ANDA SEDANG MEMBACA

39

Ini Warisan, Jangan Main-Main!

Lucius Maximus Sabtu, Oktober 02, 2010 , , ,
Selepas aku pos rebiu mengenai FIFA 11, ada pembaca yang mempersoalkan kenapa FIFA 11? Layan PES baru best kata mereka.

Hah, kenapa?

Macam pakcik-pakcik yang sukakan Liverpool, aku pilih FIFA keluaran EA Sports atas faktor nostalgia. Apa barang layan Pro Evolution Soccer keluaran Konami? Dah macam kartun Captain Tsubasa aku tengok gayanya.

Aku main siri FIFA semenjak dari yang pertama, FIFA 94. Masa ini CD pun belum cukup popular dan FIFA 94 boleh dimainkan dengan menggunakan MS-Dos.

Video di bawah adalah contoh terbaik sebuah permainan FIFA 94, antara Scotland dan England. Sekarang tengok memang macam Super Mario rupanya, tapi percaya atau tidak 16 tahun dulu aku boleh berjaga sampai 3 pagi layan menatang ni.

Yang paling cibai sekali tentang FIFA 94 ini ialah kita boleh letak pemain depan penjaga gol lawan ketika dia hendak menendang bola. Bola tersebut akan melantun dan boleh katakan 99% akan masuk ke dalam gawang.

Jangan gelak. Benda macam ini tradisi dan warisan permainan video bolasepak. Dari tahun 1994 hingga 2010, EA Sports telah mendidik berbilion individu melalui siri FIFA mereka, bermula dari FIFA 94 ini.

PES? Sesuai untuk budak-budak Arsenal yang belum sunat je. Macam aku cakap, cantik di mata tapi pengisian kurang. Macam mana nak bina jati diri sebagai seorang hadkor bolasepak?

Okay, jom layan video FIFA 94.

39 Ulasan:

Emmet Muhamad berkata...

fifa 97 first gua main, bolah lawan 2orang, sorang guna keyboard, sorang gune mouse

aranhellstorm berkata...

Fifa sama PES/WE bagi aku macam love hate relationship. Mula2 gua kenal Fifa masa main PS kat rumah member gua tahun 96/97. Masa tu kalau lepak rumah dia time balik hujung bulan (gila derhaka tak balik rumah sendiri) memang gua layan sampai dari malam sampai pagi.

Lepas tu, bila dah beli PS sendiri, tiba2 terjumpa game masa tu kitorang panggil Shuto pasal dia cakap jepun...hehehe..WinE la tu. Terus melekat main WinE/PES sampai gua beli plak PS2.

Bagi gua masa tu WinE/PES memang game bola paling best tahap dewa la.FIFA by EA Sport langsung tak pandang beb.

La ni, dah beli plak PS3, gua try balik Fifa. Gua dah tak pandang dah WinE...

Syafiq berkata...

mmg rare bnd nie..haha..
dgn commentator bg detail patern play team siap..
siap ade toss coin sblom kick off..
mmg klasik..haha

Diaz berkata...

Ada saper2 kat sini tengok drama "Bola Cinta" kat TV2 tu tak? Apakata
buat sipnosis, takpun review ker? Baru la 1Sokernet..

Hah, sebelum korang kata citer tu tak best, ada scene dalam citer
tu first goalkeeper dia pakai gloves pergi clubbing...aku rasa
tu dah cukup cool! haha...

Obefiend Weiland berkata...

aku suka game ni

main dalam sega genesis aku. aku suka main England. Striker dia BRIAN PLANK. boleh diving header macam dolphin dari box to box. nice bug

lepas tu aku upgrade kepada sega saturn. ada Sega Worldwide Soccer. game yang korang main dekat arcade but console version

fukken win sial game tu

nostalgia

last game bola aku main 2005 kot. lepas tu malas pasal asik kena titik. Ada 2-3 controller PS2 aku pecahkan masa main dekat UTP dulu pasal aku emosi. hahahaha

aranhellstorm berkata...

obe: emosi tahap gaban pakai baju api tu siap hempas kontroller.

henrymevez berkata...

Peh, zaman dinosaur punya game! Sumpah aku tak pernah tahu...haha...Caya la EA!

reformist101 berkata...

Ahh.. still PES adalah klasemen.. Tourney di sekitar Lembah Kelang ni banyak yang guna PES/WE... Tetiba aku teringat masa main FIFA 98 dulu.. aku amik team alien, tembak player guna pesawat angkasa.. Ye.. Itu bukan art, itu adalah real!

r.k berkata...

kah kah , tergolek2 atas padang .. tapi xde injured dan foul .. baru ghua tahu sapa yang ajar DIVE .

