ANDA SEDANG MEMBACA

45

Bertenang dan percaya pada Manchester United

j or ji Isnin, Mei 14, 2012
Phew!


Pernah tak makan buah rambutan dan bila mulut dah terbuka, rambutan dah masuk separuh tiba-tiba ianya jatuh ke tanah. Orang kata takda rezeki. Berpasir jadi buah tu.

Manchester United sah tidak menjadi juara BPL musim 2011/12. Sah tidak menang sebarang piala dan sah Manchester City menang melaui perbezaan gol. Selepas semuanya sah dan selesai, habis 90 minit baru aku nak mengaku. Walau semenjak 2 minggu lepas banyak mulut yang kata Manchester United tiada harapan lagi, aku tak peduli. Konsep masih ada 90 minit lagi sebagai penentu aku pegang dan terbukti, hatta selepas 90 minit pun, Manchester United bakal juara.

..dan semuanya di rampas pada 2 minit terakhir masa tambahan yang diberi.

Klasik, orgasm sebenar, mendebarkan dan sangat drama. Ianya dilalui oleh semua peminat sebenar Manchester United. Aku tidak menonton perlawanan Manchester United tetapi ke siaran Manchester City vs QPR. Pilihan tepat untuk drama bolasepak BPL sebenar! Aku meramalkan mereka akan seri tetapi Kun Aguero menghancurkan hati kita semua. Ramai juga peminat lain sama-sama menikmati debaran ini dan apa atau kemana tujuan mereka sama-sama berdebar itu tidak penting. Peminat bolasepak sebenar pasti teruja mengikuti drama ini.

Ada juga yang tak rasa apa-apa, tapi aku terima hakikat, bukan semua pandai main bola,ini pula layan bola.
Boto tak?

Susah nak terima musim tanpa piala? bertenang semua. Ini bukan kali pertama dan juga kali terakhir. Dari 20 musim EPL bermula tahun 1992, 12 telah dimenangi oleh Manchester United. Bermakna ada 8 musim Manchester United tidak menang piala EPL, jadi ianya bukan sesuatu yang baru. Ya, betul masa itu ada menang piala lain seperti FA atau Eropah, tapi lihat kembali apa jadi selepas musim kekalahan Manchester United?

Mereka kembali mendominasi dan menjadi juara berganda. Nampak?

Seri semasa menentang Everton adalah punca dari segi matematik. Tetapi secara peribadi, dan dari sudut bolasepak, aku lihat kekuatan bahagian tengah adalah punca sebenar atau kelemahan sebenar Manchester United. Ini boleh dilihat dalam semua perlawanan sepanjang musim ini. Kemasukan semula Scholes bukti sebenar. Lihat bagaimana ketenangan beliau mengemudi tengah banyak membantu Manchester United semula.

Tetapi walau hebat mana Scholes dan Giggs, faktor usia menjadi penghalang. Manchester United perlukan pemain yang muda dan pantas. Pemain berusia atas 30 tahun tidak mampu bersaing kepantasan dengan yang berusia 23 tahun. ok, Arsenal tak kira.

Mari kita lihat apa tindakan Pak Alex selepas ini. Tetapi mari kita semua bersetuju walau apa pun tindakan Pak Alex, kita akan tetap percaya.

BELIEVE.

Aku ingat jika rajin nak ulas semua pasukan, big four, kelayakan eropah dan europa, siapa tak layak, siapa no lapan dan sebagainya, tapi mungkin di post akan datang. Post ini khas untuk terima kemenangan Man City sebagai juara musim ini. Mereka layak kerana mereka bagus. Manchester United tetap terbaik dan lebih bagus dari Manchester City, cuma mereka tidak juara. Jika dilihat pada kedudukan mata, semua sama kecuali dibahagian perbezaan gol. Pedih!

Sementara itu, kalau post ini tidak membantu devils sekelian, keep calm, we are not #8.

Di tweeter aku tengok bukan main mehanjing masing-masing. Lucu bila ada yang begitu serius sampai bergaduh. Sepanjang aku menyakat dan disakat pasal bola memang aku ada bertembung dengan yang bahalol ni. Apa lagi penyokong Liverpool la. Penyokong United aku tak perasan pulak.Serius! Tapi itu biasa. Kalau rasa tak mahu pasukan anda di perlekehkan, jangan perlekeh pasukan orang lain. Atau jangan main tweeter. Atau sokong diam-diam pasukan Swansea.

Tapi kalau rasa nak seronok-seronok menyakat, jadi gentleman. Kalau rasa tak gentleman jangan kacau orang lain pula. Ini sampai ajak datang rumah! amboi!

Tapi buah rambutan yang jatuh kalau di basuh semula, masih boleh di makan sebenarnya. Makan ramai-ramai!

Ok, ikut ranking, bagi fans United komen dulu, kemudian City (jika ada) dan seterusnya Arsenal. Kalau kelab duduk no 8,9,10 tu tunggu la 3 hari lagi. Jangan la sama-sama sibuk pulak, ok?

