ANDA SEDANG MEMBACA

22

Benda Yang Kita Fikir Tetapi Tidak Kita Ceritakan Bahagian 3: Madah Pujangga

Ahmad Fairuz Isnin, April 02, 2012

Mari sini saya ingin bercerita,
Al-kisah dizaman yang tidak begitu dahulu kala,
Si arnab yang lincah cuba bersenda dengan si tenuk durjana,
tapi si tenuk tiba-tiba menyinga dan meminta arnab disiksa.

Mahkamah tikus tempat didengar,
Cakap si arnab dan tenuk siapa yang benar,
Arnab yang marah menerima tindakan yang diberi,
Lalu menyepi selama lapan hari.

Tak lama mereka bersemuka pula,
Tenuk menghulur arnab selamba,
Walhal si arnab janji pada tuannya,
Bersalam dengan si tenuk tetapi amarah arnab hingga terlupa.

Tuan arnab bersedih lah hati,
Pengunjung ke kedai asyik mencaci,
Kononnya arnab benci kan hitam,
Walhal tenuk yang arnab dendam.

Tuan arnab telah dinasihatkan,
Agar cuba untuk menyelamatkan keadaan,
Risau akan cacian rasis yang mungkin berterusan,
Perniagaan tuan arnab di afrika bakal jadi sasaran.

Arnab dan rakan terpaksa menerima,
Melakukan apa sahaja untuk selamatkan tuannya,
Jika kekalahan demi kekalahan adalah contoh,
Untuk elak kerugian perniagaan tuan yang bakal roboh.

Kini arnab asyik tersungkur,
Melawan sang siput pun tiada ia bertempur,
Ibarat mercun dibiarkan basah,
Perniagaan tuan arnab kini selamatlah sudah.

#YNWA ./

22 Ulasan:

LS berkata...

dah dah ler tu. rilek je terima kekalahan k

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

Kamon la, cuba lagi, try harder..

GGMU berkata...

cuba lagi, try harder ok...

bla bla bla,
bla bla bla,
bla bla bla,
bla bla bla


bleh blah...

cantona79 berkata...

moral of the story - tenuk tak mungkin ada bau2 bachang dengan arnab walaupun berkongsi warna yang sama. Arnab perlu teruskan hidup dan ambil iktibar dari kekalahan perlumbaan dengan kura2. Tenuk pula walaupun acap kali menjadi 'bahan' juga perlu teruskan hidup.

hantuLongkang berkata...

ceritera saudara agak kabur,
membuat hamba terpedih jubur,
mana pernah tenuk menghulur,
maka arnab tidaklah kebulur..

kalau tuan hamba susah nak percaya,
tanyalah johnson tanyalah dia,
diapun hitam macam si tenuk juga,
namun tiadalah dia merengek sentiasa..

kahaktuih kiri kahaktuih kanan..
hamba meludah janganlah diheran..
hamba batuk hamba tak sedap badan..
harap2 Melodi ada boleh urutkan :D..

Hidemichi berkata...

kena sedas terus OTC...kesian pakordi!

cuba lagi, try harder...

Hazard Ali berkata...

Rencah utama hikayat sejarah,
nak ditambah pula alas bermadah,
kalau dah ceritanya tiap minggu pun kalah,
nak bermadah pujangga apa kejadah?

(boleh selang selikan dengan Bla Bla Bla jika mahu)

hantuLongkang berkata...

@Hazard Ali:
hamba datang mahu mencelah,
kepada Hazard Ali yang sedang marah,
kalahpun jubur tuan hamba berdarah,
kalau menang dah tentu bernanah..

(boleh akhiri setiap rangkap dengan 'kahaktuih' jika batuk)..

//chill bro :D

Melody berkata...

Kesian Tuan empunya Arnab. Takpe.

talkIZcheap! berkata...

boleh la pihak pengurusan sokernet menemu duga pengulas untuk Kem Newcastle pulak tahun depan, nampak gaya kelab tu dah naik balik...