EA FTW .

thenocturnalzulkhairi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
thenocturnalzulkhairi berkata...

FIFA 98 dulu siap ade indoor dengan outdoor lagi..siap ade malaysia lagi tuh!!!
PES ade??
ehek3

Cicadasx berkata...

Mantap.
Dulu start main FIFA gak tapi start 96
Bangga gila dulu Malaysia ada dalam FIFA
Siap blh main league lagi
Sekarang hampeh.

Btw PES pun layan gak main dua dua ada pro n con.

Pipiyapong berkata...

Cilake. Teringat gua punya dollah salleh fifa tahun bila ntah dulu skor lawan england.

makanbola berkata...

kahkahkah...pandai pulak guna term 'warisan' tu...igtkan pakcik2 liverpool je suke,pakcik2 chelsea pun ske yer?errr...penyokong chelsea ada yg pakcik ke?kan sumenye blm sunat

r.k berkata...

kah kah kah , makanbola nak makankaki ?
keh keh keh
:)

ymn berkata...

sorry kami x layan game game x menguji minda nie .
CM1 CM2.. mypaberet football game all time..
at the time ponteng class sbb syok jadi manager.keh keh keh keh.

keli berkata...

Hahaha.....mmg nostalgia habess klu tringt blk mse maen fifa ni dulu. Mse tu maen siap leh tackel goalkeeper lg klu da geram sgt. Mmg btol PES utk budak x potong lg.

hellghast berkata...

aku dulu kurang main fifa sebab mudah gile nak score gol,sebab aku start dengan fifa 98,kalau corner aje gol,tambahan pula gol2 tu semua lipat gunting,wtf! tak real,pastu bertukar kepada WE seabas takatsuka memang power masa dia bangunkan WE3,tapi aku main WE4,paling best comentator diaorg la,kasi game tu betul2 hebat.
lepas kejayaan WE tu barulah Fifa tergeheh-geheh nak baiki kesilapan.Pernah juga masuk tournament WE/PES kat Batu Pahat,kalah kat suku akhir,pastu masa aku duk putrajaya,ade gak sekali pegi tournament kat Plaza Alam Sentral,demm! kalah tipis dengan wakil Malaysia.
try jugak main Fifa,tapi button shoot dia versa versus dengan WE tu yang terkucil tiap kali nak shoot!
@bro luscius,buat review pasal WE/PES la plak...elehmcm la ko tak pernah main WE...hahaha!!!!

j or ji berkata...

Aku haram tak tau main game2 ni.

Game komputer yg aku tau ialah solitaire dan zuma-sang katak penyelamat dunia.

tak reti main game tapi reti main bolasepak sebenar.

wkaka

hellghast berkata...

ponge betul game ni,mcm game untuk budak2 yang belum mimpi basah! haha!!! tambahan pula boleh score kalau keeper sepak kena badan,ditambah pula dengan papan score board tulis Fifa Fair Play,tapi aku tgk semua main makan kaki,yang injured sikit punye ramai,pastu boleh teruskan pengadilan,semua ini tahyul!!! hahaha!!!

keli berkata...

Fifa 2005 game yg pling lame pernah aku maen sbb senang nk skor. Bley create player pkai name sndiri.Pernah shoot dri tengah padang trs gol. kakaka.... PES utk org mcm kardio jer.....lalala (saje seru name kardio)

kareem berkata...

ape da utk budak belom sunat ape...Berdasarkan pemerhatian gua kebanyakan budak U memang layan PES la skang. Siap boleh letak patch macam2. Nak letak team Malaysia pun bole. FIFA xde benda2 tu...

Gua rase lu main PES kat PS2 ni Luci. Tu xbest sgt. Pekate lu layan kat PC. Baru syiokkk...

speedrider berkata...

dulu, Radhi Mat Din adalah hero aku sebab amik Kedah vs Manchester, aku boleh score 40-0.

mat berkata...

fifa time corner terus bola terus masuk dlm gol..apa baran bai LUCIUS, PES xde mcm tu

baharim berkata...

aku memang peminat sejati FIFA....tak kira ah pe org nak kata PES realistik ke...apa ke... aku rasa ramai yg kata bgtu pasal baru mengenal games bola sepak ni...FIFA EA adalah perintis games bola sepak....datglah games bola apa pun..EA sports adalah terbaik...