Welcome to Manchester United.


45 Ulasan:

Heysátan berkata...

man utaik

Amri Razak berkata...

Keep Calm, Keep Calm

W a e berkata...

Keep calm and basuh rambutan, makan !

HafizM berkata...

bab sakat menyakat tu power!! ramai yg buat serius pasal bola mcm makan nasi tengahari padahal xpandai pun tgk bola. steady Gunners!

Husain Anuar berkata...

United we stand

keli berkata...

~~~~~~_¦¦
~~~__¦¦¦¦
___¦¦ MU¦ ?
¦¦¦¦¦¦¦¦¦________
¯(@)¯¯¯¯¯¯¯(@)(@) COMMUNITY SHIELD(kah kah kah)



~~~~~~_¦¦¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¦
~~~__¦¦¦¦ ¦¦¦¦¦ LIVERPOOL 11/2012
___¦¦¦¦¦¦ ¦¦ CARLING CUP
¦¦¦¦¦¦¦¦¦_____________________________¦
¯(@)¯¯¯¯¯¯¯(@)(@)¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯(@)(@)¯¯


~~~~~~_¦¦
~~~__¦¦¦¦
___¦¦¦¦¦¦ ?
¦ARSENAL¦________
¯(@)¯¯¯¯¯¯¯(@)(@)


~~~~~~_¦¦¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¦
~~~__¦¦¦¦ ¦¦¦¦¦ CHELSEA
___¦¦¦¦¦¦ ¦¦ FA CUP
¦¦¦¦¦¦¦¦¦_____________________________¦
¯(@)¯¯¯¯¯¯¯(@)(@)¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯(@)(@)¯¯

adam berkata...

Booooooo....

Kalah

Booooooo....

Kalah

yMohd berkata...

sokernet.blogspot.com..laman web bolasepak mu sebenar

ronalbi berkata...

city menang. apehal nak ikut ranking m.u komen kemudian city pulak?

tak pahanm aku bebudak m.u ni. dah kalah masih ingat mereka handal.

jubo la j or ji!

city menang dan akan terus menang. keep calm konon butoh pak hang!

aku ingat geng-geng pengulas humban je la si j or ji ni. suruh dia buat satu blog khas untuk m.u. dekat situ biar dia meroyan sorang-sorang.

hearyilee berkata...

man u menang Community Shield ape tahun ni.. heheehee.. betol x j or ji..

talkIZcheap! berkata...

Tak payah buat blog khas pun ronalbi boleh meroyan kat sini sorang-sorang... huhu :p

Komen Keli macam sesuai untuk FB je kot, kat sini kena tengok 3 kali baru nampak apa mesej yang cuba disampaikan, rupanya gambar Optimus Prime... ha-HA!

Red Doss berkata...

kah..kah..kah..lucu la ko ni ronalbi..silap org la ko cr pasal..

Mazhar berkata...

puneii aok

aranzedo berkata...

that awkward moment when the devils thought they win the league...

KAH KAH KAH !

#ggmu

Mazhar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Firdaus Alim berkata...

Keep Calm N beli Kain Pelikat Lembu Duduk #Eh...

Mista Maman berkata...

Finally, ManSchitty won the title. What a massive goals for in final 2 minutes added on.

Tp kalau tgk carta EPL, semuanya hebat2 belaka, terbaek...

EPL mmg mendebarkan!

talkIZcheap! berkata...

the awkward moment when Arsenal, Liverpool and Chelsea fans realized it wasn't their team who won the league last nite... :p

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

Komen ikut ranking tu yang buat gua kelakar.. Hahaha.. Ronalbi.. Ini post untuk Man Utd.. So,haruslah komen dari fans Man Utd dulu, lepas tu baru start dengan Man City (kalau ada), Arsenal, Spurs, Newcastle. Eh? Mana pasukan merah dan biru yang dua tu ye?

B.E.L.I.E.V.E

Mohd Farwalis berkata...

bab-bab bahalol ni pulak, aku selalu jumpa Manchester United. serius!

Semalam je ada ajak turun mentari court kalau tak puas hati.

Bimbo gila! kahkahkah

Ajiz Nasution berkata...

Ronalbi, ko kena faham.. ruangan komen ni hanya utk fans kelab2 yg tak menang apa2 season ni. Jadi abaikan je la artikel ni.

talkIZcheap! berkata...

Ajiz Nasuton : Nice comeback! :p

Hazard Ali berkata...

Salute, neighbours.
PAP! PAP! PAP! PAP!
(bunyi tepuk tangan / tepuk bontot, ready untuk dihanjing)

Azfar Ridhwan berkata...

Bragging rights:-
Premier League: Man City
FA Cup: Chelsea
League Cup: Liverpool
Charity Shield: Man Utd

Arsenal???

bidak berkata...

penyokong mu rupenye...ah,sudah la berfalsafah 2...

Azfar Ridhwan berkata...