Memandangkan kita ada 3 slot untuk pengulas Liverpool, rasanya tidak adil untuk kelab-kelab midtable yang lain, mohon dimasukkan jugak pengulas untuk Swansea, Everton dan Bolton...

ronalbi berkata...

tiz sembang macam puki mak dia. apa kau ingat club top dengan mid table je ke perlu pengulas?

habis kelab bawahan macam wolves tak payah cerita?

kpd yawn club kau kena terima hakikat yang rasis tetap rasis. aku benci lagi kelab united (faggot) berbanding liverpool tapi benda yang betul rasis memang rasis lah. tak payahlah nak pertahankan.

EQUILIBRIUM berkata...

Thanx kordi for this excellent poem eventhough I can't grasp the meaning behind all those sh*t. In my wishful thinking someday some scouser lad will say something like this. Oii bollox my mate this stevie is no rapist. He got mama he got sister you know. His mama is a lady. His sister is a girl. How come our saint stevie could be a rapist. Thats why me always believe in what scouser shout.

safichan berkata...

Gerrard halau KING keluar pitch smlm adalah comedy of the century...woit..itu KING yg ko halau tau...apa celaka lar ko gerrard...

yours truly berkata...

Klau team kat atas meludah, kompom kena team bawahan. klau team bawahan nk cuba meludah ke atas, kena muka sndiri lak nti..

saiful aizat berkata...

kenapa hantu longkang cakap hazard ali sakit bontot pun aku tak paham. bukan team dia yang kalah semalam. cecite sket.

flamez berkata...

Game semalam.
Apa yang boleh diperkatakan lagi.
Macam biasa masih tiada perkembangan.
Tengok sahaja line up aku memang sudah agak Liverpool kemungkinan akan kalah.
Masih kesebelasan utama yang sama.
Carroll ambil keputusan untuk dive walaupun ruang gol sudah terbuka.
Maxi, Kuyt dan Coates masih lagi duduk bangku simpanan.
Ramuan yang lengkap untuk kalah.
Peminat Liverpool sudah pun merasakan musim ini sudah tamat untuk mereka.
Kalau FA Cup pun kalah, ceritalah pasal tenuk atau tapir sekalipun tak guna.

Maniax berkata...

Sardinpool, kalau nak harapkan suarez sorang, jgn harap la nk menang EPL, gerrard n kuyt tu tak dapat la nak sapot suarez yg laju tu, da la tak konsisten, yang bangangnye gi simpan lagi 2 ekor sardin tu, beli la hamsik ke, sissoko ke,

tapi diorang nak buku sejarah yang da basah?

@@

EQUILIBRIUM berkata...

Just read on BBC 17y old bindippers who post racist twit to Perch will be investigated. Yesterday those bindippers who animate some monkey chant on Evra at Anfield has been slapped with racist charged. We can see here some #lfc fans trying hard to be just like their Merseyside cousin where racist is their second nature. Me say please stop that pathetic behaviour. Please leave that shit just to bindippers. We are not. We are reds.

talkIZcheap! berkata...

agak-agak lar Ronalbi, kalo Wolves kena relegate karang, tak ke naya? Tak pasal-pasal kena cari pengulas untuk semua team Championship pulak... :p

Hazard Ali berkata...

Ha'ah. Team aku menang, sebab tu juboq aku berdarah, sebab terlalu teruja. Ang ada problem ka? Hahahaha.

Liverpool.. Liverpool.. semua hangpa dah buat lengkap dah, kecuali dua - tak mengaku salah, dan tak mengaku kalah (walaupun asyik kalah).

With that, I rest my case.

DUSH!~

hantuLongkang berkata...

@saiful aizat:
aiseh...baiklah..aku tak tau pepatah 'jubur-berdarah' tu ialah eksklusif yang hanya boleh digunakan oleh golongan2 bangsawan sokernet...maafkan hamba, pacar yang zalim lagi hina :D

Hazard Ali berkata...

hantuLongkang.. sedih bebenor bunyinye.. dah dah.. jom minum ice blended...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...