ANDA SEDANG MEMBACA

40

Safee Sali Dan Aceh

Lucius Maximus Selasa, Disember 28, 2010 , , , , ,



Semasa aku tweet benda di atas ini melalui SOKERNET_TWEET, Malaysia baru saja mendahului Indonesia 3-0 dengan jaringan Safee Sali.

Apa jadi lepas itu? Persoalan sama ada Safee Sali benar orang Aceh atau tidak menjadi topik hangat rakyat Indonesia dari Banda Aceh di Aceh hingga ke Jayapura di Papua.

Isu kontroversi sama ada benar Safee Sali orang Aceh atau tidak akhirnya dirungkaikan oleh Aulia Fitri, seorang penulis di Kompasiana, sebuah laman warga media yang bernaung bawah Kompas, salah satu akhbar utama Indonesia.

Sila klik Menjawab Kontroversi Safee untuk bacaan lebih lanjut.

Apa yang menarik, kesan dati tweet tersebut artikel mengenai Safee Sali di Wikipedia melalui suntingan beberapa kali tentang tempat kelahiran beliau. Sekejap di tulis Aceh Besar di Provinsi Aceh, sekejap lagi ditukar pula kepada Kajang, Selangor. Tidak cukup dengan itu, #safee sempat menjadi Trending Topic di Twitter untuk beberapa ketika dan menjadi topik bualan hangat di #iloveaceh.

Kenapa Safee Sali ditweet sebagai orang Aceh? Senang saja. Indonesia sudah ketinggalan 3-0 dan Safee Sali muncul sebagai duri dalam daging buat skuad Garuda. Pastinya tidak ada cara lain yang lebih baik untuk mengusik emosi penyokong Indonesia dengan mengatakan Safee Sali asal Aceh tapi main untuk Malaysia kerana TNI banyak membantai orang Aceh. Safee Sali sensitif bagi mereka kerana telah menjaringkan 2 dari 3 gol malam itu. Aceh juga sensitif kerana wilayah ini sentiasa menuntut kemerdekaan dari Indonesia.

(Nota: Selepas Malaysia tewas separuh akhir Piala AFF 2004 kepada Indonesia, aku pergi gunting rambut di Dato’ Keramat. Kedai gunting itu aku tahu milik pendatang Indonesia. Tapi ketika sedang gunting rambut dan berbual pasal perlawanan separuh akhir itu, si tukang gunting rambut beritahu dia sebenarnya kecewa Malaysia kalah. Jelasnya, “Saya pelarian Aceh bang, datang ke Malaysia kerana mahu lari dari ditangkap TNI sebab saya dulu aktif dengan Gerakan Aceh Merdeka”)

Okay, jadi apa matlamat buat tweet sedemikian dan mencurangi hampir seluruh Indonesia? Jawapannya mudah, dah nama pun Sokernet. Kalau tak menganjing, kalau tak bakar-membakar bukan Sokernet-lah namanya, ye tak?

Apa pun, akaun SOKERNET_TWEET dapat pendedahan luas di Indonesia dan harap-harap blog Sokernet juga dapat publisiti yang serupa.

Malam esok, mungkin boleh buat tweet yang lain pula. Macam:

“S Kunalan: Saya memang asal Papua tapi main untuk Malaysia kerana TNI banyak membantai orang Papua”

(Nota: Untuk Safee Sali, jangan marah sebab Sokernet guna nama saudara. Untuk rakyat Indonesia, jangan butthurt dan mudah sangat percaya pada benda seperti serbuk gatal, dukun atau pawang, tembakan laser serta Safee Sali orang Aceh)

40 Ulasan:

Pert Doherty berkata...

1st

iR berkata...

2nd

ixu berkata...

Dengarnya esok penyokong Indonesia nak setup Stadium ala konsert Tiesto

Faiz Tapit berkata...

hahaha... bullshit gile alasan...
dah klah tu klah la

Mumia.Megat.Menjelma berkata...

Inul Daratakda dijangka memeriahkan kekalahan puak Surya mlm esk...

-zAp- berkata...

hahaha..babi.bodoh sial org indon.senang gila emo

DIYSAR berkata...

hang penat-penat tulis dia asai aceh sedap sedapjaa wartawan indon dapat nama kerana membongkar asal usul safee sali heheheheh

djambu puadovich berkata...

ada jugak yang percaya...lemau tol...

nu_Ox3r berkata...

kah3.lu mmg power la bro.terboek....

Nik Saiful Anuar berkata...

podolski asal poland main german, apeadehal, kahkahkah

nenasoren berkata...

haha.pasni ley letak rajagopal asal medan lak kot.

Ewen Wasilin berkata...

check this out... pengakuan sedih mamat indo..


http://olahraga.kompasiana.com/bola/2010/12/27/menjawab-kontroversi-safee/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

faiz berkata...

lu mmg legend....

Point of View berkata...

bukankah mmg itu link yg dibagi dek si lucy? yg ko suh cekidaut lagi tu kenapa ewen wasilin oi?

Abdulla berkata...

aku tau kedai gunting kat keramat tu.tp x silap aku dah terbakar kot kedai tu 2 tahun lalu

iniialahaku berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Kuwe berkata...

KEHKEH. senang kena kencing indon ni.

Kuasa Autonomi berkata...