Sume top 4 teams akan ambik gambar skuad musim depan dengan title masing2. QPR bergambar kereta F1. Team top lain takkan ambik gambar dengan beg & botol air. Harap Arsenal ambik gambar skuad utk musim depan dgn bende lebih gah dari kereta F1 QPR

Skuad QPR bergambar dengan kereta F1

Mr BeLO berkata...

woii jorji!!
berani lu turun laa umah gua..ke lu nak gua gegar umah lu?!!

err..ke lu nk jumpe kat ali maju??kita gaduh sambil ngeteh mau??

kushyrie berkata...

bertenang dan bertendang semua..

bulan Julai nanti jemput ke Stadium Bukit Jalil, City datang bawak piala

aguero,tevez, toure's brother, Dzeko, semua ade

penuhkan stadium dengan warna merah! bukan biru

sementara itu, Arsenal datang Malaysia Julai nanti bawak ape eh? Benayoun? ekekeke

helmy berkata...

dah sampai belom turn kelab no 6 nak komen?

"pendatang izin" berkata...

bile club no 8th bole komen ni? tak sabar nk mghanjing club no 2nd in table yg berangan 1st club in the world


YNWA!!

Pet Shop Boys berkata...

noisy neighbours konon...tulah padan muka. Berlagak sangat.

kah kah kah.

matyie torres berkata...

TERIMA LA HAKIKAT...ADER TIME MANUSHIT DUDUK TINGGI, ADE KALANYA TERPEROSOK DALAM LAUT...JADI KEEP CALM LA KALAU KNE BAHAM...ALAAAA BUKAN SELALU PUN KNE BAHAM YER DOK...APE2PUN CONGRATS TO CITY....

ezadzuzitsu berkata...

aguero!!! mendebarkan d kdai mamak tadi.ml0mpat aq

Hidemichi berkata...

Azfar Ridzwan, Chariety Shield??? ok la...bagi can. haktiuh!

Keep Calm, Try Harder, In Arsene we trust- antara frasa2 bangang.

Kurast berkata...

keep calm konon!! kah..kah..kah

keli berkata...

'Seri semasa menentang Everton adalah punca dari segi matematik.'

Sah jorji dulu gagal dalam SPM subjek matematik. Kalah 1-6 tulah adalah punca yang sebenar-benarnya. Kah Kah Kah. Ada perbezaan gol disitu. Nampak?

obnoxious berkata...

kesian mufc, umpama tengah fap fap fap, tapi tak sempat inzal.

hihi

itular..lain kali bagi chance romlee tu main.

kompon menang bpl dengan cl

kah kah kah

'togheter we lose'

aKu berkata...

ok lagi pada awal awal dah inzal....man utd selamber jer tahan sampai last minit...nie awal2 dah pancut

hADIE berkata...

hehehe, hepinye semua...

keep calm, kita boleh bahan orang, selambe je terima kene bahan...

hehehe...

flamez berkata...

@keli
'Sah jorji dulu gagal dalam SPM subjek matematik. Kalah 1-6 tulah adalah punca yang sebenar-benarnya. Kah Kah Kah. Ada perbezaan gol disitu. Nampak?'

Memang betul kemenangan Manchester City semalam disebabkan perbezaan gol dengan Manchester United. Separuh darinya adalah dari kemenangan 1-6 Manchester City di Old Trafford. Aku setuju dengan jorji disebabkan perlawanan dengan Everton tapi aku terpaksa setuju juga dengan keli. Hahahaha

talkIZcheap! berkata...

Walaupun Jorji fail matematik, tapi Keli fail logik, sebab kalo tak seri dengan Everton, of course la mata Siti takkan sama dengan Man Utd...

Simple, kan??

akubukanpemikirhebat berkata...

Why Manchester United is most idiotic this season?

A. Keep believing on De Gea will replace VDS immediately

B. They believe that Anderson, Carrick, and Tom Cleverly>> Wesley Sneijder.

C. Play in Europa league and then got eliminated

D. Alex Ferguson brilliant idea calling Paul Scholes come back from retirement.

E. Having Patrice Evra racist in their squad.

F. All of the above.

nev berkata...

Glory Glory Manchester United!

mangifera berkata...

I said it before, trophy less season for United. It came true.

Apa lagi all BBNU and glory hunters, ada kelab baru power kan Manchester ni (City la tu), toksah la sokong United dah, kalau Scholes main lagi season depan, mungkin ada cadangan dari Fergie nak panggil balik Cantona, Schemichel and George Best nak came out from retirement.

Tapi Man Utd memang sore loser sial. Tak gentleman langsung Fergie..duk komplen2 lagi psl extra time. Dah kalah tu dah la beb.

As a Liverpool fan, I would like to think this as karma come and bite Man Utd. Hope you have fun being arrogant.

Sorry sorry Man Utd!

talkIZcheap! berkata...

Thanks mangifera, I think it's a karma too... just like how they bites Liverpool, right?

Karma is a bitch!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...