ARKIB SOKERNET

10

Super Suarez is My Hero

van kordi Selasa, Oktober 30, 2012

Inilah kali pertama saya lihat seorang pemain bolasepak menyimpan duit syiling yang dilontarkan kepadanya diatas padang. Kalau Nani, mungkin dia dah menangis dan melontar syiling itu kembali keluar padang.

Luis Suarez simpan syiling itu kerana dia membesar didalam kemiskinan, bermain bola tanpa kasut di kaki lima bandar Montevideo. Dia simpan syiling itu sebagai satu pengajaran kepada manusia sejagat bahawa rezeki jangan kita buang walaupun sebesar duit syiling kerana waktu dia kecil, setiap kali pulang dari bermain bolasepak dia tidak tahu samada makanan ada atau tidak diatas meja rumahnya.

Dia mungkin villain kamu tapi dia hero saya.



Sebagai manusia yang membesar didalam kesusahan, dia belajar untuk tabah, tidak perlu serius sangat dan senantiasa tersenyum ketika menghadapi apa jua cabaran. Ini dapat kita lihat didalam aksi lompat rajalawak ala diving selepas menjaringkan gol pertama Liverpool. Didalam interviu selepas perlawanan, David Moyes bersetuju  bahawa aksi ini agak melucukan dan menerimanya dengan kaki terkangkang.

Everton bermain dengan sangat baik ditempat sendiri. Mereka garang dan sentiasa bersedia bertarung untuk mendapatkan bola. Pemain-pemain muda Liverpool kelihatan terkesima kerana kurang pengalaman didalam pertembungan Merseyside kali ke-219 yang seringkali ganas, kasar dan selalu menghasilkan kad merah ini.

Seperti Fellaini 'The Belgian Beast', mereka yang berjersi biru, telah menyinga Ahad lepas. Joe Allen mungkin agak tenggelam berhadapan dengan Fellaini tetapi pujian harus diberikan kerana walaupun hanya setinggi 5'6", Joe berhempas pulas berjaya mengekang gergasi 6'4" dari Belgium itu. Ko boleh? Micheal Carrick yang berdiri 6'2" tak boleh, malah satu team ManUtd tak boleh. Dalam game bulan Ogos lepas, Fellaini skor dan ManUtd kalah 1-0 di Goodison. Oh yer, Andre Mariner si adil dan saksama yang mengadili perlawanan itu. Patutlah.

Jaringan Suarez yang telah dibatalkan pada minit terakhir adalah satu jaringan yang baik. Namun sekiranya jaringan itu telah dibenarkan, sejujurnya saya rasa Everton dirampas 1 mata. Keputusan seri adalah keputusan yang saya terima dengan hati yang terbuka. Pujian harus diberikan kepada Everton. They played well.

#YNWA ./
70

Perjuangan Menentang Kuasa Kejahatan Tidak Pernal Mengenal Erti Sudah

Lucius Maximus Isnin, Oktober 29, 2012 , , ,




Ayam tambatan Red Devils


Aidiladha baru saja berlabuh pergi. Ramai juga yang berkesempatan melaksanakan ibadah korban, sementara yang tidak berkesempatan turut berkorban diet dengan memakan daging korban atau berkorban masa dengan memandu 20 kilometer sejam di lebuhraya bertol ciptaan kerajan Barisan Nasional. Semua ini manifestasi korban sebenarnya. Berkorban dalam melakukan perjuangan menentang kuasa kejahatan dan hasutan syaitan.

Sesungguhnya perjuangan menentang kuasa kejahatan tidak akan pernah mengenal erti sudah. Chelsea contohnya, sebagai kelab Harapan Terakhir Umat Manusia, masih terus berjuang menegakkan yang hak dan menghancurkan yang batil walaupun sudah menjulang Champions League. Usaha menentang kuasa kejahatan, hasutan syaitan, perancangan Illuminati tahap tertinggi mahu pun komplot sulit Freemason mesti berterusan kerana umat manusia tidak mempunyai harapan lain melainkan kepada singa-singa Aslan dari Chelsea.

Ya. Tak akan lah kita nak harapkan Arsenal yang terlalu lemah dan naif? Sekonyong-konyong ayam tambatan RVP mereka berjaya ditarik sebegitu mudah masuk ke ruang angkasa syaitan. Nak harapkan Liverpool? Kah kah kah!

Maka tidak hairanlah pertembungan kuasa baik dan jahat malam tadi disaksikan penuh debar oleh penyokong Arsenal, Liverpool dan QPR. Semua mengharapkan Chelsea untuk menang kerana mereka sudah putus asa dengan janji sia-sia pasukan masing-masing.