Patut la sampai sudah tak kemana org2 Indon, ayat tak lebih 140 karakter pun nak percaya bulat2...rasanya klu luci duduk indon bukak MLM jual air sungai pun boleh jadi jutawan...ngehngehngeh..

Jangan marah, ini fakta...kakaka

-KingSyahmi- berkata...

aku diugut secara cyber...pabila profile pic aku diambil dan bakal diphotoshop oleh mat2 indon..kui3...

nmpk sgt point

"tau tak nape indon nih bising gle? sbb mereka seperti logo mereka, hanyalah burung murai.....burung ape? burung murai? wakakakakak"

memberi mereka sengal2 punggung dimana ubat2 dukun mereka x dpt nak rawat

Ajeossi berkata...

nicely done!

ron97 berkata...

giliran Mahalli Jazuli plak dah kena klaim..LOL

http://www.jpnn.com/read/2010/12/26/80428/jpnn_network.php

Bert berkata...

dah skarang ni indon buat rumours plak malaysia kene ban 4tahun dgn fifa..kah kah kah

indon oh indon

Andrew berkata...

Kok tolol ya ini yg punya blog. dari tag line blog saja sudah tidak jelas. "LAMAN WEB RASMI BOLASEPAK DUNIA".

LAMAN WEB RESMI, memangnya laman web resmi siapa? FIFA, AFC, AFF atau jangang laman web resmi bola sepak mamakmu ya?

MELON TOLOLLLLLLLLLLLLLLLL

Kuasa Autonomi berkata...

Haha, terkena jugak penyokong indon yg bodoh masuk ke sini...kakaka!
dasar jawa tempe!

amirul berkata...

ANDREW - BAEK KO PEGI MAMPOS..KO TAK BACA KE FOOTNOTE KAT BAWAH BLOG NIH..INDON BODO..KAH33 DA KALAH BANYAK BUNYI PULAK..DASAR LOSER..INDOG!

nasz playersz berkata...

Da memang dasar indon tu indon jugak....bile susah mintak tlg malaysia. da tolong bukan reti plak nak berterima kasih lagi kurang ajar ade. pasni kalo indon lahanat ne mintak tlg dr malaysia lagi harap org malaysia jgn la baik sgt nk bg bantuan. g mampos la ngan diorang, baru padan ngan mke diorang. kalo ikut ati nk je ak anta balik sekor2 indon haram yg kat malaysia ne. sengal cam lahanat korang neh.

ijan berkata...

lol

kareem berkata...

Huiyo...dah ade pengomen indoN la dalam nih..Adeh,pasnih dorg pun nak komen pasal EPL gak ker nih?Nak nganjing Lvpool gak ker? Best nih...kehkehkeh

To Andrew, welcome to Malaysia!!Ya, inilah laman web rasmi bolasepak dunia kepunyaan rakyat marhaen...Cer belajor...cer belajor..

lucyal berkata...

terkejut aku safee sali asal acheh?...aku pun tak tau die asal kajang...

apa yg aku tau masa die sekola menengah die sekola kat smk jalan cochrane..masa tu sama2 main ngan die kat akedemik kl antara thn 1999 hingga 2001 kalo tak silap...tp aku tak penah dgr asal nye acheh..

tak sangka mamat ni jd hero negara skrg..tahniah bro..

-KingSyahmi- berkata...

baru!

cara nk counter indog bodoh...reply sume spam diorg dgn

"burung ape? burung murai..."

kompem diorg bengang....ak dah try...byk gak dpt balasan memberansangkan dan PM oleh fanatik mereka kat FB....try jgn tak try

Super AL berkata...

http://unik.kompasiana.com/2010/12/29/setiap-kali-terkena-lasermarkus-ingat-nurdin/

tulisan ni dari Indonesian writer.

antara comment diorang;
aya wae wae. udah sok suci merasa dicurangi, rupanya suporter kita yg mulai, he..he..

malu atuh, kelaut aje istilahnya, ha…ha…

-KingSyahmi- berkata...

aya wae wae. udah sok suci merasa dicurangi, rupanya suporter kita yg mulai, he..he..

aku tak paham bhs indon...translate plss

Super AL berkata...

maksudnya;
ayawaka waka eh eh! rasa baik sangat sebab ditipu(isu laser), rupanya peminat kita yang mulakan, he..he..

-KingSyahmi- berkata...

tq bro

-KingSyahmi- berkata...

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001720243811

desperate nk defile malaysia....wat akaun baru....

then mengaku rakyat mesia yg gay (tapi ok! LOL)


*facepalm

Ajiz Zulkifli Nasution berkata...

ala..baru ada sorang je indon yg meroyan...mana lagi para hooligan indon ni?? btw, Andrew u've got punk'd dude!!!...waka waka eh eh!

oni berkata...

terbatuk-batuk sedara mara safee kat tanjung malim...

top_ace7 berkata...

Sokernet memang OWNING ! Kah kah kah.

Kenapa lah diorang ni emosi sangat. Kalah dan menang tuu ada pertandingan lah. Ni sampai nak tuduh menuduh, apa cer?

Jorge Pereira berkata...

tempe tuh pelan2 sikit

charlezz berkata...

aku mau bilang, hidup aceh merdeka. Kami masih berjuang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...