FIRZA berkata...

gua syak sultan bola xpnah main game ni....sbb tu ade gaye xde jiwa....FIFA mmg tiptop...dlu2 ada liga malaysia.....tpi semua player hitam2.....cam celake...!

ayobkelubi berkata...

go!. go!

fire in the hole!

tu pun game peberet gak.

keh keh keh!

SundayPeople berkata...

aku gagal UPSR pasal benda ni ahh dulu..

Ahmad Hamidi berkata...

cis teringat main game SEGA, time player malaysia je nama takde. ada nombor je.haha

ijan berkata...

PES gak trbaik walaupun ak asik kne titik je...


hahahaha

brandon flowers berkata...

aku start men fifa 2004, smpai 2008. tapi 1 masa aku men pes 6, 1 teknik tandukan ala2 drogba real life yg aku tak pernah jumpa dlm fifa menyebabkan aku bertukar ke pes smpai skrg. so nk kata fifa lagi real aku tak stuju. my only regret on pes is dia tak ada massive player library macam fifa

aranhellstorm berkata...

PES ke FIFA ke, dedua pembangun game bola ni ~ Konami sama EA memang dedicate utk bangunkan game bola sepak. Biar dedua ni saing, yang penting pencinta bola dan gamers semua dapat manfaat daripadanya.

FAM kena belajarla dari organisasi2 macam nih, silap2 sok FAM kena blajar plak ngan SOkernet ni ha...tak ke parah camtu?

iftitah berkata...

Fifa 07 soundtrack terbaik. Malibu stacy, the prototypes, muse.

mizu_sama berkata...

kali nie gua x sehaluan dengan luci.

back to 97,gua main game bola masa skolah darjah2. gua kenal fifa97.abang gua guna kuasa dikatator,dia dapat guna keybod.gua terpaksa main bola pakai mouse.macam haram!tapi tetap best sebab ada team liga malaysia.selamber perak titik england.haahah

setahun lepas tue gua masih setia ngan fifa98..edisi world cup,france98.abis suma stadium kt france gua jelajah.gua masih katakan EA terbaik.

abih world cup,abg gua kenalkan satu game,WE.pasal apa kita org layan WE?pasal cd EA kt kedai apek tue slalu x cukup.(gua layan PS 1 kt kedai apek,sejam memula rm10,lama2 rm6..last2 rm3.pastuh gua da mampumilik ps1 sendiri.hahaha)
pestime main WE<gua nyirap.dah la pengulas ckp jepun..abis shutto2 kuar..hahah.bila tekan lari x boleh kona2.kena lari tegak.mcm haram. dan permain terbaik dlm WE ialah roberto carlos.speed 99,shoot 99.gua letak kat posisi striker,stakat double hatrik,normal.skill yg gua tau one-two..haha.

sejak dr itu,WE mula upgrade kan grafik dan tahap susah nk buat skill dlm permainan nya,manakala EA kalau x silap gua,kemain senang nk buat skill.stakat nk pusing 360 darjah dr own half to goal keeper lawan bknnya masalah.mcm sial.nk buat bola lencong kalau dlm WE,ssh beb.tapi dalam EA,kemain senang.mcm haram.

lama2,gua dah x folo EA langsung.gua layan WE/PES jer.stakat skarang gua hanya mampu milik PS2 dan PSP dan gua hanya layan WE kt ps2 dan PES kt PSP.

nota 1 : sokernet x nk buat comp WE ke? gua boleh sponser TV mudah alih dan console PS2,tapi joystick bawak sendiri.jadi lu org nak baran,nk hentak joystick,wa tade hal.hahaha.cuma lokasi gua x tau.ibu pejabat sokernet boleh?

nota 2 : luci,lu minat EA,lu punya pasal.tapi x perlu la nk kutuk peminat WE.itu sendiri2 punya pasal. gua main game bukan nk serabut2 otak,nk pk mcm2.gua main game nk seronok.nak happy.nak lupakan masalah.jadi kalau pun pengisiannya 0,gua apa peduli.tp gua x rasa pn pengisian WE 0,lu kalau salah taktikal dlm formation,x boleh menang beb kalaupun pakai team besar.hahaha.


peace no war :)

mizu_sama berkata...

nota tambahan : kalau gua da mampu milik ps3,maybe gua akan try layan EA.

mizu_sama berkata...

@mat gua pernah skali jer main WE time corner terus masuk. gua guna france,pakai saha ambik corner,side belah kiri,lob power lebih sikit dr separuh.hahahah

alan zed berkata...

omfg... classic!

. berkata...

mmmmmmmm , pebende.
virtual striker tengok cane.
hahaha!

Sito Kebaboom berkata...

start main FIFA98..bole tackle GK..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...