ANDA SEDANG MEMBACA

25

Selamat Hari Jadi Pipiyapong!

FdausAmad Rabu, September 22, 2010

Sokernet ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 27 tahun kepada saudara Pipiyapong Abdillah di atas kejayaannya mengharungi liku liku hidup sepanjang 26 tahun kebelakangan ini.

Sepanjang 26 tahun berkecimpung dalam pancaroba dunia, Pipiyapong sudah merasai pelbagai cabaran, pahit manis, hitam putih, turun naik dan pelbagai lagi kenikmatan dan tidak kurang juga kesengsaraan hidup yang semua laluan kehidupan ini ditentukan sendiri oleh beliau atas bimbingan Yang Maha Kuasa.

Bekas pelajar sekolah berasrama penuh Sultan Ahmad Shah, Kuantan yang mendapat 4A dalam UPSR, seterusnya mengulangi kejayaan cemerlang dengan mengaut 8A dalam PMR, beliau berjaya menempatkan diri dalam kelas pandai ketika ditingkatan empat. Namun beliau cepat cepat sedar, kejayaan akedemik bukan perkara yang patut dikejar, kejayaan masuk ke Universiti adalah tipikal dan tak rare, kejayaan menggenggam segulung ijazah bukanlah kejayaan dalam realiti sebenar, kejayaan menjawat jawatan penting dalam perkhidmatan kerajaan langsung tak pernah difikirkan, apatah bercita cita mendapat gelaran Dr.Firdaus Abdillah, Ir. Firdaus Abdillah, Datuk, Dato', Tan Sri dan sebagainya.

Memilih pomen sebagai kerjaya, seawal usia 19 tahun Pipiyapong sudah mahir membuat tophaul, overhaul, cat body, ganti kusyen kereta dan korek blok kasi laju. namun bergelumang dengan dunia pomen masih belum memberi kepuasan dalam erti kata sebenar. Perjalanan masih jauh ke depan..

Di awal 20'an, Pipiyapong mula berjinak jinak dengan dunia penulisan blog. Meneruskan kesinambunagn zine HilangPunca yang dirintis ketika dibangku sekolah, menulis blog dianggap sangat kacip dan terlahirlah hilangPunca versi blog.

Ibarat Mawi dalam dunia AF, begitulah juga Pipiyapong dalam dunia blog. Sepanjang beberapa tahun berblog, beliau berjaya mengaut keuntungan beribu ribu ringgit dari kompeni pengiklanan seperti Nuffnang dan agensi pengiklanan persendirian seperti Teh Peria Berhad. Duit yang banyak tidak pernah dibazirkan. Berbekalkan kepandaian mengaut 8A dalam PMR, Pipiyapong melangkah lagi kehadapan dengan menubuhkan apa yang kita kenali, Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia : SOKERNET bersama Nazri M Annuar.

Setahun berlalu, Sokernet berjaya menggajikan 11 orang pengulas, 3 kerani dan 2 orang pgawai akaun dengan nilai yang sangat tak patut punya banyak. Memiliki premise sendiri di UK Perdana, membeli share UYA! Distro dan menjadi satu satunya kompeni yang berjaya mendapatkan Platinum Membership dari syarikat multinasional Alima, Pipiyapong tidak menoleh ke belakang lagi.

Mungkin ramai yang tidak tahu, Pipiyapong seorang bos yang garang dan tegas. Beliau sangat punctual, detail, menghormati masa, tidak bertangguh, professional, dan segala sikap seorang bos ada pada dia. Bagitau pada gua, kecuali artikel Nazri, artikel siapa yang tak pernah kena campak dalam tong sampah?, Jannah menangis berapa kali?, Lucius mengadu nak letak jawatan berapa kali?. Jorji kena show cause letter sebab tak datang kerja siapa yang sign kalau bukan Pipiyapong?. Namun itu semua lumrah kerja dalam Sokernet.
Kami di Sokernet, dikerah supaya berdedikasi, komited dan telus dalam menaiktarafkan Sokernet. Tiada masa sangat nak mengulo macam kerja lu orang.
Cilake punya bos!.

Oleh yang demikian, marilah sama sama kita nyanyikan lagu Hari Jadi untuk saudara Pipiyapong:

Selamat Hari Jadi
Selamat Hari Jadi
Selamat Haaari jadi Pipiyapong...

Selamaat haaarri jaadiii....!

25 Ulasan:

Luca De Ketiak berkata...

faking. entry futsal sokernet apasal takde sekor pun up?

Luca De Ketiak berkata...

faking lupe.

2nd!

Lucius Maximus berkata...

Jap lagi aku UP

FdausAmad berkata...

faking gua lupa..!

kuzer berkata...

syiok la pp sengal mng bergaya...

Zinedine Zaiddin berkata...

Ini memang betul2 ke ataupun entri ampu mengampu ni. HAHA

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

entri orang lain macam mana..

pipi dah like kan ucapan hari lahir wa kat dia kat fb wa

lolastitch berkata...

gila genius. teruskan berkhidmat.

Wan Perlis berkata...

hohoho

ucent berkata...

gerek..nk join buleh.

frwls berkata...

selamat hari jadi boss.

ada masa korekkan blok motor gua leh ke?

Lann Shaukani berkata...

Selamat Hari Jadi Brader PIPI!

Pipiyapong berkata...

jahanam...

r.k berkata...

bos, takde bbq ke ?

linda radzi berkata...

wah selamat hari jadik pipiyapong..
masa saya gi UYA! kat ss15 tu,
sempat gak la tgk muka pipiyapong secara live..
walaupun dari jauh..
mmg cute dan suci je muka beliau.
umur 27? huh nasib baik la pangkat abang.
kalau la beliau ni anak menakan saya,
dah lama saya cubit2 pipi beliau.
pastu pijak2 perut dia sekali.

palytoh berkata...

selamat hari lahir bro

pakkordi berkata...

Mawi yang tak tahan tu. Kah kah. Sempudal punya pidomat.

ijan berkata...

hpy bfday pipi..
season ni arsenal leh g jauh...
so bkin artkel art byk2...
bia kem lain jeles...hehe

Cicadasx berkata...

Haha artikel memang terbaik.

Selamat Hari jadi Brader Pipiyapong!!

Syakir berkata...

http://amirul-syakir95.blogspot.com/

erika_kartuna berkata...

halusinasi gua pas baca sejarah pipi..

ko ni sbnarnye layak dikartunkan..

tauladan untuk kanak2 kecil..

hahha..hepi besday idols!

Jiraya berkata...

statement nie, nak puji ke nak mengata.hahahahaha.

Jiraya berkata...

apa2 pong selamat hari tua pipi mu.hahahahaha.

alan zed berkata...

Allah selamatkan King of Tempoyang...

steady.

pmr dia lagi power dr pmr aku. :(

Wahida Jumaat berkata...

selamat hari lahir Pipiyapong!!!
moga Allah memberikati hidup mu.. :)

p/s:masih lgi blur nape name pipiyapong?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...