ANDA SEDANG MEMBACA

53

PENULIS TAMU MINGGU INI

Nazri Rabu, September 02, 2009
Menganalisa Sifat Sifat Penyokong BolaSepak yang True

Gua ingin diskas sedikit pasal menjadi 'true' bila bergelar penyokong kental.
Menyokong pasukan Bolasepak (baca : dalam EPL) adalah trend yang berkembang pesat diseluruh dunia.Tidak kiralah kutu itu berada di kota London,mahupun di Kampung Kokdiang,mereka boleh jadi penyokong.

Dari kaedah human saikologi,melibatkan diri,menyertai,mengetahui,membicarakan atas sesuatu yang best dan glamor boleh menjadi social asset kepada seseorang individu.Perkara sama juga berlaku dalam hal berkaitan fenomena EPL.Seseorang itu boleh saja melibatkan diri,menyertai,membicarakan,mem-impersonate segala hal mengenai EPL seterusnya menjadi penyokong pasukan yang dirasakan best.
Namun,tidak semua mereka itu 'true'.Jika silap langkah,mereka boleh rebah ke dalam lembah kehinaan seperti Poyo, Poser dan Lalang.

Ok,gua nak lebih zoom pada kategori yang paling susah nak dicapai oleh penyokong pasukan EPL (Manchester United, Arsenal,Chelsea atau Liverpool..gua amek yang Big Four dulu) iatu menjadi seorang yang TRUE.Beberapa sifat boleh kita observe sebagai guideline untuk meng-identify sifat sifat penyokong yang TRUE.

1.Pemikiran yang tajam dan otak yang cerdas
Penyokong yang kenal pasukan yang disokong.siapa Team utama,team simpanan,posisi player,tektikel jurulatih,percaturan permainan,perang saikologi,analisis pemain,sejarah kelab,historic events,scoring legends,iconic players,awards and winning, curse and losing..Dengan menguasai segala fakta fakta team (kalau khatam sekali fakta team lawan lagi stail wehh),barulah orang respect bila lu klem lu sokong etc etc.

2.Memiliki Jiwa Tulus dan hati suci
Ini agak sukar nak dikecapi.Sebab hal hal perasaan ni dia kena meresap sendiri.Penyokokng yang boleh dapat tahap Dewa ni gua boleh kata 'he's there already'.Contoh: Bila pasukan yang disokong kalah,beliau boleh bertukar mood kepada bangsat punya sedih.Jenis sampai menangis pun boleh jadi.Ini bukan jiwang atau kes hati lembik..tapi ini soal kepercayaan atau orang putih kata faith.Penyokong jenis ini,kalau team dia kalah pukul 3 pagi,pukul 11 pagi esok dia boleh sarung jersi lagi pegi jalan2 di KLCC.Dia takdak hal...

3.Jersy
Walaupun dia tak berduit..tapi dalam sekali seumur hidup,paling koman dia jejak juga ke Al-Ikhsan angkat sekeping Jersey Home yang original.Tapi kalau dah memang takdak duit sangat,siam pun siam lah....

4.Tidak emosional
Penyokong yang True selalunya tidak emosional bila berdepan kritikan.Mereka tidak tewas dengan perang saikologi yang berbaur provokasi.pandai meng-hendel diri supaya dilihat tenang dalam kekalahan..dan menerima kekalahan serta mengakui kelemahan demi kemenangan masa depan.Ini orang gua respect!.

5. Sokong dari kecik,bukan selepas masuk universiti.Jangan jadi poyo.

6. Menyokong tanpa kompromi.
Ini pun tahap dewa juga walaupun ada unsur bengap.Contoh:Gua tau la lu benci ManU,tapi janganla sampai nak boikot AirAsia brader..kahkahkah.Atau : Ahh semua air mabuk dia langgah,jack danial lah..Heiniken lah..Anchor lah..cuma Calsberg saja dia tak minum.Benci sapa tu woii?