Tetapi Manchester United seperti biasa turun dengan segala armada kegelapan mereka. Tidak cukup dengan tentera berpakaian alas meja, Alex Ferguson turut membawa masuk ayam tambatan baru Red Devils, Mark Clattenburg.

Ini tidaklah menghairankan sebenarnya. Manchester United tidak pernah menang perlawanan EPL di Stamford Bridge sejak kali terakhir pada April 2002. Chelsea juga merupakan satu-satunya pasukan dalam sejarah EPL yang mencatat lebih banyak kemenangan (13) berbanding kekalahan (12) dalam menentang Manchester United. Patutlah Alex Ferguson membawa pemain kesayangan beliau Mark Clattenburg dalam kunjungan kali ini.

Seperti biasa, kuasa kejahatan terus terlebih dulu menguasai pertarungan. Dalam tempoh 12 minit mereka sudah pun 2 gol di hadapan, itu pun terima kasih kepada bantuan David Luiz berambut singa dan seekor Judas dari Arsenal. Tapi tidaklah Chelsea bergelar juara Eropah dan pemusnah Barcelona jika tidak boleh bangkit kembali.

Gabungan trisakti di bahagian tengah terdiri dari Hazard-Oscar-Mata menghidupkan persefahaman jitu mereka lantas membuatkan Wayne Rooney kelihatan seperti Fakri Saarani. Red Devils tertekan dalam asakan bertali arus, terpukau dengan corak permainan yang tidak mengharapkan bantuan pengadil atau penjaga garisan. Nasib baik kecemerlangan De Gea sedikit sebanyak membantu mempertahankan ruang angkasa syaitan dari dibolosi.

Namun tidak lama. Melalui satu aksi sepakan percuma yang hanya boleh kita lakukan dengan bantuan mesin bernama PS3, Mata memperdaya De Gea untuk merapatkan jurang. Kemudian masuk waktu rehat dan apabila perlawanan kembali bersambung, Ramires pula mengikat kedudukan 2-2. Peminat Liverpool dan Arsenal semua bangun bersorak.

Kemudian, di saat tertekan inilah pemain baru Manchester United mula beraksi. Mark Clattenburg, yang telah diceraikan isterinya serta pernah digantung FA kerana beban hutang peribadi yang melampau menjalankan tugas dengan melayangkad kad merah buat si Serbia Ivanovic dan Nando Torres, yang pertama kerana menjatuhkan Ashley Young dan yang kedua kerana dijatuhkan oleh Jonny Evans. Nampak permainan dia di situ? Nampak?

Chelsea bermain dengan hanya 9 orang. Menentang bukan 11, bukan 12 tetapi 14 aparat-aparat kuasa kejahatan. Pun begitu Manchester United nampak masih terlalu lemah dan Wayne Rooney masih seperti Fakri Saarani. Di saat inilah Mark Clattenburg memainkan peranan untuk gol ketiga dan penyelamat Red Devils. Umat manusia telah dianiaya sekali lagi!

Chelsea kecundang. Tetapi itulah adat hidup berjuang. Ada menang dan ada kalah. Dan selalunya kalah ini apabila pihak lawan membawa masuk 'pemain' seperti Anders Frisk, Tom Henning Ovrebo dan yang terkini pastilah Mark Clattenburg. Sebagai sebuah pasukan bola yang digeruni kawan dan lawan, adalah perkara biasa apabila syaitan seperti Manchester United (dan Barcelona) perlu bermain jahat semata-mata mahukan kemenangan duniawi.

2 kad merah, 1 gol ofsaid, 9 lawan 14. Itulah yang diperlukan oleh Manchester United semata-mata untuk mendapat 3 mata di Stamford Bridge. Pun begitu, Chelsea masih tetap klasemen. Apa ada hal?

Perlawanan malam tadi ada pemenang dan pihak yang tewas. Tetapi meminjam kata-kata seorang lagenda Chelsea yang cukup dihormati ramai:

It's a disgrace, it's a fucking disgrace!
13

Senarai 35 Pemain Piala AFF Suzuki 2012

Pipiyapong Abdillah Hamzah Khamis, Oktober 25, 2012 ,


Amar Rohidan, Baddrol Bakhtiar, Mohd Khyril Muhymeen Zambri (Kedah)
Ketiga-tiga pemain ini bermain di posisi pemain tengah bertahan, pemain tengah dan pemain tengah menyerang. Tiga-tiga bangang dan tak mampu buat apa untuk pasukan Kedah sepanjang musim lalu sehingga jatuh ke Liga Perdana.

