ANDA SEDANG MEMBACA

39

Some divers are bigger than others

Jorji Rabu, April 18, 2012 , , ,
Diving dalam bolasepak adalah satu perkara biasa. Malah ianya dilatih secara tak sengaja didalam pembangunan bolasepak sesuatu pasukan. Ramai pemain bolasepak diajar teknik ini ketika di awal karier mereka. Ada yang mempraktikkannya dan ada yang tidak. Kata lain, dive adalah sebahagian dari seni dalam bolasepak dan diterima ramai.

Hampir keseluruhan liga didunia ini ada pemain yang melakukan aksi dive. Yang membezakannya ialah sejauh mana 'tipunya' dive tersebut dan lebih menyakitkan, bagaimana dive tersebut mengubah keputusan perlawanan. Ada banyak contoh dive dan divers yang kontroversi dan aksi mereka mengubah keputusan perlawanan. David N'gog ketika Liverpool ketinggalan 2-1 ketika menentang Birmingham atau Eduardo didalam satu perlawanan piala eropah.

Aksi Young dari pasukan terhebat England, Manchester United baru-baru ini dan komen-komen selari dari 'haters' terutama di tweeter memaksa aku memendekkan cuti sabbatikal dari Sokernet. Aku kaji semula kenapa isu diving ini begitu sensasi musim ini dan apakah punca sebenar kekeliruan itu bermula.

Sebelum itu, untuk rekod, dive,terbang,kung fu kick atau main nenek, tidak mengubah sebarang keputusan untuk Manchester United. Mereka tetap juara dan juara dan juara setiap musim kerana aksi didalam atau diluar padang bukan penentu sepenuhnya. Apa yang ada pada Manchester United dan tiada pada mana-mana pasukan didalam dunia ini adalah;

BELIEVE.


Satu perkataan yang cukup mudah tetapi sangat luarbiasa powernya.

Baik, kita kembali kepada aksi dive dan mari kita kaji melalui gambar-gambar dibawah ini.


Teknik menjerit, angkat tangan untuk menarik perhatian pengadil adalah paling biasa. Namun mampu menghasilkan 'we won it 5 times in istanbul'.

Pemain dari pasukan ini memang patut malu. Semua gila dive.

Diving selembut sutera eduardo berjaya mengubah keputusan perlawanan. Inilah art. Nampak betapa lembutnya kaki kanan beliau? tu yang patah lepas tu.

Antara divers yang kuat komplen bila pengadil tidak menyebelahi beliau. Tetapi ini C.Ronaldo bang, super hebat!

Gaya Drogba saling tak tumpah dengan Zainal Abidin Hassan. Malaysia juga ada divers yang legend.

Bila aksi dan gaya sama diulang-ulang, pengadil mula sangsi dan akan mula memberi perhatian kepada pemain tersebut. Come on Gerard, try harder!

Bukti diving dalam sukan bolasepak wujud dan bukan perkara luarbiasa.

Ada pemain memilih untuk dive walau mempunyai peluang untuk menjaringkan gol. Andy Carrol contoh terbaik semasa lawan Newcastle. oi! bindippers! Aksi ini masuk dalam Hall of Fame divers.

Nampak?

Bolasepak adalah satu permainan suci, sehinggalah muncul divers bernama Suarez yang keji. Permainan bolasepak mula tercemar dan pengadil menjadi keliru. Apakah ini dive? apakah wajar dikenakan kad? Penaltikah ini? Apa saja keputusan pengadil menjadi salah manakala diving tidak lagi dianggap sebagai seni dalam permainan bolasepak. Nampak?


Hanya ada seorang divers dalam dunia ini yang tak akan bersalah sampai kiamat.
Leong Mun Yee, kau terlalu suci.


Jadi tuan-tuan, jika anda bermain atau sukakan bolasepak, terimalah hakikat bahawa diving itu sah. Kad merah itu sah. Penalti itu sah. Berlaku sentuhan dan Ashley Young dive. Tetapi jika pasukan anda bangang abadi, dive la selama 90 minit masa permainan pun, pasukan anda tetap tak jadi juara.

ok. aku akan kembali bila Manchester United juara.

39 Ulasan:

atan berkata...

First!!

nu_Ox3r berkata...

ok. aku akan kembali bila Manchester United juara.----statement konfiden.bagus

Myth3fy berkata...

