tangan diletakkan kebawah..
--> exhibit A
2) tidak bersedia menghulurkan tangan sebaliknya menunggu tangannya disambut..
--> exhibit B
--> exhibit B

anda digalakkan tidak bersalam dengan mereka kerana kelahanatan sering berlaku ketika bersalam dengan mereka..

contoh:
bila mangsa tidak menangkap tangan mereka supaya dapat bersalam, mereka akan menangkap lengan mangsa ketika mangsa sedang bersalaman dengan kaum lain walaupun ketika itu dikira sudah terlewat untuk mereka bersalam dengan mangsa..

nasihat:
sikukan bangsa Evra tersebut tepat ke muka...seeloknya, kepalanya bersepai...jangan jadi macam suarez yang hanya menyiku angin...

- tamat kelas -
:D

hellghast berkata...

kalau lu org la,nak ke salam dengan player yang buat lu kena gantung 8 game?lepas tu lagi mau salam,baik pegi bertumbok kat KFC lagi bagus.

moze berkata...

"Salam. Sapa tak sambut salam, dia Suarez", modal baik, bro. Nice one!

Anyway, Rio pon x nak slm mr. Luis-I-have-rabbit-tooth-suke-gigit-tlinga-Suarez. Pathetic.

At least C Ronaldo dulu penah menang FIFA World player of the year.

Suruh Suarez tu kejar kucing kat anfield tu dulu la.

Lol

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

alahai.. ramai betul taik-taik liverpool yang sakit bontot..

Hizwan Nizam berkata...

gua tido lena semalam. sekian.

trevor berkata...

takpe takpe.

2098-99 liverpool juara.

trevor berkata...

oh terlupa pula. nasib baik m.u menang semalam. kalau tak mesti sokernet ni tutup lagi.

Nik Zulkhairi berkata...

mana kodi?

otak jem berkata...

Geli aku baca komen budak2 liverfool ni. Mcm lahanat sekor2, selahanat liverfool

kareem berkata...

komen hantulongkang memang power!

Apapun, font entri ni macam gampang ahh..sakit mata gua baca...

keli berkata...

Keputusan Perlawanan Liga Super terkini
Kelantan 2-1 Terengganu.
PKNS 2-0 Selangor
Perak 0-2 T-Team
Kedah 2-2 Sabah
Lions XII 3-1 Negeri Sembilan
Sarawak 2-1 Felda United
Kuala Lumpur 0-2 Johor FC

Kelantan tengah klasemen sekarang.
Bolasepak kita wajah kita.

talkIZcheap! berkata...

Panjang pulak HantLongkng membebel hari ni lepas Liverpool dengan Terengganu sama-sama kalah dengan kuasa 'Merah'... keh keh!!

p/s: thanx Keli...

Raiden berkata...

Rooney macam Angry Bird la plak semalam..maskot ke?

weeeeeeeeee...

-KingSyahmi- berkata...

bsngang jugak bdk2 liverpool nih.


kalau korg baca report tu, evra mase mula2 dgr si suarez panggil die negro, die dah warning, jgn panggil die mcm tu...tapi si suarez ni panggil jugak si evra ni negro..memang la die negro, tapi ade ko panggil orang india keling? ade ke?...sape bangang dlm hal ni?

A. Suarez
B. /Liverpool & Co. (termasuk suarez dan fan2 LFC seantero dunia)
C. All the above


??

budus berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
top_ace7 berkata...

"The rhetoric from both clubs before the game was restraint. Liverpool said there would be a handshake so for Suarez to snub Evra is totally unacceptable. Liverpool have given Suarez total support through thick and thin and I think he's Kenny down, he's let the club down and he's let himself down." - Alan Hansen.

yours truly berkata...

pendek kata, seluruh kaum liverfool taik. msg2 ckp berdegar, konon power hal bola tp taik.