7. Bila pegi kedai majalah,dia terkam majalah bola,bila dapat masuk intenet,dia terkam sokernet!..Hah ini baru True bang....

Gua senaraikan 7 karektor utama sahaja.Mungkin ada lagi karektor karektor lain yang lu orang rasa menepati sifat sifat true,boleh saja lu orang bincangkan.

Pesanan:Jenis karektor bila menang sayang, bila kalah buang..hahaha kalau jumpa memang sedap kena terajang..

Okeh dude,
Jadilah penyokong yang TRUE demi maruah diri, keluarga dan kawan kawan.

Signing off
FdausAmad

53 Ulasan:

wan berkata...

asas

wan berkata...

tak cukup true lagi tu. kalau nak betul2 true kena jadi tahap hooligans. itu baru true true true.

Tanpa Nama berkata...

yang part sokong dari kecik tu.kemungkinan besar penyokong chelsea ramai x true kot

Tanpa Nama berkata...

pnyokong MU ramai yg bukan true supporters..Byk yg menumpang glamer jer..

Pert Doherty berkata...

aku xtrue gak.. dlu aku suke2 je tengok liga perdana inggeris ni ikut akak-akak aku.. time tu 1996, aku baru darjah satu, aku kenal Owen main Liverpool.. pastu aku tau Beckham main Manchester.. itu pun sebab RTM ada amik siaran EPL ni..

pastu terus aku x amik tau.. haha.. tapi aku sokong liverpool bermati-matian lepas aku hapal lagu you'll never walk alone time form 3.. faktor yang aneh.. tapi xpe.. ngam 2005 terus menang champion.. hahaha... aku ingat itu dudek.. haha.. xpe.. aku pun LIVERPOOL sampai sekarang.. xkira orang kata ape.. sebab budak-budak man u, cume tumpang glamour.. hahaha.. xakan berubah.. yeah...

tanpa nama jugak berkata...

"yang part sokong dari kecik tu.kemungkinan besar penyokong chelsea ramai x true kot"

nasib baik 'penyokong' (bukan para penyokong) & ada 'kot' kalau tak, kata-kata ni tak bleh blah dan tak bleh diterima pakai langsung yg boleh digunakan utk menuduh fans pasukan lain jugak. sekian.

FdausAmad berkata...

Gua nak tambah lagi 2 sifat:

8. PP pakai baju ManU sambil senyum kepuasan..SOKERNET korapted!!kahkahkah..

9. sapa yang main fantasy tu tlg tengok PP,Nazri,Jorji sama Lucy punya team camna cerita..kalau sokong Liverpool tapi defend amik ferdenend hapa critaa??

Terima Kasih pada SOKERNET kerana menyiarkan ulasan gua.

has@mykpgku berkata...

lu olg lantakla nak skg sapa tp gua... tetap ARSENAL....

rafaezdasilva berkata...

x fair dowh ciri ke 5.. aku terasa beb.. haha..

wanntalk berkata...

5. Sokong dari kecik,bukan selepas masuk universiti.Jangan jadi poyo.

hehehe gua tertarik pada yang ni...tapi point lain memang baik gak..memang ramai geng2 yang lahir dari gini..tiba2 pandai lepak mamak tgk game, kutuk team lain, hish ...mungkin kat u depa men game manager cam fm o cm kot..tang sejarah kelab?semua ada kat internet, yelah nk tambah info..cuma sentimental value lu bw dari kecil menyokong kelab tu yang best..hehehe serius ke ulasan gua ni?

manuare berkata...

point 4 gua syok dan gua rasa lu kena tambah satu lagi..
TRUE mesti penah main bola dan reti main bola, benda yg gua tgk kureng dekat fans Man U and Chelsea, main bola dlm kompeter je reti

Melayu Republik berkata...

nak jadi true dalam EPL, kena sertai private club larh. macam peminat fanatik man u dalam 'eurotrip'. giler babi kental, datang france buat kepala belasah orang.

jom, sapa nak buat private club arsenal, aku sokong ja.

encikmasen berkata...

empat yang pertama tu kalau dapat dikecapi, boleh kata memang TRUE fans laa..

tang nomor 5 tu, 50-50 kot..

ape pun..