Menang penalti boleh diterima. Tapi kalah disebabkan soft penalti tu yang bebulu. Sapa bole bagi bila manscum united ni kalah pasal ref memihak pada pasukan lawan. Nak tau jugak sejarah-sejarah ni.

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

Jorji, lu memang antara lagenda disini tanpa sangsi lagi..

SFB berkata...

fearless leader.. nice

huhu

kobetz berkata...

Myth3fy,

utk sejarah2 ni kena le tunggu mat2 kpop kluo..
tp ingt ke org klo man utd klh sbb ref bangang..?
mereka akn kate man utd yg bangang.. pada mereka pd ms tu, ref tu xtakut melawan CHAMP20Ns!!!
hahahaha...

nice entry!;-p

mangifera berkata...

Ashley Young is a disgrace!

LOL.

hehe berkata...

disgrace? tell that to your carroll n suarez first!

top_ace7 berkata...

Well at least Menyu didn't sit on the penalty to win. They score 3 more kamu tahu!

Kassim Selamat berkata...

Inilah yg pakkordi ckp.mashitster selalu memekak bila team lain dive,mcm team dia suci.bila player dia sndiri yg dive,mulala keluar artikel2 bangang mcmni.paku dulang paku serpih..

Unknown berkata...

.... Kassim selamat, lu BANGANG... Man United CHAMP20N's....!!!!! hahahahaa......

Diego Amani berkata...

Agaknya Jorji terlupa yang dia tertulis artikel ini.

http://sokernet.blogspot.com/2012/03/adakah-suarez-dive.html

janxxx berkata...

Bagus..alasan yng munasabah..kemon ar..

Firdaus Alim berkata...

Kemon Counter Yang Lame..Nope Lame Ass

cantona79 berkata...

kalau nak buat jgn bagi kantoi..maluu

Anyway..not arrogant, just better.

Hazard Ali berkata...

Contoh MU kalah sebab ref bangang? Check out that epic 1-6 game.. bile yang penalty and kad produced, dan bile yg momentum game berubah?

Nevertheless, kalu dah kalah 6-1, takde sape nak lalu untuk pertikai keputusan pengadil lagi dah. Ok, moral down lepas team ko kena dajal dek ref, tapi bukan alasan untuk elpaskan 3-4 gol kot?

Dan yg aku nampak, semua MU fans terima je scoreline tu, walaupun pedih.

Pendek katanya,
"Why Always WE".

Enuf said.

Mista Maman berkata...

Haha..Sial la Hazard.
Ade betul gak la ape korg discuss ni.

Tp, skrg ni, season ni la, aku tgk Referees sume dah xsteady & firm bile buat keputusan.

Linesman dah bg corner, Ref ckp goal kick...Ref ckp gol, Linesman pun layankan...offside linesman xnmpk, bukan sekali dua, kesilapan pasal offside je dh ketara, dlm mane2 game pun.

Xkan kte yg kaki bola ni xperasan? yg dalam stadium lg la kan. cuma protes lebih2 kan, kene dende la pulok.

Referees kat EPL skrg xtelus & byk guna assumption akibat pressure, bukannya experiences mereka, tp nak cover poor quality tu, ckp statistik 92% keputusan ref EPL tepat. Kencang lebih. Pdhal, yg 8% tu kalau bukan kesilapan besar xpela gak. Ape pun, linesman Pompuan tu je yg "sharp" skit mata dia, lain2, tunggu masa bersara jela, xpun kene pakai contact lense power lebih.

encikzainee berkata...

Aku suka intro dia, 'Diving dalam bolasepak adalah satu perkara biasa'kah kah kah.time ni la jadi perkara biasa..kah kah kah

kobetz berkata...

ahha! smlm pas game BM vs RM, bru aku teringat Rafael pnh kne buang padang sbb RIbery mengadu domba pd ref..

spjg game, ribery xbole nk bergerak sbb rafael power nk mati.. lalu encik ribery bgtau ref samada bg dia atau rafael kad merah utk mengubah perlwnn...

game tu trus bertukar jd Man utd yg bangang.. bkn ref yg bangang..

Ramlan berkata...

ah artikel panjang tapi tak ada isi.

come on jorji, try harder.

kelisa_samudera berkata...

ada sapa2 kat sini yang ada no tipon leong mun yee tak? kasitau aku. nak berkenalan.