Kurast berkata...

evra munyet itam..okbai..

kuzer berkata...

mmg patut pun sialrez tu kena saiko dgn evra..biar bertamadun sket dtg tmpt org buat prangai srupa hanjing...bru ada akai...

seluruh umat manusia hepy mggu ni sbb team racist cap ayam sial sudah kena panggang hidup2! loser is loser..jgn banyak bunyik pulak! say no to racist and liverpuii tuiih (jijik nk sebut nama team racist ni taw...)

aksara:sionab= da mcm siotrezarnab daa..

kelisa_samudera berkata...

macam orang melayu panggil kaum india paria la. walopun ada yang memang asal paria kat india sana, tapi bila sebut diorang marah. hahahaha.

pejalan kaki berkata...

inilah satu2nya peluang penyokong makyu melepaskan tekanan dan kesedihan setelah tersingkir dari piala paling old skool di england

soalan : mengapa angriberd rio tiada mau salam arnab punnn atoiyaiii...steady spurs kahkahkah

Unknown berkata...

Liverpool's managing director, Ian Ayre, also strongly condemned the player's actions which led to a heated atmosphere throughout the match.

In a statement on the club's official website, Suarez said: "I have spoken with the manager since the game at Old Trafford and I realise I got things wrong.

"I've not only let him down, but also the club and what it stands for and I'm sorry. I made a mistake and I regret what happened.

"I should have shaken Patrice Evra's hand before the game and I want to apologise for my actions. I would like to put this whole issue behind me and concentrate on playing football."


Kah kah kah. Sia sia je hantulongkang buat penerangan panjang2.

Firdaus Alim berkata...

Ok..Rio Ferdinand Xsalam Ngn Suarez Kan? Xbsing Pulak?

Evra Pas Game mcm Monyet..Oh lupa dia ni La yg sabotaj france dulu..patotla..

Komen SAF-Who The hell is he to comment about other team's bussiness/player?..Apa ingt dia jeneral kat england ingt MU 2 king Kt England?

To SAF n MU-Mada Mada Da Ne--Simply Not There Yet

RyuJi berkata...

antu longkang ni spesis antu gigi gak ke?

talkIZcheap! berkata...

Firdaus Alim, cuba saudara komen mengenai permohonan maaf Suarez ngan Daglish pulak... HantuLongkang boleh tolong jugak kot... keh keh!!

P/s: apa perasaan jilat ldah sendiri? Kalau korang bekap team yang bekap pemain yang rasis, takkan takleh bekap permohonan maaf diorang plak? Tu pun maaf sebab tak salam je, belum maaf pasal racial slur lagi tu... liberpul...liberpul...

i'msosupernotcool berkata...

kahkahkah

evra oh evra.

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

Ferdinand hilang respect pada Suarez masa tu. Sebab tu dia tak salam. Dah terang lagi bersuluh si arnab tu salah, yang penyokong liverpool tak habis-habis dengan kenyataan bangang konon nak backup sangat. Adoi. Bro Jarr, gua seru lu bagi pengajaran sikit dekat budak2 ni. Suarez and Daglish pun dengan gentle dah mintak maaf pada MU. So? Penyokongnya masih lagi nak menegakkan kotey yang mati pucuk ke?

pokdegrunge berkata...

bodoh..pergi mapus la. racism..masalah apa kalu hitam..balas la balik putih..tupun xpandai ke?ahahaha..saje2 komen

plpoh.betik berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
hantuLongkang berkata...

@talkIZcheap!:
hahah..inilah orang muda zaman sekarang...orang tua berleter taknak dengar...macamana nak cium bau syurga? :D

apa2pun, suarez dan dalglish pun dah mintak maaf(i.e: an apology to appease them all..happy now?)..keh2

atas nota-serius:
akupun nak mintak maaf dengan semua 'taik2' MU..mintak maaf kerana membuat engkorang menganggap komen saya itu sebagai komen serius yang ditulis secara membuta-tuli..

komen itu dibuat sejurus saya terbaca komen dhamirah di mana saya rasa ianya melucukan...

kerana selama ini saya melihat bagaimana isu suarez-evra telah dimanipulasikan secara liar, maka dengan itu saya menyifatkan isu itu sudah menjadi satu jenaka...'it's a fucking joke' kalau dalam bahasa penjajahnya...