Victoria Concordia Crescit!

amANI berkata...

4. Tidak emosional.

Aku nak tambah, bukan setakat relek-relek menahan kritikan terhadap team sendiri saja. Lagi bagus kalau tidak melebih-lebih mengutuk team lawan.

Paling true kalau tidak membenci team lawan. Apa kes kutuk mengutuk sampai libat habis mak bapak, talian silaturahim dan memboikot tak tentu hala?

Yang mana tak ble menerima ulasan penulis dari Sokernet, aku konpius. Dah memang penulis itu dari kem team kesukaannya, suka hati dia la nak bias ke hapa.

Melayu Republik berkata...

dalam sokernet ni. ada 3 jenis penulis.

profesional - semestinya tidak terlalu berpihak walaupun pasukan yang di minati terlibat. berbicara dengan pengetahuan bola sepak kelas A+.

amatur - jenis yang tahu back-up team sendiri jer. yang lain peduli apa!

sembang kuat - fakta dan cerita2 taktikal yang mengarut nak mati. memaki itu perkara biasa apabila melihat pemain sepak bola tak kena.

agaknya kot!

Pipiyapong berkata...

Penyokong bola sepak yang 'true' adalah penyokong yang pandai membezakan antara bola sepak dan kasih sayang kepada Gerrard.

mr. hafis berkata...

haha.

"TRUE mesti penah main bola dan reti main bola, benda yg gua tgk kureng dekat fans Man U and Chelsea, main bola dlm kompeter je reti"

gua layan chelsea sejak gua darjah 4. tahun 1996. masa tu mana datang astro? gua tanya lu, mana channel mau tengok epl?

istilah true untuk yang reti main bola itu cliche. atau lu tak reti main bola sepak? keh keh keh.

gua memang tak reti main manager apa semua tu. tapi benda basic bagi yang true adalah winning eleven.

gua tanya banyak kali dekat pipi dan tak jawab-jawab lagi. lu kenal tak christopher kiwomya?

gua nak tengok tahap true lu.

ymn berkata...

bleh tgk kerondong FC ... player dr 3 team mangkuk tu x masuk list...

DD berkata...

penyokong yg true adalah penyokong yg sejak kecik lg dengar siaran langsung melalui radio...kakaka

ayobkelubi berkata...

PP : gua sokong bab tu, ni sampai nak wat baju gambo gerrard bagai, gua mmg tak fahamlah. tu dah jatuh idolized.mana boleh geng.(walaupun gua LIVERPOOL). jadah nak beli baju muka gerrard?. Kalau mak bapak tgk,mesti derang kecik hati.

agak-agak aje sokong. kalau menang,kita happy, kalau kalah,kita makin saja team kita tu. abis cerita.

nak main cantik ker, main keras ker, kita bukan tau dlm kepala otak players masa tu. silap2 tgh serabut sbb kereta tak hantar servis lagi sbb nak balik raya nanti.

Apa yang penting?. Kerjasamaaaaa!.

jiwa bergelora.. berkata...

seorang yg TRUE jgak tak tergedik-gedik mengaku TRUE.... diam-diam sudey...

p/s: xder maknanya aku nak tergedik-gedik mengaku TRUE..

Chelsea Bongok berkata...

Terasa bongok pulak aku baca entri ni. Point no. 2 dengan no. 4 berlawanan. Serius bongok. Cakap menyokong perlu dari hati, tapi lepas tu cakap tak boleh emosi. Hello, emosi tu daripada mana? Bongok!

