ANDA SEDANG MEMBACA

21

THE OTHER GAME

Nazri Sabtu, September 04, 2010 ,
Benda ni dah lama. Tapi untuk sesiapa yang dah tahu, anggap saja ia retrospective, barangsiapa yang belum tahu, sharing is caring, :P

Pada tahun 2002, menjelang sebelum final PIALA DUNIA 2002 antara Jerman dan Brazil, berlangsung satu perlawanan bersejarah yang tidak ramai peminat bola ambil peduli.

Idenya bermula oleh seorang mamat Belanda, Johan Kramer yang frust pasukan negaranya gagal ke Piala Dunia. Kekalahan-kekalahan yang dialami oleh pasukan Belanda seperti tidak dapat diterima oleh warganegaranya.

Menerusi senarai ranking FIFA ketika itu, dia meneliti senarai pasukan-pasukan tercorot dan mendalami perasaan hati peminat-peminat bola negara-negara tersebut yang 'asyik kalah' dan Piala Dunia tinggal impian yang tidak akan tercapai seumur hidup mereka.

Lantas, dua pasukan tercorot ketika itu, Montserrat dan Bhutan terpilih bermain dalam apa yang digelar 'The Other Final', sebuah game bersejarah dalam dunia bola komersil di mana 'true' dan 'passion' kini berada dalam garisan meragukan dan sering didebatkan.

Perlawanan bersejarah itu berlangsung di Stadium Changlimintang Thimpu (ibukota Bhutan) dan diadili oleh Steve Bennet, pengadil terkenal England. Jangan main-main weh.

Perjalanan merealisasikan game itu dirakamkan dalam dokumentar di bawah:



Jangan ketinggalan menyaksikan perlawanan ini dan mendengar pengulasnya mengulas free-kick "curve like a banana!"

Untuk bahagian lain, sila taip The Other Final (atau The Other Game) dalam searchbox youtube.

Laman web The Other Final

Bacaan tambahan: Bootan dot com


21 Ulasan:

DlrngMlrng berkata...

1st

mAxx berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mambangmabuk berkata...

burpp...

Wan Perlis berkata...

haha gila ah
aku tak tau pun

The Charlatans KL berkata...

peh. sumpah aku tak penah tau sebelum ni. thanks for the info!

kardio berkata...

Entry loser berkenaan pasukan loser oleh pengulas loser yang mewakili kem loser

kudalaut berkata...

kardio mcm gamp****
cuba buat satu entry tengok ko loser ke x?

blitz berkata...

kardio ni dh takde modal nak provok org.. nampak sangat dia yang loser..

Zinedine Zaiddin berkata...

Style2..pasni boleh la buat utk Malaysia pulak. hahahaha

talkIZcheap! berkata...

@Kudalaut: cabar si loser, apa yg ko dapat??

julu berkata...

mujur Malaysia x duk ranking last..

(apa kata sume wat bodo jek komen kardio.. die nk meraung ke.. meroyan ke.. xpyah layan.. mesti die brenti gak.. tapi aku rasa leh kenal la sapa kardio ni.. mmm.. )

Roy de Araujo berkata...

Naz,

Aku cuma tahu pasal piala orang-orang gembel. Yang ni, serius aku baru tahu.

Lepas ni, FAM boleh set target nak masuk final yang macam ni. Pedulik orang nak kata apa. Janji final!

d.a.n.y. ^^ a.r.m.a.n.d.o. berkata...

apabila kardio berbunyi, terlihatlah kebodohan dan kedunguan beliau...

good info nazri...

jon berkata...

aku pernah tengok documnetary ni beberapa tahun yg sudah dlm nationatal geo

jon berkata...

*national geographic

Mohd berkata...

@kardio

org bodoh slalu cr musuh..org bangang slalu cr mslh.

keli berkata...

Biarla wei si kardio tu.... die nk cri publisiti tu."curve like a banana!" Klu korg tkr Bhse Melayu kelakar die punye bunyik.

Kap berkata...

tak lama lagi kita finalist the other final 2014.
daulat sultan bola.

Roy de Araujo berkata...

Kap,

I LOIKE!

alan zed berkata...

woi, siapa menang?

kardio, kamu jgn macam2.

kAmaRuL berkata...

This should be a wake up call for us as Malaysians. Jangan tengok game tu je..Tengok sokongan rakyat mereka..Penuh stadium walaupun negara miskin dan kecil. This is how football should be treated. Walaupun negara diorang ranking 2nd last, still ramai turn out and give full support. Kita?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...