IelaRizal LifeMembership berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
SubZero berkata...

website ni sepatutnya bukan nama sokernet tapi munyetnet..nak bagi info bola apa macam ni kalau website asyik bias ke team tertentu..tak kena langsung dengan nama website..kamon la wei..bukan ni yg rakyat malaysia nak baca tapi pasal buletin bola yg sama rata..jangan taburkan elemen kebencian..phuii!!!

saiful aizat berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=mNx5ok60U6A&feature=player_detailpage

sila tengok kalau rajin

ronalbi berkata...

j or ji. lu jgn la nak tunjukkan sgt yg lu ni anank babi. lu lupa ke post ni lu yg tulis?

http://sokernet.blogspot.com/2012/03/adakah-suarez-dive.html

ha? dalam hati ada babi eh? dasar anak beranak babi.

man city mng musim ni. lu org sebagai lumut dilantai tak payah nak gembira champion champion.

eh babi la mankonek babited ni!

VillaSanc berkata...

@ronalbi

mind ur words bro kat sini..jgn suka2 hati nk membabi org lain. kalau butthurt sgt pun x payah la babi2 ape sume

zulhardy berkata...

mana pandalela? takkan partner dia aja

Lock Nain berkata...

menggelabah apa sampai membabikan orang ni?

dan,

ini blog sukan untuk troll bang bukan blog sukan buletin utama. tak payah nak "ini bukan yang rakyat Malaysia harapkan," sangat.

apa benda la.

Remy 10 berkata...

ronalbi:lu jage la sikit bahasa lu tu..suka2 nak babikan orang..

lu tu yang poyo die hard fan city konon!!

keli berkata...

Apahal ni? :D
Senang cakap Ashley Young is a fucking disgrace ke, Diving scum ke, kan senang. Nampak?

Yang jorji ulas panjang2 letak gambar legend2 Liverpool buat apa. Sayang jugak ghopenye kat Liverpool. Kakakaa.

Siapalah MU tanpa Liverpool ye tak. Ingat fucking perch. Nampak?

Lock Nain berkata...

siapalah MU tanpa liverpool?

errrrrrrrrrrrrr~

hantuLongkang berkata...

j0rji kalu bab2 merepek ni memang nombor satu...kadang2 naik ngeri jugak aku tengok dia merepek bukan2 :D...

harap2 abang abdul ambil iktibar supaya jangan merepek macam ni..ok?..hahah

ronalbi berkata...

butolah remy10. abdul sokonek mengkonek-konek lu tak suruh lak jaga bahasa?

buto anak beranak lah lu!

kobetz berkata...

kalo ronaldo da power da, tp sbb dia ronalbi.. mmg ubi je la..
keh3..
gua xnk sebut name binatang tu.. kang kne samak lak mulut gua.. kah3!
ron**bi, g samak cepat! akh3

talkIZcheap! berkata...

SubZero: aku nasihatkan ko usha lar entri-entri first sokernet ni, kat situ lagi diorang pernah nyatakan yang diorang ni TAK bias... if you know what I mean...

VillaSanc: sejak bila pulak bila kita panggil diri sendiri ataupun spesis diri kita sendiri dikira sebagai kata-kata tak senonoh? Aku tak nampak kenapa 'dia' harus tidak menggunakan panggilan spesis sendiri kepada orang lain, maklumlah, bagi dia, spesis dia lah yang paling superior... :p

EQUILIBRIUM berkata...

SubZero berkata...

website ni sepatutnya bukan nama sokernet tapi munyetnet..nak bagi info bola apa macam ni kalau website asyik bias ke team tertentu..tak kena langsung dengan nama website..kamon la wei..bukan ni yg rakyat malaysia nak baca tapi pasal buletin bola yg sama rata..jangan taburkan elemen kebencian..phuii!!!
---------------------------------

This is example of class human being here. If you feel sokernet is bias towards some team why don't you applied to write for QPR by the way. Are you QPR fan by any chances?

Hazard Ali berkata...

EQUARIUM.

Ko nak masuk kelas tusyen English tak? Jiran aku ada buat.

Hew hew hew...

Kopirait berkata...

Atan tu nak Jam Role ke

kareem berkata...

err..gambar eduardo tu sebenarnye lepas die dah patah kaki. salah caption brader

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...