Yang lagi bongok, takut sangat kalau orang tak panggil true fan. Wow! Bila masa pula kelab2 ni kisah kau true ke tak true? dan bila masa pulak orang yang baca sokernet ni true? Seriusly bongok.

mizu_sama berkata...

sokongan dari kecil...errr nie mmg aku fail.aku dr keluarga susah..mana ada terdedah dgn anasir2 barat.tb ada,mak tgk drama jer.dulu kecik2 aku igt,ada highlight kt tv 2 kot...tp stail kul 11 mlm..mampus mak aku nk kasi tgk..budak skolah kul 9.30,10 mlm wajib tdo.besok pg kul 4 da bgn tlg buat kuih.

so aku kenal bola sepa inggeris bila masuk universiti.masa sekolah aku minat pasukan perak jer.khalid jamlus ngan indra putra aku penah jumpa live.final piala mesia,aku g bukit jalil.tp pas khalid jamlus pegi selangor,aku masuk u,aku berjinak dengan chelsea.yaa,aku mula minat chelsea sejak taicon russia masuk.aku minat chelsea sbb dia kelab yg kecik,loser.aku nk chelsea pecah penguasaan man u,arsenal ngan liver..dan aku puas hati ari nih,kelab yg baru2 jer aku minat dah di antara kelab terkuat. sejarah,first team,reserves,youth team..byk y aku kenal.jersi ori aku dah ada. kelab penyokong,aku dah masuk(ini ramai yg aku rasa FAIL).so kalo korang nk kata aku bkn true,aku x de hal.bkn jejas sokongan pun.haha.

aku juga bkn emosi.buktinya?aku pergi tgk man u dtg mesia.sebabnya?aku peminat bola.dlm fantasy pulak,satu org player chelsea pun tak de.sbbnya?biarla resia...haha..sumpahan beb..ambik cheh 2 minggu,2 kali bolos.kuar kan terus clean sheet.kalo cmtue,baik aku kuar kan..aku main fantasy for fun..haha

apa2 pun,sebenarnya aku rasa elok juga hobi menyokong nie..dr kita buat penda x pekdah kan.

hormatilah hak orang lain. pasal bola nie,rugi je gaduh.baik kita pk2 cara nk naik kn bola sepak malaysia.dulu pp ada kuar artikel,cmne nk naikkn bola mesia.dah kuar paper ke pp?x pun ko forward je artikel ko kat menteri KBS,kasi bersih sikit otak dia.semalan dia ada cakap pasal akedemi,

nana berkata...

kesian kaki kaki bangku sekalian, takleh jadi true fan sebab tak pandai main bola. dah la nana jadi true fan makan je lah, sebab nana pandai makan.

Kap berkata...

tak sangka gua true rupanya..

Pali berkata...

aku rasa no.5 tu akan buat ramai org marah..tp bukan aku ler. bagi aku ok je kalo da start masuk u baru nk start lepak mamak layan bola. mungkin die terlambat sikit, tp x kesah la...yang penting ko bukan:

1. dulu kecoh satu donia arsenal unbeaten, skang x benti2 nyanyi glory2 (tuka team ikut suke mak bapak die)
2. fans MU tp suke gerrard, gilo apo. ingat! Gerard penah ckp "I want Man Utd to die"
3. fans arsenal tp ada jersi liverpool
4. smalam x tgk pon bola, pagi besoknye sebok join skali kutuk org....sedap terajang org cmni
5. lagi teruk, kalo die bukan fans mane2 team pon
6. sokong dua team..."game2 liverpool n chelsea, gua memang layan"....gilo apo mamat nih!
7. sokong MU sbb ronaldo, pastu ronaldo pindah, dengan dia2 skali pindah...bodoh, jgn sokong player la...