dalam eti kata lain, isu perkauman di padang bukan lagi isu utama...tetapi, lebih kepada 'suarez is a racist and evra is a liar'...dari laporan siasatan FA(walaupun terpaksa bersandarkan kepada kesinambungan kenyataan dari pihak terbabit yang mana kadang-kala memihak kepada pihak yang lebih tenang), kita sudah tahu macamana tindakan bangang evra dan tindakbalas kurang cerdik dari suarez...evra definitely asked for it and suarez bluntly reacted..so do we really need to take this issue to a whole new level?...

just tell me, how am i not gonna take this issue as a joke when shit happened and everyone making a bomb out of that shit?..

and i usually like to leave my silly comment stood as it was..but sometimes, silly things need to...

shit! panjang pulak komen..senang cerita, fuck evra :D

Unknown berkata...

Suarez bukan racist, evra pun ckp dia tak racist. Tapi suarez ada sebut perkataan yg berbaur racist yg dia ingat tak racist sbb dia dtg dari b/ground yg lain. Kiranya ada salah faham lah. Mari kita bersangka baik yg si suarez ni seorg yg berhati mulia(walaupun pernah ada kes gigit lelaki dekat holland dulu, geli i u olls), dan tak bermaksud untuk berbaur racist. Jadinya, admit je lah kau ada buat silap. Minta maaf awal2 kerana kau taktau yg perkataan tu akan berbaur racist (ataupun kau tau tapi saja nak buat perangai).

Benda ni bukan apply kat bolasepak je. Dalam kehidupan dunia sehari-hari, tak patut langsung panggil org dgn warna kulit. Tak patut. Tak kira tempat, masa atau situasi. Bergurau ke, on-field banter ke, thrash talk ke, mmg tak patut. Dunia ambik masa berpuluh-puluh tahun menentang perkauman, a "friendly on-field banter" boleh mengganggu keamanan.

Hazard Ali berkata...

Oklah oklah. Dah buat salah, tanak mintak maaf, ranggi plak tanak salam, tapi last-last mintak maaf jugak.

Oklah tu. Org mintak maaf, kita maafkan jelah.. ye dok?

Things might've gone different way if he did shake his hands, but yah.. that 2-1 win was good enough of a lesson to seal things up, I reckon.. no?

Tanak kawan sudah...

Maman berkata...

Messy & long comments area we seeing here. For me, ape pun yg jelas t'jd masa game tu atau sebelum & selepas, seolah2 Evra & Suarez berbalas2, childish act, bro. Bile nak habis, terutamanya pada fans yg sanjung 2 players ni. Tuan punya badan la patut solve cepat. kang jumpa lagi, hura-hara lg. Peminat bola seluruh dunia tahu kehebatan & kekuatan sejarah kelab bangau & setan, dan lebih nak tahu kelab mane power tp, terlebih fokus kat mamat dua ekor ni. Selagi main against same sendiri, mmg sedey ah kan. Aiyoo..! Dua2 dah boleh anggap legend kat negara sendiri, tp not at other countries for sure.

kushyrie berkata...

"Negrito" - 15 October 2011

kalau Suarez cakap sekali je Negrito ( terjemahan : orang hitam) dalam game aritu, takdenya si Evra nak UP kan kes racist ni..confirm dia 'ghedha itu ikhlas, pasgrah itu menyegrah' (versi : lisa sughihani) ..
tapi kalau sampai 4-5 kali panggil

"orang itam!, orang itam! orang itam!, orang itam!, orang itam!"

confirm si Suarez ni nak makan kaki jawabnye!



p/s : kick racism out of football.peace!

kobetz berkata...

evra definitely asked for it and suarez bluntly reacted..so do we really need to take this issue to a whole new level?..

ayat antu longkang nie menunjukkan anda tidak pernah marking player di alam realiti.. provokasi ada lvl..
cam ronaldo kne provok smpai kate org benci dia sbb dia hensem kaya n ade awek cun.. bkn sbb keturunan dia..so cte dia xpnjg pon kate dia bonggak..
media cume highlightkn pe yg manusia nk..so klo da thp men kaum...camno eh nk buat??

tahniah pada arsenal, walaupun dicop tadika, anda terima dgn hati terbuka(pedih, perih,rintih, peluh, resah) tp bila kah liverpool nk admit yg mereka bangang n rely on history?

