ANDA SEDANG MEMBACA

11

Bolasepak Merdeka

Terlebih dahulu saya ucapkan selamat Hari Merdeka yang ke-57 dan Hari Malaysia yang ke-51.

Dua hari lepas bising sekejap tentang penyokong Sarawak yang bertindak ganas membakar harta benda awam dan trak polis. Sebelum itu ada juga keganasan melibatkan penyokong JDT dan penyokong Pahang. Baling batu, baling objek keras, baling bahan letupan. Pada 2008 dahulu penyokong Kelantan ada juga bertindak ganas apabila membakar trak polis dan merosakkan harta benda awam.
FAM sebagai badan bertanggungjawab perihal bolasepak di Malaysia peka dengan gejala ini dan tunduk pada desakan peminat agar mengatasinya. Maka, FAM duduk bermesyuarat karipap mihun seperti biasa untuk menunjukkan mereka ada buat kerja. Selepas mesyuarat demi mesyuarat, perbincangan demi perbincangan, FAM menemui satu jalan yang dianggap genius 17 petala langit. FAM berpendapat gejala ini dapat dihentikan melalui kempen. Kempen apa?

Kempen Love Football Stop Hooliganism. Namun, seperti saudara semua, saya tak terkejut pun andai ini yang terpacul keluar dari pucuk pimpinan FAM.


Malaysia terkenal dengan kempen. Kita ada kempen cintai sungai, kempen berhenti merokok, kempen anti-dadah, kempen membaca, dan pelbagai lagi kempen seperti mana yang tertulis dalam karangan sekolah menengah.

Tujuan kempen dianjurkan adalah untuk menimbulkan kesedaran, menerap sikap, dan memberikan ilmu pengetahuan kepada golongan sasaran. Dengan kata mudah, kempen ialah satu bentuk propaganda yang dihebahkan secara teratur dan tertib. Dalam kempen biasanya ada pameran, ada lagu khas, ada simbolik, dan beberapa lagi aspek yang berbentuk facial.

Saya tidak letakkan kesalahan ke atas FAM 100% sebenarnya berkenaan kejadian di Sarawak kerana ramai rakan dari Sarawak menjelaskan keganasan terjadi akibat tohmahan berbentuk perkauman dari penyokong Perak. Ya. Isu perkauman ketika kita menyambut ulangtahun kemerdekaan ke-57 merangkap 16 hari menghampiri ulangtahun penubuhan Malaysia.

Kesimpulannya, saya rasa sangat jijik untuk mengulas lanjut kerana masalah ini telah sekian lama berterusan berlaku. Terlalu banyak masa, keringat, dan wang yang sudah dibazirkan. Jadi, saya tinggalkan dua persoalan kepada FAM dan seluruh rakyat Malaysia yang bertanggungjawab membiarkan kebodohan ini berlaku.

1. Untuk FAM, apa khabar kempen Love Football Stop Hooliganism?
2. Untuk kita, apa puncanya benda sebodoh isu perkauman boleh berlaku semasa majoriti rakyat menghormati ulangtahun kemerdekaan yang ke-57? Mindset? Mentaliti? Politik?

Merdekakan minda dan fikir.

11 Ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Dey fight racism, let them eat my shit!

-Tun Mari Mariappan-

Tanpa Nama berkata...

dey mariapan darky blacky godai...

Tanpa Nama berkata...

dey fuck u racist whore!


-Tun Mari Mariappan-

Tanpa Nama berkata...

fuck both of you.

Enchik Tob berkata...

dey fuck you tun...

Tanpa Nama berkata...

Fuck you black dipshit mariappan.

Tanpa Nama berkata...

dey u three cocksucker racist godai!-Tun Mari Mariappan-

Tanpa Nama berkata...

Zailee ni cikgu kan?Manchester City doing a Liverpool ni babi apa? Bodo sangat cikgu sekolah sekarang ni.

Tanpa Nama berkata...

Gua sokong 200% Tanpa Nama3 September 2014 2:27 PG. Cikgu zaman sekarang pon kadang-kadang, makin lama makin bangang..

Tanpa Nama berkata...

Cikgu sekarang suka beromen dalam bilik kaunseling.

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkah beromen dengan anak murid yang datang mintak pam basikal la woi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...