aku lg suke korg tulis artikel pasal:
1. gerard @ lampard: saper lg power
2. gerard n owen: boyhood everton fans tp join liverpool n become legend
3. rooney: kepuasan kalau skor lawan liverpool as former everton
4. overrated zlatan n mario gomez (aku tgk zlatan cm dh ubah tempo barca n disebabkan mario gomez, klose n ivica olic jadik sub jer)
5. arjen robben: good or bad influence to your team (or bayern)
6. player baru pindah tp jadik captain: cm gallas tu ker

banyak la isu yg aku rse sgt best kalo dikupas...

j or ji berkata...

aku ada kenal satu mamat tu..berusaha sebaik boleh nak nampak true..tapi bercerita memanjang berkisar tentang kulit luaran aje..isi dalam tak pernah nak sebut.
jadi,aku konpius..mamat ni true ke tidak?

yang aku pasti,dia tak reti main bola.

once u declare u r goth..then u r not gothic anymore.

ayobkelubi berkata...

PP, gua ingat lu delete ajelah ini blog!. muahahahaha.lari tema sudah ini bah!.

Pert Doherty berkata...

tapi aku kaki bangku.. aku cuma hooligan je.. camne??

Apit_KolamHati berkata...

kaki bangku tp hooligans klaw duk blatih ptg2 slow lama kaki hang dh x bangku la..satu g lu lupa bro, point no7, dpt internet terjah fantasy..tu pun true gak tu..

hanuman berkata...

malas aku nak komen..berdebat sal tru tak true mcm dlm parlimen barbarian...tak perlu la tunjuk kat org tau kita ni true ke tak,yg ptg sokongan kita tu mmg ikhlas..tu baru true..ku plg benci org yg minat team bola sbb slalu mng,ada star,sbb org lain mnt..rasa nak terajang org mcm ni..tp tu hak dia sbg manusia..biaq pi la..jgn kcau aku sdh..

fiza berkata...

Laa... apa salahnya jadi poser. Bukannya gi isap dadah, minum arak, seks bebas takpun pukul orang. Apa ingat mulia sangat ke berpengetahuan luas pasal bola. Esok kat akhirat ko nak bawak bekalan pengetahuan bola tahap zargus ke? Jangan jadi hipokrit la wahai kaki bola yang kononnya tegar yang amat. Yang pasti kaki2 bola ni lah paling banyak rosak akhlak suka mencarut & tengok 3gp porno!!

Pipiyapong berkata...

Fiza,
A'ah kan. Itu laa, jangan kawan dengan diorang ni. Tau nak 3gp je kerjanya...

Tanpa Nama berkata...

ala true x true pon, fans kt Msia ni syok sndri jer..klo true, gi stadium tgk live la..dok tgk dpn tv kt mamak jer pon, ader hati nk ngaku true x true...

kakashi berkata...

tak kena gaya betul artikel ni terlalu bongkak isinya. dah nama pun mainbola (penekanan : main)buat apa nak serius2 sangat sokong sampai muntah darah nifas maki hamun sesama sendiri. main itu bererti tidak perlu ada unsur serius didalamnya. main. main jelah. paling sedih, korang bukan duk dekat uk pun nak defend team sokongan memasing. jangan berangan la korang duk sana, kat malaysia je kan korang berpijak. apa pasal nak sebok2 sokong team yang kau tak penah langsung jejak kaki ke dalam stadiumnya.
tak kiralah poser ke true supporter ke, janji enjoy the games!!!

bloodynose berkata...

untuk poin no 9 ..kalu men fantasy football pun nak nk amik satu team sj bodoh la...realiti pun sir alex dah beli micheal owen.wenger teringin nk beli xabi alonso.chelsea dah beli veron.kemungkinan rafa nak beli owen hagreve pun mungkin ada untuk menambah koleksi player injured.
season2 lepas mungkin ramai yang main fantasy footbal beli chritiano ronaldo.
kalau takmau beli player kelab rival,itu pun emo jugak kan..

FdausAmad berkata...

woihh apa semua macam serius saja dengan artikel tuh woihh..rilek rilek sudah la..

Kahkahkah...