Mohd Bunyamin Umar, Norazlan Razali, Safiq Rahim (Selangor)
Bunyamin Umar bangang. Norazlan Razali ni aku tak tahu pehal boleh ada. Safiq Rahim sepanjang Piala Malaysia main macam cilake.

Mohd Farizal Marlias, S. Kunanlan (Negeri Sembilan)
Aku suka Farizal Marlias sebagai goli yang tenang. S. Kunanlan posisinya tidak dicabar sesiapa.

Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Shakir Shaari, Norshahrul Idlan Talaha, S. Subramaniam, Nik Shahrul Azim Abdul Halim (Kelantan)
Kedua-dua naib kapten Kelantan berada di dalam senarai tetapi kapten Kelantan, Badri Radzi tidak disenaraikan walaupun bermain konsisten sepanjang musim liga dan Piala Malaysia.  

Muhammad Zubir Mohd Azmi, Mohd Faizal Muhamad (Terengganu)
Zubir Azmi orait.

Azamuddin Mohd Akil, R. Gopinathan (Pahang)
Gopinathan berada di dalam senarai mungkin kerana ada acara sampingan lumba lari 5000 meter di sana agaknya.

Gary Steven Robbat, Mahalli Jasuli, Mohd Fadhli Mohd Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor (Harimau Muda A)
Tiada komen.

Amiridzwan Taj Tajudin, Mohamad Aidil Zafuan Abdul Radzak, Mohamad Zaquan Adha Abdul Radzak, Mohd Azmi Muslim (ATM)
Amiridzwan Taj disahkan pertahanan yang bangang bila aku nampak dia clear tak tentu hala semasa keadaan tidak bahaya pada perlawanan final Piala Malaysia tempoh hari. Zaq One ni satu Malaysia tahu dia semakin tak berguna.

Ahmad Fakri Saarani, Yong Kuong Yong (Felda United)
Fak! Negara kita ada lebih ramai penyerang berkualiti dan sekurang-kurangnya memiliki akal fikiran yang baik.

Mohd Safee Mohd Sali (Pelita Jaya)
Dia perlu ada untuk dipersalahkan.

Simpanan
Mohd Amri Yahyah (Selangor)
Ahmad Shakir Mohd Ali (Negeri Sembilan)
D. Christie Jayaselan, Irwan Fadzli Idrus (ATM)
Ahmad Hazwan Bakri, Mohd Affize Faisal Mamat, Mohd Izham Tarmizi Roslan (Harimau Muda A)


Aku harap team ni kalah.

Mahu menggantikan Rajagobal? Senaraikan 18 pemain pilihan anda di ruangan komen.
7

Oppa Gangnam Rabbit Style

j or ji Rabu, Oktober 10, 2012

 heyyyy... sexy rabbit!

 uh! uh! uh! uh! uh!

 diving rabbit style!

 uh! uh! uh! uh! uh!

 Oppa Rabbit style!

 uh! uh! uh! uh! uh!

Oppa diving Rabbit style!





7

Kedudukan Terkini Liga Fantasi Sokernet

van kordi Isnin, Oktober 01, 2012

Keputusan semasa liga fantasi Sokernet:

KEDUDUKAN 20 PASUKAN PALING ATAS

PASUKAN NO.1

PASUKAN PALING COROT (NO.908)

Analisis:
Sebelum saya mulakan analisis saya, ingin saya ingatkan kepada para pengunjung laman sokernet bahawa sabtu lepas Liverpool menang bergaya sementara pasukan si hidung ungu kena pepah terus hidung ungu meroyan minta tambahan masa. Apa? "You're always a victim, it's never you fault?" 

Kembali kepada analisis liga fantasi sokernet. Pasukan ditempat pertama mungkin diuruskan oleh seorang dari Mesir manakala pasukan paling corot pula dari Bangladesh. Nampak gayanya sokernet sudah global. Walaupun mereka berdua ini berbeza mata seperti langit dengan bumi, namun ada satu fakta yang amat menarik dapat kita lihat disini. Pasukan no.1 tiada pemain pasukan hidung ungu. Pasukan paling corot, ada. Nampak?

Tahniah kepada dua puluh pasukan paling atas, minggu keenam.
5

Arsenal 1-2 Chelsea

Lucius Maximus , , ,



"Bilalah abang Pipiyapong nak buat ulasan perlawanan ni?"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...