** ish malaysia oh malaysia, xabis2 ngn isu suarez-evra.. isu danny-kfc pulak klua..

cantona79 berkata...

"Ini budaya pembangkang Uruguay!" -- Najib.


this is best bro!!

hantuLongkang berkata...

@kobatz:
adess...ok lah...ini last aku komen pasal isu bangang ni..and this is my actual stand on this issue...i'll try not making any silly joke whatsoever..

evra bangang sebab sebagai seorang kapten, dia memulakan benda yang tak sepatutnya dimulakan di atas padang...

"According to the report, Evra admitted that he begun the exchange with Suarez by referring to the Uruguayan's sister in Spanish."
- BBC, --> link

dan suarez kurang cerdik kerana melayan evra dan menggunakan benda sensitif sebagai tindakbalas kepada evra yang berperangai lahanat ketika itu...

jadi bagi aku, dasarnya, ini bukan isu perkauman atau menggunakan kenyataan berbaur perkauman...

menggunakan isu ini untuk kempen "kick racism out of football"?..my ass!...kalu guna untuk kempen "kick unnecessary provocation out of football", aku boleh terima...

sama dengan isu tidak bersalam...evra bermuka ketat dan tidak menghulurkan tangan dengan kadar sepatutnya dan suarez tidak cuba memulakan persalaman malah menepis evra bila evra sudah bersedia untuk bersalam...bukankah kedua2nya perlu meminta maaf?...

so MU people should stop taking the moral high ground and liverpool people should stop their siege mentality on this fucking issue...

jadi bila orang berjenaka tentang suarez dan liverpool adalah racist dalam intonasi yang mendatar a.k.a 'ko marah, aku gelak', aku datarkan lagi intonasi aku...

//shit...panjang jugak komen ni...

pejalan kaki berkata...

betul ke MU xkan rely pada history...yg dok sebut 19 tu dah kira history brader sbb itu taun lepas punya cerita...taun ni spurs sapu abis kahkahkah...jawab la kalau beran

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

betul ke spurs sapu habis season ni? macam tak je. kehkehkeh

mat berkata...

@hantuLongkang... king konek n evra dh mintak maap...ko bila lg. jgn jadi bangang selamayna..bangang jap sudah la....

keli berkata...

@hantulongkang
Terbaik lu punya khutbah. Tapi kalau lu nak kasi budak-budak MU ni insaf susah sikit sebab dalam hati ada diorang ada setan. LOL:D

Gua awal-awal lagi dah malas layan topik racist ala jorji ni. Lepas tu komen masing-masing nak tegakkan kotey yang basah. Muntah darah baca komen panjang-panjang woiii. Muahahaha....

kobetz berkata...

kagum aku dgn pe yg kau tulis.. isk3..
seorg lelaki didapati bersalah kerana merompak seorg lelaki yg kaya dan suka menunjuk. patut ke lelaki kaya tu minx maaf kat pencuri?
dari pendekatan ini.. watpe dua2 nk kne bermaafan..? ingt pagi raya ke? ni main bola la..keh3..

**mmg DALAM HATI ADA DIORANG ADA SETAN..keh3.. ape pnye ayat ko keli..;-p

AKU_KUN 10 berkata...

syuh syuh syuh....
tahun ini Manchester City punya.
syuh syuh syuh terutama evra putih a.k.a Whiteney Hotdog

hantuLongkang berkata...

@mat:
kalu tak mintak maaf kena ban dari sokernet ke?..peduli hapa aku...ado den kesah?...lasung dok layang...

@keli:
hahah..tak pernah pulak aku nak insafkan orang...diorang ada pendapat, akupun ada pendapat

@kobetz:
seorang lelaki didapati bersalah kerana merompak lelaki yang merompak dia dulu..
tapi ni main bola la...apa nak merompak pulak..keh2

Maman berkata...

Cam Harem...! Hahahaha

adinda anna liyana berkata...

satu je nk komen...

jorji, you boleh ganti paul the octopus...

siap boleh predict rooney bakal penyelamat..haha.

RebeLLious berkata...

Men Yu x maen FA Cup ke?

Ops lupe dh di eliminated kt Enfield itu hari...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...