Tanpa Nama berkata...

Gua rase sape2 fans "Trueblue" mmg x true...dl zaman2 Gianfranco Zola, Emmanuel Petit, Graeme Le Saux, Dan Petrescu, Gianfranco Zola, Ed De Goey, Tore Andre Flo, Celestine Babayaro,Gustavo Poyet,(itu blm gua ckp psl 80-an pny player)ade diorg nk support? Dah beli 'star2' br la pakat2 nk pki jersi biru tu..Diorg mmg x true la..kl tny sape player Chelsea, Drogba, Ballack, Terry...Kl legend pun kenal Zola sorg je kot..sbb jd skang ni jd Manager West Ham..Lu org kl nk true jdla fans Man U ke, The Kops, Gunners...br true beb..geng2 otai..Battle of The Titans kl jmp sesame diorg...(Majalah Shoot 1999).hehehehe

arsenal 1 man u 2 berkata...

fans man u tapi sokong owen?

boleh la..

fergie berkata...

deskripsi bg fans MU..."plastic fans, glory hunters"...

Lucius Maximus berkata...

@tanpa nama,

Betul tu. Trueblue ni semua tipu je, mana true pun. Kalau betul-betul blue, apasal kulit tak warna biru. Kan? Kan? Kan?

Tanpa Nama berkata...

Btul2 lucius...hehehe...lek la fans Chelsea...bola cam politik ga'..perang psycho tu pntg...

Adi berkata...

pnulis artikel ni nak tunjuk terer,skali kena maki kaw2 lak.artikel syok sendiri nie layak dibangkulsampahkan je..

Tanpa Nama berkata...

delete je entri ni. perasan true sangat je penulis ni. kan dah kena maki. siapa suruh bebal sangat.

ye, saya tanpa nama, tak ada penis.

chegu izwan berkata...

peh,tanpa nama ni betul betul punya seriuslah.gua syak lu ni tak ada sex of humor la.lek fdaus,gua support lu dari belakang,from bottom of my heart.sial,macam jiwang lak pagi2 ni.

medihebat berkata...

demm lu luci...gua minat chelsea dari gullit jadi player...belum jadi manager...no ahli kelab penyokong pon 0004...pasal lu, raya ni gua spray kereta, motor, rumah, dgn kulit2 gua skali kale biru...lu jawab kat mak gua nanti kalu dia marah...

karim berkata...

christoper kiwomya bekas player arsenal tp hampeh..Last2 main kat selangor...kahkahkah.Pastu skor gol ofsaid final piala malaysia mase lwn pahang...tahun baper ntah..96 kot..

FdausAmad berkata...

kahkahkah..

tak ada penis..rilek..bawak betenang..

kahkahkah..kahkahkah..emo emo..kahkahkah..tak ada penis..kahkahkah..

Tanpa Nama berkata...

Takdak penis--kalau ye pun takdak penis tak payah la declare..bodoh punya manusia.

Tanpa Nama berkata...

poyo plak true tak true ni..padahal bkan tau aper2 pun pasal bola..

Brader Diego berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Brader Diego berkata...

takde penis? gua rasa dia ni mesti gadis, takpun 'true' pondan yang dah dibuang anu nya.

sila dapatkan rujukan pakar sebab nampak gaya, level hormon estrogen lu mcm kurang stabil

Tanpa Nama berkata...

Asal bile sebut benda true yakni keihklasan mesti refer kat chelsea. As a Chelsea fans, dari darjah 6, Aku men skolah walaupun sub, terbayang2 marcel Desaily. Pastu ade jgak mmbe2 aku yang support Chelsea lepas Abrahamovic join. Nak wat camne, da name pon orang takde pendirian, tau2 nak menang bet judi haram jer.
Ape nak ditegaskan disini, Bila kita senang ramai orang datang, bile kita susah kita sorang2. jadi jgn salahkan komuniti..
-True Fans of Chelsea-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...